به گزارش «تابناک»؛ چند روز پیش، زمانی که اظهار نظر رئیس کمیسیون امنیت ملی کشورمان در خصوص تلگرام در گفتوگو با یک رادیوی محلی، بازتاب وسیعی در رسانههای داخلی و خارجی یافت، بسیاری آن را به قطعی شدن فیلتر تلگرام تعبیر کردند و دیگر شکی نماند که این اتفاق دیر یا زود رخ خواهد داد.
گمانهای که پیشتر نیز زده میشد، چون نه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و نه هیچ مقام دیگری، فیلتر شدن تلگرام را تکذیب نکرده بودند و حتی برعکس، شماری از مسئولان بر ضرورت این کار تأکید مؤکد کرده بودند؛ امثال فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی که تلگرام را «راهزن» میخواند؛ راهزنی که که به دنبال تضعیف پول ملی ایران است.
اظهارنظر فردی که بر این باور است تلگرام شاهکار برنامه نویسی است، اما از سوی دیگر تأکید دارد که هیچ وقت حاضر نشده در هیچ کشوری نمایندگی بزند و این را نشانهای میداند برای سرپیچی آن از قوانین و مقررات کشورها و پیگیری اهداف خودش؛ وضعیتی که برای مقابله با آن باید راه را بر تلگرام بست و به دنبال جایگزینی برای آن بود.
اظهارنظر تندی که نشان میدهد بعید است، تلگرام آیندهای در کشورمان داشته باشد و مسئولان به اتفاق آرا تصمیم دارند، آن را مسدود کنند؛ تصمیمی که هرچند شاید زیانهایی به دنبال داشته باشد، ظاهرا همه برای تن دادن به آن آماده شدهاند و مثل علاءالدین بروجردی، امیدوارند این اقدام با ریزش مخاطبان تلگرام و افزایش اقبال مردم به پیام رسانهای وطنی همراه شود.
اتفاقی که اگر رخ دهد، میتوان امیدوار بود کسب و کارهای دایر شده در تلگرام از بین نروند و آسیب فیلترینگ این نرم افزار، به حداقل خود برسد. کوچ کسب و کارهایی که اگر نباشند، بیکاری قدرت خواهد یافت و در کنار مشکلاتی مانند رکود و برخی مشکلات اقتصادی و معیشتی، ممکن است آسیبهایی برای کشور داشته باشد؛ مشکلاتی که تنها در صورتی رخ نخواهند داد که مردم به پیام رسان دیگری (البته از نوع وطنی) کوچ کنند.
کوچی که برای فعالان اقتصادی راحت به نظر میرسد، اما برای مردم، خیر. این را تجربیات مکرری نشان میدهد که در این زمینه از سر گذرانده ایم. تجربه کوچ از وایبر به واتس اپ و از آن به وی چت و از وی چت به چند اپلیکیشن دیگر و در نهایت تلگرام؛ تجربیاتی که هر بار گفته میشد، وجود یک پیام رسان وطنی میتواند پایانی بر آن باشد، اما فلیترینگ چندین روزه تلگرام در دی ماه ۹۶ نشان داد، این استقرا درست نیست.
تجربه افزایش رجوع مردم به فیلتر شکن که اگر قرار باشد تکرار نشود، میبایست فیلترینگ تلگرام همراه با استدلال برای مردم و تلاش برای همراه کردن آنها صورت گیرد نه یکباره و ناگهانی؛ تلاشی که از جمله ارکانهای آن، باید اطلاع رسانی دقیق در این خصوص به مردم باشد؛ از جمله اطلاع رسانی در خصوص زمان فیلترینگ احتمالی؛ اطلاع رسانی که اگر رخ دهد، رهاورد آن اتفاقاتی مانند بکاپ گیری و مهیا شدن مردم برای انتخاب اپلیکیشن جایگزین خواهد بود و این کمترین تلاش برای همسو کردن مردم با فیلترینگ پیام رسان محبوبشان است. اتفاقی که اگر رخ ندهد، دور از انتظار نیست مردم از فیلتر ناگهانی تلگرام برنجند و برای جبران، به استفاده از فیلترشکن و راههای دیگر روی بیاورند. اتفاقی که اگر رخ دهد، باید اذعان داشت که مسئولان مقدمات شکست فیلترینگ تلگرام را در همان آغاز فراهم آوردهاند!