به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، رشتههای شفاف شیشهای و پلاستیکی یا فیبر نوری اکنون بخش مهمی از تجهیزات ارتباطی زیرساختی در جهان را تشکیل داده است؛ فناوری اصلی که طی سالهای گذشته در بخش ارتباطات ثابت ایران کمتر به کار گرفته شده بود، اما در دولت سیزدهم مورد توجه ویژه دولت و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفته است.
شبکه زیرساخت کشور با سرمایهگذاری دولت، بیش از ۷۰ هزار کیلومتر فیبر را برای اتصال شهرهای مختلف کشور به یکدیگر فراهم کرده، اما در داخل شهرها هنوز شبکه دسترسی یا آخرین لایه اتصال به ساختمانهای مسکونی و تجاری کشور با تجهیزات قدیمی هم وجود دارد که به شبکه مسی مشهور است؛ این شبکه بهرغم گستردگی زیاد، توانایی کمی برای سازگاری با فناوریهای جدید و استفاده از خدمات پهن باند دارد.
این در حالی است که بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی تا سال ۱۴۰۴ باید ۸۰ درصد خانوارها و ۱۰۰ درصد کسبوکارها با متوسط سرعت ۲۵ مگابیت برثانیه به پهنباند ثابت دسترسی داشته باشند و دسترسی ۲۰ میلیون خانوار و پنج میلیون کسبوکار تا سال ۱۴۰۴ به اینترنت پهنباند ثابت باید بر بستر فیبر نوری شکل گیرد.
از ابتدای سال ۱۴۰۱ شهرهای بسیاری تحت پوشش فیبرنوری قرار گرفته اند؛ به طور مثال علی سملیان - مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان بوشهر- در مورد آخرین وضعیت احداث فیبرنوری منازل و کسب و کارها در استان بوشهر اظهار کرده که در پروژه توسعه شبکه مبتنی بر فیبرنوری، ۲۰۰ کیلومتر فیبرنوری در شهرهای بوشهر و عالیشهر و دلوار اجرا شد. همچنین در ۱۱ روستای شهرستان دشتستان نیز تاکنون ۱۱۴ کیلومتر فیبر نوری که از محل طرح خدمات عمومی اجباری روستایی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تامین و احداث شده است.
احداث ۱۰۸ کیلومتر فیبرنوری در استان گیلان
همچنین چندی پیش مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان گیلان از اجرا شدن ۱۰۸ کیلومتر فیبر نوری در این استان خبر داد و گفت تا پایان سال ۱۴۰۳ معادل ۴۰۰ کیلیومتر فیبر نوری دیگر اجرا می شود و به این ترتیب ۳۰۰ هزار خانوار تحت پوشش قرار میگیرند.
لازم به ذکر است؛ این پروژه در استان تهران هم شروع شده و تعداد مشترکان فیبرنوری در تهران حدود ۹۰ هزار مشترک است و آنگونه که مدیر عامل شرکت مخابرات در سال گذشته گفته امسال جهش در فیبرنوری این استان رخ می دهد و طرح خوبی پیش بینی شده است.
بنابراین می توان گفت یکی از هفت کلان پروژه شبکه ملی اطلاعات توسعه زیرساختهای ارتباطی و فیبر نوری است و ما در این حوزه جزو کشورهای انتهای لیست هستیم اما با برنامه ریزیهای صورت گرفته تا پایان دولت سیزدهم ۸۰ درصد خانوارها و کسب و کارها به فیبر نوری متصل خواهند شد که سرعت نامحدودی دارد؛ در این زمینه دولت منابع لازم را تامین کرده و هشت درصد از درآمد اپراتورهای همراه به این موضوع اختصاص مییابد. همچنین سرمایه لازم و زیرساختهای حقوقی نیز فراهم شده است.