بازار سرمایه پس از گذشت چند ماه، همچنان روند نزولی داشته و این باعث انتقاد نمایندگان از دولت شده است تا جایی که وکلای ملت در هشداری به وزیر اقتصاد، بر لزوم ساماندهی بورس و قطع دست رانت خواران تاکید کرد.
به گزارش «تابناک»؛ جلسه علنی امروز (دوشنبه) پارلمان در غیاب محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی تشکیل شد؛ وی روز گذشته برای تقدیم پیام رهبر معظم انقلاب به دولت روسیه و دیدار با همتایان خود در دوما و سنا، مقامات اقتصادی، تجاری، سیاسی و امنیتی به مسکو سفر کرد.
امروز نمایندگان مجلس در ادامه جلسه روز گذشته پارلمان، سه ماده دیگر طرح «جهش تولید و تامین مسکن» را تصویب کردند که به موجب آن، «صندوق ملی مسکن» جهت ایجاد هم افزایی، تقویت توان حمایتی و تخصیص بهینه منابع مالی بخش مسکن با کارکرد تجمیع و تخصیص منابع مالی سه ماه بعد از لازم الاجرا شدن این قانون تشکیل و منابع این صندوق از محل مالیاتهای مرتبط با حوزه زمین، مسکن، مستغلات و ساختمان، منابع پیش بینی شده برای بخش مسکن در قوانین بودجه سنوات، اجاره زمینهای ۹۹ ساله، بازگشت یا امهال اصل و فرع خطوط اعتباری مسکن مهر، اقساط برگشتی صندوق پس انداز مسکن یکم در هر سال، کمکهای خیرین و سایر منابع پیش بینی شده در اساسنامه این صندوق تامین میشود.
این منابع برای یارانه سود تسهیلات، تخفیف در هزینه صدور و تمدید پروانه ساختمانی، گواهی پایان کار ساختمان، هزینههای تأمین و انتقال زیرساخت و مشارکت در ایجاد امکانات، خدمات روبنایی و کاربریهای غیر انتفاعی اعم از آموزشی، مذهبی، درمانی، فضای سبز، فرهنگی، ورزشی، تجهیزات شهری مطابق با الگوی شورای عالی مسکن در توسعه شهری ایجاد شده برای پروژههای مسکونی مصرف خواهد شد.
همچنین در مصوبهای دیگر، بانکها و مؤسسات اعتباری مکلف شدند تا حداقل ۴۰ درصد از تغییرات مانده تسهیلات پرداختی در هر سال مالی را با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار به بخش مسکن اختصاص دهند تا با ارائهی تسهیلات مسکن به رونق این بخش کمک شود. علاوه بر آن، وزارت راه و شهرسازی مکلف به همکاری با وزارت امور اقتصادی برای تاسیس، توسعه و تسهیل صندوقهای سرمایه گذاری به منظور ساخت مسکن شد.
نمایندگان مجلس در مصوبهای دیگر، استفساریهای را تصویب کردند که به موجب آن، نیروهای ایثارگر شرکتی، قراردادی یا پیمانی برای تبدیل وضعیت نیاز به آزمون و استفاده از سهمیه ندارند.
همچنین کلای ملت از فرصت بیان تذکر و نطق هایشان برای طرح مهمترین موضوعات کشور استفاده کردند که بخش عمده آن مربوط به وضعیت بورس بود؛ حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیات رییسه مجلس از رییس مجلس خواست که استیضاح وزیر اقتصاد را به خاطر بورس اعلام وصول کند، چون به باور او مردم در مصیبت گرفتار شدهاند.
اشاره حاجی دلیگانی به طرح استیضاح وزیر اقتصاد به دلیل تصمیماتش در بورس است که با ۱۰۲ امضا تقدیم هیات رییسه شده، ولی هنوز اعلام وصول نشده است.
سید ناصر موسوی لارگانی، عضو دیگر هیات رییسه مجلس نیز تاکید کرد که باید مجلس در موضوع بورس قوی وارد میدان شود و از حقوق ملت دفاع کند، چون ۵۰ میلیون نفر از ملت ایران، درگیر مافیای حقوقیها و دولتیها شده اند؛ بنابراین، انتظار به حق مردم از خانه ملت، ورود قاطعانه به بزرگترین بحران اقتصادی سالیان اخیر کشور است.
علیرضا پاک فطرت، نماینده شیراز نیز گفت: رئیس دولت شخصا مردم را برای سرمایه گذاری در بورس دعوت کرد و مردم نیز با اندک سرمایههای خود برای رونق تولید وارد بورس شدند، اما سرمایههای آنها به نصف تبدیل شده و با ادامه این وضعیت، آنها سرمایه هایشان را بیرون خواهند آورد که این به معنای رونق دوباره دلالی است.
او بورس را ویترین اقتصاد کشور در بحث تولید دانست و خاطرنشان کرد: «بورس به حیاط خلوت وزارت اقتصاد تبدیل شده است تا هر طور که بخواهد با آن دستوری برخورد کند. به وزیر اقتصاد دستور میدهیم که بورس را با حساب و کتاب مدیریت کرده و دولت نیز با شفاف سازی دست رانت خواران را در بورس قطع کند.»
محسن علیزاده، عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس تصریح کرد: «این روزها مردم از ورود به بازار سرمایه متضرر شده اند. شخص رییس جمهور مردم را برای سرمایه گذاری در بورس دعوت کرد، اما امروز آنها را رها کرده که به هیچ وجه بخشودنی نیست. انتظار می رود دولت عزم خود را به کار گرفته و خسارات ایجاد شده برای مردم را جبران کند.»
در پاسخ به این انتقادات، علی نیکزاد، نایب رییس مجلس تاکید کرد: «کسانی که مردم را به بورس دعوت کردند، باید در برابر دعوتشان احساس مسئولیت کنند تا روزی نیاید که مردم را به جاهایی دعوت کنیم و آنها دیگر قبول نکنند.»
با توجه به تذکرات متعدد نمایندگان به رییس جمهور و وزیر اقتصاد، انتظار میرود، فکر اساسی برای ساماندهی بازار سرمایه و سرمایههای از دست رفته مردم بشود.