تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون ارزش سهم عدالت چه تغییری کرد؟ اصلاح شاخص بورس حتمی بود، جو بازار دلار تغییر کرد، بازگشت رنگ سبز به تابلوی معاملاتی رمزارزها، برزیل در رویای تبدیل شدن به یک غول نفتی، رشد ملایم قیمت طلای جهانی، طلای سیاه گرانتر شد و تاخت قیمت آلومینیوم به مرز ۳۰۰۰ دلار را در بر دارد.
روز گذشته، بازار سهام با چهار رکورد کاهشی، مجددا ابرکانال ۵/ ۱میلیون واحد را از دست داد. در این میان شاخص کل بورس با کاهش ۴۰۴۶۶ واحدی معادل ۲.۶۴ درصد به یک میلیون و ۴۸۹ هزار و ۹۹۵ واحد رسید. امروز نیز در ادامه این روند، نماگر کل بورس با افت بیش از شانزده هزار واحدی مواجه شده است. /جزئیات بیشتر از روند معاملات امروز
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: قیمت گذاری دستوری در بورس هیچ جایی ندارد و ما با تمام قدرت در مقابل مراجعی که بخواهند وارد بحث قیمت گذاری دستوری شوند، میایستیم.
در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به ۱۴ میلیون و ۱۶۱ هزار و ۲۲۹ تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته ۲.۵ درصد معادل ۳۷۶ هزار و ۵۸۰ تومان کاهش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۸ میلیون و ۴۹۶ هزار و ۷۳۷ تومان رسیده است.
با توجه به روند اصلاحی شاخص بورس در بازار روز گذشته، مصطفی صفاری کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با ایرنا روند معاملات بورس را هوشمند اعلام کرد و گفت: با توجه به مطرح شدن بحث قیمت گذاری دستوری در برخی از کالاها، فراهم شدن زمینه اصلاح شاخص بورس در بازار حتمی بود. وی اظهار داشت: در صورتی که با طرح موضوع قیمت گذاری دستوری، معاملات بورس وارد مدار منفی نشود، جای تعجب دارد و در آن زمان دیگر نمی توان روند بازار را به عنوان روندی طبیعی دانست.
صفاری خاطرنشان کرد: روند روز گذشته بازار سهام را نباید «روند اصلاحی» نامگذاری کرد، بلکه عکس العملی بود که بازار در مقابل بحث قیمت گذاری دستوری از خود نشان داد و باید آن را به عنوان روند یا رفتاری کاملا درست ارزیابی کرد. این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: روند اصلاحی فعلی در بازار را نمی توان ناشی از مساله برجام یا تعیین تکلیف آن عنوان کرد، زیرا تاثیر این اتفاق بر روند بازار در بلندمدت رخ خواهد بود و سهامداران نباید نگرانی بابت اصلاح شدید شاخص بورس در کوتاه مدت تحت تاثیر نتیجه مذاکرات برجام داشته باشند.
بیشتر ارزهای دیجیتالی مهم صعودی شدند. مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر ۲۱۰۰ میلیارد دلار برآورد میشود که این رقم نسبت به روز قبل ۱.۵۰ درصد بیشتر شده است. در حال حاضر ۴۱ درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و ۱۸ درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین ۱۲ سال پیش توسط گروه گمنامی از معاملهگران بر بستر بلاکچین ایجاد شد و از سال ۲۰۰۹ معاملات اولیه آن شکل گرفت.
بهروزرسانی قیمت ارزهای دیجیتال (تا ساعت ۱۵ ظهر به وقت شرقی)؛ این رده حاوی تغییرات قیمتی ۱۰ ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.
۱- بیت کوین
قیمت: ۴۵ هزار و ۷۱۱.۳۴ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱.۳۶ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۱.۷۸ درصد کاهش
۲- اتریوم
قیمت: ۳۳۸۰.۵۷ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۳.۸۵ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۴.۳۸ درصد کاهش
۳- کاردانو
قیمت: ۲.۵۹ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱.۱ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۱.۰۶ درصد کاهش
۴- بایننس کوین
قیمت: ۴۱۵.۷۳ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۳.۱۵ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۷.۳۵ درصد کاهش
۵- تتر
قیمت: ۱.۰۰ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۰۱ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۰.۰۱ درصد افزایش
۶- سولانا
قیمت: ۱۷۵.۹۲ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۹۵ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۲۳.۹۳ درصد افزایش
۷- ریپل
قیمت: ۱.۱۲ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۴.۰۳ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۳.۷۶ درصد کاهش
۸- دوج کوین
قیمت: ۰.۲۵۴ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۶.۰۷ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۸.۹۴ درصد کاهش
۹- پولکا دوت
قیمت: ۳۵.۹۳ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱۴.۷۶ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۴.۹۴ درصد افزایش
۱۰ - یو اس دی کوین
قیمت: ۱.۰۰ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۰۱ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۰.۰۱ درصد افزایش
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: برنامههای اجرایی را درخصوص قانون جهش تولید و تامین مسکن و هدف ساخت سالانه یک میلیون واحد تهیه کردهایم که در اولین جلسه شورای عالی مسکن به ریاست محترم جمهوری و دستگاه های ذیربط ارایه میکنیم. محمود محمودزاده در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بالغ بر ۵۳۴ هزار واحد مسکن ملی در حال احداث داریم و ۴۰ هزار واحد بهرهبرداری شده است. پروژههای افتتاح شده بعضا بدون اتکا به منابع مصوب طرح اقدام ملی پیش رفت. به طور مثال حدود ۲۰۰۰ واحد توسط یک تعاونی در شهر سیرجان ساخته شد که از دولت زمین گرفتند و با خرید اوراق، تسهیلات دریافت کردند. بخش دیگر، پروژههایی است که در بافت فرسوه احداث شده که تسهیلات ۹ درصدی این مناطق را استفاده کردند و مابقی منابع از سوی مالکان تامین شد. این بخش سرفصل جداگانهای با بانک مسکن دارد که حدود ۴۰ هزار واحد از طریق شرکت بازآفرینی معرفی شدند و برای ۲۰ هزار واحد تسهیلات پرداخت شده است. مدل سوم کسانی هستند که زمین گرفتند و بدون دریافت وام ساختند. این گروه ها جلوتر از دیگر پروژهها هستند و در مرحله بهرهبرداری قرار دارند. برخی پروژههای اقدام ملی به صورت گروه های کوچک به مردم واگذار شده و ما فقط درخصوص مدیریت و بحثهای فنی کمک میکنیم. این افراد بعضا تسهیلات میگیرند و اگر نیاز نداشته باشند تسهیلات دریافت نمیکنند. همچنین تفاهمنامهها با دستگاه های دولتی نیز شرایط خوبی دارند و جلو میروند.
طی سالهای گذشته شاهد رشد چشمگیر صنعت نفت در برزیل بودهایم و حالا این کشور آمریکای لاتین به دنبال ورود به جمع ۵ تولیدکننده برتر نفت در جهان است. برزیل توانسته حدود ده سال گذشته به یک تولیدکننده بزرگ نفت در جهان بدل شود، به گونهای که نه تنها در پایان سال ۲۰۲۰ توانسته این کشور به بزرگترین تولیدکننده نفت در آمریکای لاتین بدل شود بلکه با تولید متوسط ۳ میلیون بشکه در روز هم اکنون هفتمین تولیدکننده نفت در جهان به شمار میرود. بنا به گفته بنتو آلبوکرکه، وزیر انرژی و معادن برزیل این کشور قرار است تا سال ۲۰۳۰ به پنجمین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان تبدیل شود. دولت این کشور پیش بینی کرده که میزان تولید نفت برزیل تا سال ۲۰۳۰ به ۵.۳ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت و صادرات این کشور نیز مستمر رشد خواهد کرد. این کشور در هفت ماه نخست سال جاری به طور متوسط روزانه ۲.۹۴ میلیون بشکه نفت و میعانات گازی تولید کرده و رقم آن برای ماه جولای به ۳ میلیون و ۵۰ هزار بشکه رسیده است. در حالی که برزیل طی ماههای گذشته درگیر یک بحران سیاسی بود، ولی دولت این کشور تلاش کرده تا روند تولید نفت در برزیل را همواره صعودی نگه دارد.
قیمت طلا در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی که سرمایه گذاران محتاط منتظر انتشار آمار اقتصادی آمریکا بودند، اندکی افزایش یافت. بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با ۰.۲ درصد افزایش، به ۱۷۹۱ دلار و یک سنت رسید. بهای معاملات این بازار هفته گذشته ۲.۱ درصد کاهش داشت. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا ثابت بود و در ۱۷۹۱ دلار و ۹۰ سنت ایستاد. کایل رودا، تحلیلگر شرکت آی جی مارکت در این باره گفت: این باور وجود دارد، اگر تورم از کنترل خارج شود، بانک مرکزی آمریکا باید آن را مهار کند و این به معنای تعدیل سریع برنامه های محرک مالی و افزایش زودتر از موعد نرخ های بهره خواهد بود. این موضوع برای طلا خوب نخواهد بود. وی در ادامه افزود: طلا در محدوده بین ۱۷۶۰ و ۱۸۳۰ دلار قرار دارد و این محدوده منعکس کننده بلاتکلیفی کلی است که در حال حاضر درباره وضعیت کرونا، انتظارات تورمی و سیاست پولی وجود دارد.
قیمت نفت تحت تاثیر نگرانیها نسبت به تولید آمریکا پس از صدماتی که از توفند آمریکا به صنعت این کشور وارد شد و انتظارات برای تقاضای بالاتر، روز دوشنبه برای دومین روز معامله متوالی صعود کرد. بهای معاملات نفت برنت ۳۳ سنت معادل ۰.۵ درصد افزایش یافت و به ۷۳ دلار و ۲۵ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۳۲ سنت معادل ۰.۵ درصد افزایش، به ۷۰ دلار و چهار سنت در هر بشکه رسید. هر دو شاخص در بالاترین حد خود از سوم سپتامبر تاکنون قرار دارند. حدود سه چهارم از تولید نفت فراساحلی در خلیج مکزیکو معادل حدود ۱.۴ میلیون بشکه در روز از اواخر اوت متوقف مانده که تقریبا معادل تولید نیجریه – یکی از اعضای اوپک- است. تحلیلگران گروه ANZ در یادداشتی اعلام کردند پالایشگاه های بیشتری در لوییزیانا فعالیتشان را از سر گرفته اند که این وضعیت را دشوارتر می کند. فعالیت پالایشگاه های آمریکایی پس از طوفان سریعتر از تولید نفت احیا شده که بر خلاف روند احیا در طوفان های قبلی بوده است. اکثر ۹ پالایشگاه لوییزیانا که در طوفان آسیب دیده بودند روز جمعه فعالیتشان را از سر گرفته یا در حال ازسرگیری بودند.
قیمت آلومینیوم در پی انتظارات برای ادامه اختلالات عرضه و همزمان ادامه رشد تقاضا، تا مرز ۳۰۰۰ دلار در هر تن پیش رفت. این فلز که در سه هفته گذشته ۱۵ درصد رشد قیمت داشته، روز دوشنبه به رکورد بالای جدیدی در سیزده سال گذشته صعود کرد. گروه مالی گلدمن ساکس اعلام کرد، تولید چین در بحبوحه تلاش این کشور برای کاهش آلودگی و تامین نیرو کاهش پیدا کرده است و همزمان کودتا در گینه که تولیدکننده بوکسیت است، نگرانی ها نسبت به مختل شدن عرضه این ماده خام ضروری در تولید آلومینیوم را افزایش داده است. کارخانه های آلومینیوم در اتحادیه اروپا هم با هزینه های رو به رشد مربوط به اعتبار کربن و تامین نیرو روبه رو شده اند.
به گفته تحلیلگران گلدمن ساکس، در چین و به میزان فزاینده ای در اتحادیه اروپا، ریسک سیاست برای عرضه آلومینیوم رشد کرده است. هرچند این بانک انتظار ندارد کودتای اخیر در گینه تاثیری روی عرضه بوکسیت داشته باشد، ریسک های صعودی به قوت خود باقی مانده اند زیرا تنشهای منطقه ای ممکن است باعث ایجاد محدودیت های لجستیکی بیشتری شود. بسیاری از شرکت کنندگان در نشست هاربر آلومینیوم در شیکاگو اظهار کردند، مشکلات عرضه، صنعت آلومینیوم را تا پایان امسال و در سال ۲۰۲۲ درگیر می کند و برخی هم پیش بینی کردند این حل این مشکلات پنج سال زمان خواهد برد. قیمت آلومینیوم حداکثر ۱.۹ درصد افزایش یافت و به ۲۹۸۰ دلار در هر تن رسید که بالاترین قیمت میانه معاملات از سال ۲۰۰۸ است. این فلز ساعت ۱۲ و ۳۹ دقیقه بعدازظهر در شانگهای ۲۹۶۵ دلار و ۵۰ سنت در هر تن معامله شد. آلومینیوم در چین حداکثر ۴.۳ درصد افزایش یافت و به ۲۳۶۵۰ یوان رسید که بالاترین قیمت از سال ۲۰۰۶ بود. سایر فلزات پایه قیمت پایین تری داشتند و قیمت روی در لندن یک درصد سقوط کرد.