بین الملل تابناک: پس از ۲۰ سال اشغال، جنگ و خونریزی در افغانستان، آخرین گروه و نفرات ارتش آمریکا از این کشور خارج شدند. رسانههای بینالمللی در نخستین دقایق بامداد سهشنبه گزارش دادند، آخرین هواپیمای آمریکایی لحظاتی پیش فرودگاه کابل را ترک کرده تا افغانستان از نیروهای اشغالگر خارجی تخلیه شود.
بخش انگلیسی تلویزیون دولتی «صدای آمریکا» احتمالاً نخستین رسانه آمریکایی بود که به نقل از یک مقام ارشد طالبان گزارش داد «همه نیروهای اشغالگر خارجی» لحظاتی پیش از افغانستان خارج شدند.
دقایقی بعد شبکه خبری «فاکسنیوز» هم به نقل از یک مقام وزارت دفاع آمریکا ـ که خواسته بود اشارهای به نامش نشود ـ تکمیل خروج آمریکا از افغانستان را اعلام کرد.
پس از آن، «کنث مککنزی»، فرمانده نیروهای تروریست آمریکایی در منطقه غرب آسیا، تکمیل عملیات خروج ارتش آمریکا از افغانستان را تأیید کرد و گفت: «هیچ کلامی از سوی من نمیتواند وسعت فداکاریها و دستاوردهای کسانی که در افغانستان خدمت کردند را کامل ادا کند.»
مککنزی که در یک کنفرانس خبری حضور داشت تصریح کرد، آخرین هواپیمای باری سی-۱۷ آمریکا ساعت ۱۵:۲۹ به وقت واشنگتن (مصادف با ساعت ۲۳:۵۹ به وقت تهران) فرودگاه بینالمللی کابل را ترک کرده است.
شبکه خبری انبیسینیوز پس از خروج آخرین هواپیمای آمریکا از فرودگاه بینالمللی کابل، آن را «پایانی خونبار و پرآشوب» برای طولانیترین جنگ آمریکا توصیف کرد.
تصویری از کریس دوناهو فرمانده لشکر ۸۲ هوابرد ارتش آمریکا در حال سوار شدن به هواپیمای C-۱۷ در فرودگاه کابل بعنوان آخرین نظامی آمریکا در حال ترک افغانستان را می بینید.
واکنش طالبان پس از خروج آمریکا از افغانستان
سخنگوی طالبان در اولین نشست خبری پس از خروج امریکا گفت: طالبان بهدنبال روابط دیپلماتیک با امریکا و جهان بوده و این پیروزی (خروج امریکا) متعلق به همه مردم افغانستان است.
«ذبیح الله مجاهد» در جمع خبرنگاران در فرودگاه کابل پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان گفت: نیروهای تازه نفس تیپ بدری 313 وارد فرودگاه کابل میشوند.
به گزارش خبرگزاری صدای افغان (آوا)، سخنگوی طالبان پس از خروج آخرین هواپیمای امریکایی از فرودگاه کابل، که نشان دهنده پایان طولانیترین جنگ امریکاست، گفت که این پیروزی متعلق به همه مردم افغانستان است.
همچنین گزارش شده است که رهبران طالبان پس از خروج امریکا، نمادین از باند فرودگاه بین المللی کابل عبور کردهاند.
سخنگوی طالبان خاطرنشان کرد که طالبان میخواهند روابط دیپلماتیک خوبی با امریکا و جهان داشته باشند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا پیشتر اعلام کرده بود که واشنگتن پس از اتمام خروج نیروهای نظامی خود از کابل، پایگاه دیپلماتیک خود را برای افغانستان به دوحه قطر منتقل میکند.
«زلمای خلیلزاد»، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان گفت که افغانها در پی خروج کامل نیروهای ایالات متحده میتوانند مسیر حاکمیت را پیش بگیرند.
خلیلزاد در پیامی توئیتری گفت: «با خروج نیروها و شرکای ما، افغانها با لحظه تصمیمگیری و فرصت مواجهاند. آینده کشور در دستان آنهاست. این شانسی است برای به پایان بردن جنگ.»
درخواست ۹۰ ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا برای استعفای وزیر دفاع
نزدیک به ۹۰ ژنرال بازنشسته آمریکایی با امضای نامهای، استعفای فوری«لوید آستین»، وزیر دفاع آمریکا و «مارک میلی»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا را به دلیل نقش آفرینی در «خروج فاجعهبار» آمریکا از افغانستان خواستار شدهاند.
امضاکنندگان این نامه، لوید آستین و مارک میلی را به غفلت در انجام وظایفشان در خصوص مسائل پیرامون خروج از افغانستان متهم کردهاند.
در این نامه آمده است: «عقبنشینی عجولانه باعث شده طبق برآوردهای اولیه، نزدیک به ۱۵۰۰۰ آمریکایی و ۲۵۰۰۰ افغانستانی همکار با نیروهای آمریکایی در مناطق خطرناکی که کنترل آن دست دشمن بیرحم ماست سرگردان شوند.»
ژنرالهای آمریکایی مدعی شدهاند، استعفای میلی و آستین، تنها اقدام مناسب برای ابراز پشیمانی از عملیات عجولانه و خطرناک خروج از افغانستان بوده است.
در نامه آمده است: «وزیر دفاع و رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، در کسوت مشاوران رئیسجمهور، بایستی با شدیدترین لحن توصیه میکردند، این خروج خطرناک انجام نشود. اگر آنها از تمامی اختیاراتشان برای متوقف کردن این خروج عجولانه استفاده نکردهاند باید استعفا کنند.»
آنها در ادامه تصریح کردهاند، چنانچه آنها تمام توانشان را برای متقاعد کردن رئیسجمهور جهت جلوگیری از خروج عجولانه از آن کشور به کار گرفتهاند، اما موفق به جلوگیری از این اقدام نشدهاند باز هم باید به نشانه اعتراض استعفا میکردند.
ژنرالهای آمریکایی در بخش دیگر نامه، از اینکه میلیاردها دلار تجهیزات نظامی آمریکا به دست گروه طالبان افتاده، ابراز تأسف و آن را «فاجعهبار» توصیف کردهاند. آنها علاوه بر این، به تبعات بلندمدت تحولات افغانستان برای جایگاه آمریکا نیز اذعان کردهاند.
در نامه آمده است: «از دست رفتن میلیاردها دلار تجهیزات نظامی پیشرفته و افتادن آنها به دستان دشمنانمان فاجعهبار است. لطمهای که به اعتبار ایالات متحده وارد شده قابل توصیف نیست. ما از حالا تا سالیان سال بعدتر در هر توافق یا عملیات چندملیتی شریکی غیرقابل اتکا دیده خواهیم شد. اعتماد به ایالات متحده لطمهای جبرانناپذیر خورده است.»
آنها همچنین خاطرنشان کردهاند: «مضاف بر این، دشمنان ما حالا به دلیل ضعفی که در افغانستان نشان داده شده برای اقدام علیه آمریکا جسور شدهاند. در این میان ابتدا چین و بعد از آن روسیه، پاکستان، ایران، کره شمالی و دیگران بیشترین نفع را میبرند.»
در پایان نامه خاطرنشان شده است: «بنا به این دلایل ما از وزیر دفاع آمریکا، آستین و رئیس ستاد مشترک ارتش، ژنرال میلی میخواهیم از سمتهایشان استعفا کنند. یک اصل بنیادین در ارتش، مسئول و پاسخگو کردن افراد بابت اقداماتی که انجام داده و آنچه انجام ندادهاند است. باید در همه سطوح برای این افتضاح غمانگیز و اجتنابپذیر مسئولیتپذیری وجود داشته باشد.»
انتقادها از «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا، پس از کشته شدن ۱۳ نظامی تروریست آمریکایی بر اثر انفجاری در نزدیکی فرودگاه بینالمللی«حامد کرزای» در کابل، پایتخت افغانستان بالا گرفته است. این انفجار عصر پنجشنبه(۵ شهریور،۲۷ اوت) روی داد و دهها تن در آن کشته و زخمی شدند.
تحولات افغانستان، حتی قبل از کشته شدن نظامیان آمریکایی، باعث انتقاد از «جو بایدن» شده بود. رسانهها چهارشنبه دو هفته پیش گزارش دادند، تصمیمهای بایدن درخصوص افغانستان و فرار نظامی عجولانه از این کشور که باعث سقوط دولت کابل به دست طالبان شد، قانونگذاران آمریکایی را به فکر تحقیق از وی انداخته است.
اعضای کنگره آمریکا شامل نمایندگان دموکرات که متحدان بایدن نیز محسوب میشوند ضمن ابراز نارضایتی شدید از تحولات افغانستان، گفتند که درباره دلایل وقوع این بحران تحقیق میکنند.
با وجود این، «جو بایدن» از تصمیمهایش در افغانستان دفاع کرده؛ هر چند در برهههایی هم تلاش کرده از پذیرفتن بار مسئولیت برخی اتفاقات شانه خالی کرده و این مسئولیت را متوجه دیگران کند.