بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: ورود علی باقری به بروکسل برای مذاکره درباره برجام، حرکت کاروان بزرگ نظامی ارتش ترکیه به سوی ادلب، هشدار درباره حمله داعش به منافع آمریکا در افغانستان، اختلاف شدید واشنگتن -تلآویو بر سر شهرک سازیها و گفتوگوی وزیران خارجه آمریکا و عربستان درباره کودتا در سودان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ورود علی باقری به بروکسل برای مذاکره درباره برجام
علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به منظور انجام گفتوگو با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام وارد بروکسل شد.
باقری آن گونه که پیش از این در توئیتی اعلام کرد، قرار است فردا چهارشنبه با مورا هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام درباره مذاکرات نتیجه محور ملاقات کند.
وی همچنین در توئیتی نوشت: ایران مصمم به انجام مذاکراتی است که تحریم های ظالمانه و غیرقانونی را کامل و موثر لغو و عادی سازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران را تضمین کرده و ضمانت های معتبری برای عدم بدعهدی بیشتر فراهم کند.
به گزارش فارس، «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پنجشنبه ۲۲ مهر ماه، سفری به تهران داشت و با علی باقری دیدار و گفتوگو کرد و در پایان طرفین توافق کردند که مباحث باقی مانده را در بروکسل ادامه دهند.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه بعد از سفر مورا به تهران در نشست هفتگی با خبرنگاران و در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس گفت: گفتوگوهای پنجشنبه گذشته خوب و سازنده بوده و نکاتی که باید به انریکه مورا میگفت، منتقل کرد و توافق شد در چند روز آینده در بروکسل، این گفتوگوها ادامه یابد و این توافق دوسویه بوده است. قطعا موضوعات، چالشها و موانعی که در شش دور مذاکرات در وین به نتیجه نرسید، باید در حین این گفتوگوها درباره اش رایزنی کرد.
به گزارش فارس، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز اخیرا در دیدار دبیرکل جدید اکو گفت مذاکرات هستهای با ۱+۴ به زودی از سر گرفته خواهد شد.
حرکت کاروان بزرگ نظامی ارتش ترکیه به سوی ادلب
شبکه خبری المیادین خبر داد که یک کاروان ارتش ترکیه متشکل از صد خودرو که حامل تانک و توپ سنگین بوده به سوی جبل الزاویه در ادلب سوریه حرکت کرده است.
«سانا» خبرگزاری رسمی سوریه نیز روز پنجشنبه خبر داد، ترکیه طی ساعات اخیر، کاروان نظامی جدید شامل اسلحه، مهمات و مواد لجستیک برای حمایت از گروهک های تروریستی وارد ادلب سوریه و حومه آن کرده است.
پارلمان ترکیه، از ۳۱ اکتبر ۲۰۱۷ نیز یک سال، عملیات نظامی برون مرزی ترکیه را تمدید کرد. از آن پس، هر سال در ماه اکتبر پارلمان ترکیه، به درخواست رئیسجمهور، این ماموریت را به مدت یک سال تمدید میکند. اما اینبار، اردوغان خواستار تمدید دو ساله عملیات برونمرزی در عراق و سوریه شده است.
«ابراهیم کالین» سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه اخیرا در مصاحبه با نشریه آلمانی «اشپیگل» گفت که اگر روسیه و آمریکا حق ورود به سوریه را دارند پس ترکیه نیز از چنین حقی برخوردار است.
سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه اضافه کرد که برخی دوستان اروپایی از ترکیه به دلیل استقرار نیرو در سوریه انتقاد میکنند اما ما باید مردمی که در مناطق تحت سیطره ما بودند را باقی میگذاشتیم و این ۲.۵ میلیون تن به دلیل حضور نظامیان ترکیه ادلب را ترک نکردند.
وی ادامه داد که دوستان کشورش در غرب به گونهای رفتار میکنند که ترکیه نیرویی اشغالگر در سوریه است.
کالین مدعی شد که آنکارا هیچ گونه طمعی به اراضی سوریه نداشته؛ اما مجبور شده که چنین گامی را در راستای امنیت خود و امنیت سوریها در منطقه بردارد.
دمشق بارها اعلام کرده است که حضور آمریکا و ترکیه در سوریه اشغالگرانه بوده و تاکید کرده است که این دو کشور باید خاک سوریه را ترک کنند.
هشدار درباره حمله داعش به منافع آمریکا در افغانستان
یک مقام ارشد پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) روز سهشنبه به کنگره این کشور گفت که جامعه اطلاعاتی ایالات متحده ارزیابی کرده که داعش در افغانستان میتواند تا شش ماه دیگر به ایالات متحده حمله کند و قصد دارد این کار را دارد.
به گزارش خبرگزاری انگلیسی «رویترز» «کالین کال» معاون سیاسی وزارت دفاع آمریکا گفت، باید معین شود آیا طالبان، که دشمن داعش است، توانایی مبارزه با داعش را پس از خروج ایالات متحده در ماه اوت از افغانستان را دارد یا خیر؟!
به گفته این مقام ارشد پنتاگون، جامعه اطلاعاتی اینک ارزیابی کرده است که هم داعش خراسان و هم القاعده قصد انجام عملیات علیه ایالات متحده را دارند، اما هیچ یک در حال حاضر توانایی انجام این کار را ندارند.
وی افزود که حمله محتمل داعش خراسان به منافع آمریکا، شش یا دوازده ماه، و القاعده یک حتی دو سال طول بکشد.
سخنگوی طالبان جمعه گذشته نیز گفت، آمریکا باید بابت جنایات خود در افغانستان به مردم این کشور غرامت پرداخت کند. مجاهد در مصاحبه با «سیجیتیاِن» در پاسخ به سوالی درباره مبارزه با گروه تروریستی داعش گفت: «فراهم کردن امنیت مردم وظیفه ماست. انشاء الله امنیت را بیش از پیش فراهم میکنیم.»
او در ادامه گفت: «مدارس در حال بازگشایی هستند و در برخی مناطق از جمله مزار شریف، بلخ و قندهار مدارس باز شدهاند. در حال در نظر گرفتن مکانیسمهایی برای آموزش بانوان هستیم.»
سخنگوی طالبان درباره حمله پهپادی آمریکا در کابل که به جان باختن شماری از شهروندان منجر شد، گفت: «این اولین جنایتی نیست که آمریکاییها با بیرحمی در افغانستان مرتکب شدهاند. آمریکا تمام بیست سال گذشته چنین اقداماتی انجام داده است.»
مجاهد افزود: «چهره واقعی آمریکا برای مردم کشور ما و جهان به نمایش درآمده است و آمریکا در هرکجا که این جنایات را انجام دهد محکوم است و باید به مردم افغانستان غرامت پرداخت کند.»
سخنگوی طالبان پیشتر نیز اظهارات نماینده پیشین آمریکا در امور افغانستان درباره حضور القاعده در این کشور را رد کرده بود.
«زلمی خلیلزاد» در گفتوگو با «سیبیاس نیوز» درباره حضور رهبر القاعده در افغانستان و یا در همسایگی این کشور گفته بود، شاید «ایمن الظواهری»، سرکرده القاعده، در افغانستان و یا همسایگی افغانستان حضور داشته باشد و طالبان در این باره اطلاعی ندارند.
وی افزود: «گزارشی که من دیدهام نشان میدهد که ممکن است ایمن الظواهری رهبر القاعده در افغانستان یا قلمروهای مجاور باشد. نمیدانم آیا طالبان در این باره آگاهی دارند یا خیر؟ طالبانی که من با آنان به توافق رسیدم به من گفتند که نمیدانند رهبر القاعده کجاست.»
خلیلزاد از به میان آمدن فضای بیاعتمادی میان افغانستان و آمریکا خبر داد و گفت که واشنگتن عملکرد طالبان را بهمنظور مقابله با تروریستها از خارج مرزها بررسی میکند.
«ذبیح الله مجاهد»، سخنگوی طالبان گفتهها درباره حضور اعضای شبکه القاعده در افغانستان را بیاساس خواند و افزود: «من نه چنین خطری را میبینم و نه کسی اینجاست و نه اطلاعاتی به ما رسیده که در این سطح باشد.»
اختلاف شدید واشنگتن -تلآویو بر سر شهرک سازیها
در پی ادامه اختلاف میان آمریکا و اسرائیل بر سر شهرکسازیها در اراضی فلسطینی، واشنگتن مخالفت شدید خود را با شهرک سازی اسرائیل در کرانه باختری اشغالی اعلام کرد.
به گزارش القدس العربی، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی، به نگرانی آمریکا در مورد طرح دولت اسرائیل برای ساخت هزاران واحد مسکونی در کرانه باختری اشاره و خاطرنشان کرد که طرح اسرائیل در تضاد با تلاشها جهت کاهش تنش در خارومیانه است و به چشمانداز راهحل "دو کشوری" آسیب میزند.
پیش از این نیز وب سایت آمریکایی "اکسیوس" گزارش داد که دولت آمریکا اعتراضش را به دولت اسرائیل به دلیل طرح این رژیم برای ساخت واحدهای جدید در کرانه باختری اشغالی اعلام کرده است.
طبق اعلام این وب سایت کاردار آمریکا در قدس اشغالی با مشاور نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، تماسی "طوفانی" در خصوص شهرک سازی های اسرائیلی داشته است.
اکسیوس به نقل از منابع اعلام کرد که دولت بایدن «مخفیانه» اسرائیل را از مخالفت خود با طرح شهرکسازی جدید در کرانه باختری مطلع کرده است و بایدن و دستیارانش بر بنت فشار آوردند تا فعالیت شهرک سازی در کرانه باختری را محدود کند.
وبسایت عبری "واللا" هم در تایید این خبر نوشت که دولت آمریکا تلاش دارد اسرائیل را تحت فشار قرار دهد تا این اقدام را انجام ندهد، یا حداقل تعداد واحدهای مسکونی مورد تایید را کاهش دهد.
روز دوشنبه، اتحادیه اروپا از مقامات اسرائیل خواست تا شهرک سازی را متوقف کنند و مناقصههایی را که برای ساخت حدود ۱۳۰۰ پایگاه جدید در تعدادی از شهرکها در کرانه باختری ارائه کرده بود، پس بگیرند.
روز یکشنبه، رژیم صهیونیستی مناقصه ای را برای ساخت حدود ۱۳۰۰ واحد شهرک سازی جدید در کرانه باختری اشغالی اعلام کرد و همچنین قصد دارد ساخت بیش از ۳۱۴۴ واحد شهرک سازی در شهرک های اسرائیلی در کرانه باختری را تصویب کنند.
گفتوگوی وزیران خارجه آمریکا و عربستان درباره کودتا در سودان
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور با فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان سعودی در خصوص کودتای نظامی در سودان گفتوگو کرده است.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است، بلینکن و فیصل بن فرحان در دست گرفتن قدرت توسط نظامیان در سودان را محکوم کردند.
در این بیانیه آمده است، بلینکن بر حمایت قاطع آمریکا از آرمانهای مردم سودان برای دموکراسی تاکید کرد و احیای فوری دولت انتقالی سودان به رهبری غیرنظامیان را ضروری دانست.
بر اساس این بیانیه، بلینکن و فیصل بن فرحان همچنین درباره سایر موضوعات مهم در روابط دوجانبه از جمله حقوق بشر گفت و گو کردند.
وزارت خارجه آمریکا همچنین در بیانیه دیگری اعلام کرد، بلینکن در تماس با عبدالله حمدوک، نخستوزیر سودان با ابراز خرسندی از آزادی وی از حبس خانگی، از نیروهای نظامی سودان خواست تمام رهبران غیر نظامی دستگیر شده را آزاد کنند و از اعمال خشونت علیه تظاهرات کنندگان بپرهیزند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی اعلام کرد، دولت آمریکا طیف گسترده ای از ابزار اقتصادی را در پاسخ به کودتای نظامی سودان دارد و با کشورهای حوزه خلیج فارس در این خصوص از نزدیک ارتباط دارد.
آمریکا به همراه انگلیس و نروژ، کودتای نظامی سودان را محکوم کرده است. این کشورها که اعطاکنندگان اصلی مالی به سودان هستند اعلام کرده اند از وضعیت سودان بسیار نگرانند. این کشورها همچنین خواهان خواهان آزادی افراد بازداشت شده در سودان شدند.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز گذشته با محکوم کردن اقدام ارتش سودان اعلام کرد، هرگونه تغییر اجباری دولت انتقالی مردمی سودان، روابط دوجانبه با آمریکا را به خطر می اندازد و به دلیل این تحولات، آمریکا کمک اقتصادی ۷۰۰ میلیون دلاری خود برای سودان را متوقف می کند.
عبدالله حمدوک نخست وزیر سودان که از روز دوشنبه با کودتای نظامیان در حبس خانگی قرار داشت، به محل اقامتش در خارطوم پایتخت این کشور بازگشت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش سودان، روز سه شنبه در مصاحبه ای با بیان اینکه عبدالله حمدوک نخست وزیر در منزل اوست، خاطرنشان کرد که وی در صحت کامل است و به زودی به خانه اش بازخواهد گشت؛ خارطوم روز دوشنبه شاهد رخدادهایی سریع و شتابان بود که با حبس خانگی نخست وزیر در مکانی نامعلوم آغاز شد.
در پی این حوادث، خبرهای محلی از دستگیری شماری از وزیران، مسئولان و رهبران احزاب سودانی و بستن راه ها و پلها در خارطوم حکایت دارد.
از سوی دیگر عبدالفتاح البرهان، شورای حاکمیتی و کابینه را منحل و در سراسر کشور وضعیت فوق العاده اعلام کرد.
بر اساس اعلام رسانه ها، فرمانده ارتش سودان و رهبر نظامیان کودتاگر در این کشور، برخی از وزیران دولت برکنارشده عبدالله حمدوک را متهم کرد که با اظهارات خود در صدد ایجاد فتنه و جنگ داخلی بودند.
رسانه های خبری صبح روز دوشنبه از وقوع کودتای نظامی در سودان خبر دادند.
تعدادی از ایالات این کشور در اعتراض به گرانی و اوضاع بد معیشتی این کشور در ۱۱ آوریل ۲۰۱۹ از قدرت برکنار شدند و یک دولت انتقالی قدرت را در این کشور در دست گرفت که ریاست دولت موقت آن بر عهده "عبدالله حمدوک" است.
اوت ۲۰۱۹ میلادی، دولت انتقالی سودان آغاز به کار کرد و قرار بود مدت زمان انتقال قدرت از نظامیان به غیرنظامیان ۳۹ ماهه باشد و در این مدت نیز قدرت میان ارتش و ائتلاف «الحریة و التغییر» تقسیم شود.