وقتی عبارت «استخراج بیتکوین» را میشنوید، ذهن شما شروع به غرقشدن در یک فانتزی رویایی میکند و البته شاید در لحظه اول فکر کنید به بیل و کلنگ نیاز است؛ گر چه که این قیاس خیلی هم دور نیست اما بهتر است بدانید بیتکوین با استفاده از رایانههای پرقدرت که حل مسائل و مشکلات پیچیده محاسباتی ریاضی را انجام میدهند -پیچیده به قدری که با دست قابل انجام نیست- استخراج میشود.
به گزارش «تابناک» به نقل از اقتصاد آنلاین، ولی باز هم معلوم نیست چطور؟ شانس و کار مورد نیاز با یک رایانه برای حل مسائل بسیار مشکل ریاضی معادل کار یک معدنچی است که از معدن طلا خارج میکند. در زمان نوشتن، شانس رایانهای که یکی از این دست مسائل را حل میکند، ١ در ٦ تریلیون است اما تفاوت اصلی بعد از این است.
نتیجه «استخراج بیتکوین» دو قسمت است؛ اول اینکه وقتی رایانهها این مسائل پیچیده ریاضی را در شبکه بیتکوین حل میکنند، آنها بیتکوین جدید تولید میکنند، نه برخلاف زمانی که یک کارگر از معدن و زیر زمین طلا استخراج میکند. دوم اینکه با حل مسائل محاسباتی ریاضی، معدنچیان بیتکوین با تأیید اطلاعات مربوط به معامله، شبکه پرداخت بیتکوین را امن و با اعتماد میکنند.
سه راه اصلی برای دریافت بیتکوین وجود دارد:
*شما میتوانید بیتکوینها را با استفاده از پول واقعی بخرید.
*شما میتوانید هر چیزی که میخواهید را برای فروش بگذارید. و مردم با بیتکوین به شما پرداخت کنند.
*بیتکوینها میتوانند با استفاده از یک رایانه ایجاد شوند.
چطور بیتکوین جدید تولید میشود؟
برای اینکه سیستم بیتکوین کار کند، مردم میتوانند با اَبَرکامپیوترهای خود پردازشهایی را انجام دهند؛ البته که باید همیشه به یاد داشته باشند که از هر ٦ تریلیون بار ١ بار امکان تولید بیتکوین وجود دارد. مردم برای ساختن بیتکوینهای جدید کامپیوترهای قدرتمند نصب میکنند و به همین معدن بیتکوین میگویند. حال باید بقیه ماجرا را هم در نظر بگیریم. برای تولید یک بیتکوین میتوان چندین ابر کامپیوتر را همزمان به کار انداخت، این چندین کامپیوتر میتواند هزاران عدد باشد که البته باز هم باید بگوییم، اگر امروز کامپیوترهایتان را برای ساختن بیتکوین فراهم و روشن کردهاید، شاید سالها طول بکشد تا اولین بیتکوین را به دست آورید. همچنین باید بدانید برای راهاندازی هر کدام از این ابر کامپیوترها و کارکردن مداوم و شبانهروزی آنها مقدار بسیار زیادی برق لازم است؛ برقی که بدون قطعی و نوسان بتواند در تمام طول روز و روزها و ماهها به سیستمها برق بدهد و هیچگاه قطع نشود که اگر احیانا دستگاهی در حال تولید یک بیتکوین است، با قطع برق کارش ناتمام نماند؛ چون اگر دوباره بخواهد آن مراحل را برود، دوباره باید خوششانس باشد که بین ٦ تریلیون قرعه به او بیفتد.
البته که هر چه جلوتر میرویم مردم بیشتری برای ساخت بیتکوین تلاش میکنند و حالا چند وقتی است بحث تولید بیتکوین در ایران هم بالا گرفته است و مردم دست به استخراج بیتکوین زدهاند. در کشوری که هنوز بیتکوین کاملا قانونی نیست، به دلایلی نمیتوان آن را راحت خرج یا به دلار تبدیل کرد و برای تولید باید شرایط ویژهای داشت؛ استخراج بیتکوین کار سختی است. هر چند برخی معتقدند که استخراج بیتکوین میتواند راه چارهای برای قطعکردن تحریمهای آمریکا در برابر کشورمان باشد اما از آن طرف هم هنوز این کار در کشور قانونی و در چارچوب درست انجام نمیشود.
یکی از دلایلی که برخی حس میکنند استخراج بیتکوین در ایران کمهزینه و بیدردسر است، این است که قیمت هر کیلووات برق کشاورزی بین ۳۰۰ تا ۵۲۴ ریال است و هر کیلووات برق صنعتی هم حدود ۴۰۰ تا ۸۲۵ ریال محاسبه میشود. برق مدارس و مساجد هم با توجه به یارانههای دولتی، تقریبا رایگان است. البته که برق شهری و تجاری را حتما باید از این گزینهها جدا کنیم و به نظر کسی حتی نباید به این فکر کند که با برق شهری بیتکوین تولید کند؛ چون حتما مصرف برق آن سر به فلک میکشد. برق شهری با توجه به نسبت برق مصرفی به صورت تصاعدی بالا میرود و برای انجام چنین کاری نمیصرفد. اگر چه درباره برق کشاورزی و صنعتی هم باید بگوییم که وزارت نیرو هشدار داده که نمیگذارند عدهای از برق ارزان برای تولید ارز دیجیتال سوءاستفاده کنند و باید تعرفه برق استخراجکنندگان ارز مجازی واقعی باشد.
علاوه بر تمام اینها باید بدانید که تولید بیتکوین واقعا کار سختی است، شما باید بتوانید خودتان را بین معدنچیان بیتکوین ثبت کنید و این کار به سادگی امکانپذیر نیست و باید توسط دیگر معدنچیان درستی کار شما ثبت شود تا بتوانید به عنوان یک معدنچی کار کنید و بلوکهای بیتکوین اضافه کنید و تمام اینها توسط همان ابر کامپیوترها باید انجام گیرد.
برای اینکه معدنچیان بیتکوین بتوانند معاملهای را انجام دهند باید دو چیز رخ دهد؛ اول اینکه آنها باید ١ مگابایت ارزش معاملات را بررسی کنند که به لحاظ تئوری به نظر میرسد تراکنشی کوچک باشد، اما اغلب چندین هزار تراکنش است و به میزان هر تراکنش اطلاعات زیادی وجود دارد اما باز باید گفت این بخش آسان است.
دوم اینکه برای اضافهکردن یک بلوک از معاملات به بلاکچین، معدنچیان باید یک مسأله محاسباتی پیچیده ریاضی را حل کنند که این عمل همان «اثبات کار» «proof of work» نامیده میشود. آنچه که آنها واقعا انجام میدهند این است که سعی دارند با یک شماره hexadecimal ٦٤ رقمی به نام «هش» «hash» را حدس بزنند یا درواقع حل کنند. کامپیوتر یک معدنچی با نرخی ثابت و با سرعت بالا باید بتواند تمام این ٦٤ رقم را حدس بزند و برای این کار باید به یک راهحل برسد؛ به عبارت بهتر باید بگوییم همه چیز به شانس هم بستگی دارد.
بنابراین باید بگوییم هر چند که میگویند استخراج بیتکوین درآمدی پرسود دارد اما باید همه زوایای آن برای ایجاد این کسبوکار در نظر گرفته شود. همه خطرات، هزینهها و احتمالات و باز هم بگوییم از هر ٦تریلیون بار ١ بار بیتکوین تولید میشود.