سالهای مدیدی است که اکثر دانشگاههای کشور، حتی دانشگاههای کوچک و دور افتاده نیز با مجهز شدن به سامانههای آموزشی اینترنتی تلاش دارند تا سرعت، دقت و نظم بیشتری را در فرایند خدمات رسانی به دانشجویان ایجاد و تا آنجا که میشود از خطای انسانی جلوگیری کنند؛ وضعیت مطلوب و مورد پسندی که البته در عالم واقع چندان مصدق بارزی ندارد و گویا هنوز ابزارهای پیشرفته کنونی زمینه افزایش رفاه دانشجویان را فراهم نکرده است.
به گزارش «تابناک»، اگر تا همین چند سال پیش دانشجویان نوورود اکثر دانشگاههای کشور مجبور بودند برای انجام عملیات ثبت نام و انتخاب واحد خود ساعتها در صف انتظار باقی بمانند و در نهایت ثبت نام خود را با کمک کارکنان دانشکدهها نهایی کنند، اکنون نیز مجبورند ساعتها پشت سیستمهای رایانهای خانه، محل کار و یا دانشگاه خود منتظر باشند و با انواع و اقسام خطاهایی که سامانه به فرایند ثبت نام آنها وارد میکند، دست و پنجه نرم کنند.
ورود سامانههای آموزشی به محیط دانشگاهی کشور اگرچه به خودی خود امر مبارک و مطلوبی ارزیابی میشود، اما شواهد و بررسیها نشان میدهد که به واسطه برخی مشکلات زیرساختی و نرم افزاری که گاهاً یا از چشم مدیران دانشگاهی دور میماند و یا اساساً برای آنها اهمیتی ندارد، دشواریهای فراوانی متوجه کاربران دانشگاهی این سامانههای آموزشی میشود.
با اینکه دانشجویان سالهای بالاتر به واسطه آشنایی با زیر و بم اشکالات موجود در سامانههای آموزشی به هر شکلی که شده از پس این اشکال و خطاها بر میآیند و یا با گرفتن کمک از دوستان دانشگاهی خود مشکلات پیش آمده را بر طرف میکنند، اما این فرصت برای دانشجویان نوورود وجود ندارد و آنها به واسطه عدم آشنایی با این شرایط، هنگام ثبت نام با مشکلات فراوانی رو به رو میشوند.
مشکلاتی که از آن سخن به میان است تقریباً از ابتدای آغاز فرایند ثبت نام یک دانشجوی نو ورود بروز میکند و این دانشجوی تازه کار و بی اطلاع را ساعتها پشت سیستم کامپیوتری برای یک ثبت نام ساده معطل میکند.
فرایند ثبت نام در سامانههای آموزشی دانشگاههای کشور به ویژه سامانه گلستان که در اکثر دانشگاههای کشور فعال است، به قدری خسته کننده و آزار دهنده است که تعداد زیادی از داوطلبان بدون موفقیت در ثبت نهایی ثبت نام در نهایت به شکل سنتی راهی دانشکدههای خود میشوند تا با کمک گیری از کارمندان بخش آموزش مشکلات خود را مرتفع کنند؛ شرایطی که علی رغم هزینههای هنگفتی که برای این سامانه شده و میشود مشخص نیست چه کاربرد موثری در بزنگاهها برای دانشجویان دارد!
یکی از از دانشجویان دانشگاه تهران در رابطه با سامانه گلستان و ضعف زیرساختی آن به «تابناک»، گفت: این سامانه اینترنتی دارای نقایص فراوانی است که بخشهای زیادی از آن به مرور زمان بر طرف شده است و بخشهای زیادی از آن نیز نیازمند اطلاع از ترفندهای خاصی است که دانشجو بر اساس تجربه به آن دست پیدا میکند.
وی در رابطه با نقصهای موجود در مورد سامانه گلستان در دانشگاه تهران ادامه داد: یکی از نقصهای این سامانه آن است که با همه مرور گرهای اینترنتی کار نمیکند و تنها در محیط اینترنت اکسپلورر قابل اجراست. در همین محیط اینترنت اکسپلورر نیز نسخه نرم افزار و ویندوز سیستم شما نباید قدیمی باشد و جدا از این مسئله موارد فراوانی رخ داده که در برخی سیستمهای رایانهای علی رغم وجود همه پیش نیازهای سخت افزاری باز سامانه قادر به پاسخگویی کامل نیست و برای مثال برخی موارد بارگذاری عکس در یک رایانه موفقیت آمیز نیست، اما همین اقدام در رایانه مشابه دیگر موفقیت آمیز است.
در همین رابطه یکی از دانشجویان نوورود دانشگاه تهران به «تابناک»، گفت: برای ثبت نام اینترنتی باید هم به صورت سنتی و به صورت اینترنتی اقدام کنیم. سیستم اینترنتی و سامانه گلستان به معنای واقعی کلمه حکم شکنجه من را داشت. جدا از اینکه اطلاعات و اسناد فراوانی از دانشجو مطالبه میشود که همه آنها باید بارگذاری شوند، سامانه به کرات دچار خطا میشد که برای هر دانشجویی تحمل این شرایط دشوار است.
وی با اشاره به اینکه در دانشکده و بخش آموزش اکنون که زمان ثبت نام دانشجویان جدیدالورود است، حجم قابل توجهی از دانشجویان با انبوهی از سئوالات اینترنتی به کارشناسان مراجعه میکنند، اضافه کرد: اگر مشکلی در فرایند ثبت نام اینترنتی دانشجویان وجود ندارد، نباید این همه دانشجو با سئوالات مشابه و فراوان به دانشکدهها مراجعه کنند.
این دانشجوی نو ورود با اشاره به برخی از اشکالات سامانه گلستان افزود: اولاً سامانه با هر ویندوزی امکان فعالیت ندارد. دوماً حتماً ورژن مرور گر اکسپلورر شما باید نسخه 9 یا بالاتر باشد که البته در نسخه 10 هم هنگام بارگذاری تصاویر با مشکل رو به رو میشود و دیگر اینکه بارها علی رغم اینکه حجم تصاویر ارسالی دقیق مبتنی بر اعلام سایت است، در ارسال خطا ایجاد میشود و امکان نهایی کردن ثبت نام وجود ندارد.
صرف نظر از گفتههای این دو دانشجوی مروری به سایت دانشگاه تهران نیز نشان میدهد که در پی بروز اشکالات فراوان و سئوالات عدیده مدیران آموزشی دانشگاه اقدام به تهیه فیلم آموزشی برای ثبت نام کرده اند؛ فیلمی که شاید در جهت تسهیل فرایند ثبت نام طراحی شده باشد، اما خود گویای این حقیقت است که اشکالات موجود در سامانه اینترنتی به چه میزان زیاد است.
به نظر میرسد دانشگاههای بزرگی، چون تهران، شهید بهشتی، مدرس، خوارزمی، گلستان، کردستان، فرهنگیان، الزهرا که برای کارهای آموزشی و خدمات اینترنتی خود از سامانه گلستان استفاده میکنند، اولاً یک بار برای همیشه به افکار عمومی و جامعه دانشگاهی کشور پاسخ دهند که علت این هماهنگی و وحدت رویه از سوی آنها در انتخاب یک سامانه ضعیف برای خدمات رسانی به دانشجویان چیست و از سویی تا چه سال و چه دورهای همچنان دانشجویان نو ورود آنها هنگام ثبت نام اینترنتی باید پس از ساعتها صرف وقت، با انبوهی از سئوالات به دانشکدهها مراجعه کنند تا ثبت نامشان را کارمندان دانشگاه نهایی کنند؟