به گزارش تابناک اقتصادی؛ تا چند سال قبل، دسترسی به اطلاعات درباره شرکتهای دولتی آنقدر سخت بود که حتی نمایندگان مجلس برای دسترسی به اطلاعات حداقلی از عملکرد این شرکتها مجبور بودند از وزرا مستقیما پیگیری کنند.
اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، اوضاع تغییر کرد و شفافیت عملکرد شرکتهای دولتی از طریق انتشار عمومی صورتهای مالی آنها در دستور کار قرار گرفت به گونهای که این موضوع یکی از اولین وعدههای سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در شهریور ۱۴۰۰ بود. با تلاشهای این وزارتخانه و پیگیری حسن درویشیان بازرس و نماینده ویژه رئیس جمهور در امر مبارزه با فساد و در راستای اجرای بند (۱) اصول حاکم بر نقشه ملی پیشگیری و مقابله با فساد اداری و اقتصادی دولت سیزدهم که بر شفافسازی اطلاعات به خصوص در حوزه فعالیتهای اقتصادی تأکید دارد، در تاریخ ۳۱ فروردین ماه امسال، صورتهای مالی حسابرسی شده ۳۱۳ شرکت دولتی در سالهای ۹۸ و ۹۹، برای دسترسی عموم، بر روی سامانه کدال قرار گرفت.
همچنین براساس جزء ۱ بند «م» تبصره ۲ قانون بودجه ۱۴۰۱ و در تاریخ ۲۰ مهرماه امسال، صورتهای مالی حسابرسی شده ۳۹۶ شرکت دولتی در سال ۱۴۰۰ بر روی سامانه کدال قرار گرفت. در ادامه این روند و در اواسط دی ماه هم صورت مالی حسابرسی شده ۲۰۷ شرکت دولتی دیگر در سال ۱۴۰۱ بر روی سامانه کدال قرار گرفت و مجموع تعداد این شرکتها به ۶۰۳ شرکت رسید.
در همین رابطه و با توجه به اهمیت رویکرد جدید سر و سامان دادن به وضعیت شرکتهای دولتی، با محمد عنبری مدیرکل دفتر امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد پیرامون رونمایی از صورت مالی حسابرسی شده در سامانه کدال گفتگو کردیم که در ادامه خواهید خواند.
مدیرکل دفتر امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد در گفتگو با تابناک اقتصادی با اشاره به اهمیت شفافسازی صورت مالی شرکتهای دولتی افزود: یکی از موضوعات مهم در زمینه اصلاح کسری فرابودجهای در کشور، سروسامان دادن به وضعیت شرکتهای دولتی است، در این بین اولین و مهمترین قدم در زمینه اصلاح وضعیت شرکتهای دولتی و کارآمد کردن این شرکتها، شفافسازی صورت مالی شرکتهای دولتی است که در این زمینه، وزارت اقتصاد در رابطه با شفافسازی صورت مالی شرکتهای دولتی، رویکردی شفافزا و مهم در این زمینه داشته است و در مهر ماه سال جاری صورت مالی حدود ۴۰۰ شرکت دولتی را در سامانه کدال منتشر کرد.
وی ادامه داد: در جدیدترین اقدام نیز روز شنبه همین هفته، ۲۰۷ شرکت دولتی جدید در نیمه دی ماه منتشر شد تا به این جای سال مجموعا بیش از ۶۰۰ صورت مالی شرکتهای دولتی منتشر شود که رکوردی در این زمینه محسوب میشود.
محمد عنبری با اشاره به تاثیرگذاری انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی بر بهرهوری این شرکتها افزود: هدف اصلی از انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی، افزایش بهره وری این شرکتها و یا به عبارت دقیق تر، بهبود کیفیت حکمرانی داراییهای دولت است. در واقع، انتشار صورتهای مالی زمینه اصلاح شرکتهای دولتی را فراهم خواهد کرد. مثلا موجب میشود که مدیران با عملکرد قوی که توانسته اند کارایی شرکت را افزایش دهند، با مدیران با عملکرد ضعیف شناسایی و تفکیک شوند، تا در انتصابهای بعدی از مدیرانی استفاده شود که دارای عملکرد قابل قبولی تری هستند و مدیران ناکارآمد به پستهای پایین تر، تنزل رتبه پیدا کنند.
مدیرکل دفتر امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد در رابطه با انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی و ارتباط آن با عملکرد مدیران شرکتهای دولتی، گفت: در گذشته عملکرد شرکتها در یک تاریکخانه صورت میگرفت و ارزیابی از عملکرد مدیران آنها به نمایش گذاشته نمیشد و در نتیجه، این افراد انگیزه کمتری برای افزایش بهرهوری داشتند. اما افشای صورتهای مالی به عنوان محرک میتواند مدیران شرکتها را برای بهبود عملکرد تحریک کند، زیرا مدیری که بداند نتیجه عملکرد او در اختیار تمام جامعه قرار خواهد گرفت، سعی خواهد کرد تا کارایی شرکت متبوع خود را افزایش دهد.
وی در پایان از اهمیت بهبود کیفیت حکمرانی در کشور با رونمایی از صورت مالی حسابرسی شده بیش از ۶۰۰ شرکت دولتی گفت و اظهار کرد: در مجموع، انتشار عمومی صورتهای مالی شرکتهای دولتی ابتدای مسیر اصلاح شرکتهای دولتی است و این تاریکخانه مهم بودجه دیگر در یک اتاق شفاف و قابل بررسی برای عموم مردم قرار دارد. این اطلاعات میتواند دست کارشناسان را در راستای جهت دهی به حجم عظیمی از اقتصاد ما که دست شرکتهای دولتی است، باز کند.