محمد امیر زاده کمند؛ در شرایطی که روند بازار ارز در هفتههای اخیر با افزایش شاخص ارزی روبه رو شده و بهای دلار در بازار متشکل در کانال ۴۴ هزار تومان جای گرفته است، یک مقام مسئول در بانک مرکزی بر این باور است، فضای بازار ارز همچون رشد حبابی بازار سهام در سالهای گذشته است.
به گزارش تابناک اقتصادی؛ بهای دلار آمریکا امروز در بازار متشکل ارزی به رقم ۴۴۷۶۰ تومان رسیده که با در نظر گرفتن سود یک درصدی به قیمت ۴۵۲۰۷ تومان در تابلوی صرافیهای مجاز و بانکی رسیده است که نسبت به روز کاری قبل، افزایش دارد. همچنین نرخ یورو در بازار متشکل ارزی ۴۷۷۵۰ تومان تعیین شده که این ارز در صرافیهای مجاز به نرخ ۴۸۲۲۷ تومان معامله میشود.
روند صعودی نرخ ارز در شرایطی است که بانک مرکزی به عنوان بازارساز در هفتههای اخیر، وعده راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا را داده است و رئیس کل بانک مرکزی نیز یک هفته پیش تاکید کرد: «با اقدامات این بانک، مسلما بازار ارز کنترل میشود و در همین راستا مرکز مبادله ارز و طلا تا پایان هفته آینده افتتاح خواهد شد.»
معامله گران ارز در شرایط کنونی در انتظار آغاز به کار این مرکز هستند تا ببینند بازارساز برای مدیریت بازار ارز چه برنامه عملیاتی دارد. این در شرایطی است که طبق گفته فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، مرکز مبادله ارز و طلا تا پایان هفته آینده افتتاح و در گام نخست همه ارزهای خدماتی مورد نیاز مردم مانند ارز دانشجویی، گردشگری، درمانی، حملونقل و ... در آن عرضه میشود؛ به محض راهاندازی این مرکز، ربع سکه را که پیش از این در بورس کالا عرضه میکردیم، در این مرکز عرضه خواهیم کرد، چون ربع سکه حباب بسیار زیادی دارد. عرضه ربع سکه را در مرکز مبادله ارز و طلا تا ادامه میدهیم تا حبابش کاهش پیدا کند و درصددیم تا همه نیازهای ارزی را از طریق این مرکز تامین کنیم. البته راهاندازی این مرکز چندین گام دارد و در مراحل بعدی ابزارهای مشتقه ارزی و عملیات سوآپ را راهاندازی میکنیم و این مرکز را به یک مرکز بزرگ برای معاملات ارزی در منطقه تبدیل خواهیم کرد.
بر اساس این گزارش، دقایقی قبل، شیوا راوشی، مدیرکل تجارت خارجی بانک مرکزی در گفتوگویی در واکنش به قیمت های بازار آزاد ارز اظهار داشت: نرخ سازیهای کنونی در بازار، مبنای واقعی متناسب با مولفههای فرآیند تجارت کشور ندارد و فاکتورهای غیرواقعی پشت این نرخسازیهاست.
وی ادامه داد: با وجود همه تحریمهایی که وجود داشته، توانستهایم تمام نیازهای وارداتی کشور را از طریق ظرفیت منابع ارزی صادرکنندگانی که ارز خود را در بازار ارائه میکنند، تامین کنیم.
راوشی با بیان اینکه نیاز وارداتی کامل محقق شده است، تاکید کرد: عمکلرد امسال نشان دهنده رشد حدود ۳۰ درصدی تامین نیازهای ارزی واردات نسبت به سال گذشته بوده است.
مدیرکل تجارت خارجی بانک مرکزی همچنین با اشاره به تجربه بازار سهام در سالهای گذشته، گفت: نمونه مشابه بازار ارز کنونی را مردم عزیز در بازار سهام مرداد ۹۹ مشاهده کردند، بنابراین، باید از رفتارهای هیجانی و واکنش به این وقایع پرهیز کنند که منجر به ضررشان نشود.
به گفته وی، با توجه به فرآیند تجاری که کاملا شفاف است و مولفههای تعریف شدهای دارد، وضعیت تجارت کشور بهتر شده و نرخسازیهای کنونی در بازار غیررسمی، به نظر کارشناسی ما کاملا حباب است و نباید نسبت به آن واکنشی نشان داده شود. راوشی افزود: تامین نیازهای وارداتی واقعی کشور، وضعیت کاملا ثابت و مشخصی دارد و حتی ارز هم بیشتر و با روند بهتر از قبل وجود دارد.
مدیرکل تجارت خارجی بانک مرکزی همچنین از اعلام سیاستهای جدید بانک مرکزی خبر داد و گفت: بانک مرکزی به زودی سیاستها و تغییراتی را در امور ارزی کشور اعلام میکند که قطعا منجر به بهبود در تمام تعاملات تامین نیازهای ارزی کشور خواهد شد.