بین الملل تابناک: دادگاه بینالمللی ویژه بررسی ترور «رفیق الحریری» نخستوزیر اسبق لبنان، امروز (سه شنبه) در هلند برگزار شد.
در ابتدای این دادگاه به احترام کشتهشدگان در انفجار بیروت یک دقیقه سکوت شد. دادگاه در ادامه مدعی گشت که «سلیم جمیل عیاش»، «حسن حبیب مرعی» و «مصطفی بدرالدین » از یک شبکه ارتباطی برای هماهنگی جهت ترور الحریری با بیش از ۲.۵ تن مواد منفجره استفاده کردهاند.
دادگاه اذعان کرد: هیچ دلیل و مدرکی دال بر دخالت سوریه حزب الله لبنان در عملیات ترور حریری وجود ندارد و سید حسن نصرالله (دبیرکل حزبالله) و رفیق الحریری روابط خوبی با یکدیگر داشتهاند.
در ادامه ادعاها، دادگاه اعلام کرد متهمان «سلیم عیاش»، «حسن مرعی»، «حسین عنیسی»، «اسد صبرا» به علاوه مصطفی بدرالدین (اعضای حزبالله) شریک انجام این ترور بودهاند.
دادگاه در ادامه اعلام کرد، متهمان در روز حادثه از خطهایی استفاده کردهاند که پس از آن هرگز استفاده نشده است. دادستان دلایل کافی درباره این تماسها ارائه داده و پرونده تلفنهای استفاده شده در اطراف پارلمان و محل ترور در روز حادثه به دقت بررسی شده است.
این ادعاها در حالی مطرح میشود که حزبالله لبنان با رد اتهامات مطرح علیه اعضای خود در این ترور و مردود دانستن دلایل واهی برای این اتهامات، دلایلی ارائه کرد که از دست داشتن رژیم صهیونیستی در این ترور حکایت دارد؛ اما اسناد، مدارک، شواهد و ادله ارائهشده توسط حزبالله در خصوص دخالت رژیم اسرائیل هیچ زمانی بررسی نشد.
در ادامه دادگاه انگشت اتهامات را به سمت سوریه دراز کرد و مدعی شد، سوریها قصد تحمیل نامزدهای خود در انتخابات لبنان را بر رفیق الحریری داشتهاند و سوریه اصرار داشته که دوره ریاستجمهوری «امیل لحود» تمدید شود اما قبل از ترور الحریری، متحدان وی را به پایان «تسلط سوریه» در لبنان فرا خوانده بودند.
دادگاه سپس با طرح این ادعا که چه بسا حزبالله و سوریه از ترور رفیق الحریری سود برده باشند، اذعان کرد: هیچ دلیلی مبنی بر دخالت مستقیم سوریه و دست داشتن رهبری حزبالله در این ترور وجود ندارد و سید حسن نصرالله (دبیرکل حزبالله) و رفیق الحریری روابط خوبی با یکدیگر داشتهاند.
دادگاه در ادامه اعلام کرد، این انفجار به وسیله یک انتحاری انجام گرفته و مواد منفجره در یک کامیون سرقتی از ژاپن جاسازی شده بوده؛ این کامیون در دسامبر ۲۰۰۴ از امارات وارد و در ژانویه ۲۰۰۵ در طرابلس لبنان فروخته شده است.
به گزارش العالم، همزمان با برگزاری دادگاه بین المللی ویژه ترور رفیق حریری، نخست وزیر اسبق لبنان، در لاهه به منظور قرائت حکم در این پرونده و سه پرونده دیگر، کاربران شبکه اجتماعی، توییتر هشتگ دادگاه بین المللی را ترند کردند.
در لبنان مردم منتظر سخنرانی سعد حریری، رئیس جریان المستقبل و فرزند رفیق حریری هستند. وی به منظور حضور در دادگاه بین المللی ـ که به منظور قرائت حکم غیابی متهمان پرونده ترور تشکیل شده ـ وارد لاهه شده است. وی در یادداشت توییتری خود نوشت، این دادگاه اولین جلسه خود را رأس ساعت ۱۲ ظهر روز سه شنبه و جلسه دوم را ساعت دو و نیم و جلسه سوم و آخر را در ساعت ۴ و نیم عصر به وقت بیروت برگزار میکند.
چهاردهم فوریه ۲۰۰۵، خودروی حامل رفیق حریری در منطقه کورنیش در مقابل هتل سنت جورج در بیروت منفجر شد. در این حادثه کامیونی حامل بمب در کنار خودروی وی منفجر شده و حفره عمیقی بر جای گذاشت و خساراتی به ساختمانهای اطراف وارد کرد. در این انفجار ۲۱ نفر از جمله باسل فلیحان، وزیر اقتصاد سابق و چند تن از محافظان شخصی حریری کشته شدند.
این حادثه موج گستردهای از ناآرامی و آشوب را در کشور به دنبال داشت که در آن زمان به قیام استقلال و بعدها به انقلاب ارز معروف شد. در آن زمان تظاهراتی سازماندهی شد که خواستار خروج نیروهای سوری از لبنان شدند.
این نیروها تحت پوشش اتحادیه عرب به منظور پایان دادن به جنگ داخلی و منازعات نظامی موجود وارد لبنان شده بودند.
عدهای از کاربران لبنانی توییتر حکم این دادگاه را تأیید کرده و آن را نمای عدالت معرفی کردند، اما عده دیگر معتقدند که حکم این دادگاه چندان قابل اعتماد نیست. این در حالی است که نگرانیهایی در خصوص آینده لبنان در سایه این اختلافات و تضادها وجود دارد.
کاربری با عنوان "ابو محمد البناوی" نوشت: سعد حریری خود به خوبی میداند که پدرش را چه کسی ترور کرده است من او را به چالش میکشم و از او میخواهم جرأت کند و حقیقت را بگوید.
همین کاربر در توییت دوم خود با اشاره به ادعاهای سفیر عربستان درباره این دادگاه، آن را محکوم کرده و عربستان را مسئول ترور رفیق حریری می داند. وی می نویسد: "سفیر عربستان می گوید که همه ما منتظر لحظه افشای حقیقت از دادگاه بین المللی هستیم. سئوال مهمتر اینجاست که چه ربطی به این سفیر دارد که منتظر عدالت الهی است!!!؟؟ من به عنوان یک شهروند عادی می دانم که عربستان در ترور شهید رفیق حریری دست دارد.."
کاربر دیگری با عنوان "Abbas fahes" نوشت: چیزی که بر اساس باطل بنا شده، باطل است هر قدر که دیگران نعره بزنند. ما با صبر و بصیرت فراوان اتهامات و افتراهای باطل شما را تحمل می کنیم.
کاربر دیگری با عنوان "أسامة خواجي" می نویسد: حرف تازه ای نخواهد بود. صرفا تأکید بر اتهامات و محکوم کردن متهمین و صدور حکم علیه آنها به طور غیابی و محکوم شدن آنها به چند سال زندان است. خلاصه اینکه متهم اصلی این عملیات، حزب الله است.
کاربر دیگری با عنوان "Dedo963" در توصیف احساسات خود در روز قرائت حکم دادگاه بین المللی نوشت: من امروز کار و زندگی را رها کرده و منتظر رأی دادگاه بین المللی هستم.
کاربر دیگری با عنوان "Iyadovich" نوشت: امروز حکم دادگاه بین المللی با صرف نظر از منافع بین المللی قرائت می شود.. شهدایی از جمله بزرگان ملی با دستان سیاهی با هدف حذف یا تقویت تروریسم به شهادت رسیده اند. باید از خود پرسید که چه کسانی از این جنایت نفع می برند؟ در آن صورت می توانید بفهمید که چه کسانی نقشه کشیده و چه کسانی جنایت کرده اند.
کاربر دیگری با عنوان "jawad" هم نوشت: دادگاه بین المللی بر اساس باطل تشکیل شده و حکمش باطل است.
نمی توان اهداف خبیثانه این ترور را نادیده گرفت. هر کسی که در جریان اوضاع لبنان است، این اهداف را می شناسد. بهترین و گویاترین جواب درباره اهداف این جنایت همان است که سید حسن نصر الله در گفتوگوی اخیر خود با رادیو نور تشریح کردند. ایشان گفتند: یکی از اهداف ترور حریری، یکی از کاربردهای آن، افروختن جنگ بین شیعه و سنی در این کشور است. ما در آستانه جنگ داخلی بودیم تمام تلاش خود را به کار گرفتیم و به ائتلاف های سیاسی برای حفظ کشور از انفجار بزرگ رسیدیم.
اما در سوی دیگر، برخی لبنانی ها حمایت خود را از حکم دادگاه اعلام کرده و آن را چهره عدالت توصیف کردند.
یکی از کاربران با عنوان "LUNA YEHIA" نوشت: عدالت در راه است ای ابو بها رفیق حریری.
کاربر دیگری نوشت: خدا حق تو را از قاتلت بگیرد ای جناب نخست وزیر. خدا تو را رحمت کند.
پس از پانزده سال از ترور رفیق حریری، امروز سه شنبه دادگاه رسیدگی به این حادثه برگزار میشود. روز چهاردهم فوریه ۲۰۰۵ روز بود که منطقه در کابوس حادثهای جدید به سر میبرد. حادثهای که یک سال و نیم بعد، آمریکا از آن به "تولد خاورمیانه جدید " از آن نام برد و لبنان درد تولد آن را به دوش کشید؛ اما این سناریو توسط نیروهای ملی و هشیاری برخی احزاب سیاسی شکست خورد؛ هر چند آثار و تبعات آن هنوز هم باقی است.