بین الملل تابناک: سیصد و نود و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
ایگور کریلوف رئیس نیروی حفاظت بیولوژیک روسیه جمعه شب گفت که مهمات با اورانیوم ضعیف شده منحصراً توسط کشورهای ناتو در مناقشات مسلحانه استفاده شده است.
وی این مطلب را پس از آن عنوان کرد که وزیردفاع انگلیس روز سهشنبه از تصمیم دولت این کشور برای ارسال گلولههای توپ ساخته شده از اورانیوم ضعیف شده به اوکراین خبر داد.
جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی ایالات متحده نیز روز چهارشنبه مدعی شد که این نوع مهمات نسبتاً رایج است و چندین دهه است که مورد استفاده قرار گرفته است.
کریلوف در ادامه هشدار داد استفاده از مهمات ساخته شده از فلز اورانیوم ضعیف باعث صدمات جسمی جبران ناپذیری به نظامیان و غیرنظامیان اوکراین خواهد شد.
وی افزود: برغم اینکه استفاده از این مهمات صدمات جبران ناپذیری به سلامت نیروهای مسلح اوکراین و جمعیت غیرنظامی وارد میکند، کشورهای ناتو به ویژه انگلیس آمادگی خود را برای تامین این نوع سلاح اعلام میکنند.
به گفته کریلوف، ترکیبات اورانیوم باقیمانده در خاک مناطق جنگی، علاوه بر غیرنظامیان به حیوانات و محیط زیست و زمینهای زراعی اوکراین نیز آسیب میزند و تاثیرات مخرب آنها برای مدتها از بین نمیرود و ممکن است به مناطق دیگر نیز پراکنده شود.
وزارت دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد که پدافند این کشور در ۲۴ ساعت گذشته ۱۸ فروند پهپاد اوکراین را سرنگون کرده است.
به گزارش خبرگزاری «تاس» «ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه روز جمعه در نشست خبری اظهار داشت: «در ۲۴ ساعت گذشته، سامانههای پدافند هوایی روسیه ۱۸ هواپیمای بدون سرنشین را سرنگون و سه راکت "هایمارس" نیروهای مسلح اوکراین را رهگیری کردند.»
به گفته وی، ۱۸ پهپاد اوکراینی در مناطق «لوهانسک» و «دونتسک» سرنگون شدند. از آغاز عملیات ویژه نظامی در اوکراین، ۴۰۴ هواپیما، ۲۲۴ بالگرد، ۳۵۶۲ پهپاد، ۴۱۴ سامانه موشکی ضدهوایی، ۸۳۹۲ دستگاه تانک و سایر خودروهای زرهی ارتش اوکراین منهدم شده است.
وی همچنین افزود که و در جریان عملیات ویژه نظامی در اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته ، بیش از ۴۰ نظامی اوکراینی در نبرد با نیروهای روس جان خود را از دست دادند.
دمیتری مدودوف رئیس جمهوری پیشین روسیه تحریمهای غرب علیه روسیه را جنگ آشکار علیه شهروندان کشورش دانست که هیچ دخالتی در سیاست ندارند.
به گزارش خبرگزاری تاس، معاون رئیس شورای امنیت روسیه، گفت: غرب با اعمال تحریمهای ضد روسی خود، آشکارا وارد نبرد علیه شهروندان عادی شده است.
مدودف افزود: غرب روسها را ترغیب میکند تا کالاها را با قیمت بالا بخرند، کارتهای بانکی مسدود و سفرهای خارجی آنها محدود شده است. به همین دلیل کاملا مشهود است که جهان غرب با شهروندان ما در حال جنگ است. غرب از مردم ما متنفر است و همه باید این را درک کنند. این فقط مربوط به مقام های دولتی نیست، آنها از همه ما متنفرند و ما هرگز نباید این را ببخشیم.
رئیس جمهوری پیشین روسیه با بیان اینکه از میزان بدبینی غرب شگفت زده است، اضافه کرد: آنها بر این عقیده هستند که با وضع تحریم ها دولت روسیه را مجازات می کنند. اما در واقع، هدف واقعی آنها شهروندان کشور ما هستند که هیچ دخالت مستقیمی در سیاست ندارند و شاید حتی در مورد رویدادهای جاری نظرات متضادی داشته باشند.
کمیسیون روابط خارجه پارلمان ترکیه لایحهای را تصویب کرد که در آن درخواست فنلاند را برای پیوستن به ناتو تایید میکند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، بوراک آکچاپار، معاون وزیر امور خارجه ترکیه به قانونگذاران درباره این طرح گفت: ما معتقدیم که عضویت فنلاند ائتلاف ناتو را قوی خواهد کرد، به تقسیم فشار وارده به این ائتلاف در برابر تهدیدات کمک میکند و به بازدارندگی ناتو، امنیت منطقهای و عزم ما در مبارزه با تروریسم کمک خواهد کرد. ما معتقدیم که ائتلافمان با فنلاند به توسعه روابط دوجانبهمان نیز کمک خواهد کرد.
وی ضمن خاطر نشان کردن اینکه فنلاند درخواست خود برای پیوستن به ناتو را مه سال گذشته ارائه کرد، گفت، سوئد و فنلاند باید به نگرانیهای امنیتی مشروع ترکیه اهمیت بدهند و در راستای همبستگی ائتلافی قدم بردارند.
آکچاپار تصریح کرد، سوئد و فنلاند تعهدات مشخصی را برعهده گرفتهاند. این تعهدات شامل حمایت از مبارزه ترکیه با تروریسم و رفع تحریمهای اعمال شده بر محصولات صنایع دفاع ترکیه میشود.
وی افزود: از زمان آغاز این روند، فنلاند برای رسیدگی به حساسیتها و انتظارات کشورمان آمادهتر و مصممتر بود. فنلاند اراده و عزم خود در مبارزه با تروریسمها را هم در حرف و هم در عمل نشان داده است.
معاون وزیر امور خارجه ترکیه با اشاره به اینکه محدودیتها در زمینه صنایع دفاع برداشته شدهاند، گفت، شرکتهای صنایع دفاع ترکیه امروز همکاری نزدیکی با کمپانیهای فنلاندی دارند.
از بین کشورهای عضو ناتو تنها مجارستان و ترکیه هنوز درخواست سوئد و فنلاند را برای پیوستن به این ائتلاف تایید نکردهاند.
این در حالی است که سوئد نوامبر گذشته یک قانون ضد ترور تصویب کرد به این امید که آنکارا درخواست استکهلم را برای پیوستن به ناتو تایید کند. این قانون جدید که از اول ژوئن سال جاری میلادی به اجرا در میآید، به مقامات سوئد اجازه خواهد داد تا افرادی را که از سازمانهای تروریستی حمایت میکنند، تحت پیگرد قانونی قرار دهند.
روزنامه «مورنینگ هرالد» سیدنی استرالیا روز گذشته (پنجشنبه) به نقل از منابع آگاه گزارش کرد «دنیل نیومن» مجرم راست افراطی خشن این کشور از استرالیا به اوکراین پرواز کرده تا در نبرد علیه ارتش روسیه مشارکت کند.
این اقدام نئونازی استرالیایی با تلاش کانبرا برای جلوگیری از سفر افراطگرایان خشن به اوکراین و مشارکت در نبرد علیه روسیه همزمان شده است.
در این گزارش آمده نیومن ابتدا در ماه فوریه به «کوالالامپور» مالزی و سپس به اروپا سفر کرد و بعد در ماه جاری میلادی به اوکراین رسید. ظاهراً این مرد به نزدیکان خود گفته بود قصد دارد علیه نیروهای روسیه سلاح به دست بگیرد.
بر اساس این گزارش، نیومن عضو یک گروه افراطی بینالمللی به نام «نبرد ۱۸» یا «C۱۸» است که اوایل دهه ۱۹۹۰ در انگلیس بنیانگذاری شد و سپس شبکه خود را به کشورهای دیگر در اروپا و فراتر از آن گسترش داد. اعضای این گروه ظاهراً به چند قاتل از جمله در انگلیس و آلمان ارتباط دارند. در سال ۲۰۱۹، کانادا این گروه را در فهرست تروریستی قرار داد.
رسانههای استرالیایی گزارش کردهاند که نیومن قبلاً به دلیل جرایم خشونت آمیز در ایالت ویکتوریا استرالیا زندانی شده بود و سپس به نئونازیهای این کشور کمک کرد تا با گروههای خلافکار در زندان ارتباط برقرار کنند و همچنین شبکهای را در ایالت تاسمانی استرالیا ایجاد کنند.
بر اساس این گزارش، این دومین تلاش نیومن برای ترک استرالیا به مقصد اوکراین بود و پیش از این سال گذشته اقدام به عزیمت به اوکراین کرده بود.
وزارت امور داخلی استرالیا و همچنین سازمان اطلاعات امنیتی این کشور پیشتر، عملیاتی تحت عنوان «پروژه بتانکورت» را برای جلوگیری از خروج نئونازیها از استرالیا و کسب تجارب رزمی در کشورهای خارجی انجام داده بود.
فرمانده اوکراینی: به زودی به نیروهای روسیه حمله می کنیم
یک فرمانده ارشد اوکراین گفت، نظامیان این کشور در چهار ماه گذشته در موضع دفاعی قرار گرفتهاند و به زودی ضد حملاتی علیه نیروهای روسیه انجام خواهند داد.
به گزارش رویترز، اولکساندر سیرسکی، فرمانده نیروهای زمینی اوکراین پنجشنبه گفت: شبهنظامیان روسی گروه واگنر که درصدد تصرف شهر باخموت هستند، «توان قابل توجهی را از دست دادهاند و نیروی آنها در حال اتمام است.»
وی با اشاره به ضدحملات گذشته اوکراین افزود: ما بسیار زود از این فرصت استفاده خواهیم کرد، مثل زمانی که پیشتر در نزدیکی کییف، خارکیف، بالاکلیا و کوپیانسک چنین کاری کردیم.
به نوشته رویترز، این قویترین نشانه مخابره شده از کییف است که خبر از تغییر تاکتیک میدهد.
مسکو تاکنون صحبتی از کاهش شتاب پیشروی نیروهای روس در شهر باخموت نکرده، اما یوگنی پریگوژین رئیس گروه واگنر در روزهای اخیر اظهارات بدبینانهای داشته و درباره ضد حمله اوکراین هشدار داده است.
وی دوشنبه نامهای را که به سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه نوشته بود، منتشر کرد. پریگوژین در این نامه نوشت، اوکراین قصد دارد ارتباط واگنر با نظامیان روسیه را قطع کند.
نشریه پولیتیکو هفته گذشته نوشت: اوکراین هیچ زمانی برای تلف کردن ندارد و آمریکا، کییف را برای یک حمله در ماه مه آماده میکند.
این نشریه آمریکایی افزود: پیش از حمله بزرگ علیه روسیه، ارتش ایالات متحده تجهیزات را به میدان نبرد میآورد و آموزش نیروهای اوکراینی را با سرعت انجام میدهد.
وزیر دفاع آمریکا پس از یک نشست مجازی با «گروه ارتباط دفاعی اوکراین» روز چهارشنبه اعلام کرد که کی یف زمانی برای تلف کردن ندارد.
لوید آستین افزود: ما باید به سرعت و کاملا طبق تعهداتمان عمل کنیم. این مساله شامل ارسال قابلیتهای زرهی به میدان جنگ و تضمین آموزش به سربازان اوکراینی میشود.
استقبال هلند از طرح صلح چین برای جنگ اوکراین
مارک روته نخست وزیر هلند گفت که طرح پیشنهادی چین درباره جنگ اوکراین عناصر مفیدی دارد و میتواند مذاکرات صلح میان مسکو و کییف را تسهیل کند.
به گزارش اسپوتنیک، روته پنجشنبه گفت: ما با دقت زیادی مراودات شی جین پینگ و ولادیمیر پوتین روسای جمهوری چین و روسیه را دنبال کردهایم. بسیار امیدواریم که بزودی تماسی تلفنی میان شی و ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین انجام شود.
روته درباره طرح ۱۲ مادهای چین برای صلح در اوکراین گفت که این طرح عناصر مفیدی دارد و میتواند مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین را تسهیل کند.
پوتین هفته جاری در دیدار با شی گفت: ما پیشنهادهای شما برای حل بحران اوکراین را به دقت بررسی کردیم، البته این فرصت را خواهیم داشت تا در این مورد گفتوگو کنیم.
پوتین با ابراز احترام روسیه به تلاشهای چین برای حل و فصل مسالمتآمیز جنگ بین مسکو و کییف اذعان کرد که پکن بر اساس قوانین بینالمللی عمل میکند.
وی گفت: ما میدانیم که شما متکی بر اصول عدالت و رعایت مفاد اساسی حقوق بینالملل هستید.
وزارت خارجه چین در بهمن ماه سال گذشته بیانیهای ۱۲ مادهای منتشر کرد که در آن موضع پکن در مورد حل و فصل سیاسی جنگ در اوکراین فهرست شده بود.
چین در این طرح خواستار احترام به حاکمیت همه کشورها، توقف خصومتها، ازسرگیری مذاکرات صلح و حل و فصل بحران انسانی در منطقه شد.
ایمن نگه داشتن نیروگاههای هستهای، تسهیل صادرات غلات و توقف تحریمهای یکجانبه نیز در این طرح ذکر و تاکید شده که گفتوگو و مذاکره تنها راه حل مناسب برای بحران اوکراین است.
درخواست چین از اروپا برای متوقف کردن جنگ اوکراین
وزارت خارجه چین بامداد جمعه در بیانیهای به نقل از تماس تلفنی وانگ با «امانوئل بون»، مشاور دیپلماتیک رئیس جمهوری فرانسه گفت: چین از فرانسه و سایر کشورهای اروپایی میخواهد که نقش خود را ایفا کنند.
وی افزود: آتشبس، توقف جنگ، آغاز مذاکرات صلح و راه حل سیاسی این بحران باید مورد اجماع راهبردی چین و اروپا قرار بگیرد.
این تماس تلفنی پس از آن انجام شد که شی جین پینگ رئیس جمهوری چین در سفری رسمی به مسکو رفت و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه از پیشنهاد پکن درباره اوکراین استقبال کرد.
به نوشته بلومبرگ، شی تلاش میکند تا وجهه خود را بعنوان دولتمردی جهانی بازسازی کند و از این روی به ایجاد توافق میان ایران و عربستان برای احیای روابط کمک کرد. چین همچنین طرحی ۱۲ مادهای برای آتشبس میان روسیه و اوکراین ارائه کرده است.