هرچند تاکنون اصلاح طلبان چندین بار از کم بودن اختیارات معاون اول رئیس جمهور در دولت سخن گفته و برخی رسانه های این طیف «محمود واعظی و محمد باقر نوبخت» را از عوامل اصلی کاهش اختیارات اصلاح طلبان در دولت می خوانند، گویا موضوع استعفای «اسحاق جهانگیری» بیش از همیشه جدی بوده و گفته می شود، او مکتوب متن استعفای خود را به «حسن روحانی» رئیس جمهور نیز تقدیم کرده است.
به گزارش «تابناک»؛ ماجرا از آنجا شروع شد که هفته گذشته در مراسم بیستودومین سالروز ملی صادرات، جهانگیری از عدم تمایل خود برای حضور در این مراسم سخن گفت. معاون اول رئیسجمهوری در آغاز سخنانش گفت: نمیخواستم امروز به این مراسم بیایم و تصمیمم بر نیامدن بود. با وجود اینکه دیشب آقای شریعتمداری با من صحبت کرد و از من برای این مراسم مجددا دعوت کرد، من به او گفتم: شرایطم جوری است که شاید در این مراسم شرکت نکنم، اما وقتی در بخش خبری ساعت هشت صبح اعلام شد، جلسه امروز با حضور من برگزار میشود، فکر کردم که تعبیر و تفسیر دیگری از نیامدن من بشود؛ بنابراین آمدم که خدمت صادرکنندگان عرض ادب کنم.
شوخی معاون اول رئیس جمهوری با وزیر پیشین وزارت صنعت، معدن و تجارت ـ که شب قبل از آن مراسم از سمت خود استعفا کرده و صبح همان روز طی نامهای از سوی رئیس جمهور به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی معرفی شد که البته از مجلس هم در نهایت رأی اعتماد گرفت ـ از دیگر حواشی این مراسم بود. جهانگیری گفته بود آقای شریعت از دوستان قدیمی من است و به او ارادت زیادی دارم. ایشان زحمت بسیاری در وزارت صمت کشیدند و انشاءالله در وزارتخانه جدیدشان موفق باشند. او همچنین با شوخی خطاب به شریعتمداری ادامه داد: آقای شریعت یک جور پشت تریبون حرف میزند و میگوید من بیکارم؛ این در حالی است که همین امروز، پشت در منتظر ماند و وقتی مطمئن شد، وزیر بعدی است وارد جلسه شد و در صندلی خود نشست!
معاون اول رئیس جمهوری همچنین به بخشهایی از صحبتهای شریعتمداری اشاره کرد و گفت: آقای شریعتمداری از این موضع صحبت کرد که مدیران کشور ترسیدهاند. این در حالی است که من مکررا گفتهام در شرایط فعلی مدیران ریسکپذیر را میخواهیم. در واکنش به این صحبتهای من، برخی میگویند چرا در این شرایط، مدیران را برکنار نمیکنید. آنها فکر میکنند در دستان من قلم و کاغذ است و راه که میروم میتوانم مدیر را برکنار کنم. این در حالی است که من تا الان اجازه برکناری مدیرم را پیدا نکردم چه برسد به وکیل، وزیر و ... . وی ادامه داد: برکناری کارساز نیست، بلکه مدیر باید ریسکپذیر و تصمیمگیر باشد. اگر مدیری این موضوع را نمیپذیرد به کشور ظلم میکند که پستی را قبول میکند.
صحبت های جهانگیری حکایت از این داشت که درباره انتخاب وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت هیچ گونه رضایتی ندارد، در حالی که پیش از معرفی رحمانی، قرار بود «رضا ویسه» از نزدیکان او به عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس معرفی شود. او همچنین با این سخنان مهر تأییدی بر کم بودن اختیاراتش در دولت زد و به کنایه این موضوع را در یک جلسه علنی مطرح نمود تا مشخص شود این موضوع صرفا حرف و حدیث و شایعه نیست، بلکه واقعیت دارد.
حضرتی: جهانگیری از دولت میرود
این موضوع در رسانه ها انعکاس زیادی داشت تا اینکه در نهایت «الیاس حضرتی» نماینده اصلاح طلب مردم تهران در مجلس و قائم مقام حزب اعتماد ملی در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات جهانگیری که گفته بود "تا این لحظه اجازه برکناری منشی خود را هم پیدا نکردم»، گفت: به نظرم آهنگ، آهنگ رفتن آقای جهانگیری است. وی افزود: من مجموع اخبار و تحلیلم این است که ایشان از دولت خواهد رفت.
قائم مقام حزب اعتماد ملی در پاسخ به این که چه کسی در صورت رفتن «اسحاق جهانگیری» از دولت به عنوان معاون اول رئیس جمهور معرفی خواهد شد، عنوان کرد: من درباره گزینه ها تاکنون چیزی نشیندم، ولی آقای روحانی احتمالا تصمیم گرفته دولتش را هماهنگتر کند. نماینده تهران در مجلس گفت: من مجموع اخبار و تحلیلم این است که اسحاق جهانگیری قصد رفتن از دولت روحانی را کرده است.
کرباسچی: جای جهانگیری بودم، از دولت میرفتم
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در رابطه با انتقادات «اسحاق جهانگیری» از اختیارات خود گفت: من قبلا هم در این باره گفتم که اگر من جای جهانگیری بودم و در چنین شرایطی قرار داشتم، استعفا میدادم ولی نوع کنش من و آقای جهانگیری و جایگاههایی که هر کدام قرار داریم، متفاوت است. جهانگیری مسئولیتهای مهمی بر عهده دارد که این مسئولیتها از قضا در درون دولت نیست.
به هر حال «غلامحسین کرباسچی» در شرایط اقتصادی و نبرد اقتصادی که قرار داریم به عنوان فرمانده ستاد جنگ اقتصادی مطرح هستند که فراقوهای است. وقتی معاون اول این حرفها را میزند، آن حرفها با مسئولیتها و امیدواریهایی که نسبت به تلاشهایشان وجود دارد، منافات دارد. من فکر میکنم آقای جهانگیری این سخنان را در واکنش به مراجعاتی که به ایشان میشود، بیان کرده است. مراجعات به ایشان نسبت به مسائل مختلف زیاد است و آقای جهانگیری خواسته که بگوید با محدودیتهای زیادی روبهروست.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در پاسخ به این که گفته میشود جهانگیری شب گذشته از سمت معاونت اولی استعفا دادهاند؛ آیا این مسأله صحت دارد، بیان کرد: من از این مسأله اطلاعی ندارم و فکر هم نمیکنم که واقعیت داشته باشد. برای کشور بهتر آن است که دولت با هماهنگی بیشتر و افراد با اختیارات کافیتر شکل بگیرد. اینکه فردی در مسئولیتی قرار بگیرد که اختیاری نداشته باشد و در کار او نیز کارشکنی شود، بدتر از نبودنش است. قطعا نبود آقای جهانگیری ضربهای به نیروهای حامی دولت به ویژه جریان اصلاحات خواهد بود، ولی ضربه بدتر آن است که آقای جهانگیری نتواند به وظایف خود عمل کرده و حتی یک منشی را عوض کند؛ هرچند این سخن را مبالغه میدانم.
نقویحسینی: جهانگیری به انتخابات آینده فکر میکند
اما واکنش اصولگرایان به موضوع استعفای جهانگیری کاملا برعکس فعالان سیاسی اصلاح طلب است. آنها اعتقاد دارند که صرف موضوع اختیارات در این زمینه دخیل نیست، بلکه مسائل و موضوعات دیگری وجود دارد که اصلاح طلبان با استعفای جهانگیری از آن بهره خواهند برد. در همین زمینه، سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس نسبت به اظهارات اخیر معاون اول رئیسجمهور مبنی بر اینکه گفته حتی اراده تغییر منشی خود را هم ندارم، واکنش نشان داد.
«سیدحسین نقویحسینی» با اشاره به اظهارات اخیر «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهور که مدعی شده بود حتی اراده تغییر منشی خود را هم ندارد، اظهار کرد: اگر اینچنین است، میتوانند لایحهای برای افزایش قدرت معاون اول رئیسجمهور به مجلس ارائه دهند و ما هم در خدمتشان هستیم! وی با فرافکنانه خواندن این اظهارات و کنایه به آن ادامه داد: ما قانونگذار هستیم و آمادگی کامل داریم که قوانینی را تصویب کنیم تا اختیارات معاون اول رئیس جمهور گسترده شود و دیگر از محدودیتهایش گله نکند.
سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس، علت این اظهارات را فرار رو به جلو و نگاه جهانگیری به انتخابات آینده دانست و تصریح کرد: قطعا افرادی چون جهانگیری به انتخاباتهای پیشرو چون انتخابات سال ۹۸ مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری ۱۴۰۰ فکر میکنند و برای پیروزی در آن، جنگ زرگری راه میاندازند که بگویند ما از روحانی نیستیم! نقویحسینی بیان کرد: دولتمردانی همچون جهانگیری نمیتوانند از عملکرد بسیار ضعیف دولت دفاع کنند و مجبورند سرشان را پایین بیندازند و خود را از روحانی جدا کنند.
سلیمینمین: برخی اصلاحطلبان دنبال تند کردن فضا هستند
عباس سلیمینمین درباره اصرار اصلاح طلبان تندرو برای ترغیب و تشویق اسحاق جهانگیری به استعفا دادن از معاونت اول رئیس جمهور به گفت: معقول ترین کار برای آقای جهانگیری آن است که در دولت بماند چون آقای جهانگیری سال 96 تمام قد برای آقای روحانی تبلیغ کرد، اما الان اگر از دولت خارج شود، جامعه این کار را نوعی فرصت طلبی تلقی خواهد کرد و دیگر فرصتی به او در آینده نخواهد داد.
این تحلیلگر اصولگرا عنوان کرد: «البته اصلاح طلبان تندرو می خواهند آقای جهانگیری از دولت خارج شود تا فضای سیاسی را تند کنند چون اگر در مجموعه اصلاح طلبان انسجام باشد، متأثر از آن، همگرایی نیز بین جناح های سیاسی حاصل می شود. کسانی که به اختلافات در درون اصلاح طلبان دامن می زنند، به طریق اولی نمی گذارند اختلافات اصلاح طلبان با اصولگرایان کم شود.»
این بار استعفا واقعی بود، اما...
هرچند تا پیش از این برخی به دنبال مطرح کردن این مسأله بودند که اختلاف اصلاح طلبان و اعتدالگرایان در درون دولت زیادی است و این می تواند فرصتی برای خروج چهره های اصلاح طلبی نظیر جهانگیری از دولت روحانی باشد تا عملکرد آن به پای جریان اصلاح طلب نوشته نشود، گویا این بار موضوع جدی بوده و «اسحاق جهانگیری» واقعا متن نامه استعفای خود را در اختیار رئیس جمهور قرار داده، اما حسن روحانی ضمن مخالفت با این درخواست به همراه محمود واعظی با جهانگیری دیدار کرده و خواستار ادامه حضور او در دولت شده اند.
به نظر می رسد، برخی اختلافات در درون دولت و در ارتباط با چینش برخی اعضای کابینه این بار جهانگیری را به ارائه استعفا مصمم کرده است؛ اما این مسأله می تواند فرصتی برای تحقق خواسته های پیشین برخی اصلاح طلبان برای به عهده نگرفتن مسئولیت عملکرد دولت روحانی و همچنین آغاز تلاش آنان برای حضور هرچه بهتر در انتخابات مجلس 98 و ریاست جمهوری 1400 باشد؛ غافل از اینکه بخش زیادی از بدنه دولت اکنون متشکل از چهره های اصلاح طلب است و مردم به راحتی این موضوع را فراموش نخواهند کرد.
به هر حال بهتر است، جریان اصلاح طلب که در سال 92 و 96 از تمامی سرمایه خود برای انتخاب روحانی به عنوان رئیس جمهور بهره گرفت، همچنان پای امضای خود ذیل نام روحانی بماند و در اوضاع کنونی به جای سیاسی بازی به منظور حضور بهتر در انتخابات آتی، به فکر رفع مشکلات مردم و همکاری و هماهنگی با دولت باشند؛ هرچند کسی که نتواند منشی اش را عوض بکند، برای مردم هم کاری نخواهد کرد!