در سال های 92 تا 96 کشورما همزمان با آغاز پروژه مسکن مهر، اقدام به صدور مجوزهای ساخت و ساز در سطح کلان و انبوه کرد. مجوزهایی که به موجب آن تعداد بسیار زیادی پروژه انبوهسازی در مناطقی که هنوز پتانسیل ساخت و ساز در آنجا وجود داشت ساخته شد. پروژههایی که در هنگام ساخت و بعد از آن با انتقادهای بسیاری مواجه شد و دلایلی همچون آلودگی هوا به ساخت این برجها نسبت داده شد.
یکی از آن مناطق که با اقدامات و توجه زیاد شهرداری تهران، از آبادانی یکباره و شگرفی برخوردار شد منطقه 22 تهران بود. منطقهای که ابتدا با احداث دریاچه مصنوعی خلیج فارس در کانون توجه قرار گرفت و بعد ازآن ارزش زمینهای آن به یکباره افزایش چند برابری را تجربه کرد. زمینهایی که به صورت مختلف به پیمانکاران دولتی و خصولتی واگذار شد.
امروز دیگر این منطقه تبدیل به محلهای پرجمعیت و گرانقیمت تبدیل شده و حتی آن منطقه را قطب گردشگری تهران مینامند. از این رو خرید آپارتمان در دریاچه چیتگر به یکی از بهترین گزینههای خرید واحد مسکونی تبدیل شد و حتی اجاره آپارتمان در دریاچه چیتگر نیز مورد توجه بسیاری از متقاضیان قرارگرفت و به همین سبب، معاملات املاک در این منطقه با رونق نسبی مواجه شد.
نمای پارک جنگلی چیتگر و دریاچه خلیج فارس یکی از مزایایی است که متقاضیان را به سوی خود جذب کرد و یکی از اصلیترین مزایای سکونت در این محله به شمار میرود. اما این سوال پیش میآید که آیا این قیمتهای افسارگسیخته که بعضا با نرخ خرید آپارتمان در فرشته مقایسه میشود، متناسب با منطقههای مجاور بود؟ طبیعی است که پاسخ خیر است و این روند صعودی قیمتها با سایر مناطق شهر یکسان نیست.
این روند دلایلی دارد و یکی از این دلایل نبودن مرجعی برای قیمتگذاری در آن بازه زمانی بود. مرجعی که از تمام منابع موجود که فعالیتهای مسکنی در آن رخ میدهد اطلاعات را برداشته و بتواند با نظارت مسئولین جلوی سوداگری در معاملات بازار املاک این منطقه را بگیرد وجود نداشت. در آن روزها همچین مرجعی وجود نداشت اما با ورود هوشمصنوعی به کشور و افزایش سطح فناوری در ایران بازارمسکن نیز از این تکنولوژی بیبهره نماند و توانست هوشمصنوعی را در بازار مسکن به کار گیرد.
مجموعهای که بانی ورود هوشمصنوعی در بازار مسکن شد کیلید نام دارد. کیلید، مدتی است که در بازارمسکن ابزارهای مختلفی را به کار گرفته و در مرحله اول تسهیل و تسریع در بازار مسکن را به همراه داشته است. این سامانه توانسته با استخراج اطلاعات معاملات از سامانه اطلاعات بازار مسکن (سابا) که وزارت راه و شهرسازی آن را راه اندازی کرده و مشاورین املاک را موظف کرده از طریق کدرهگیری معاملات خود را در این سامانه به ثبت برسانند، اطلاعات جامعی از بازار مسکن را استخراج و پس از محاسبه و پردازش توسط هوشمصنوعی به اشکال مختلف در بازار مسکن ارائه دهد.
کیلید در بخش اطلاعات بازار مسکن خود اطلاعات کاملی از روند صعودی و نزولی معاملات را به تفکیک مناطق مختلف در بازه زمانی دلخواه کاربر ارائه میدهد و علاوه بر اینکه متقاضیان را از روند معاملات در مناطق مختلف مطلع میسازد، سیاستگذاران و متولیان تصمیمگیری در این بازار را برای اعمال سیاستهای تشویقی و بازدارنده یاری میدهد.
از سوی دیگر کیلید ابزاری را با استفاده از هوشمصنوعی در بازار مسکن به کار گرفته که میتوان به عنوان یک عامل جلوگیری از سوداگری در بازار و افزایش بهرهوری فعالان بازار مسکن از آن یاد کرد. این ابزار تخمین قیمت ملک از طریق کد پستی ده رقمی است. کیلید با درصد خطای بسیار پایین، تنها با دریافت کدپستی ده رقمی اطلاعات کاربردی ملک مورد نظر را ارائه میدهد. اطلاعاتی همچون، قیمت واقعی ملک که با احتساب شاخصههای مختلف، آن را ارزیابی میکند و میانه و میانگین قیمت را نشان میدهد و سال ساخت بنا، نوع ساخت، زمان آخرین معامله صورت گرفته و آدرس تقریبی ملک را نشان میدهد.
گفتنی است کیلید، تخمین قیمت ملک را با احتساب شاخصههای اصلی که نیروی انسانی برای ارزیابی یک ملک در نظر میگیرد محاسبه میکند. در نتیجه میتواند به عنوان مرجع و قیمت واقعی ملک از این ابزار کیلید بهرهبرداری کرد.