به گزارش «تابناک» به نقل از عصر ایران، تمامی نکاتی که در ادامه توضیح داده میشوند، با استناد به مقالات معتبر منتشر شده توسط بنیاد ملی خواب و مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا جمع آوری شده اند.
چرا بانوان بیش از آقایان به خواب نیاز دارند؟
دلایل زیادی وجود دارد که چرا بانوان ممکن است بیشتر از مردان به خواب نیاز داشته باشند. برای نمونه احتمال بی خوابی در زنان ۴۰ درصد بالاتر از مردان است. آنها همچنین به طور تقریبی دو برابر بیشتر از مردان از مشکلاتی مانند اضطراب و افسردگی رنج میبرند؛ دو اختلالی که به شدت با بی خوابی مرتبط هستند.
افراد مبتلا به بی خوابی در به خواب رفتن یا حفظ وضعیت خواب، به طور منظم مشکل دارند و ممکن است طی روز نیز احساس خواب آلودگی داشته باشند.
هورمونها یکی دیگر از مقصران اصلی نیاز بیشتر زنان به خواب نسبت به مردان هستند. چرخه خواب و بیداری انسان تحت کنترل هورمونهای وی هستند. این هورمونها بر زمانی که احساس خستگی، هوشیاری و گرسنگی میکنیم و همچنین بسیاری از موارد دیگر تاثیر میگذارند. بانوان هر ماه و طی بازههای زمانی مشخص در زندگی خود تغییرات هورمونی گستردهای را تجربه میکنند که بر ریتم شبانه روزی بدن آنها تاثیر فراوان دارد.
همین تغییرات نیاز بیشتری به خواب ایجاد میکنند، به عنوان مثال:
- طی دوران قاعدگی، یک سوم زنان به دلیل گرفتگی عضلات، سردرد و نفخ مشکل خواب دارند. آنها معمولا سطوح بالاتری از خواب آلودگی و خستگی در ساعات روز را تجربه میکنند.
- در دوران بارداری، زنان ممکن است به سندرم پای بیقرار مبتلا شوند؛ وضعیتی که خوابیدن را سختتر میکند. همچنین احتمال تجربه اختلالات دیگری همچون افسردگی، آپنه خواب، درد و بی اختیاری ادرار نیز وجود دارد که همگی روند خواب را مختل خواهند کرد. مشکلات مرتبط با خواب میتوانند تا پس از زایمان نیز ادامه یابد. پس از زایمان هم همزمان با کاهش سطح هورمون ها، مادر مجبور به مراقبت از نوزادی است که چرخه خواب نامنظمی دارد. همین عامل مجددا منجر به خواب آلودگی بیشتر طی روز میشود.
-در دوران یائسگی نزدیک به ۸۵ درصد از بانوان دچار گرگرفتگی میشوند هنگامی که این حالت در ساعت شب رخ میدهد، زنان با تعریق از خواب بیدار و در نتیجه خواب آنها مختل میشود. خطر ابتلا به آپنه خواب نیز در دوران یائسگی افزایش مییابد. این اختلال خواب باعث وقفههایی کوتاه در فرآیند تنفس میشود که میتواند کیفیت خواب را مختل کند، حتی اگر فرد به طور ناگهانی از خواب بیدار نشود. در نتیجه، زنان مبتلا به آپنه خواب ممکن است پس از بیدار شدن از خواب شبانه احساس شادابی کمتری داشته باشند و طی روز هم دچار خستگی و خواب آلودگی مفرط شوند.
آیا بانوان واقعا بیشتر از آقایان میخوابند؟
در حالی که بر اساس یافتههای تحقیقات علمی زنان نیاز بیشتری به خواب دارند، این نیاز تنها مقداری بیش از مردان است؛ کمی بیشتر از ۱۱ دقیقه.
از طرفی دیگر ممکن است خواب زنان کیفیت پایین تری نسبت به مردان داشته باشد و این موضوع به احتمال زیاد مربوط به نحوه سپری کردن ساعات روز است. محققان تفاوتهایی را در میزان زمانی که زنان و مردان به کار، مسئولیتهای کاری، اجتماعی و مراقبت از خانواده اختصاص میدهند، مشخص کرده اند. به عنوان مثال، بانوان معمولا زودتر از مردان برای مراقبت از دیگران در خانه بیدار میشوند و این یکی از کارهایی است که خواب آنها را مختل میکند.
دیده شده که هم مردان و هم زنان دارای فرزند، کمی بیشتر از همتایان بدون فرزند خود از خواب شبانه لذت میبرند. با این حال، زنان بیشتر تمایل به چرت زدن دارند. هرچند چرت زدن به کل زمان خواب فرد میافزاید، اما در مقابل آرامش کلی خواب شبانه را کاهش میدهد.
خواب زمانی بهترین نتیجه را دارد که طی شب بدون وقفه انجام شود. هر فرد در خواب کامل شبانه، مراحل مختلف خواب را چندین بار پشت سر میگذارد؛ از خواب سبک گرفته تا خواب عمیق و خواب REM. فرد با پیشروی به مراحل بعدی، زمان بیشتری را در خواب REM میگذراند. یعنی زمان بیشتری را به رویاپردازی و پردازش شناختی اختصاص خواهد داد و زمان کمتری را در خواب عمیق سپری میکند. هنگامی که روند خواب قطع شود، این چرخه دوباره از اول شروع میشود و در نتیجه خواب ضروری REM را از دست خواهیم داد.
مطالعات متعدد نشان داده اند که زنان سریعتر به خواب میروند و شاید این امر نشان دهنده نیاز بیشتر آنها به خواب باشد. این یافتهها همچنین حاکی از آن است که آنها به طور متوسط خستهتر از مردان هستند و زمان بیشتری را در خواب عمیق میگذرانند. هرچند این روند در دوران یائسگی تغییر میکند و زنان به طور معمول دیرتر از مردان به خواب میروند و زمان کمتری را هم در خواب عمیق سپری میکنند.