در گفت وگو با تابناک اقتصادی مطرح شد؛

دولت وام مسکن می‌دهد که فقط بگوید کاری انجام داده است/ جهش ۹۰ درصدی قیمت‌ها در مقابل ریزش ۶۴ درصدی معاملات/ پیش‌بینی رشد بخش مسکن تا پایان سال/ مالیات بر عایدی سرمایه، چه تأثیری بر بازار مسکن خواهد گذاشت؟

آخرین گزارش بانک مرکزی پیرامون معاملات مسکن انجام شده در تهران، نشان می‌دهد، قیمت هر مترمربع مسکن در دی ماه سال جاری در مقایسه با ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۲.۵ درصد و ۹۰.۸ درصد رشد داشته است. این ادامه افزایش قیمت مسکن در ماه گذشته، موجب شد تا این پرسش مطرح شود، این افزایش قیمت در حوزه مسکن تا چه زمانی ادامه خواهد یافت و آیا راهکاری برای مهار آن در کوتاه مدت وجود دارد یا خیر؟!
کد خبر: ۸۷۳۳۷۲
|
۰۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۷ 27 January 2019
|
11821 بازدید
|

تابناک اقتصادیششم بهمن ماه 1397 آخرین گزارش بانک مرکزی پیرامون معاملات مسکن انجام شده در تهران منتشر شد. این گزارش نشان می دهد، بهای هر مترمربع مسکن در دی ماه سال جاری در مقایسه با ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب 2.5 درصد و 90.8 درصد رشد داشته است. این ادامه افزایش قیمت مسکن در ماه گذشته موجب شد تا این پرسش مطرح شود که این افزایش قیمت در حوزه مسکن تا چه زمانی ادامه خواهد یافت و آیا راهکاری برای مهار آن در کوتاه مدت وجود دارد یا خیر؟

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ با آن که تقریباً بیشتر بازارها به ثبات نسبی رسیده اند، قیمت ها در بازار مسکن همچنان به روند افزایشی خود ادامه می دهند. جدیدترین گزارش بانک مرکزی پیرامون معاملات مسکن انجام شده در شهر تهران که در ششم بهمن ماه 1397 منتشر شد نشان می داد که در ماه گذشته، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه های معاملات ملکی شهر تهران 9.8 میلیون تومان بوده که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب 2.5 درصد و 90.8 درصد رشد داشته است. با این افزایش قیمت، معاملات نیز به شدت کاهش یافته و تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی شهر تهران به 6.7 هزار واحد مسکونی رسیده است. این تعداد معامله انجام شده در دی ماه سال جاری نشان می داد، معاملات در دی ماه سال جاری نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 1.4 و 64.6 درصد کاهش داشته اند.

 وام مسکن

با توجه به اینکه قیمت مسکن به گونه ای شده که دیگر کمتر کسی قادر به خرید مسکن است، این پرسش ها مطرح می شود که این روند افزایشی قیمت مسکن تا چه زمانی ادامه خواهد یافت و آیا سوداگری موجب این افزایش قیمت در بخش مسکن شده یا دلایل دیگری بر این موضوع دامن زده اند؟ آیا دولت نمی تواند در کوتاه مدت چاره ای برای کنترل این وضعیت بیندیشد؟ آیا می شود با اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن جلوی این افسار گسیختگی قیمت در بازار مسکن را گرفت؟

بیت الله ستاریان اقتصاددان و تحلیلگر بازار مسکن در پاسخ به این پرسش ها به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: پیش بینی من در سال 1395 این بود که رشد و رونق در بخش مسکن از شهریور ماه 1396 آغاز شود و این رونق در خرداد یا تیر ماه 1397 به اوج خود برسد و تا پایان سال 1397 هم این رشد مسکن ادامه داشته باشد. با آغاز سال 1398، روند قیمتی به تدریج شروع به سیر نزولی کند و با یک افت و خیزهای مختصر و کوچکی همراه باشد و این موضوع تا شهریور ماه سال 1398 ادامه یابد. وی ادامه داد: اگر تدابیری اندیشیده نشود، از شهریور ماه سال 1398 تقریبا بخش مسکن وارد رکود خواهد شد.

این اقتصاددان افزود: اما چرا قیمت مسکن افزایش یافت؟ علت اصلی این افزایش قیمت مسکن کاملا مشخص بود. به این دلیل که بخش مسکن چند سالی درگیر رکود بود و تولید مسکن کم شده و این بخش منتظر آن بود تا درآمدهایی ایجاد و تقاضای مطلق در بخش مسکن به تقاضای موثر تبدیل شود. در چند ماه اخیر نیز پیش بینی این بود که منابعی که به سمت طلا و ارز رفته بود در آذر ماه و دی ماه سال جاری به بخش مسکن بازگردد. به دلیل آنکه یک بی اطمینانی در بازار ارز وجود دارد و معلوم نیست که این ثبات کنونی حاکم بر بازار ارز بماند یا خیر، این منابع به تدریج وارد بخش مسکن می شود.

همچنین ستاریان گفت: اشاره به این نکته ضروری است که سوداگری در بخش مسکن در تاریخ ایران وجود نداشته است. این کلمات، کلماتی برای فرافکنی است و سوداگری جایی در بخش مسکن ندارد. در توضیح سوداگری باید گفت که سوداگری به این معناست که فردی برود یک کالایی را خریداری و انباشت کند، قیمت که افزایش یافت، بعد آن کالا را بفروشد. اما در بخش مسکن این تعریفی که برای سوداگری عرض شد وجود ندارد، چون اول قیمت شروع به بالا رفتن می کند و بعد مردم می آیند و در این بخش سرمایه گذاری انجام می دهند و سپس هنگامی که قیمت به حد کافی رشد کرد آن را می فروشند. در بخش مسکن مشاهده نشده است که کسی بیاید و مثلا پنجاه هزار واحد مسکونی را خریداری و آن ها را از بازار خارج کند و بعد در اثر فعالیت این شخص قیمت مسکن بالا رفته باشد.

این تحلیلگر بازار مسکن در رابطه با پیاده سازی طرح مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن گفت: اینکه در بخش مسکن، طرح مالیات بر عایدی سرمایه پیاده سازی شود، امری عادی است و در همه دنیا این کار انجام می شود. هر کس هر درآمدی کسب می کند موظف است، مالیات آن را به دولت پرداخت کند، ولی در کشور ما به دلیل آن که بخش مسکن با بحران مواجه است و در سمت عرضه با یک کمبود بسیار بالایی رو به روست، اعمال هر هزینه ای بر بخش مسکن موجب خواهد شد که قیمت مسکن افزایش یابد. چون در بازار مسکن عرضه کم است، تقاضا هم بالاست شما هر نوع مالیات (چه کم چه زیاد) به آن وضع کنید به راحتی فروشنده قیمت مسکن را برای پوشش آن هزینه بالا خواهد برد و این به دلیل کمبود مسکن است، ولی اگر روزی در بخش مسکن به تعادل رسیدیم و عرضه با تقاضا برابر شد، آن گاه می توانیم از بخش مسکن مالیات هم بگیریم و فروشنده هم نمی تواند در این شرایط قیمت را افزایش دهد و به خریدار فشار وارد کند.

بیت الله ستاریان در پاسخ به این پرسش که آیا دولت در کوتاه مدت می تواند برنامه ای برای مهار قیمت مسکن داشته باشد، گفت: در تمام طول دوران چهل سال گذشته، همه پرسیده اند که در کوتاه مدت برای بخش مسکن چه کاری می توان انجام داد؟ در بخش مسکن رکود پیش می آید همین پرسش مطرح می شود، رونق پیش می آید همین پرسش پرسیده می شود. به طور کلی در بخش مسکن چیزی به اسم برنامه کوتاه مدت وجود ندارد. یک برنامه بیست ساله باید برای به سامان رساندن اوضاع بخش مسکن نوشته شود و حداقل دستاورد این برنامه این است که مردم می دانند بیست سال بعد اوضاع در بخش مسکن بهتر خواهد شد. برنامه مسکن حتما باید بلندمدت باشد.

وی پیرامون اینکه آیا افزایش مبلغ وام های مسکن می تواند تا حدودی در افزایش قدرت خرید مردم مؤثر باشد یا نه گفت: افزایش میزان وام های مسکن از سوی دولت اولین پرسشی که ایجاد می کند این است که دولت چقدر می خواهد در بخش مسکن وام بدهد؟ ده هزار میلیارد تومان، بیست هزار میلیارد تومان یا چهل هزار میلیارد تومان. شما وقتی می خواهید برای مسکن وام بدهید یا باید خیلی منابع سرشاری داشته باشید یا اینکه از همه ابزارهای مالی اعم از تسهیلات، فاینانس، سرمایه گذاری خارجی، صکوک ها، بازار رهن ثانوی، صندوق های سرمایه گذاری و ... استفاده کنید. هم اکنون هیچ یک از این ابزارها در بازار وجود ندارد، حتی همان تسهیلات. ستاریان افزود: ببینید برای تولید یک میلیون واحد مسکونی در سال، 900 هزار میلیارد تومان پول لازم است. دولت در نهایت 5 هزار میلیارد تومان از این مبلغ را وام می دهد که در مقابل مبلغ 900 هزار میلیارد تومان رقمی نیست و این کار هم به خاطر این است که دولت بگوید من در زمینه مسکن کاری انجام داده ام.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۹
انتشار یافته: ۴۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
شرافتاً یک خبر خوب بذارید .

خسته شدیم از بس بیچاره ایم !!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۴۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
خبر خوب باعث می شه که خوشحال و از یاد خدا غافل شوید. به همین دلیل مسئولین نمی گذارند یک خبر خوب هم داشته باشیم.به فکر آخرت ما هستند و دنیای خودشان.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۴۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
خبر خوب؟ عادت نداریم ممکنه سکته بزنیم. مسئولین فقط به همین دلیل به اوضاع گند زدند. والا درست کردن مملکت و ایجاد خبرهای خوب که کاری نداره.!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
سوداگری وجود دارد، بنگاه های املاک که تعدادشان از بقالی ها بیشتر شده، نقش زیادی در سوداگری و باند بازی و مافیایی کردن بخش مسکن دارن، زمانی در یک خیابان کوچک نهایتا 2 مشاور املاک بود، الان ده ها مشاور املاک کنار همدیگر باز شده اند و یک عده آدم بی اخلاق آنها را مدیریت میکنند، و بر خلاف تصور اینها در رقابت با هم نیستن بلکه همکار یکدیگر میشوند تا مشتری را سر کیسه کنند. ما زمینی در شهرستان حدود 2 میلیارد و 600 میلیون فروختیم، مشاوران املاک چنان بر سر مال میزدن که بیا و 2 میلیارد، یعنی 600 میلیون زیر قیمت واقعی بفروش، بعد از فروش فهمیدیم قیمت واقعی نزدیک به 3 میلیارد بوده، این اتفاق قبل از این گرانی ها اخیر بود. اگر نیاز به فروش نداشتیم هرگز به سراغ این به اصطلاح مشاوران ملکی نمی رفتیم.
ahad
|
Germany
|
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
این یک تحلیل منطقی و معقول است. اما این تحلیلها که عملی نمیشود. چون کسانی که قرار است تصمیم آخر را بگیرند به نظر میرسد که میانه خوبی با تحلیل و منطق ندارند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
طرح مالیات بر عایدی مسکن بشکل کنونی با شکست مواجه خواهد شد! باید ابتدا قیمت واقعی مسکن محاسبه شده و سپس مازاد بر آن هر چه هست بعنوان مالیات دریافت گردد تا بتواند همیشه قیمت مسکن را در مسیر عتدال نگه دارد. وگرنه طرح کنون فقط باعث افزایش کاذب قیمت مسکن میشود!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۹
بله همینطور است. باید برای افرادی که حساب خاص برای جیب مردم باز میکنند حساب خاص در اداره مالیات بر درآمد باز شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
دویست هزارتومان کمک کردند بیش از ده میلیون تومان ازجیب ملت صرف تورم بی سابقه 100درصدی شد ازاین دولت روحانی هراقدام غیر معقولی انتظارداشته باشید دولتی که رییس کل بانک مرکزیش خط فقر را سه میلیون پاهصد هزارتومان اعلام نموده با افتخار مدعی میشود 80درصد کارمندان وبازنشستگانش پس از5سال افزایش پلکانی تازه به مرز یک میلیون ونیم ویا حداکثر دومیلیون ودویست هزارتوان رسانده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
دلارپارسال ۴۰۰۰ تومان بود الان باافتی که داشته ۱۲۲۰۰ تومتن هست این یعنی دلاربااحتساب کاهش از۱۹۰۰۰تومان به ۱۲۰۰۰ نومان (که دریک ماه اخیردوباره صعودی شده)بازهم حداقل ۳۰۰ درصدافزایش داشته درحالیکه میانگین رشدقیمت مسکن فقط ۹۰ درصد بوده پس حالاحالاهابرای رشدبیشتر وهمسطح شدن بادلار جاداره واینراهمه میدانندوبه همین دلیل هم معامله میکن افت شدیدپیداکرده چون کسی فروشنده نیست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
آقای بنگاهی میتوانید بگویید رابطۀ بین دلار و مسکن
چیست؟!!! و چرا و بر اساس کدام اصول علمی باید مسکن از دلار و طلا آن تبعیت بکند؟ شما ها مدام این نگاه را در بازار تزریق می کنید. قیمت در بازار با خرید و فروش تعیین میشود آیا الان در بازار خریداری وجود دارد؟ آیا سال 92 را فراموش کرده اید؟ که شماها 4 سال مدام دنبال خریدار بودید و قیمت
مسکن هم 30% افت کرد. متاسفانه بنده شخصا این تجربه تلخ را داشتم .
قیمت دلار ناشی از رانت و ناکارآمدی است و الان .کل تولید و اقتصاد را بهم ریخته است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
اقایان دولتی افتخارشان این بود که حتی یک مسکن هم نساختند!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
عدد۲/۵ خانه خالی حتما عدد کمی است از نظر ایشان و حتما نباید مالیات گرفته شود از این ها تا به تعادل قیمتی برسیم
شما کارشناس هستید واقعا؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
الان که کسی توان خرید ندارد بخرد ان وقت چجوری است این تقاضای زیاد برای خانه و غیر از این است که دلال ها وارد شدند برای تقاضای کاذب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
تهران ارزش زندگي كردن نداره چه برسه اين همه هزينه مسكن قيمت مسكن تو تهران بايد در حد كابل و اسلام آّباد باشه
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
اتفاقا قیمت مسکن در کابل و اسلام اباد خیلی گران تر از تهران است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
تهران شهر سرطان است، اینهایی که ماهی 40 میلیون در آمد دارن و دلشون خوشه در آمد خوبی دارن، طی 10 تا 20 سال آینده شهر سرطان دامانشون رو میگیره، و هرچه هم در آمد داشته باشی مهم تر از سلامتی نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۷
گربه دستش به گوشت نمیرسه میگه پیف پیف بومیده تازه سرطانزاهم هست !!!
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟