در یک سال اخیر بازدهی بازار سرمایه به بیش از 200 درصد رسیده و همین موضوع باعث شده است تا این بازار در مقایسه با بازارهای موازی، جذابیت بیشتری برای سرمایه گذاری داشته باشد و روند سیل نقدینگی به سمت این بازار روانه شود.
اما در این میان، از اوایل شهریور ماه سال جاری، شاهد تصمیمات جدیدی از سوی مسئولین سازمان بورس بوده ایم و این تصمیمات در ماه آخر سال به اوج خود رسیده است.
در ابتدا در شهریورماه سال جاری مسئولین سازمان بورس تصمیم به محدود کردن دامنه نوسان بازار پایه گرفتند و در ادامه در اسفند ماه سال جاری، تصمیمات جدید به شرح زیر گرفته شد؛
• فروش استقراضی
• تغییر حجم مبنا
• شرایط جدید برای ورود افراد جدید به بورس
• محدود کردن دامنه نوسان در بورس و فرابورس
جدیدترین تصمیم که محدود کردن دامنه نوسان از 5 به 2 درصد بود، در روز چهارشنبه مورخه چهاردهم اسفند 1398 اتخاذ شد و این تصمیم فعالان بازار سرمایه را شوکه کرد.
در این تصمیم عنوان شده بود: «به منظور حمایت از حقوق سرمایهگذاران، مقرر شد دامنه نوسان قیمت در کلیه نمادهای معاملاتی در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس از روز شنبه، ۱۷ اسفند ماه امسال به دو درصد کاهش یابد. تابلو قرمز بازار پایه فرابورس ایران کماکان دارای دامنه نوسان یک درصد است. تغییرات دامنه نوسان در مقاطع زمانی سه ماهه از زمان اجرا قابل بازنگری است.»
برخی معتقدند با اجرایی شدن این محدودیت، شاهد کاهش جذابیت سرمایه گذاری در بورس و تغییر مسیر نقدینگی از بازار سهام به سمت دیگر بازارهای موازی همچون ارز، طلا، سکه، مسکن و خودرو خواهیم بود که مهم ترین تاثیر این اتفاق، تقویت فعالیت های سوداگرایانه و غیرمولد خواهد بود و در نهایت از تولید کننده حمایت نخواهد شد.
در مقابل، یکی از مدیران بازار سرمایه، اظهار داشته است: «شاید مسئولان نتوانند همه موارد را کامل و شفاف توضیح بدهند اما بازدهی بالای بورس باعث شده بود تا سازمان امور مالیاتی اصرار به دریافت مالیات از سرمایه گذاران این بازار داشته باشد.»
این اظهار نظر نشان می دهد که مدیران بورسی برای جلوگیری از ورود سازمان مالیات به معاملات بازار، تصمیم به محدود کردن نوسان معاملات گرفته اند. اما امروز محمد مسیحی، معاون سازمان امور مالیاتی با اشاره به ابهام تصمیم اخیر سازمان بورس در خصوص محدویت دامنه نوسان قیمتی انواع سهام در بازار بورس و فرابورس گفت: اساسا درباره این موضوع که دامنه قیمت سهام به هر شکل محدود شود، هیچ گونه مذاکرهای با سازمان بورس اوراق بهادار نداشتهایم.
معاون سازمان امور مالیاتی گفت: بر اساس ماده 143 مکرر قانون مالیات های مستقیم، سازمان مالیاتی صرفا 0.5 درصد مالیات به صورت مقطوع از خرید و فروش سهام دریافت می کند. این مقام مسئول در سازمان مالیاتی کشور تاکید کرد، اگر بورس اوراق بهادار رونق داشته باشد و نقدینگی جذب این بازار شود سازمان مالیاتی درآمد بیشتری به لحاظ مالیات ستانی کسب خواهد کرد؛ بنابراین، باید مجددا تاکید کرد سازمان مالیاتی در این سیاست محدود کننده هیچ گونه نقشی نداشته است. وی با بیان اینکه هم اکنون صرفا از نقل و انتقال سهام که نرخ آن در قانون مالیاتهای مستقیم مشخص شده است، مالیات ستانده میشود، گفت: برای دو تا سه سال آینده هیچ برنامهای برای اخذ مالیات جدید در حوزه سهام نداریم.
آنچه مسلم است، تصمیم به محدود سازی دامنه نوسان قیمت، با ابهامات فراوان و سوالات متعددی در ذهن مردم همراه شده است.
حال به نظر شما، این تصمیم چه تاثیری بر روند بازار خواهد گذاشت؟
آیا شاهد خروج نقدینگی از بورس خواهیم بود؟
پیش بینی شما از آینده بازار سرمایه چیست؟
اساسا چه دلیلی برای اخذ این تصمیم وجود دارد؟
آیا سیاست گذار، تصمیم بهتری می توانست بگیرد؟
به نظر شما با محدودیت دامنه نوسان به 2 درصد، آیا نرخ کارمزد کارگزاری ها نیز بایستی تعدیل شود؟
اگر فعال بازار سرمایه هستید، (با محدودیت دامنه نوسان)، چه تصمیم خواهید گرفت؟ آیا به فعالیت در بورس ادامه می دهید؟