با شروع سال جدید، شاخصهای اقتصادی در بخشهای مختلف با تغییراتی همراه بوده اند. به گونهای که شاخص تحولات بازار مسکن نیز از این قاعده مستثنی نبوده است.
به گزارش
تابناک اقتصادی؛ در هشتیمن روز از دومین ماه سال جاری، بانک مرکزی گزارش تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران در فروردین ماه ۱۴۰۱ را منتشر کرد؛ گزارشی که بر خلاف ماه قبل، یعنی اسفند ۱۴۰۰، نشان از عقب نشینی نسبی تعداد معاملات و قیمت مسکن دارد.
بنابراین، در ماه مورد گزارش یعنی فروردین ماه ۱۴۰۱، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۳۴۲.۷ میلیون ریال بود که حاکی از کاهش ۲.۴ درصدی نسبت به ماه قبل است. همچنین این رقم نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل ۱۶.۹ درصد افزایش داشته که در مقایسه با رشد نقطه به نقطه فروردینماه سال ۱۴۰۰ (معادل ۹۱.۷ درصد) به مراتب کمتر بوده و مبین کند شدن آهنگ رشد نقطه به نقطه قیمت مسکن در فروردینماه ۱۴۰۱ است.
افت نسبی هر متر مربع مسکن در تهران به ۳۴ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان در شرایطی است که اگر بخواهیم رقم دلاری آن را محاسبه کنیم، میتوان با در نظر گرفتن میانگین موزون قیمت هر اسکناس دلار آمریکا در صرافیهای مجاز و بانکی (امروز؛ ۲۵ هزار و ۵۰۹ تومان) به رقم ۱۳۴۳ دلار برای هر متر خانه رسید.
در فروردین ماه ۱۴۰۱، تعداد آپارتمانهای مسکونی معامله شده در تهران به ۳ هزار و ۴۲۷ واحد رسیده است که نسبت به ماه قبل کاهش قابل توجه ۴۹.۹ درصدی را نشان میدهد؛ هرچند این شاخص معاملاتی، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۶۳.۷ درصد افزایش نشان میدهد.
حجم معاملات مسکن چه تغییری داشت؟
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در تهران به تفکیک عمر بنا در فروردین ماه ۱۴۰۱ حاکی از آن است که از مجموع ۳ هزار و ۴۲۷ واحد مسکونی معامله شده، واحدهای تا پنج سال ساخت با سهم ۲۸.۷ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. با وجود این، سهم مذکور در مقایسه با فروردین ماه سال قبل از آن، حدود ۶.۳ واحد درصد کاهش یافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت بالا در گروههای ۱۱ تا ۱۵ و بیش از ۲۰ سال ساخت افزوده شده است.
گرانترین و ارزانترین قیمت خانه در تهران کجاست؟
در میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، بیشترین قیمت هر متر خانه ۷۵ میلیون و ۱۶۰ هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن با ۱۵ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان در منطقه ۱۸ بوده است که هر یک از آنها نسبت به ماه مشابه سال ۱۴۰۰، با افزایش ۱۲.۵ درصدی در منطقه یک و ۱۷.۳ درصدی در منطقه ۱۸ مواجه شدهاند.
همچنین توزیع تعداد معاملات انجام شده بر حسب مناطق مختلف شهر تهران در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ حاکی از آن است که از میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، منطقه ۵ با سهم ۱۵.۶ درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قراردادهای مبایعهنامه را از آن خود کرده است. همچنین مناطق ۱۰ و ۲ به ترتیب با اختصاص سهمهای ۱۰.۷ و ۸ درصدی در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
۴۲ درصد از معاملات به خانههای زیر ۲ میلیارد رسید
توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده شهر تهران در اولین ماه سال ۱۴۰۱ نشان میدهد به لحاظ مساحت، واحدهای مسکونی با سطح زیربنای کمتر از ۸۰ متر مربع، سهمی معادل ۵۶.۳ درصد از معاملات انجام شده را به خود اختصاص دادند. (این رقم در اسفندماه سال گذشته ۵۳.۱ درصد بود)
همچنین ۵۹.۳ درصد واحدهای مسکونی با قیمتی کمتر از متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در این ماه (۳۴ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان) معامله شده و ۴۵.۳ درصد از معاملات نیز به واحدهای مسکونی با ارزش هر واحد کمتر از ۲ میلیارد تومان اختصاص داشته است. (این رقم نیز در ماه پایانی سال قبل، ۴۲.۶ درصد بود)
مستأجران بازنده اصلی تحولات بازار مسکن
در حالی که آمار تعداد و قیمت مسکن در اولین ماه از قرن جدید با افت نسبی همراه بوده است، روند شاخص اجاره بها همچنان بالاتر از سطح قانونی تعیین شده توسط دولت در دوران کرونایی است، به گونهای که بر اساس اطلاعات منتشره توسط بانک مرکزی، بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و کل مناطق شهری در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ نشان دهنده رشد به ترتیب معادل ۴۵.۶ و ۵۰.۱ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل است. لازم به توضیح است، رشد ماهانه شاخص مزبور در فروردین ماه در شهر تهران و کل مناطق شهری یکسان و معادل ۰.۸ درصد است.