بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: روایت رسانه اسرائیلی از حمله موشکی این رژیم به دمشق، اعلام آمادگی عربستان برای ادامه مذاکرات با ایران، هشدار بایدن به اردوغان درباره اقدامات عجولانه، درخواست لبنان برای میانجیگری آمریکا جهت حل بحران با عربستان و برگزاری تظاهرات گسترده در سودان از مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند.
روایت رسانه اسرائیلی از حمله موشکی این رژیم به دمشق
یک شبکه عبریزبان مدعی شد که در حمله رژیم صهیونیستی به غرب دمشق، موشکهای نقطهزن که در راه لبنان بودند، هدف قرار گرفتند.
به گزارش شبکه اسرائیلی «کان»، در حمله موشکی «استثنایی» که بعد از ظهر امروز شنبه در غرب دمشق صورت گرفت، «کاروانی از تسلیحات را که قرار بود از سوریه به لبنان برود، هدف گرفت».
در ادامه این گزارش ادعا شده که این تسلیحات پیشرفته شامل موشکهای نقطهزن بوده که وارد فرودگاه بینالمللی دمشق شد و قرار بود از آنجا به دست «حزبالله» لبنان برسد.
شبکه عبریزبان افزود: استثنایی بودن حادثه به دلیل حمله به تسلیحات پیشرفتهای نیست که در راه لبنان بود، بلکه از نظر زمانی که در روز روشن انجام شد، استثنایی است.
رژیم صهیونیستی حوالی ساعت ۱۱:۱۷ صبح روز شنبه "چند موشک زمین به زمین از جهت شمال اراضی اشغالی شلیک کرد و برخی نقاط حومه دمشق را هدف قرار داد."
دولت سوریه اعلام کرد که پدافند هوایی ارتش این کشور امروز شنبه حمله جدید اسرائیل به پایگاههایی در حومه دمشق را دفع کرد.
منبع نظامی سوری اظهار کرد: پدافند هوایی ما با موشکهای متجاوز مقابله و تعدادی از آنها را ساقط کرد و این تهاجم منجر به مجروح شدن دو سرباز و خسارات مادی شد.
اعلام آمادگی عربستان برای ادامه مذاکرات با ایران
وزیر خارجه سعودی شنبه شب به وقت تهران از عدم پیشرفت ملموس در مذاکرات با تهران خبر داد.
به گزارش خبرگزاری انگلیسی «رویترز» «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان در زمینه مذاکره با ایران گفت: « تاکنون چهار دور مذاکره با ایران برگزار کردیم. گفتوگوها صمیمانه است. ما همچنان امیدواریم که این مذاکرات پیشرفت ملموسی ایجاد کنند، اما تاکنون به پیشرفت کافی برای خوش بین بودن در این زمینه دست نیافتهایم.»
وزیر خارجه سعودی درباره برگزاری مذاکرات دور دیگری از مذاکرات با ایران گفت: «هیچ برنامهریزی نشدهای است، اما ما آمادهایم که مذاکرات را ادامه دهیم.»
دولت عراق چندی قبل تلاش کرد تا در حاشیه اجلاس بغداد که سران عربستان، ایران، ترکیه، امارات، قطر، مصر و اردن به آن دعوت شدهاند، سران سعودی و ایران با هم دیدار کنند. عراق با هدف گرد هم آوردن سران منطقه با هدف یافتن نقاط مشترک میان آنان برای حل مشکلات منطقه، اجلاسی در سطح سران در بغداد برگزار کرد تا بعد از چند دور گفتوگوی اعلام نشده نمایندگان ایران و عربستان در بغداد طی ماههای گذشته، به قطع روابط دو کشور پایان دهد.
«ملک سلمان» پادشاه عربستان سعودی چندی قبل ابراز امیدواری کرد ه بود که گفتوگوها با ایران «به نتایج ملموسی برای اعتمادسازی» و احیای همکاریهای دوجانبه منجر شود.
پادشاه سعودی با وجود این در ادامه تهران را به «حمایت از گروههای مسلح» متهم کرد و مدعی شد که تهران بایستی حمایتش از این گروهها را متوقف کند. منظور ملک سلمان از «گروههای مسلح»، گروه انصارالله در یمن است.
ائتلافی به رهبری عربستان سعودی از فروردینماه سال ۱۳۹۴ کشور فقیر یمن را برای بازگرداندن قدرت به «عبد ربه منصور هادی»، رئیسجمهور مستعفی یمن هدف حملات سنگین هوایی، زمینی و دریایی قرار داده است. این حملات به نابودی زیرساختهای یمن و گسترش فقر، بیکاری و گسترش بیماریهای واگیردار در این کشور فقیر عربی منجر شده است. از زمان آغاز این حملات دهها هزار غیرنظامی یمنی شهید و زخمی شدهاند.
کارشناسان سازمان ملل، یمن را صحنه بزرگترین بحران بشری در جهان توصیف میکنند. بیش از ۷۵ درصد جمعیت یمن در حال حاضر نیازمند نوعی کمکرسانی و حمایت بشردوستانه هستند. از این میان، میلیونها نفر نمیدانند وعده غذایی بعدیشان از کجا تأمین خواهد شد.
هشدار بایدن به اردوغان درباره اقدامات عجولانه
رئیس جمهور آمریکا قرار است در دیدار امروز خود با همتای ترکیه ای، نسبت به انجام اقدامات شتاب زده ای که منجر به ایجاد تنش بیشتر در روابط دوجانبه می شود، هشدار دهد.
به گزارش رویترز، به گفته یک مقام آمریکایی، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا قرار است امروز یکشنبه در دیدار با «رجب طیب اردوغان» همتای ترکیه ای خود به وی درباره این مسئله هشدار دهد که هرگونه اقدام شتاب زده به نفع روابط آمریکا و ترکیه نخواهد بود و باید از بروز بحران جلوگیری کرد.
مقام مذکور در همین رابطه به خبرنگاران گفت: مسلما رئیس جمهور به این مسئله اشاره خواهد کرد که ما باید راهی برای جلوگیری از بحرانهایی مانند آن پیدا کنیم و اقدامات شتابزده به نفع شراکت و اتحاد آمریکا و ترکیه نخواهد بود.
اشاره این مقام به اقدام چندی پیش اردوغان مبنی بر تصمیم به اخراج ۱۰ تن از سفرای کشورهای خارجی از جمله سفیر آمریکا است که در آخرین لحظات از انجام آن منصرف شد.
طبق اعلام این مقام آمریکایی، چنانچه اردوغان سفیر آمریکا را اخراج کرده بود، احتمال داشت دیدار بین روسای جمهور آمریکا و ترکیه صورت نگیرد، اما این مسئله فعلا و در مقطع فعلی حل شده است.
بایدن که جهت حضور در اجلاس سران کشورهای عضو «گروه ۲۰» (G۲۰) در رم پایتخت ایتالیا به سر می برد، همچنین درباره درخواست ترکیه برای خرید جنگنده های «اف-۱۶»، روابط دفاعی آنکارا با واشنگتن و طیفی از موضوعات منطقه ای شامل سوریه و لیبی، گفتگو خواهد کرد.
پیشتر یازده نفر از نمایندگان دموکرات و جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا در نامه ای به رئیس جمهور و وزیر امور خارجه این کشور، خواستار جلوگیری از فروش جنگنده های اف-۱۶ به ترکیه شدند.
نمایندگان مذکور درباره گزارش های اخیر مبنی بر اینکه ترکیه احتمال دارد تعداد ۴۰ فروند جنگنده جدید «اف-۱۶ اس» (F-۱۶s) و ۸۰ عدد کیت مدرن سازی مدل های قبلی این جنگنده را خریداری کند، ابراز نگرانی شدید کردند.
لازم به ذکر است که روابط بین آمریکا و ترکیه که هر دو عضو ناتو هستند، در سالهای اخیر به دلیل اختلافات سیاسی در مورد سوریه، خرید سامانه دفاع موشکی «اس-۴۰۰» از روسیه و حقوق بشر، تنش آلود شده است.
درخواست لبنان برای میانجیگری آمریکا جهت حل بحران با عربستان
وزیر کشور لبنان جزئیات درخواست دولت لبنان برای میانجیگری از سوی آمریکا برای حل بحران در روابط با عربستان سعودی را فاش کرد و متعهد شد که کشورش به همه درخواستهای ریاض در روز جمعه عمل کند.
بسام المولوی در گفت وگو با برنامه «المشهد اللبنانی» که کامل آن به زودی از شبکه «الحره» پخش خواهد شد، گفت: دولت لبنان برای حل و فصل مشکلات بوجود آمده با عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج فارس، از طرف آمریکایی درخواست میانجیگری کرد.
المولوی تصریح کرد: کاردار سفارت آمریکا در لبنان ضمن شرکت در نشست امروز کمیته وزارتی بررسی بحران لبنان با عربستان، به آنچه طرف لبنانی در چارچوب این میانجیگری از وی خواسته است، گوش فرا داد.
وزیر لبنانی فاش کرد که دولت لبنان در این نشست از طرف آمریکایی خواست تا «با عربستان در همه زمینههای مربوط به مسائل باقیمانده و مطالبات سعودی گفتوگو کند».
وی در مورد احتمال استعفای دولت، این موضوع را منتفی دانست و گفت: «نجیب میقاتی، نخست وزیر راه حل را استعفای دولت نمیداند، بلکه ادامه مسئولیت دولت را به دوش میکشد».
وزیر کشور لبنان خاطرنشان کرد: طرف لبنانی آماده است تا خواستههای سعودیها را بویژه در رابطه با کنترل قاچاق مواد مخدر برآورده کند.
قرداحی روز دوشنبه گذشته با شرکت در برنامه «پارلمان ملت» شبکه تلویزیونی الجزیره حمله ائتلاف سعودی را محکوم کرد که این موضوع واکنش اعضای شورای همکاری خلیج فارس از جمله ریاض را به همراه داشت.
وی در پاسخ به سوالی درمورد موضعش درباره جنگ یمن گفته بود: ملتی از خودشان دفاع میکنند آیا به کسی تجاوز میکنند؟ به نظر من این جنگ یمن پوچ است و باید متوقف شود.
در پی اظهارات جورج قرداحی وزیر اطلاع رسانی لبنان پیرامون یمن، عربستان روز جمعه سفیرش در بیروت را فراخواند و از سفیر لبنان در ریاض نیز خواست ظرف ۴۸ ساعت کشور را ترک کند.
ریاض این اظهارات قرداحی را توهین و غرضورزی در حق عربستان و امارات دانست و اقدامات متعددی علیه لبنان اتخاذ کرد.
برگزاری تظاهرات گسترده در سودان
منابع سودانی با اشاره به برگزاری تظاهرات در این کشور از کشته شدن دو تظاهرات کننده در پایتخت این کشور خبر دادند.
به گزارش المیادین، منابع بیمارستانی در سودان از کشته شدن دو تظاهرات کننده به دست نظامیان در این خارطوم پایتخت این کشور خبر دادند.
این منابع اعلام کردند: دو تظاهرات کننده در منطقه ام درمان در خارطوم در تیراندازی نیروهای شورای نظامیان حاکم، کشته شده اند.
منابع بیمارستانی از زخمی شدن ۶۲ نفر بر اثر تیراندازی نظامیان تحت امر ژنرال عبدالفتاح البرهان هم خبر دادند.
همزمان الجزیره گزارش داد: تظاهراتی در شهر الابیض در غرب سودان در مخالفت با تصمیمات البرهان در حال برگزاری است.
در شهر القضارف در شرق سودان هم تظاهراتی علیه البرهان جریان دارد.
شبکه الجزیره از شنیده شدن صدای تیراندازی در نزدیکی ساختمان مجلس در ام درمان خبر داد.
در الکسلا در شرق سودان هم تظاهرات جریان دارد.
لازم به ذکر است، ارتش سودان صبح روز دوشنبه، «عبدالله حمدوک» نخست وزیر و چند عضو کابینه این کشور را بازداشت کرد. پس از آن، البرهان که ریاست شورای حکومتی انتقالی این کشور را بر عهده دارد، طی یک سخنرانی تلویزیونی، از اعلام وضعیت بحرانی و انحلال دولت سودان خبر داد.
روز گذشته نیز، رسانههای سودانی از آزاد شدن حمدوک و انتقال وی و همسرش به منزل خود خبر دادند.
لازم به ذکر است، دولت فعلی سودان پس از اعتراضات مردمی در سال ۲۰۱۹ علیه «عمر البشیر» که موجب مداخله ارتش و عزل البشیر در ۱۱ آوریل ۲۰۱۹ شد، طی توافقی میان ارتش و ائتلافی از گروههای مدنی با عنوان «ائتلاف الحریه و التغییر» در تاریخ ۲۱ آوریل ۲۰۱۹ بر سرکار آمد. ریاست این دولت توافقی موسوم به «شورای انتقالی» به فردی از نظامیان، «ژنرال عبدالفتاح البرهان» واگذار شد. عبدالله حمدوک هم که از طیف جنبشهای مدنی بود به عنوان نخست وزیر تعریف شد. در واقع شورای انتقالی، نوعی شراکت در قدرت میان نظامیان و جامعه مدنی بود.
کارشناسان معتقدند علت اولیه موافقت نظامیان با تشکیل یک دولت ائتلافی انتقالی و بازی دادن غیر نظامیان در حاکمیت، مدیریت اعتراضات مردمی بوده است. در جامعه سودان از زمان استقلال ۱۹۵۶ تاکنون نظامیان بر سر قدرت بودهاند و جابجایی قدرت از طریق کودتا یک امر رایج در این کشور بوده است. به عبارت دیگر از طریق کودتا قدرت از یک بخش از نظامیان به یک گروه جدید نظامی منتقل شده است.سودان تجزیه میشود همانگونه که جنوب آن با توطئه آمریکا و رژیم صهیونیستی به بهانه حل بحران اقتصادی تجزیه شد. آنها یعنی آمریکا و رژیم صهیونیستی و مزدوران آنها در راستای تکمیل تجزیه سودان و تکرار جنگ جنوب در همه استانهای این کشور و حمایت از حرکتهای جدایی طلبانه حرکت میکنند
رای الیوم در مطلبی با اشاره به تحولات سودان آورده است که سودانی از زمان که هویت عربی و اسلامی خود را از دست داد و به جبهه آمریکا و اسرائیل پیوست در بی ثباتی به سر میبرد.
این رسانه مینویسد: پس از سرنگونی عمر البشیر احتمال میرفت که سودان به سمت امنیت و ثبات حرکت کند و از بحران اقتصادی خارج شود اما عکس این موضوع رخ داد و شورای نظامی حاکم بلامنازعه شد.
رای الیوم در ادامه به افتادن سودان در ورطه جنگ یمن و نابودی همه میراث عربی و اسلامی اشاره کرده است و اینکه در دام باج گیری رژیم صهیونیستی و عادی سازی روابط با این رژیم گرفتار شده است.
این رسانه مینویسد: ما وارد جزییات بحران کنونی نمیشویم به ویژه پس از ورود جفری فلتمن فرستاده آمریکا به سودان که معروف به داشتن طرحهای تجزیه طلبانه در کشورهای عربی و بی ثباتی در آن است.
رای الیوم نوشت: آنچه سودان نیاز دارد رهبران غیرنظامی مورد حمایت افراد شریف ارتش این کشور است که مردم دار باشند و از خواستههای عادلانه و مشروع مردمی حمایت کنند و حامی آزادی و دموکراسی و مبارزه با فساد باشند.
این رسانه در ادامه با اشاره به خوابی که رژیم صهیونیستی و آمریکا برای سودان دیده اند، آورده است: سودان تجزیه میشود همانگونه که جنوب آن با توطئه آمریکا و رژیم صهیونیستی به بهانه حل بحران اقتصادی تجزیه شد. آنها یعنی آمریکا و رژیم صهیونیستی و مزدوران آنها در راستای تکمیل تجزیه سودان و تکرار جنگ جنوب در همه استانهای این کشور و حمایت از حرکتهای جدایی طلبانه حرکت میکنند.
رای الیوم ضمن انتقاد و حمله شدید به نظامیان حاکم در سودان یعنی عبدالفتاح البرهان و محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی، نوشت: انقلاب سودان با نابودی همه فاسدان باید ادامه یابد. از کدام حاکمیت سخن میگویند در حالی به دیکتههای سازشکاران عرب گوش میدهند و در آغوش اسرائیلیها افتاده اند؟ از کدام حاکمیت سخن میگویند هنگامی که ارتش سودان را به جنگ یمن در ازای دریافت پول حرام آغشته به خون برادران یمنی وارد کردند، همان پولی که به جیب فاسدان و مقامات عالی رتبه ارتش سودان میرود و قربانیان آن هم سربازان شریف و فریب خورده هستند که شاهد بازگشت این سربازان درتابوت به سودان هستیم؟
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.