بین الملل تابناک: قطع ارتباط اضطراری کره شمالی و کره جنوبی، حمله راکتی به پایگاه نظامی آمریکا در سوریه، حمله شدید اپوزیسیون اسرائیل به نتانیاهو، برگزاری نشست وزرای خارجه ترکیه، ایران، روسیه و سوریه در اردیبهشت و برگزاری اولین دور رایزنیهای سیاسی عربستان با ترکیه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
قطع ارتباط اضطراری کره شمالی و کره جنوبی
روز دوشنبه، دولت کره جنوبی ادعا کرد که کره شمالی برای چهارمین روز پیاپی، از پاسخگویی به تماسها از طریق کانال ارتباطی مشترک اضطراری و خط تلفن نظامی خودداری کرده است.
به گزارش خبرگزاری «یونهاپ»، دو کره معمولاً دو بار در روز از طریق کانال ارتباطی اضطراری و خط تلفن نظامی تماس برقرار میکنند. این تماس تنها در روزهای آخر هفته (شنبه و یکشنبه در تقویم میلادی) برنامه ریزی نشده است.
وزارت اتحاد کره جنوبی اعلام کرد که کره شمالی «به احتمال زیاد خطوط ارتباطی» با سئول را یکجانبه قطع کرده است، زیرا پیونگ یانگ از ۷ آوریل (جمعه) به تماسهای کره جنوبی پاسخ نداده است.
وزارت دفاع ملی کره جنوبی اعلام کرد که این وزارتخانه، روز دوشنبه تلاش کرده است از طریق خط تلفن نظامی، با کره شمالی تماس بگیرد، اما این تماسها بیپاسخ ماندند.
کو بیونگ سام، سخنگوی وزارت اتحاد کره جنوبی به خبرنگاران گفت: ما به نظارت دقیق اوضاع و بررسی اقدامات بیشتر ادامه خواهیم داد و افزود: کره شمالی در گذشته کانال ارتباطی مشترک با کره جنوبی را قطع و پس از کاهش تنشها آن را احیا کرده است.
حمله راکتی به پایگاه نظامی آمریکا در سوریه
شامگاه دوشنبه، ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا با انتشار بیانیهای، حملات راکتی به پایگاه غیر قانونی این کشور در شرق سوریه را تأیید کرد.
در این بیانیه تأکید شد که نیروهای ائتلاف بینالمللی موسوم به ضد داعش به رهبری آمریکا که در پایگاه کونیکو در دیرالزور سوریه حضور دارند، با یک راکت، هدف حمله قرار گرفتند.
نظامیان تروریست آمریکا که معمولا آماری از تلفات خود منتشر نمیکنند، این بار هم مدعی شد که این حمله، خسارت مالی و آسیب جانی به همراه نداشته است.
منابع محلی حاضر در استان دیرالزور، چند ساعت پیش از شنیده شدن صدای چندین انفجار مهیب از داخل یکی از پایگاه های نظامیان تروریست آمریکایی در میدان نفتی «کونیکو» در شمال شرق استان دیرالزور خبر دادند.
به گفته این منابع، در حال حاضر ستون هایی از دود و آتش از قلب این پایگاه غیر قانونی به هوا برخاسته است.
میدان نفتی کونیکو، یکی از مناطق نفتی است که آمریکایی ها در آن پایگاه غیر قانونی احداث کردهاند و تحت حفاظت بسیار شدید قرار داد. دولت سوریه بارها اعلام کرده که به حضور غیر قانونی تروریست های آمریکایی پایان خواهد داد.
به گفته این منابع، این انفجارها به خاطر چندین حمله راکتی است، به این پایگاه صورت گرفته است. در پی انفجارها، بالگردهای آمریکایی به صورت گسترده بر فراز این منطقه به پرواز درآمدهاند.
آمریکا در سوریه ۲۸ پایگاه علنی دارد که بیشتر این پایگاه ها در مناطق نفتخیز و گازی سوریه قرار دارد تا بتواند هر چه آسانتر منابع نفتی این کشور را غارت کند. کما اینکه هفتگی، خبرهایی درباره غارت نفت سوریه توسط آمریکا و انتقال آن به عراق منتشر میشود.
پنجم فروردین ماه جاری نیز چندین راکت به پایگاه ارتش اشغالگر آمریکا در میدان گازی کونیکو اصابت کرد. این حمله با ۸ راکت انجام شد که برخی از آنها در داخل این پایگاه و اطراف آن فرود آمدند.
حمله شدید اپوزیسیون اسرائیل به نتانیاهو
اظهارات دوشنبه شب نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره تحولات اخیر اراضی اشغالی انتقاد شدید رهبران جناح اپوزیسیون این رژیم را به همراه داشته است، تا جایی که برخی وی را به عدم صلاحیت برای انجام وظایفش متهم کرده و خواستار استعفای وی شدهاند.
به گزارش خبرگزاری فلسطینی «سما»، یائیر لاپید، رهبر جناح اپوزیسیون رژیم صهیونیستی در توییتی در واکنش به اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم نوشت: در حالی که دشمنان ما همچنان جان اسرائیلیها را میگیرند و خون برادران و خواهران ما در خیابانها ریخته میشود، نخستوزیر جلوی چشمان مردم کنترل خود را از دست میدهد.
وی افزود: به جای برگزاری نشستهای خبری و مقصر جلوه دادن دیگران به خاطر مشکلات ناشی از عملکرد افراطیترین و شکست خوردهترین دولت تاریخ اسرائیل، زمان آن فرا رسیده است که او و وزرایش دست از غرغر کردن بردارند و در نهایت مسئولیت را بر عهده بگیرند.
لاپید همچنین گفت: لغو برکناری عجولانه و مفتضحانه یوآو گالانت، وزیر جنگ اقدام درستی است؛ اما اکنون دیگر ناله نکنید و به جای آن کار کنید.
بنی گانتس، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی نیز در توییتی کوتاه نوشت: "نالیدن برای ما رهبر نمیشود."
اظهارات نتانیاهو همچنین واکنش و اعتراض آویگدور لیبرمن، رهبر حزب «اسرائیل خانه ما» را به همراه داشته است.
وی گفت: اظهارات نتانیاهو ثابت میکند که این مرد صلاحیت انجام وظایف خود را ندارد، مسئولیت اقداماتش را بر عهده نمیگیرد و ساده بگویم که او با ما نیست.
لیبرمن در ادامه خواستار اقدام فوری اعضای کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) برای برکناری نتانیاهو از سمتش شد.
میراو میخائیلی، رهبر حزب کار رژیم صهیونیستی نیز اظهارات نتانیاهو را سراسر دروغ و جوسازی از سوی شخصی دانست که رژیم صهیونیستی را در سه ماه به سمت پرتگاه کشانده است. وی همچنین از نتانیاهو خواست که از سمتش کناره گیری کند.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسبق اسرائیل نیز در این باره گفت: وقتی من نخست وزیر هستم، مسئولیت میپذیرم و دولت قبلی را مقصر نمیدانم. این یک نمایش غم انگیز و تقریباً همان اظهارات یائیر نتانیاهو است.
اظهارات نتانیاهو واکنش گدعون ساعر، نماینده کنست را هم به همراه داشته است. وی در این باره تأکید کرد که نخست وزیر دیگران را مقصر جلوه میدهد و آنها را سرزنش میکند.
میکی لوی، رئیس سابق کنست رژیم صهیونیستی نیز در این باره اظهار کرد: همه ما با یک واقعیت تلخ و آشوب امنیتی از طرف یک دولت تندرو و فاسد مواجه هستیم که وزیران آن از زیر بار مسئولیت شانه خالی میکنند.
نتانیاهو دوشنبه شب در نشست خبری، اظهاراتی را درباره درگیریهای روزهای اخیر در اراضی اشغالی و برخی موضوعات داخلی از جمله اختلافات با اپوزیسیون بر سر طرح جنجالی اصلاحات قضایی مطرح کرد.
برگزاری نشست وزرای خارجه ترکیه، ایران، روسیه و سوریه در اردیبهشت
«مولود چاووش اوغلو» اعلام کرد: نشست چهار جانبه وزرای خارجه با موضوع سوریه در مسکو برگزار خواهد شد.
وی در واکنش به اتهامات مطرح علیه دولت ترکیه مبنی بر تصمیم ازسرگیری روابط با دمشق توسط رجب طیب اردوغان به دلایل انتخاباتی نیز گفت: ما از دیدار رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه و بشار اسد، همتای سوری وی یا هر دیداری در سطح وزیران به هیچ دستاورد سیاسی چشم نداریم.
وزیر امور خارجه ترکیه همچنین اعلام کرد که نقشه راه سوریه، شامل برگزاری نشست میان سران ترکیه، سوریه، روسیه و ایران است.
چاووش اوغلو درباره روابط با مصر گفت: ممکن است در سفر وزیر خارجه مصر به آنکارا در روزهای آینده جدول زمانی را برای بازگشت سفرای مصر و ترکیه تعیین کنیم.
پانزدهم فروردین نشست فنی چهارجانبه معاونان وزرای خارجه روسیه، ایران، سوریه و ترکیه با موضوع ازسرگیری روابط آنکارا و دمشق در مسکو برگزار شد.
طرفهای حاضر در این نشست موضوعات مربوط به آمادهسازی نشست آتی بین وزرای خارجه چهار کشور را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
هیات سوریه به ریاست «ایمن سوسان» معاون وزیر خارجه در این نشست بر سه نکته اصلی یعنی لزوم پایان دادن به حضور غیرقانونی ترکیه در اراضی سوریه، پرهیز از مداخله در امور داخلی سوریه و مبارزه با تروریسم متمرکز بود.
روند عادی سازی روابط بین آنکارا و دمشق از بیست و هشتم دسامبر ۲۰۲۲ با دیدار وزرای دفاع روسیه، سوریه و ترکیه در مسکو آغاز شد. وزیران با تشکیل یک کمیسیون مشترک سه جانبه موافقت کردند.
برگزاری اولین دور رایزنیهای سیاسی عربستان با ترکیه
وزارت خارجه عربستان از انجام اولین دور از رایزنیهای سیاسی بین ریاض و آنکارا خبر داد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، وزارت خارجه عربستان در بیانیهای اعلام کرد که ولید الخریجی، معاون وزیر خارجه این کشور میزبان بوراک آق چاپار، همتای ترکیهای خود بود.
این وزارتخانه در ادامه اعلام کرد، در این دیدار دور اول رایزنیهای سیاسی میان ریاض و آنکارا برگزار شد.
بر پایه این بیانیه، در این دیدار که فاتح اولوسوی، سفیر ترکیه در عربستان نیز حضور داشت، راههای تقویت همکاریهای مشترک در زمینههای مختلف، افزایش همکاریها و هماهنگیهای دوجانبه برای تحقق خواستههای سران دو کشور و مهمترین مسائل منطقهای و بینالمللی مشترک بررسی شدند.
مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه پیشتر اعلام کرده بود، عادیسازی روابط میان ترکیه و عربستان با سرعت انجام شد و به طور ویژه در دوره اخیر اراده بیشتری از طرف عربستان برای همکاری جدی با ترکیه وجود دارد و ما از این مساله استقبال میکنیم.
چاووشاوغلو در ادامه گفت: همکاری ما در زمینههای متعددی از جمله صنایع دفاعی در حال توسعه است.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در سال ۲۰۲۲ سفری به ترکیه، اردن و مصر داشت.
او در این سفر توافقهایی را با سران امان و قاهره امضا کرد؛ اما کارش در استانبول تنها به رایزنی و گفتوگو محدود بود.