سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
در واکنش اظهارات شبکه اینترنشنال در خصوص آمارسازی وزارت بهداشت گفت: اینها اظهار نظر سیاسی است.
به گزارش «تابناک»؛ دکتر کیانوش جهانپور در نشست آنلاین خبری با اصحاب رسانه با تاکید بر رعایت فاصله گذاری اجتماعی و توصیههای بهداشتی، گفت: اگر میخواهیم روند کنترلی بیماری کرونا در کشور مدیریت شود، باید همچنان از ترددهای غیر ضروری خودداری کرد.
آمارهایی که این روزها از کرونا ارائه میدهیم، پیامد رفتارهای مردم در چند هفته گذشته است که به خوبی موارد بهداشتی را رعایت کردند.
وی در ادامه گفت:
مطابق آخرین ظرفیتهای ایجاد شده در نظام آزمایشگاهی کشور برای انجام تست PCR که رایگان انجام میشود، حدود ۱۵ هزار مورد است. البته فعلا روزانه بین ۱۰ تا ۱۲ هزار تست کرونا در کشور انجام میشود و تلاش این است که ده برابر موارد شناسایی شده روزهای قبل، تست انجام شود.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: حتی در کشورهایی که ظرفیت تست بالاتر از کشور ماست، هم پنج تا شش برابر میانگین روزهای منتهی به انجام تست را میتوانند انجام بدهند.
موارد مثبت این تست قطعی است، اما موارد منفی، کاذب نیز دارد. تلاش شده که با ارتقای نمونه برداری، ضریب خطا کاهش پیدا کند که در روزهای اخیر این ضریب خطا کاهش یافته است.
وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال عدم ابتلای بیماران اچ آی وی مثبت به ویروس کرونای جدید گفت: استفاده از داروهای آنتی ویروس برای بیماران مبتلا به اچ آی وی از روز اول مطرح بود و حتی در پروتکل اولیه هم از داروی کلترا استفاده میشد که برای بیماران مبتلا به اچ آی وی هم استفاده میشود. البته گزارشهایی که داریم، لزوما اثربخشی کلترا در کنترل کووید ۱۹ نشان داده نشده است.
جهانپور در ادامه با تاکید بر ابتلای سه تن از مبتلایان به ویروس HIV به ویروس کرونای جدید، افزود: البته ۱۲۰۰نفر از این افراد تست کرونا داده و تست این افراد منفی بود. این افراد نقص نسبی در سیستم ایمنی بدن دارند و شاید به علت مصرف داروها، سطحی از ایمنی در بدن آنها وجود داشته باشد. به هر حال آمار تست مثبت کرونا در مورد مبتلایان به اچ آی وی کم بوده که این موضوع قابل توجه است.
الزام به استفاده از ماسک در مترو و اتوبوس، با توجه به کمبود ماسک، سوال دیگری بود که مطرح شد و رئیس قرارگاه مقابله با کرونا در پاسخ به آن گفت: وزارت بهداشت تولیدکننده ماسک نیست و تولید مربوط به وزارت صمت است. تامین، تولید و توزیع ماسک مربوط به وزارت صمت میشود. به نظر نمیرسد با توجه به افزایش ۲۰ تا ۲۵ برابری تولید ماسک در کشور، مشکلی از بابت دسترسی هموطنان به ماسک باشد. البته توصیه میکنیم هموطنان از ماسکهای خانگی به هنگام حضور در مترو، استفاده کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره زمان آغاز اعمال جراحی الکتیو در بیمارستانها گفت: بر اساس بخشنامه معاونت درمان وزارت بهداشت، اعمال جراحی غیر ضروری و لوکس، فعلاً در اولویت نیست. سایر اعمال جراحی الکتیو، با رعایت پروتکلهای لازم که معاونت درمان وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ کره اند، در بیمارستانها، مطبها و کلینیکهای جراحی محدود، قابل انجام است.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت توجه به روند درمان سایر بیماریها بعد از آرام شدن وضعیت شیوع کرونا در کشور، گفت: قسمت اعظم تختهای بیمارستانی که به کرونا اختصاص داده شده بود، خالی شده است؛ حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد تختهای آی سی یو نیز خالی شده و باید از این ظرفیت برای خدمت به بیماران غیر کرونایی استفاده کنیم.
وی در پاسخ به این که آیا تصمیمات کشور در پیشگیری و کنترل بیماری کرونا مطابق با تصمیمات سازمان جهانی بهداشت است یا خیر، گفت: تصمیمات هر کشوری مستقل است. اصولاً برای مقابله با هر اپیدمی، کل ساختار یک کشور درگیر آن میشود، اما باید این نکته را عنوان کنم که در تصمیم گیریهای خودمان، یافتهها و سیاستهای سازمان جهانی بهداشت را لحاظ میکنیم، ولی در نهایت مستقل تصمیم میگیریم.
رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره دستگاه زباله سوز اهدایی از چین گفت: این ویروس ظرف چند ثانیه در ۷۵ درجه از بین میرود و هر شرکت ایرانی هم میتواند این دستگاههای زباله سوز را بسازد. قبل از این هم دستگاههای بی خطرسازی زباله سوز را در بیمارستانها داشتیم. این دستگاه به راحتی در کشور قابل تولید است و رقابتی برای دستیابی به این دستگاه وجود ندارد.
وی در پاسخ به سوالی درباره اپلیکیشنهای کرونایی بیان کرد: اپلیکیشن ماسک رسما با وزارت بهداشت همکاری دارد و سامانه salamat.gov.ir نیز همچنان در دسترس است. بقیه موارد مورد تایید وزارت بهداشت نیستند و فقط اپلیکیشن ماسک از وزارت بهداشت تاییدیه دارد.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره تمدید نسخههای بیماران مزمن اظهار کرد: داروهای معمول بیماران مزمن با نشان دادن همان نسخه قبلی، حتی تا شش بار قابل تحویل است. بیماران قلبی و عروقی و فشار خون و دیابتی میتوانند دارو را تحویل بگیرند. البته این موضوع مربوط به برخی داروهای آنتی بیوتیک نیست. بیماریهای مزمن که معمولا مشمول بیماریهای غیرواگیر میشود، شامل این موضوع هستند. راه اندازی کلینیکها و درمانگاهها و بیمارستانها هم در دستور کار است و برای تجدید نسخه هم مشکلی در هفتههای آتی نخواهیم داشت.
وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال برقراری مجدد طرح ترافیک در تهران و کلانشهرها گفت: در مورد طرح ترافیک و موارد مشابه آن، آنچه اولویت دارد تصمیم ستاد ملی مقابله با کروناست. تا امروز تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا این است که در کلانشهرها طرح ترافیک نخواهیم داشت، زیرا وجود طرح ترافیک میتواند تعداد بیشتری از افراد را به سمت حمل و نقل عمومی هدایت کند و احتمال ابتلا به ویروس در این فضاها افزایش یابد. اگر پیشنهادهایی در این زمینه وجود داشته باشد، قابل عرضه در ستاد ملی مقابله با کرونا هست و اگر پذیرفته شود، ابلاغ و اجرا میشود.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره موارد مطرح در یکی از شبکههای فارسی زبان ماهوارهای درباره دریافت اطلاعات کرونا از سامانههای بیمارستانی اظهار کرد: آمار روزانه به هیچ عنوان از سامانه HIS بیمارستانی گرفته نمیشود. این سامانهها آفلاین است و ما از مسیر دیگری این اطلاعات را دریافت میکنیم که دقیقا به روز هستند. از زمان نمونه برداری تا زمان گزارش حداکثر ۲۴ ساعت تفاوت وجود دارد و سامانههایی که برخی افراد اشاره میکنند، ممکن است تا ۴۵ روز به روز نشوند.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره تعداد موارد فوت شده اتباع خارجی به علت کووید ۱۹ در کشور گفت: همه افراد فوت شده ناشی از ویروس کرونا در سراسر کشور تعیین هویت شدهاند و همه آنها ایرانی بودند. یکی از مشکلات ما، ورود غیرقانونی اتباع برخی کشورها برای معالجه و درمان موارد مشکوک به کووید ۱۹ بوده است. البته وزارت کشور و نهادهای نظامی پیگیر و مراقب هستند. عمده این افراد از پناهندگان افغان هستند که جواز اقامت هم ندارند. ایران جزو نادر کشورهایی است که حتی با هزینه نزدیک به صفر، بیماران را در سیستم درمانی پذیرا بوده و دهها نفر از این امکانات در کشور ما استفاده کردهاند.