در گفت وگو با «تابناک اقتصادی» مطرح شد؛

اسپانیا با زعفران ایرانی، حرف اول را در جهان می‌زند/ جولان قاچاقچیان بر سر طلای سرخ ایران/ دسترنج کشاورزان چگونه به بازار عربستان و آمریکا می‌رسد؟

از دیرباز تاکنون، ایران بیش از ۹۰ درصد زعفران جهان را تولید کرده، ولی کشوری مانند اسپانیا از تجارت پرسود این ادویه منفعت بیشتری برده است. در سال جاری به دلیل اعمال تحریم‌های خارجی و بخشنامه‌های دست و پاگیر داخلی، زعفران ایران با قاچاق گسترده به افغانستان نیز رو به رو و پای این کشور هم به تجارت پرسود زعفران ایران باز شده است.
کد خبر: ۸۶۴۶۳۱
|
۰۸ دی ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۰ 29 December 2018
|
12603 بازدید
|
پیمان سپاری ارزی پای قاچاقچیان را به تجارت زعفران باز نموده است/ ادامه روند کنونی بازار‌های صادراتی زعفران را از چنگ ما خارج خواهد کرداز دیرباز تاکنون، ایران بیش از ۹۰ درصد زعفران جهان را تولید کرده، ولی کشوری مانند اسپانیا از تجارت پرسود این ادویه منفعت بیشتری برده است. در سال جاری به دلیل اعمال تحریم‌های خارجی و بخشنامه‌های دست و پاگیر داخلی، زعفران ایران با قاچاق گسترده به افغانستان نیز رو به رو و پای این کشور هم به تجارت پرسود زعفران ایران باز شده است.
 
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ آمار‌های جهانی نشان می‌دهند که بیش از ۹۰ درصد زعفران جهان در ایران تولید می‌شود، اما کشور ما از تجارت این ادویه پرسود آن گونه که باید نفعی نمی‌برد، چون این محصول در دنیا به نام کشور اسپانیا شناخته می‌شود و این کشور در رتبه نخست تجارت این محصول قرار دارد.

آمار‌های گمرک نشان می‌دهد، در هشت ماهه نخست سال جاری، حدود ۱۷۰ تن زعفران به ارزش ۲۵۲ میلیون دلار صادر شده است. از این میزان صادرات زعفران در هشت ماهه نخست سال جاری، سهم اسپانیا به ترتیب به لحاظ وزنی و ارزشی، ۱۵ و ۱۷ درصد بوده است.

این معضل که زعفران ایران به نام اسپانیا در بازار‌های جهانی توزیع می‌شود، از دیرباز وجود داشته و در سال جاری تحریم‌ها و بخشنامه‌های داخلی باعث شده اند تا معضل دیگری نیز به معضلات بازار زعفران ایران افزوده شود. قاچاق زعفران در سال جاری رونق گرفته و باعث شده است تا پای کشور دیگری نیز به زعفران ایران باز شود. طبق آماری که توسط محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی در اواخر مهر ماه سال جاری و در جمع فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی ارائه شد، سالانه ۱۵۰ تا ۱۶۰ تن زعفران ایران به افغانستان قاچاق می‌شود.

اسپانیا با زعفران ایرانی، حرف اول را در جهان می‌زند/ جولان قاچاقچیان بر سر طلای سرخ ایران/ دسترنج کشاورزان ایرانی چگونه به بازار عربستان و امریکا می‌رسد؟
برای آن که از درستی و نادرستی این آمار و دلیل آن آگاه شویم، به سراغ غلامرضا میری، نایب رئیس شورای ملی زعفران رفتیم. میری در پاسخ به این پرسش که چقدر آمار ارائه شده پیرامون قاچاق زعفران توسط وزیر جهاد کشاورزی صحت دارد، به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: در این زمینه نکته اول این است که آمار ارائه شده توسط وزیر جهاد کشاورزی در مورد قاچاق زعفران به افغانستان واقعی نیست و میزان قاچاق سالانه زعفران به افغانستان بسیار کمتر از آن چیزی است که جناب حجتی عنوان نموده اند؛ اما باید گفت اگر شرایط به مانند سال جاری باشد، ممکن است به این آمار قاچاقی که وزیر فرمودند، هم برسیم.

نکته دوم نیز این است، آقای حجتی که چنین آمار‌هایی را ارائه می‌دهند و معتقدند این میزان قاچاق زعفران به افغانستان داریم، بهتر است راهکار‌هایی هم برای جلوگیری از این وضعیت ارائه بدهند، چون یکی از نهاد‌هایی که می‌تواند در زمینه کاهش قاچاق زعفران بسیار کمک کننده باشد، همین وزارتخانه جهاد کشاورزی است.

اسپانیا با زعفران ایرانی، حرف اول را در جهان می‌زند/ جولان قاچاقچیان بر سر طلای سرخ ایران/ دسترنج کشاورزان ایرانی چگونه به بازار عربستان و امریکا می‌رسد؟
 
نایب رئیس شورای ملی زعفران در پاسخ به این پرسش که چرا قاچاق زعفران در سال جاری افزایش یافته است گفت:

سه دلیل باعث این اتفاق شده است؛ نخستین دلیل پیمان سپاری ارزی است که صادرکننده را موظف کرده ۱۴۵۰ دلار پیمان سپاری انجام دهد و این میزان ارز را به کشور برگرداند. این در حالی است که خود صادرکننده در بازار‌های جهانی، زعفران را از ۵۰۰ دلار تا ۱۰۰۰ دلار به فروش می‌رساند که اگر میانگین در نظر بگیریم، صادرکننده، زعفران را به ۷۵۰ دلار در بازار‌های جهانی به فروش می‌رساند. اینجا صادرکننده ۷۰۰ دلار مابه‌التفاوت با پیمان سپاری ارزی دارد که باید از جیب خود این مبلغ را پرداخت کند.

دومین دلیل این است که اگر صادرکننده زعفران بتواند ارز حاصل از صادرات خود را در شرایط تحریمی به کشور بازگرداند، باید ارز را در سامانه نیما عرضه کند و به نرخ این سامانه بفروشد که این نیز با توجه به فاصله قیمت ارز در بازار آزاد و سامانه نیما به ضرر صادرکننده است.

سومین دلیل این است که در شرایط کنونی ما نمی‌توانیم به راحتی به کشور‌های مختلف زعفران صادر کنیم. به دلیل تحریم، صادرات زعفران ایران به آمریکا متوقف شده است. همچنین به دلیل سیاسی نمی‌توانیم به عربستان زعفران صادر کنیم و به دلیل وجود تعرفه‌های وارداتی بالا (حدود ۳۸ درصد) نیز نمی‌توانیم به چین و هند زعفران صادر کنیم.

وی افزود: این سه دلیل باعث شده است که صادرکننده ایرانی، زعفران خود را به شخص ثالثی که تبعه یکی از کشور‌های همسایه است و به عنوان قاچاقچی شناخته می‌شود تحویل بدهد و از وی بخواهد، این زعفران را در آمریکا، عربستان سعودی و سایر کشور‌ها به خریداران تحویل بدهد. در این بین این شخص ثالث مبلغی حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار در قبال کاری که انجام می‌دهد، دستمزد می‌گیرد. برخی از صادرکنندگان ایرانی که مقیدند، سعی می‌کنند تقریباً همه مراحل قانونی را طی کنند و زعفران خود را از مبادی قانونی عبور دهند و آن را تحویل شخص ثالثی بدهند و برخی از صادرکنندگان نیز که مقید نیستند، سعی می‌کنند غیرقانونی این کار را انجام دهند.

میری ادامه داد: در حالتی که زعفران قاچاقی از کشور خارج می‌شود، این نگرانی وجود دارد که اولاً حق و حقوق قانونی صادرات، به جیب دولت واریز نمی‌شود، ثانیا این زعفران ممکن است کیفیت اولیه خود را از دست بدهد و به زیر استاندارد‌های لازم برسد و ثالثاً در این حالت ما عملاً بازار فروش خود را در سطح دنیا به این رقیب جدیدمان واگذار می‌کنیم و رفته رفته این رقیب جایگزین ما خواهد شد.

این فعال اقتصادی در حوزه صادرات زعفران در پایان سخنان خود، چهار راهکار برای رهایی از وضعیت قاچاق زعفران ارائه نمود و در تشریح این سه راهکار گفت: اول اینکه مسئولین ما باید با کشور‌های چین و هند وارد مذاکره شوند و تعرفه‌های واردات زعفران به این دو کشور را کاهش دهند؛ به عبارتی تعرفه‌های ترجیحی را برای این کالا لحاظ کنند. با توجه به اینکه ما از این دو کشور کالا‌هایی را وارد می‌کنیم این کار امکان پذیر است. البته ما به عنوان اتحادیه پیگیری‌هایی را در این زمینه انجام داده ایم، اما به نتیجه نرسیده ایم و به نتیجه رسیدن این موضوع نیازمند ورود نهاد‌های بالاتر جهت رایزنی در این زمینه است.

دوم آنکه باید شرایط در زمینه پیمان سپاری ارزی تغییر کند. یعنی اول مسئولین به ما راهکار ورود ارز به کشور را در شرایط تحریمی نشان دهند، بعد از من صادرکننده تعهد بگیرند. البته مسئولین می‌گویند واردات انجام دهید یا ارز خود را به واردکننده‌ای بدهید. این موضوع هم دو ایراد دارد؛ اول اینکه بنده صادرکننده زعفران هستم و واردکننده نیستم که بدانم چه محصولی را در قبال ارز حاصل از صادرات خود وارد کنم و دوم اینکه اگر قرار باشد من ارز حاصل از صادرات خود را در اختیار واردکننده جهت واردات قرار دهم باید یک واردکننده ایرانی در آن کشور بیابم که به محض اینکه ارز به حساب من در آن کشور واریز شد من آن را به واردکننده بدهم، معمولاً واردکننده‌ای در آن کشور پیدا نمی‌شود و اگر هم پیدا بشود زمان می‌برد تا من به ارز حاصل از صادرات خود برسم.

سوم اینکه باید ارز را به نرخ سامانه نیما با ما حساب نکنند و یا حداقل نرخ بازار را به نرخ سامانه نیما نزدیکتر کنند تا صادرکننده متضرر نشود. بهتر آن است که مسئولین ارز را تک نرخی کنند تا این دغدغه‌ها برطرف شود و این رانت‌ها و انگیزه‌ها از بین برود.

چهارم اینکه نرخ پایه گمرکی برای زعفران که هم اکنون ۱۴۵۰ دلار می‌باشد را تعدیل و به نرخ زعفران در بازار‌های جهانی نزدیکتر کنند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
اکثر کشورهای دنیا با هم روابط خیلی خوبی دارند و همه با هم سود میبرن اما ایران با بیش از 80 درصد کشورهای دنیا دشمنه و دود و ضرر این دشمنی تا الان فقط به چشم مردم عادی که بیش از 80 درصد جامعه را تشکیل میدن و گرفتار نون شب هستن میره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
امار ۸۰ درصد را از کجا اوردی؟
چقدر جو زده در کشور زیاد داریم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
ناشناس 16:22 شما راست میگی !!! 80 درصد نیست با کل دنیا قهریم ، دودش هم میره تو چشم بیش از 80 درصد مردم ایران . یعنی به جز مسئولین ، همه مردم .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
اتفاقا 80 در صد خیلی خوشبینانه است
هر چی گدا گودوله ی داغون ورشکسته و شاخ شکسته توی دنیا است دوست ما هستند و ما داریم براشون دلسوزی می کنیم
حکایت تا پول داری رفیقتم در مورد ما با دوستای گدا گشنه کاملا صادقه

کشورهایی مثل عمان هم که با همه دوستن با ما هم
یه آدم حسابی نام ببر که با ما دوست باشه
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
تازه ایشان 80 درصد رو کم گفته کل کشورهای دوست ما عبارتند از عراق او هم قسمت از شعیان و نه همه آنها یعنی چند وزارتخانه که دست آنها است یمن فقط حوثی ها که در حال حاضر به خاطر همین دوستی با ما مردمی گرسنه اند و از لبنان حزب الله و از سوریه قسمت از دولت بشار اسد و قسمت هم از افغانستان و از روسیه هم تا وقتی که نقش پیاده نظامی را برایشان داریم و درحقیقت ما با هیچ دولت دوست نیستیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
۹۹%با کدوم کشور دوستیم؟
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۴۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
16:22 استاد وقتی با امریکا رابطه نداری یعنی با 90 درصد دنیا رابطه نداری یعنی همین عراق وروسیه به ظاهر دوستتم
باهات مبادله درست وحابی انجام نمیدن درک میکنی این چیزارو
ali
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
هر جا میری قاچاقچی ها حمله کرده اند تا قیمتها رو بالا ببرند . پیشنهاد میکنم برای مقابله با آنها کارت زعفران صادر کنیم و به هر کس هم فقط یک مثقال بدیم اونهم با ارائه کارت ملی معتبر . دو سه نفر رو هم به نام سلطان زعفران اعدام کنیم تا همه ماستها رو کسیه کنن . ممنون از دولت خدمتگزار
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
تا آنجا که عقل ما قد میده حدود ۲۵ سال پیش همین داستان را داشتیم
حالا یکی پیدا بشه به من بگه اونموقع نه برجام بود نه تحریم. پس مشکل کجاست ؟
قسم میخورم بعد از رابطه با آمریکا و آشتی با اسراییل نیز ما مشکل خواهیم داشت
مشکل ما خود ما هستیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
دقیقن صحبت شما درسته

مشکل اصلی این کشور خود مردم هستن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
صد درصد مخالفم،مشکل ما رانت‌خواران و اختلاس گران و مدیران بی لیاقتی هستند که به واسطه ژن خوب و پارتی، بروکراسی کشور رو انحصاری کردند! مدیریت ایران واقعا مدیریت جهنمی هست، ایران کلی منابع و ظریفیت ثروت آفرینی داره اما توی این چندسال هیچی ازش نصیب مردم نشده، چرا؟ چون جز دزدی و اختلاس چیزی نیست وقتی هم برای مشکلات موسسات غیر مجاز کم میارن پول چاپ میکنن و جیب مردمو میزنن! مشکل ما اینه که یه مشت بی لیاقت شدند مدیران کشور، تا زمانیکه کارهای کوچک به انسانهای توانا و کارهای بزرگ به موجودات بی لیاقت و دزد سپرده میشه، وضع ایران همین افتضاحه که هست ربطی هم به 20 یا 30 یا 40 سال نداره!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
چیزی که من خیلیسعی کردم در کله خنگ حداقل کاربران این سایت بفهمانم که مشکل از داخل است
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
اگر منظور مردم است صد در صد مغرضید و لی اگر منظور مسئولان هست صد در صد درست می گویید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
مگه شما نمی فرمایید 90 درصد زعفران دنیا تولید ایرانه خوب خود دولت کل زعفران رو بخره و در نمایشگاهها به نام ایران ارائه کنه.
اون موقع اسپانیا از کجاش باید زعفران ایران رو بیاره و به نام خودش بفروشه؟
به نظر من حتما دست مافیای داخلی در کاره.
وگرنه وقتی تقریبا کل تولید زعفران دنیا دست یک کشور باشه خیلی به راحتی اون کشور به نام خودش کل بازار رو می گیره و خودش هم قیمت رو تعیین میکنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
92 درصد تولید زعفران دنیا دست ایران است ولی اسپانیا حرف اول را در این صنعت میزند. وقتی مسئولین از رشد و ترقی در کشور صحبت میکنند حال آدم به هم میخورد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
دشمن اصلي کشور و ملت ايران در داخل خود ايران است رانتخواران و انحصارگران و دلالاني که سود اين تجارت را از طرف اسپانيايي مي گيرند ما دشمن خارجي نداريم دشمن ملت کسانيند که صبح تا شب در تريبونها ساز دشمن تراشي مي زنند ولي حسابهاي ارزي و اقازاده هاشون در کشورهاي دشمن مي باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
با این قوانین ارزی و صادرات واردات نتیجه همین میشه.
هموطن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
از بس اسم قاچاق در ایران برده میشه از شنیدن لفظ قاچاق بی خیال میشویم

اب قاچاق نان قاچاق خودرو قاچاق حمل مرغ قاچاق حمل همه.......چیز قاچاق حالا نمی دانیم قاچاق معنایش چیست؟


اقای نماینده اقای دولت این را بدان که فقط تریااک قچاقه وبس
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
به جای همه چیز قاچاقچی تولید می کنیم . بنزین ، زعفران ، مواد مخدر ، اشیاء تاریخی ، ...... !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۸
خدایی رو هر جا دست می ذاری اوضاع قاراش میشه ملتم که خواب
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟