این روزها بسیاری از افراد تحصیل کرده در رشته حسابداری، بیکار هستند و نمیتوانند شغل مناسبی برای خود پیدا کنند. دنیای امروز ما دنیای تخصص است. یعنی فرد باید بتواند با تخصص کامل و تکیه به مهارتهای خاص خود، تمایز بیشتری در مقایسه با دیگران به دست بیاورد. برخی موسسات حسابداری، دوره مشاور مالیاتی و برخی دیگر دوره حسابداری پیمانکاری را هم برگزار میکنند.
پیش از آنکه بخواهید با حسابداری پیمانکاری آشنا شوید، باید واژه پیمانکار را بیشتر بشناسید. پیمانکار به وفور در مشاغل امروزی کاربر دارد. پیمانکار شخص حقیقی یا حقوقی است که مسئولیتهایی مختلف را بر عهده دارد. یک شرکت پیمانکاری با عقد قرارداد با شرکتهای مختلف، انجام برخی امور یک شرکت را عهدهدار میشود. برای مثال، مسئولیت حمل و نقل، خدمات تعمیرات، ساخت و اجرا و... را بر عهده میگیرد. شرکتهای پیمانکاری بر اساس توان مالی، تجربه کاری، منابع انسانی و... میتوانند پروژههای مختلف را قبول کنند. فارغ التحصیلان دانشگاههای حسابداری و آموزشگاههای آزاد مانند موسسه آموزش حسابداری میتوانند برای انجام حسابداری پیمانکاری، درخواست دهند.
خب حال که با عبارت پیمانکاری بیشتر آشنا شدید، باید بدانید که چند نوع پیمانکاری در بازار وجود دارد.
بهصورت کلی پیمانکاری به 11 نوع مختلف تقسیم میشود:
یک حسابدار پیمانکاری باید انواع مختلف پیمانکاری را بشناسد. این موضوع اهمیت بسیاری دارد. شناخت انواع مختلف پیمانکاری، پیشنیازی برای شناخت انواع مختلف قرارداد پیمانکاری است.
در دوره حسابداری پیمانکاری، شناخت انواع مختلف قرارداد پیمانکاری یکی از مهمترین بخشهای دوره محسوب میشود. در آموزش حسابداری پیمانکاری وقت فراوانی صرف این موضوع میکنند. حسابدار پیمانکاری باید انواع مختلف قرارداد پیمانکاری را بشناسد. گاهی یک حسابدار در شرکتی پیمانکاری کار میکند. این شرکت در هر سال با چندین و چند شرکت مختلف در زمینههای مختلف قرارداد پیمانکاری عقد میکند. به این ترتیب شناخت قراردادهای مختلف پیمانکاری ضرورت دارد. حتی یک شرکت معمولی نیز ممکن است بسیاری از بخشهای کاری خود را بهصورت برونسپاری به شرکتهای پیمانکاری واگذار کند. حتی در این مواقع هم یک حسابدار باید تخصص کافی در زمینه شناخت انواع مختلف قرارداد پیمانکاری داشته باشد.
معمولاً قراردادهای پیمانکاری به موارد زیر تقسیم میشوند:
در هر کدام از این انواع قرارداد پیمانکاری، اسناد مالی و معاملات مختلفی وجود دارد. پس یک حسابدار پیمانکاری باید تمامی انواع مختلف قراردادها آشنایی داشته باشد تا بتواند بر مدیریت آنها نظارت کند.
شرکتهای پیمانکاری روند محسابه سود و زیان بسیار دشواری دارند. این موضوع حتی از محاسبات کارخانههای تولیدی نیز دشوارتر است. یک شرکت پیمانکاری بر اساس یک قرارداد، موظف میشود که طی مدت زمان خاصی با مبلغ مشخصی یک کار را با کیفیت تعیینشده به پایان برساند. حال تصور کنید که قیمت و مدت زمان لحاظ شده است. در این میان نوسانات قیمت بسیار عجیب و خاصی رخ دهد. متأسفانه هر روز شاهد نوسانات قیمت هستیم. این نوسانات قیمت گاهی به حدی شدت پیدا میکنند که پروژه نه فقط سودآور نیست، بلکه باعث ایجاد ضرر مالی برای سازمان میشود.
حسابداری که دوره حسابداری پیمانکاری را گذراندن باشد، باید بتواند هزینههای مستقیم و غیرمستقیم پروژههای پیمانکاری را محاسبه کند. برخی هزینهها همانند تأمین مواد اولیه، هزینه کارگران، هزینه بیمه و... جزو هزینههای مستقیم هستند. برخی دیگر از هزینهها همانند پاداش کارگران، هزینه تأمین سرمایش و گرمایش محیط و... جزو هزینههای غیرمستقیم هستند. یک حسابدار پیمانکاری باید قادر باشد تا تمامی هزینهها را لحاظ کرده و یک گزارش بسیار کامل به مقام بالای خود ارائه دهد تا در جهت سود و زیان بتواند تصمیمگیری کند. در دوره حسابداری پیمانکاری، نحوه محاسبه نوسانات نیز توصیه داده میشود. پس برای آنکه حسابدار بتواند تمامی این موارد را لحاظ کند باید حتماً آموزش حسابداری پیمانکاری را دیده باشد.
یک حسابدار پیمانکاری چه وظایفی دارد؟ خب در حقیقت حسابدار پیمانکاری متناسب با سطح شرکت، وظایف مشخصی خواهد داشت. انجام امور اولیه و ابتدایی حسابداری و رسیدگی به امور مالی شرکت از ابتداییترین وظایف حسابدار پیمانکاری به حساب میآید. یک حسابدار پیمانکاری باید در کنار انجام امروز ابتدایی، فعالیتهای مرتبط با پیمانکاری را نیز تحت نظر داشته باشد. او باید بتواند گزارشدهی، کنترل و نظرات بر هزینهها را انجام دهد. حتی یک حسابدار پیمانکاری بر اساس منابع مالی و انسای میتواند در قبول یا عدم قبول یک پروژه، شرکت را راهنمایی کند.
حسابدار پیمانکاری باید تمامی هزینههای مستقیم و غیرمستقیم را به تفکیک پروژه ثبت کند. شرکتهای پیمانکاری بزرگ، بهصورت همزمان چند پروژه را به عهده میگیرند. پیش از آنکه پروژه پیمانکاری توسط شرکت قبول شود، حسابدار باید برخی محاسبات را انجام دهد. به این ترتیب حسابدار پیمانکاری میتواند بهعنوان یک مشاوره عمل کند و درباره سود و زیان نهایی پروژه با در نظر گرفتن نوسانات احتمالی، یک تحلیل کامل انجام دهد و به مدیریت پروژه اعلام کند که این پروژه آیا سودآوری مالی مناسبی دارد یا نه؟
ثبت اسناد تنخواه، ثبت حسابهای پیمانکاران، ثبت دفاتر قانونی، طراحی کدینگ حسابها، ثبت پیشدریافتها، ثبت ضمانتنامههای دریافتی و پرداختی و انتخاب روشهای مختلف حسابداری پیمانکاری همه جزو وظایف حسابداری پیمانکاری هستند. همچنین حسابدار پیمانکاری باید لیستی از بدهکاران و بستانکاران را بر اساس تفکیک پروژه به همراه لیست چکهای دریافتی و پرداختی را ارائه دهد. کنترل بر ورود و خروج انبار هم از جمله وظایفت حسابدار پیمانکاری است. پس میتوان گفت که حسابدار پیمانکاری یکی از مهمترین نیروهای انسانی در شرکتهای پیمانکاری محسوب میشود. به همین خاطر همواره این شرکتها بهدنبال نیروهای باتجربه، خبره و دوره دیده هستند.
در حال حاضر بسیاری از موسسات حسابداری، دورههای تخصصی حسابداری پیمانکاری را برگزار میکنند. حسابداری پیمانکاری یک بخش تخصصی در حسابداری است. حسابداران معمولی بسیاری در بازار کار حضور دارند. آنها همانند بسیاری دیگر، فقط در دورههای عمومی حسابداری شرکت کردهاند یا اینکه نهایتاً دارای مدرک تحصیلی در این زمینه هستند. این دسته افراد بازار کار مناسبی نخواهند داشت. در حالی که حسابداران متخصص زمان کافی برای قبول پروژههای مختلف حسابداری ندارند.
حال برای آنکه در زمینه حسابداری پیمانکاری تخصص پیدا کنید، نیاز به آموزش خواهید داشت. بدون آموزش کافی، قادر به انجام این امور سنگین و مهم نیستید. به همین خاطر آموزش حسابداری پیمانکاری باید بهصورت کاملاً حرفهای و تخصصی انجام شود. این مباحث نیاز به ملاحظات تئوری و عملی دارند. مباحث تئوری پایه و اساس فعالیتهای بعدی شما خواهند بود.
در نهایت باید گفت که در حال حاضر بسیاری از شرکتها در حال برونسپاری فعالیتهای مختلف خود هستند. همین موضوع باعث شده تا شرکتهای پیمانکاری فعالیتهای گستردهتری داشته باشند. هر شرکت پیمانکاری هم نیاز به یک حسابداری پیمانکاری خبره و متخصص در این زمینه دارد. در صورتی که میخواهید در بازار کار یک مزیت رقابتی عالی در مقابل سایر رقبای خود داشته باشید، باید به یک حسابدار متخصص تبدیل شوید. شرکت در دوره حسابداری پیمانکاری پکت میتواند در این جهت به شما کمک کند.
انتهای رپرتاژ آگهی/