یک متخصص مسائل جامعه شناسی در گفت وگو با «تابناک»؛

مشکلات اقتصادی جبران می‌شود، اما پیامد‌های اجتماعی آن جبران ناشدنی است/ فشار اقتصادی به سلامت روان شهروندان آسیب می‌زند و آن‌ها را افسرده می‌کند

افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها که در بسیاری موارد از هیچ قانون و روال مشخصی تبعیت نمی‌کند، امان بسیاری از شهروندان به ویژه قشر مستضعف و حقوق بگیر جامعه را بریده و مشکلات اقتصادی ایشان را افزایش داده است؛ مشکلاتی که گویا متولیان امر چندان به آن توجه نمی کنند، ولی بررسی ها نشان می دهد پیامدهای ویرانگرشان به مراتب از پیامدهای اقتصادی خطرناک تر است.
کد خبر: ۸۵۸۴۹۷
|
۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۰ 08 December 2018
|
17081 بازدید
|
مشکلات اقتصادی جبران می‌شود، اما پیامد‌های اجتماعی آن غیرقابل جبران است/ فشار اقتصادی به سلامت روان شهروندان آسیب می‌زند و آن‌ها را افسرده می‌کندافزایش افسارگسیخته قیمت‌ها که در بسیاری موارد از هیچ قانون و روال مشخصی تبعیت نمی‌کند، امان بسیاری از شهروندان به ویژه قشر مستضعف و حقوق بگیر جامعه را بریده و مشکلات اقتصادی ایشان را افزایش داده است؛ مشکلاتی که گویا متولیان امر چندان به آن توجه نمی کنند، ولی بررسی ها نشان می دهد پیامدهای ویرانگرشان به مراتب از پیامدهای اقتصادی خطرناک تر است.

به گزارش «تابناک»؛ جدا از درصد کوچکی از جمعیت کشور که در پی افزایش قیمت‌ها فشار اقتصادی و معیشتی قابل ذکری را احساس نکرده و نمی‌کنند، بخش عمده‌ای از شهروندان ایرانی به واسطه مشکلات اقتصادی پیش آمده در تنگنا قرار گرفته اند و شرایط معیشتی آن‌ها تعریفی ندارد؛ وضعیتی که در کنار بحران‌های اقتصادی به خسارات‌ اجتماعی نیز دامن خواهد زد و در صورت عدم اقدام جدی مسئولان پیامد‌های نگران کننده‌ای را به همراه خواهد داشت.

افزایش قیمت کالا و خدمات به ویژه در شرایطی که حقوق و مزایای بسیاری از شهروندان جامعه مثل کارگران و قشرهای حقوق بگیر افزایشی نداشته، اکنون مشکلات فراوانی را در بعد اجتماعی رقم زده که به نظر می‌رسد مسئولان اجرایی کشور در طرح و برنامه‌های اجرایی خود نسبت به آن‌ها حساسیت قابل ذکری ندارند.

این روز‌ها کمتر کسی را می‌توان یافت که در خرید کالا و خدمات از بازار متوجه کاهش قدرت خرید خود نشود و در پاره‌ای موارد، قدرت خرید خود را از دست نداده باشد؛ شهروندانی که مشخص نیست در این وضعیت خاص در چه احوالی هستند و نسبت به آینده خود و خانواده خود چگونه می‌اندیشند.

بی شک استمرار این شرایط می‌تواند پیامد‌های اجتماعی نگران کننده ای، چون ناآرامی‌های اجتماعی مثل آنچه در مورد تعداد زیادی از کارگران شرکت‌های اقتصادی کشور دیدیم، افسردگی شهروندان و نیز افزایش آمار آسیب‌های اجتماعی را به همراه داشته باشد.

در رابطه با موضوعاتی که به آن‌ها اشاره شد، دکتر حسین خطیبی، روانپزشک و متخصص تحلیل رفتار متقابل به «تابناک»، گفت: تشدید مشکلات اقتصادی دوره‌ای ممکن است در هر جامعه و کشوری رخ دهد و این رخداد به خودی خود موضوع عجیب و باورنکردنی نیست. مرور تاریخ گذشته بسیاری از جوامع از جمله کشور خودمان نشان می‌دهد که هر جامعه در یک مقطع تاریخی ممکن است در بحران هایی، چون تورم و یا رکود اقتصادی گرفتار و بعد از مدتی از این شرایط سخت خارج شود.

خطیبی در همین باره ادامه داد: با اینکه تشدید مشکلات اقتصادی دوره‌ای موضوع چندان عجیبی نیست، همین بررسی‌ها در مورد دیگر جوامع جهانی نشان می‌دهد، در چنین شرایطی، سه نوع رفتار اصلاحی و ترمیمی از سوی دولتمردان در دستور کار قرار می‌گیرد.

این متخصص مسائل اجتماعی ادامه داد: ورود سازمان‌های بیمه گر به موضوع و تلاششان برای کاهش هزینه‌های عمومی، ورود نهاد‌های مردم نهاد و یا ورود دولت به این مسائل از جمله راهکار‌هایی است که در بسیاری از کشور‌ها متداول است و هر کشور بنا به برنامه ریزی‌های گذشته از این روش‌ها برای کاهش مشکلات بهره می‌برد.

خطیبی اضافه کرد: جدا از موضوع راهکار که در حوزه اختیارات مسئولان است و آن‌ها باید در این رابطه تصمیم گیری کنند، موضوع مهم دیگر بحث پیامد‌های اجتماعی این وضعیت است که بی توجهی به آن خسارات سنگینی را متوجه جامعه خواهد کرد.

 
مشکلات اقتصادی جبران می‌شود، اما پیامد‌های اجتماعی آن غیرقابل جبران است/ فشار اقتصادی به سلامت روان شهروندان آسیب می‌زند و آن‌ها را افسرده می‌کند
عضو پیوسته انجمن روانشناسی اجتماعی ایران در رابطه با پیامد‌های وضع موجود تصریح کرد: فشار‌های اقتصادی مستقیم بر سلامت روان شهروندان اثر منفی خواهد گذاشت و اگر این مشکلات از یک عدد مشخص افزایش یابد، بسته به میزان تحمل افراد به افزایش استرس، افسردگی و آسیب دیدن سلامت روان منجر خواهد شد.

خطیبی ادامه داد: بروز هر گونه خسارت روانی برای شهروندان به واسطه مشکلات اقتصادی و محیط کار به خانه منتقل خواهد شد و همسر و فرزندان را نیز درگیر بحران خواهد کرد.

وی در مورد آثار چنین شرایطی افزود: خشونت، نزاع، افسردگی از جمله آثار اولیه‌ای است که محیط‌های خانوادگی را متأثر و کانون خانواده را به عنوان اصلی‌ترین پایگاه اجتماعی متضرر خواهد کرد.
 

خطیبی در همین باره تصریح کرد: فشارهای اقتصادی به ویژه در مورد قشرهای مستضعف و کسانی که قدرت خریدشان کاهش یافته است، بار روانی سنگینی را به همراه خواهد داشت که از محیط کار به محیط خانواده و جامعه منتقل می شود و آسیب هایی چون طلاق، اعتیاد، سرقت و... را در جامعه تشدید می کند.

این کارشناس در ادامه سخنان خود افزود: موضوع بسیار مهمی که نباید از آن غافل شد این است که اگرچه امکان اصلاح بحران‌های اقتصادی در کوتاه مدت و به واسطه برخی سیاست‌های اصلاحی ممکن است، پیامد‌های اجتماعی این مسائل بسیار سخت است.

وی در توضیح این مسأله افزود: برای مثال در مورد قیمت دلار که تا نرخ ۱۷ هزار تومان نیز رسید، موضوع این است که این رقم در یک بازه زمانی کوتاه تا ۱۲ هزار تومان کاهش یافت، اما اگر همین تغییر به پیامدی چون طلاق یا دیگر آسیب‌های اجتماعی منجر شده باشد، جبران آن به این راحتی‌ها ممکن نیست.

این متخصص مسائل روانی در بخش دیگری از سخنان خود و در پاسخ به پرسش «تابناک»، در مورد چرایی افزایش انگیزه شهروندان برای خرید در دورانی که قیمت‌ها نیز افزایش می‌یابد، گفت: این مسأله بخاطر ترس شهروندان از افت ارزش پول و کاهش قدرت خرید ناشی می‌شود که تا حدود زیادی منطقی است و نمی‌توان به آن خرده گرفت.

وی در پایان گفت: مسئولان اجرایی نباید از پیامد‌های اجتماعی مشکلات اقتصادی غافل باشند و باید با اتخاذ سیاست‌های حمایتی ویژه از بروز هر گونه آسیب اجتماعی جلوگیری کنند. همانطور که گفته شد خسارت‌های اقتصادی در کوتاه مدت قابل جبران است، اما پیامد‌های اجتماعی آن به این سادگی‌ها جبران نخواهد شد.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
گرانی ها کمر مردم را شکسته.
از آنطرف گرانی ها جیب پولدارها و برخی مسئولان را پرتر کرده.

از روایات است که ۹ جزء از ۱۰ جزء عبادت کسب روزی حلال است.
عملا کسب روزی را سخت کرده اید و انتظار جامعه سالم و بانشاط دارید ؟
فقط عصبانیت و نارضایتی را در مردم افزایش دادید

تیر خلاص به اقتصاد را بزنید و مردم را راحت کنید.
به مردم دروغ نگید. آمارهای کذب را دیگه کسی باور نمیکنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
شوروی سابق بهترین درس عبرت تاریخ معاصر است.
فقر از فساد می آید. فقط نشاط قربانی فقر نیست :

سلب اعتماد از جامعه ،
کاهش اعتقادات مذهبی و دینی،
تهدید بنیانهای خانواده،
افزایش فساد اخلاقی
انواع بیماریهای روانی
کاهش امنیت اجتماعی و اقتصادی
پایین آمدن سطح بهداشت عمومی
پایین آمدن دانش و سطح علمی جامعه
.......
....
.

و در آخر زمینه سازی و فراهم شدن فرصت برای دشمنان خارجی برای حمله نظامی یا کودتا یا خرابکاری در کشور که برآیند همه اینها میشود فروپاشی !!!!!

از شوروی سابق درس بگیرید. هنوز بدبخته.
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
تو همون سیستم های کمونیستی هم نکات خوبه پیدا میشه . توی کره شمالی همه شاغلند خوب وقتی قراره به کارمند که تازه کاری هم نمیکنه افزایش حقوق بدند ولی به کارگر که از سر نداشتن پارتی گیر بخش خصوصی افتاده افزایش حقوق نداشته باشه فاصله طبقاتی ایجاد میشه. یا توی کوبا همه از خدمات بهداشتی رایگان استفاده می کنند حالا شما این همه تبعیض رو بین بیمه های مختلف داری میبینی اینا زمینه ساز فروپاشی نیست ؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
مشکلات اقتصادی با وجود فساد اقتصادی در هیچ کشوری در جهان جبران نخواهد شد.
اول به مشکل مهمتر یعنی فساد اقتصادی رسیدگی کنید. بقیه اش خودبخود درست میشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
ببینید که در دو نوسان شدید اقتصادی، یکی در سال 91 و دیگری در سال جاری، یعنی دو نوسان مهلک اقتصادی در طی شش سال زندگی مردم را به نابودی کشانده است! هر کدام از این نوسانها مردم را ده سال به عقب بردند. یعنی طی شش سال بیست سال پسرفت کردیم. برای همین است که دیگر هیچ کس کمترین امیدی برای بهبود شرایط ندارد. هیچ کس کمترین باوری به امکان جبران این سطح از نابودی و پسرفت اقتصادی را ندارد. حرفهای مسئولان دیگر باد هواست...
پاسخ ها
علیرضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۷
نوسان یا همان توم سال73 و 74،سبب شد پدر مجبور شود خانه ی بزرگ وخوبمان را بفروشد برای مخارج زندکی و خانه ای نصف آن و در محله ای بسیار پاپین تر بخرد. توزم سال 91 هم سبب شد،همسرم از من
جدا شود بخاطر مستاجری.تورم الان هم من را گرفتار بیماری افسردگی حاد کرده و شاید چند ماه دیگر خودکشی بکنم..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
کاش میمردیم و از این وضع نابسامان رها میشدیم
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
مرگ به موقع اش میآید، عجله نکن!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
عجله نکن دوست عزیزم درکت می کنم تا چند وقت دیگر همگی دسته جمعی از گرسنگی می میریم
m
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۸
ظریف کفت این سبک زندگی رو خودمون انتخاب کردیم.پس حقمونه
فرهاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
علاوه بر بحرانهای روانی، فشار اقتصادی می تواند منجر به طغیانهای اجتماعی هم شود که به قول معروف خون که بجوشه، خلق بخروشه، داره تماشا.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
مرسی
علم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
سرتیتر خیلی رسا و گویای خیلی موارد بوده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
گوش شنوا وجود ندارد. همانند کشورهایی که بدلیل بی توجهی به مردم دوام نیاورذند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
مدتهاست این خوره به جانم افتاده که اصلا وظیفه ی این مسولین افسرده کردن مردم ایران بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
صدها اثر منفي اجتماعي در بر خواهد داشت. فقط يكيشو ميگم. الان چند ساله تورمي كه واقعييش مثلا 25 درصده بانك مركزي به دروغ 20 درصد اعلام ميكنه و دولت حقوق ها را بصورت (((( پلكاني )))) افزايش ميده. اين افزايش پلكاني يعني اينكه ما متخصص و مهارت هاي بالا را كمتر اضافه مي كنيم و مثلا 10 درصد. خوب چرا؟ اون مهندس متبحر طراح كه قادر سد پل سازه ووووو طراحي كنه عاشق چشم و ابروش كه نيستين بهش حقوق ميدين 10 ميليون و اون كارگر صفر كه عين مجسمه است و هيچ كاري بلد نيست مگر اينكه بهش يكارو ياد بدن و انجام بده ميگيره مثلا 1.5 ميليون. چرا اين كارگر 20 درصد افزايش و مهندس طراحه 10 درصد؟ اين مغاير با اصل تخصص و اصل مهارت و رتبه بندي كارهاست كه مورد تاييد اسلام هست. پس شما با همين افزايش پلكاني عملا نظامتون كمونيستيه نه اسلامي. اگر اينطوريه ما از الان بجاي تبعيت از مراجع از سوپري محلمون تقليد كنيم چون ظاهرا شما اصلا علم و تخصص را قبول ندارين.
همين يك نقص را لطفا براش مقاله بزنيد و دليلشو بگيد كه چرا پلكاني افزايش ميدين و نه مساوي.
همين كارتون كلي اعتقاد متخصصين را نسبت به جمهوري اسلامي كم رنگ كرده. لطفا نشان دهيد و حتما در خبرها از استادي دليل اين افزايش پلكاني را براي ما مقاله بزنيد . با تشكر منتظريم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
اون مهندسه هم اولش فقط از مهندسی مدرکشو داشته و کارگر یکی دیگه بوده تا یواش یواش رشد کرده تجربه کاری اش بیشتر شده و به این حد رسیده . و گرنه شما دکتری مهندسی هم که داشته باشی منهای تجربه یه سنجاق قفلی هم نمیتونی بسازی
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۷
خیلی تند نرو مهندس مگه ما چند تا مهندس سد ساز داریم که حقوق بگیرن مسأله اینه که وقتی گفته میشه کارشناس یه سیاه ای در میاد به اندازه لشکر چین ۹۹۹نفر این گوشه واون گوشه که فقط ردیف استخدامیشون کارشناسی هست یهو یه رقم حقوق نجومی عایدشون میشه بدون این که کار مفیدی کرده باشند کلان نظام پرداخت دولتی مثل همون تولید وسد ساختن شون نا کارامده
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟