از اوایل دهه ۸۰، درکنار ایام نوروز، ماه مبارک رمضان هم برای تلویزیون جایگاه ویژهای پیدا کرد. با توجه به فضا و شرایط خاص معنوی این ماه دلچسب، تولید برنامههای مناسبتی اهمیت زیادی پیدا کرد.
به گزارش صبح نو، در کنار برنامههای مذهبی و گفتگو محور، سریالهای نمایشی هم توانستند به مرور جای خود را در بین مخاطبان رمضانی تلویزیون پیدا کنند.
موجهای نمایشی رمضان
با بررسی مجموعههای رمضانی پخش شده در سالیان گوناگون، میتوان به این نتیجه رسید که به صورت کلی، سه موج مضمونی فضای غالب این سالها بوده است. سریالهای کمدی، سریالهای اصطلاحاً ماورایی و سریالهایی با مضامین اجتماعی. شاید بتوان اولین سریال مشهور رمضانی را که باعث مطرح شدن این باکس در تلویزیون شد، «گمگشته» به کارگردانی آقای رامبد جوان نامید. سریالی که بهشدت در زمان خودش مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت. در ادامه آقای رضا عطاران توانست با تولید چند مجموعه کمدی، خودش را بهعنوان یکی از قطبهای طنز ایران معرفی کند. اما موج بعدی سریالهای رمضانی، مجموعههایی بودند که مضمونی غیرمعمول و ماورایی داشتند که در تاریخ سریالسازی سیما جزو اولینها به حساب میآمدند. مجموعههایی مثل «او یک فرشته بود» و «اغما» توانستند به موفقیت فوقالعادهای دست یابند.
اما موج مهم سوم این حوزه، سریالهایی با مضامین جدی اجتماعی بودند. این مجموعهها اغلب در پی پرداخت به ناهنجاریهای اجتماعی و مفاهیمی مثل طمع، نزول، خیانت، خانواده و... بودند. فضای جدی این سریالها باعث شد که تم تکراری آنها باعث دلزدگی مخاطب روزهدار شود و نتواند مثل دو موج قبلی موفق شود.
دستپخت ۹۷
جدول پخش سریالهای رمضان امسال تنها چند روز باقی مانده به شروع ماه مبارک، مشخص و رسماً معرفی شد. ابتدا قرار بود که سریال «سر دلبران» در ماه مبارک رمضان سال ۹۶ به روی آنتن شبکه یک برود، اما این اتفاق نیفتاد و تصمیم بر این شد که ساخته آقای محمد حسین لطیفی، ماه رمضان سال ۹۷ از تلویزیون پخش شود. سریال «سر دلبران» یکی از تولیدات سازمان هنری رسانهای اوج است که از اوایل سال گذشته، به طور جدی وارد فاز تصویربرداری شد و به طور کامل در شهر یزد جلوی دوربین رفت و تصویربرداری آن در این شهر به پایان رسید.
در «سر دلبران» که داستان آن توسط آقای حسین حسنی به رشته تحریر درآمده، آقای برزو ارجمند در قامت یک روحانی نقش اول را ایفا میکند و آقایان و خانمها محمد کاسبی، فرهاد قائمیان، اسماعیل محرابی، برزو ارجمند، متین السادات ستوده، جعفر دهقان، کامران تفتی و جهانبخش سلطانی
نقش آفرینی کردهاند. در حال حاضر بیش از دو سوم از تصویربرداری سریال «پدر» به کارگردانی آقای بهرنگ توفیقی و تهیهکنندگی آقای حامد عنقا ساخته شده است. به گفته تهیهکننده «پدر»، حضور آقای مهدی سلطانی به عنوان شخصیت محوری در این مجموعه تأثیرگذار است و کاراکتر مهدی سلطانی در این مجموعه همچون «شهرزاد» یک کاراکتر پرقدرت است و در این مجموعه نیز ایفاگر نقش بااقتدار یک پدر است. همه بازیگران حجم زیادی از کار خود را انجام دادهاند و آخرین بازیگر هم آقای بیژن امکانیان بود که به گروه اضافه شد. در خلاصه داستان این سریال آمده است: «حامد پسر جوانی است که طی یک ماجرا درگیر داستان عشقی میشود. او به خاطر اعتقاداتش و پدری که برایش الگویی تمام عیار است، ناچار سر یک دو راهی قرار میگیرد که باید دست به انتخابی سرنوشتساز بزند…» ازجمله بازیگرانی که تاکنون به این سریال پیوستهاند، میتوان به خانمها و آقایان لعیا زنگنه، سینا بهراد، مسعود فروتن، نیما رییسی، مجید مشیری و اکبر رحمتی اشاره کرد. این مجموعه از شبکه دو سیما پخش خواهد شد.
آقای امین تارخ که بهعنوان یکی از بازیگران محبوب در سریالهای رمضانی در میان مخاطبان شناخته شده است و از قضا پیش از این هم در سریال «جراحت» آقای مهدی عسگرپور با این کارگردان همکاری داشته، این بار هم در مجموعه «رهایم مکن» شخصیت محوری این مجموعه را ایفا میکند. سریال «رهایم مکن» مردادماه ۹۶ کلید خورد و حدود یک ماه دیگر تصویربرداری آن ادامه دارد. «رهایم مکن» یک مجموعه تلویزیونی ۳۷ قسمتی، پرلوکیشن و پربازیگر است و ماه رمضان ۹۷ از شبکه سه سیما پخش میشود. در این مجموعه خانمهاوآقایان فریبا متخصص، محمدرضا هدایتی، مریم بوبانی، مارال فرجاد، نیما شعباننژاد، دنیا مدنی، بابک بهشاد، علی استادی، معصومه قاسمیپور، شیرین آقاکاشی، رحمان باقریان، کاظم هژیر آزاد، حسین ملکی و ... به ایفای نقش میپردازند. این مجموعه در روزهای پایانی ساخت قرار دارد.
در خلاصه داستان «دستت را به من بده» آمده است: رسول تولایی به عنوان بزرگتر، محبوب و مورد اعتماد چند خانواده است. این اعتماد به واسطه بازخوانی گذشته خدشهدار میشود؛ خانوادههایی که هر کدام با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند و در پی یافتن مقصر اصلی هستند. سریال «بچه مهندس» در ۶۰ قسمت و در سه فاز به نویسندگی آقای سجاد ابوالحسنی، تهیهکنندگی آقای سعید سعدی و کارگردانی آقای علی غفاری برای شبکه پنج سیما ساخته میشود. به گفته سعید سعدی تهیهکننده این مجموعه، این سریال یکی از گزینههای پخش در ماه مبارک رمضان است و اگر مدیران تلویزیون به نتیجه نهایی برسند، فاز اول آن در این ماه بر روی آنتن میرود. همچنین پخش آن بعد از رمضان نیز ادامه پیدا خواهد کرد. هرچند در جدیدترین خبر اعلام شد که این مجموعه از باکس رمضانی تلویزیون خارج شده است. قصه این سریال به قلم آقای سجاد ابوالحسنی، در تاریخ معاصر و در سه فاز کودکی، نوجوانی و جوانی شخصیت اصلی مطرح میشود و زندگی پسری را تصویر میکند که در کودکی رها شده و در پرورشگاه بزرگ میشود. تصویربرداری سریال «بچه مهندس» از اوایل آبانماه ۹۶ در بوستان ولایت آغاز شد.
میدانی دیگر برای مدیران
همانطور که در ابتدای گزارش گفته شد، ماه مبارک رمضان بهعنوان یکی از مهمترین فصول نمایشی سیما به حساب میآید. در دورههای گوناگون شرایط متفاوتی وجود داشته و مجموعههای تلویزیون با نظرات مثبت و منفی زیادی همراه شدهاند. هرچند که در سالهای اخیر باتوجه به گسترش فضای مجازی، مخاطبان تلویزیون کاهش پیدا کردهاند، اما اگر خروجی این مجموعهها مثبت باشد، بینندگان جذبش خواهند شد. البته این موفقیت نیاز به تحلیل پیچیدهای ندارد؛ کافی است که به گذشته نگاه کرد. هنرمندان و مضامینی که در این سالها موفق بودهاند مشخص است و بهتر است که دراین فصل پربیننده به روی آدمهای ناموفق سرمایهگذاری نکرد. مورد بعدی مضامین مورد پسند مخاطبان در این ایام است. تجربه نشان داده سریالهای طنز میتوانند مخاطبان را راضی کنند. بهتر بود که باتوجه به پخش سه سریال از شبکههای گوناگون، ترکیبی از مجموعههای طنز و اجتماعی صورت بگیرد که مخاطب با سبدی متنوع همراه باشد. به هرحال مجموعههای رمضان ۹۷ مشخص شدهاند و باید صبر کرد و دید که مخاطب چه واکنشی نسبت به آنها نشان خواهد داد.