طرح موسوم به صیانت که از جنجالی ترین و پر سر و صداترین طرح های قرار گرفته در دستور کار مجلس شورای اسلامی است، پس از کش و قوس های فراوان به صحن علنی بازگشت.
به گزارش «تابناک»، جلسه امروز مجلس شورای اسلامی در حالی آغاز شد که مهمترین دستور کار آن، رسیدگی به نامه ۱۸۵ نماینده در خصوص طرح صیانت از فضای مجازی بود؛ نامهای که هدف از نگارش آن، خروج این طرح از شمول اصل ۸۵ قانون اساسی و بررسی آن در صحن علنی مجلس برای پیمودن روال عادی قانون گذاری بود و حالا خبر میرسد که این هدف را محقق ساخته است.
البته این دومین باری بود که بازگشت این طرح به صحن در دستور کار مجلس قرار می گرفت و در نوبت اول، آرای دریافتی برای بازگرداندن طرح از کمیسیون ویژه به صحن کافی نبود و در نتیجه، تنها بر ابهامات ماجرا افزوده شد؛ اتفاقی که شاید یکی از دلایل تغییر شیوه برگزاری جلسه امروز مجلس از علنی به غیرعلنی باشد. جلسه ای غیرعلنی که اخبار رسیده از آن، حکایت از کافی بودن آرا برای بازگشت این طرح به صحن بوده است.
این را می شود از اظهارنظر برخی نمایندگان از جمله حجتالاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیأت رئیسه مجلس دریافت که به فارس گفته: در نشست غیرعلنی صبح امروز مجلس، موضوع طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی موسوم به طرح صیانت مورد بحث و بررسی نمایندگان مجلس قرار گرفت و در نهایت ۱۲۰ نماینده به بازگشت این طرح به صحن علنی مجلس و بررسی آن در این صحن رأی مثبت دادند.
به گفته وی، ۱۰۹ نماینده مجلس هم به بازگشت طرح صیانت به صحن علنی مجلس رأی ندادند که معنای آن بررسی این طرح در کمیسیون مشترک بود؛ گزاره ای که نشان می دهد آرای موافق بیشتر بوده و در نتیجه تکلیف این طرح در صحن علنی مجلس مشخص خواهد شد؛ اتفاقی که به گفته سلیمی، «به زودی بررسی» درباره آن آغاز خواهد شد.
فرجام طرحی که به گفته جلیل رحیمی جهان آبادی، یکی دیگر از نمایندگان موافق بازگشت صیانت به صحن، «انتقادات شدید مردمی و گروه های مختلف فعال در عرصه مجازی» در خروجش از دستور کار کمیسیون مشترک نقش مهمی داشت؛ گزاره ای که مورد تاکید جلال رشیدی کوچی، عضو کمیسیون مشترک حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی نیز هست که پیشتر هم در زمان تصویب کلیات طرح در کمیسیون مذکور، تنها رای مخالف کلیات طرح صیانت را به نام خود ثبت کرده بود.
اتفاقی که هرچند پایان این طرح نیست، فرازی مهم در روند بررسی آن به شمار میآید. طرحی که در مرداد ماه سال ۱۴۰۰و با تصمیم اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اصطلاحا ماده 85 ای شد تا بررسی آن به کمیسیون مشترک سپرده شده و بر اساس این اصل از قانون اساسی، با تصویب در این کمیسیون، بی طی کردن روال جاری قانون گذاری، مجال اجرای موفق بیابد. مسیری که تا تصویب کلیات این طرح در کمیسیون هم پیش رفت، ولی نگرانی های زیادی هم به وجود آورد.
موضوعی که موجب شدت گرفتن موج انتقادات و حتی اعتراضات به این طرح شد، تغییرات پی در پی در آن را به دنبال داشت تا جایی که نام طرح هم چندین بار تغییر کرد و در نهایت نمایندگان پرشماری را مجاب کرد تا خواستار ابطال رای قبلی شان شده و تقاضای بازگشت صیانت به صحن را امضا کنند و بعد از حدود هفت ماه، نشست و تصمیم امروز رقم بخورد؛ تصمیمی که قطعا در آینده این طرح اثر بسیاری دارد، هرچند هنوز برای اظهار نظر در این خصوص زود است.