شکایت ایران از آمریکا به سازمان ملل، ابراز نگرانی شدید سازمان ملل از حوادث خلیج فارس، واکنش ترامپ به سرنگونی پهپاد نظامی آمریکا از سوی سپاه، واکنش بحرین به سرنگونی پهپاد آمریکایی در آبهای ایران و جزئیات تکاندهنده از مکالمات تیم ترور جمال خاشقجی از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به روایت خبرگزاری روس از موشک فوق سری ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش تابناک، خبرگزاری روسی اسپوتنیک نوشت، پهپاد گلوبال هوک آمریکا که بامداد پنج شنبه توسط ایران سرنگون شد، از سوی آمریکاییها نه قابل ردیابی و نه قابل سرنگونی معرفی شده بود، با این حال ایرانیها موشک فوق افسانهای سری ای در اختیار دارند که با شکست این پهپاد، افسانههای آمریکاییها را میتواند به باد دهد.
در نخستین ساعات بامداد پنج شنبه یک فروند پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکا بعد از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران با آتش پدافند نیروهای مسلح ایران سرنگون شد.
روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیهای اعلام کرد: نخستین ساعات بامداد امروز (پنجشنبه ۳۰ خرداد) یک فروند پهپاد جاسوسی گلوبال هاوک آمریکا بعد از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در منطقه روبروی کوه مبارک استان هرمزگان، هدف آتش پدافند نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و سرنگون شد.
شکایت ایران از آمریکا به سازمان ملل
«مجید تخت روانچی»، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در نامهای به «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد اعتراض خود را نسبت به تجاوز پهپاد جاسوسی آمریکا به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد.
آقای روانچی خاطرنشان کرده این نامه را برای مطلع کردن سازمان ملل از یک «اقدام غیرقانونی و بسیار خطرناک و تحریکآمیز» نیروهای مسلح آمریکا علیه تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران نوشته است.
نماینده ایران تصریح کرد پهپاد آمریکایی ساعت ۰۰:۱۴ بامداد پنجشنبه در وضعیت پنهانکار از یکی از پایگاههای آمریکا در جنوب خلیج فارس پرواز کرد و از تنگه هرمز به سمت بندر چابهار حرکت کرد. این پهپاد به دلیل آنکه در حال انجام عملیات جاسوسی بود تمامی تجهیزات شناسایی خودش را خاموش کرده بود.»
تخت روانچی این اقدام تحریکآمیز را نقض فاحش قوانین بینالملل و منشور ملل متحد توصیف کرده و آن را محکوم کرده است. در این بیاینیه آمده است: «در حالی که جمهوری اسلامی ایران به دنبال جنگ نیست حق ذاتی خود طبق بند ۵۱ منشور ملل متحد جهت اتخاذ تمامی تدابیر مناسب در برابر هر گونه اقدام خصمانه برای تجاوز به سرزمینهای خود را محفوظ میداند و مصمم به محافظت از حریم زمینی، دریایی و هوایی خود است.»
ابراز نگرانی شدید سازمان ملل از حوادث خلیج فارس
سازمان ملل متحد از تنش پیش آمده در منطقه خلیج فارس ابراز نگرانی کرد و خواستار خویشتنداری شد.
به گزارش المیادین، «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل شامگاه پنجشنبه (۳۰ خرداد) در واکنش به سرنگونی پهپاد متجاوز آمریکا در آسمان ایران گفت که از «تشدید تنش» در منطقه خلیج فارس شدیدا نگران است و از همه طرفهای مربوط خواست خویشتنداری کنند.
واکنش ترامپ به سرنگونی پهپاد نظامی آمریکا از سوی سپاه
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا صبح روز پنجشنبه بهوقت محلی با انتشار پیامی کوتاه در حساب رسمی خود در توئیتر به سرنگونی یک فروند پهپاد شناسایی این کشور توسط ایران واکنش نشان داد.
ترامپ در این پیام توئیتری ادعا کرد: «ایران اشتباه بسیار بزرگی مرتکب شد».
ترامپ ساعتی بعد در کاخ سفید و پیش از دیدار با «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا به سوالات خبرنگاران درباره ایران پاسخ داد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز پنجشنبه ۲۰ ژوئن در دومین اظهارنظر دربارۀ اقدام سپاه پاسداران در سرنگون کردن یک فروند پهپاد تجسسی ایالات متحده اعلام کرد که ممکن است این اتفاق حاصل خطای انسانی باشد.
واکنش بحرین به سرنگونی پهپاد آمریکایی در آبهای ایران
وزارت خارجه بحرین سرنگونی پهپاد جاسوسی ارتش آمریکا توسط ایران را محکوم کرد.
وزارت خارجه رژیم آلخلیفه مدعی شد که سرنگونی این پهپاد آمریکایی اقدامی خصمانه از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران برای هدف قرار دادن تردد بینالمللی و امنیت و ثبات کشورها و ملتهای منطقه است.
جزئیات تکاندهنده از مکالمات تیم ترور جمال خاشقجی
گزارش سازمان ملل متحد که دیروز چهارشنبه منتشر شد، جزئیات جدیدی از گفتگوی اعضای تیم ترور جمال خاشقجی روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه را منتشر کرده است. این گفتگوها میان اعضای تیم ترور و تقطیع جنازه جمال خاشقجی ردوبدل شده است.
گزارش سازمان ملل متحد جزئیات تکاندهنده از این گفتگوها را فاش کرده و توضیح میدهد که دو نفر از قاتلان در کنسولگری عربستان در استانبول با حالتی نگران منتظر مأموریت قریبالوقوعی بودند که باید انجام میدادند.
ماهر مطرب افسر سرویس اطلاعاتی عربستان و مشاور ارشد محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در این گفتگوها از صلاح الطبیقی که پزشکی قانونی در وزارت کشور عربستان بوده، سؤال میکند که "آیا میتوان تنه یک انسان را در داخل چمدان قرار داد؟"
الطبیقی پاسخ میدهد: نه، چرا که تنه انسان بسیار سنگین است.
او ابراز امیدواری میکند که بتواند این مأموریت را بهشکلی سادهتر انجام دهد و میگوید که باید بخشهای مختلف تنه نیز تکهتکه شود و مشکلی در این زمینه وجود ندارد، چرا که جنازه سنگین است. او در این گفتگو تأکید میکند که اولین باری است که قطعه قطعه کردن جنازه را در روی زمین انجام میدهد. او میافزاید که اگر کیسههای پلاستیکی در اختیار داشته باشند و جنازه خاشقجی را به بخشهای مختلف تقسیم کنند، مشکل حل میشود. وی توضیح میدهد که هر بخشی باید در کیسههای پلاستیکی پیچیده شود.
در پایان این گفتگو المطرب از الطبیقی سؤال میکند: آیا «گوسفند قربانی» رسیده است؟ در این گفتگو اشاره مستقیمی به نام خاشقجی نمیشود، اما دو دقیقه بعد خاشقجی وارد ساختمان میشود.
بعد از ورود خاشقجی به ساختمان کنسولگری، وی به دفتر کنسول واقع در طبقه دوم ساختمان هدایت میشود و در آنجا ماهر المطرب را میبیند و او را میشناسد، چرا که هر دوی آنها چند سال قبل در سفارت عربستان در لندن کار میکردند.
المطرب از خاشقجی میخواهد تا پیام کوتاهی را از طریق موبایل خود برای فرزندش بفرستد. خاشقجی میگوید: "به او چه بگویم؟ نمیتوانم به او بگویم که ربوده شدهام". مطرب میگوید: "خلاصه کن، پالتویت را نیز از تنت خارج کن". خاشقجی میگوید: "چطور ممکن است چنین اتفاقی در سفارتخانه انجام شود؟ من چیزی نمینویسم".
المطرب میگوید: "پیام را بنویس. به ما کمک کن تا ما نیز بتوانیم به تو کمک کنیم و تو را به عربستان بازگردانیم. اگر به ما کمک نکنی، میدانی که چهچیزی در انتظار تو خواهد بود. بگذار این موضوع را بهخوبی حلوفصل کنیم".
در این گزارش آمده است که در ادامه مکالمات شامل صدای حرکات مختلف و برخی صداهای منقطع شنیده میشود و در نهایت صدای کیسههای پلاستیکی به گوش میرسد که پیکر خاشقجی در آن پیچیده میشود. این موضوع سرویس اطلاعات ترکیه را به این نتیجه رسانده که مسئولان سعودی جنازه خاشقجی را بعد از کشتن وی تکه تکه کردهاند.
گزارش اگنس کالامارد محقق سازمان ملل متحد در خصوص مسایل خارج از چارچوب دستگاه قضا و اعدامهای فوری و وحشیانه که دیروز منتشر شد، از مسئولیت حاکمان سعودی بهویژه محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در جنایت ترور جمال خاشقجی حکایت دارد.
کالامرد از کشورها خواسته تحریمها علیه رژیم سعودی را گسترش داده و محمد بن سلمان و داراییهای شخصی او را هم در فهرست سیاه قرار دهند.
جمال خاشقجی مهرماه سال گذشته بعد از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول ناپدید شد. تحقیقات بعدی نشان داد او داخل ساختمان بهقتل رسیده و بدنش قطعه قطعه شده است.
کالامارد در گزارش خود که بعد از تحقیقات 6ماهه درباره این قتل انجام شده نوشته است: «جمعبندی گزارشگر ویژه این است که خاشقجی قربانی یک قتل عمد، از پیشبرنامهریزیشده و قتل فراقضایی شده که مسئولیت آن بهعهده عربستان سعودی است».