بین الملل تابناک: سیصد و بیست و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
شبکه راشا تودی گزارش داد که در عملیات نظامی نافرجام اوکراین برای بازپس گیری شهرک سولدار ۲۰۰ نیروی نظامی کی یف کشته شدند.
به گزارش راشا تودی، پس از خروج نیروهای مسلح اوکراین از شهرک سولدار ، نیروهای این کشور حدود ۲۰۰ نظامی خود را در تلاشی ناموفق برای بازپس گیری این شهر در جمهوری خلق دونتسک از دست داد.
براساس این گزارش، رهگیریها حاکی از آن بود که کییف بسیاری از نیروهای از دست رفته خود را در پی ضدحمله نافرجام سولدار مفقود اعلام کرد تا تلفات خود را در نیرو کماهمیت جلوه دهد.
طبق اعلام وزارت دفاع بلاروس، مقامات وزارت دفاع روسیه امروز (پنجشنبه، ۱۲ ژانویه) برای بررسی «آمادگی رزمی» نیروها به بلاروس سفر کردند.
وزارت دفاع بلاروس با اعلام این سفر برای بررسی آمادگی نیروهای رزمی، افزود: کمیسیونی از وزارت دفاع فدراسیون روسیه به ریاست اولگ سالیوکوف فرمانده کل نیروهای زمینی وارد جمهوری بلاروس شد. این وزارتخانه افزود: یگانهای نظامی و زیرواحدهای بخش روسی گروه منطقهای نیروها، مستقر در پایگاههای آموزشی نیروهای مسلح جمهوری بلاروس مورد بازرسی قرار گرفتند.
به گزارش یورو ویکلی، طبق اعلام مینسک، در جریان کار، کیفیت تمرینات هماهنگی رزمی مورد بررسی قرار گرفت و آمادگی آنها برای انجام وظایف مورد نظر در راستای تامین امنیت نظامی دولت اتحادیه (اتحادیه روسیه و بلاروس) ارزیابی شد.
بررسی وزارت دفاع روسیه بعد از آن انجام شده که وزارت دفاع بلاروس در ماه دسامبر آمادگی رزمی ارتش خود را بعد از آن که این کشور همچنان مرز با اوکراین را بزرگترین نگرانی خود خواند، مورد بررسی فوری قرار داد.
وزارت دفاع بلاروس جمعه (ششم ژانویه) اعلام کرده بود قطار حامل نیروها و تجهیزات روسیه وارد بلاروس شده است. بلاروس که اتحاد نزدیکی با روسیه دارد، روز قبل از آن گفته بود تسلیحات و تجهیزات بیشتری از روسیه در حالی که دو طرف همکاری نظامی خود را افزایش میدهند، دریافت خواهد کرد. به ادعای رویترز، این امر، نگرانیها مبنی بر این که بلاروس میتواند به عنوان پایگاهی برای حمله به اوکراین از شمال استفاده شود را ایجاد کرده است.
وزارت دفاع روسیه از سرنگونی یک جنگنده سوخو سو-۲۵ اوکراینی در روز چهارشنبه (۱۱ ژانویه) در نزدیکی روستای نیکانوروفکا در جمهوری خلق دونتسک خبر داد.
این وزارتخانه همچنین افزود بیش از ۱۰۰ سرباز اوکراینی در محور کراسنو--لیمان در طول عملیاتهای فعال واحدهای روس در در روز گذشته (چهارشنبه) کشته شدند. همچنین طبق اعلام مسکو، سامانههای پدافند هوایی روسیه پنج هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) اوکراین را منهدم کردند.
رسانه روسی راشا تودی به نقل از وزارت دفاع روسیه از ۲۳۰ کشته از طرف اوکراینی در به روزرسانی آمار میدانی جنگ در این کشور خبر داد.
به ادعای «کییف ایندیپندنت»، بیش از ۱۰۰ سرباز روس در نبرد سولیدار پس از شلیک موشک از سوی نیروهای اوکراینی به سمت گروهی از نیروهای ارتش روسیه، کشته شدند.
به ادعای فرماندهی عملیات ویژه اوکراین، «گروهبندی سربازان روس توسط نیروهای عملیات ویژه اوکراین شناسایی شد. توپخانه به سمت مرکز تجمع نیروها هدف گرفته شد و به دنبال آن موشک توچکا-یو شلیک شد که باعث کشته شدن سربازان روس در منطقه شد».
طبق این گزارش، علاوه بر تلفات در بین نیروهای روسیه، حمله موشکی تجهیزات نظامی روسیه را هم منهدم کرد. به نوشته این رسانه اوکراینی، درگیریهای شدید بین نیروهای اوکراینی و ارتش روسیه و گروه واگنر در نبرد سولیدار در جریان است و روسیه میگوید این شهر را به کنترل خود در آورده اما اوکراین سقوط شهر معدن نمک را رد میکند.
پس از آنکه رئیس گروه نظامی واگنر مدعی شد که کنترل کامل شهر "سولدار" در دونتسک را به دست آورده، معاون وزیر دفاع اوکراین امروز (پنجشنبه) گفت که نیروهای این کشور همچنان مقاومت میکنند و "نبرد سختی" در جریان است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آنا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین ضمن ادعای اینکه "نیروهای روسی بر روی اجساد سربازان خود حرکت میکنند"، گفت: روسیه تعداد واحدهای خود در اوکراین را طی یک هفته گذشته از ۲۵۰ به ۲۸۰ تا افزایش داده و همزمان به دنبال دستیابی به ابتکار استراتژیک خود است.
هنوز نتیجه نبرد میان نیروهای اوکراین و گروه نظامی خصوصی واگنر در شهر سولدار مشخص نیست. گروه واگنر که یک پیمانکار نظامی خصوصی است و روسیه را از حامیانش میدانند، مدعی به دست آوردن کنترل کامل این شهر مهم شده است. با این حال، کییف اعلام کرده که نیروهایش هنوز مواضع خود را حفظ کردهاند.
طبق گزارش رویترز، تصرف شهر سولدار - که بزرگترین معدن نمک اروپا را در خود جای داده - یکی از گامهای کلیدی روسیه برای تصرف شهر استراتژیک «باهموت» و به دست آوردن کنترل بخش اعظم منطقه شرقی دونباس است.
همچنین براساس گزارش اسپوتنیک، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین ادعاهای روسیه را مبنی بر تصرف شهر سولدار رد کرد و گفت: جنگ همچنان برای حفظ این منطقه ادامه دارد.
وی در سخنرانی شبانه خود عنوان داشت: نبرد ادامه دارد. ما بدون لحظهای وقفه، هر کاری میکنیم تا دفاع اوکراین را تقویت کنیم. اکنون "روسیه، این کشور تروریست" و پروپاگاندای آن تلاش میکنند تا نشان دهند که شهر سولدار جزو دستاوردهای مسکو است، اما جنگ هنوز ادامه دارد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز با اشاره به گزارشهایی مبنی بر "کنترل کامل" نیروهای روسی بر شهر سولدار اظهار کرد: نیروهای مسلح روسیه با فداکاریها و اقدامات قهرمانانه خود کارهای زیادی را برای تصرف کنترل سولدار انجام دادهاند.
وی افزود: جدا کار زیادی در این خصوص انجام شده است و اینها قطعا اقدامات قهرمانانه روسیه نه تنها در سولدار بلکه در بسیاری از مناطق این عملیات نظامی تلقی میشوند. آنها به کار خود ادامه خواهند داد و ما از این قهرمانها قدردانی میکنیم.
سخنگوی کرملین در ادامه گفت: ما نسبت به جزئیات مرگ شهروند انگلیسی در سولدار بیخبر هستیم و مسکو نمیداند که آیا تماسهایی در این راستا با لندن گرفته شده است یا خیر.
یوگنی پریگوژین، از متحدان کرملین و رئیس گروه واگنر روز چهارشنبه اعلام کرد: گروه واگنر در تاریخ ۸ ژانویه، درخواستی تلفنی را مبنی بر یافتن دو شهروند ناپدید شده انگلیسی در شهر سولدار دریافت کرد. جسد یکی از آنها را مطابق با آنچه گفته شده بود، پیدا کردیم.
اما این درحالیست که پسکوف در این باره افزود: ما چنین اطلاعاتی را در دست نداریم. تنها چیزی که میدانیم این است که این شهروندان انگلیسی که در واقع شبهنظامی بودند به همراه تسلیحاتی در این خصومتها شرکت کردند اما ما تمامی جزئیات را نمیدانیم. عملیات نظامی همچنان در این منطقه ادامه دارد و در نتیجه کسب سریع اطلاعات دشوار است.
وزارت خارجه روسیه امروز (پنجشنبه) اعلام کرد، مسکو ۳۶ نماینده کابینه دولت انگلیس، آژانسهای مجری قانون و همچنین روزنامهنگاران این کشور را به فهرست تحریمها اضافه کرده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای عنوان داشت: در راستای اقدامات ضد روسی دولت انگلیس که همچنان با تحریم علیه اشخاص و کمپین پروپاگاندایی ادامه دارد و هدف آن بیاعتبار کردن روسیه و انزوای کشور ما در عرصه بینالمللی است، مسکو تصمیم گرفت تا تعداد دیگری از اعضای کابینه دولت انگلیس، نمایندگان آژانسهای مجری قانون و تعدادی از روزنامهنگاران که در مجموع ۳۶ فرد را شامل میشود، در فهرست تحریمها قرار دهد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در تاریخ ۲۴ فوریه حمله به اوکراین را با هدف "نازی زدایی" و جلوگیری از پیوستن این کشور به ناتو آغاز کرد؛ حملهای که روسیه خود آن را "عملیات ویژه نظامی" نامیده است و باعث شده که غرب واکنشهای مختلفی نسبت به این مسئله نشان دهد و "شدیدترین تحریمها" را علیه روسیه اعمال کند. از طرفی، روسیه هم در "اقداماتی تلافیجویانه" تحریمها و ممنوعیتهایی را علیه ایالات متحده، کشورهای غربی و کشورهای اتحادیه اروپا اعمال کرده است.
عزل فرمانده روسیه در جنگ اوکراین توسط پوتین
«سرگئی سوروویکین» ملقب به ژنرال آرماگدون از سمتش به عنوان فرمانده جنگ اوکراین تنها سه ماه بعد از انتصاب، برکنار شد.
به گزارش اسکای نیوز، والری گراسیموف رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه، جایگزین وی شده است. سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه چهارشنبه ضمن اعلام این خبر، آن را در جهت ارتقای سطح رهبری عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین توصیف کرد.
سوروویکین اکتبر مسئولیت کلی عملیات روسیه در اوکراین را عهدهدار شده بود. او از این پس در سمت معاون گراسیموف حضور خواهد داشت.
طبق اعلام وزارت دفاع روسیه، این تغییرات با هدف افزایش اثربخشی عملیاتهای نظامی در اوکراین و نیاز به هماهنگی نزدیکتر بین انواع نیروها و تسلیحات آنها ایجاد شده است.
سوروویکین پیش از انتصاب به عنوان فرمانده تمام نیروهایی که در اوکراین میجنگند، فرماندهی کل نیروهای هوافضای روسیه را برعهده داشت.
اخیراً همچنین مسکو سپهبد الکساندر لاپین را به عنوان رئیس ستاد نیروهای زمینی این کشور منصوب کرد. به ادعای رویترز، این انتصاب به رغم انتقادات شدید متحدان جنگطلب پوتین درباره عملکرد وی در اوکراین انجام شد.
به نوشته رویترز، انتصاب او به دنبال تغییرات گسترده در رهبری نظامی روسیه در جریان جنگ ۱۱ ماهه است که در آن مسکو توانسته بخشهای بزرگی از جنوب و شرق اوکراین را به تسلط خود درآورد.
لهستان تانک به اوکراین هدیه میدهد
رئیس جمهور لهستان در کنفرانسی خبری با همتایان اوکراینی و لیتوانیایی خود در شهر لویو اعلام کرد، ورشو به عنوان بخشی از حمایت از یک ائتلاف بینالمللی، چند تانک لئوپارد برای کییف تامین خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری تاس، آندژی دودا، رئیس جمهور لهستان گفت: ما تصمیم گرفتیم که چنین حمایتی از سوی ورشو برای اوکراین صورت گیرد. تعدادی تانک لئوپارد به عنوان بخشی از یک ائتلاف بینالمللی به اوکراین ارسال خواهد شد.
وی این اظهارات را در حالی که در کنار ولودیمیر زلنسکی و گیتاناس نوسدا، روسای جمهور اوکراین و لیتوانی ایستاده بود، مطرح کرد.
دودا گفت: این انتقال باید پس از انجام یک سری تشریفات و توافقات صورت گیرد.
وی افزود: ما خواستار یک ائتلاف بینالمللی هستیم و تصمیم گرفتهایم تا به عنوان نخستین بسته حمایتی به این ائتلاف بینالمللی، یک سری تانک لئوپارد برای اوکراین تامین کنیم.
نیروهای مسلح لهستان ۱۲۶ دستگاه تانک لئوپارد ۲آ۴ و ۱۰۵ دستگاه تانک لئوپارد ۲آ۵ در اختیار دارند.
هشدار رئیس جمهور مجارستان نسبت به مشارکت ناتو در جنگ اوکراین
رئیس جمهور مجارستان نسبت به مشارکت ناتو در بحران اوکراین هشدار داد و از این ائتلاف خواست تا به جای احساسات براساس عملگرایی رفتار کند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، کاتالین نوواک، رئیس جمهور مجارستان در جریان دیدار با سفرای کشورهای خارجی گفت: در مورد بحران اوکراین باید بگویم که افراد باید براساس عملگرایی رفتار کنند اما باید به فکر بقای اروپا نیز باشند. ائتلاف ناتو باید خارج از این جنگ باقی بماند. ما نباید به خودمان اجازه دهیم که اسیر احساسات شویم و به خاطر این احساسات در این جنگ مشارکت کنیم.
رئیس جمهور مجارستان از دیپلماتها خواست تا براساس احترام متقابل برای فرهنگ و عملگرایی یکدیگر رفتار کنند.
به دنبال آغاز حمله روسیه به اوکراین در 24 فوریه سال 2022 میلادی، کشورهای غربی حمایتهای نظامی برای اوکراین فراهم کردند. مسکو یادداشتی برای کشورهای عضو ناتو ارسال کرده و در آن کمک نظامی آنها به کییف را محکوم کرده است. سرگئی لاورورف، وزیر امور خارجه روسیه نیز هشدار داده که هرگونه محموله تسلیحاتی در خاک اوکراین، "اهداف قانونی" برای نیروهای روسیه هستند.