اخیراً خبری مبنی بر "تخلف بانک آینده در اعطای تسهیلات به شرکت توسعه بینالملل ایرانمال (بازار بزرگ ایران)" براساس گزارش کمیسیون اصل 90، منتشر گردیده که لازم است؛ توضیحاتی در این ارتباط به استحضار مردم عزیزمان برسد:
1- مجموعه ایرانمال، پس از ادغام یک بانک و 12 تعاونی و مؤسسه اعتباری غیرمجاز و تشکیل بانک آینده، و به تبع تصمیم مورخ 1391/03/02 شورای پول و اعتبار به این بانک منتقل گردید. لذا، مجموعه سهامداران و مدیران بانک آینده، نقشی در این تصمیمگیری نداشته و صرفاً برای تکمیل مجموعه و به بهرهبرداری رساندن آن بر اساس تکالیف شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی، عمل نمودهاند.
2- براساس مصوبه یکهزار و دویست و پنجمین جلسه شورای پول و اعتبار به تاریخ 1394/05/06، برای سرمایهگذاری در این شرکت، "بانک آینده از کلیه محدودیتهای مندرج در دستورالعمل سرمایهگذاری مؤسسات اعتباری و آئیننامههای تسهیلات و تعهدات کلان و اشخاص مرتبط مستثنی گردیده است". ضمناً، وفق بند 1 مصوبه یکهزار و سیصد و سیزدهمین جلسه شورای پول و اعتبار، به تاریخ 1400/02/07، "بانک آینده، مکلف شده پروژههای تا 90 درصد پیشرفت را تعیین تکلیف و کامل کرده و متعاقباً برای واگذاری آنان اقدام نماید". لذا، بانک آینده درخصوص رعایت نسبتهای مجاز سرمایهگذاری و اعطای تسهیلات، در دو نوبت، از سوی شورای پول و اعتبار، مستثنی شده است. (قابل ذکر است؛ این مصوبات، صرفاً با اجازه مرجع صادرکننده قابل انتشار میباشد.)
3- سرمایهگذاری در مجموعه ایرانمال از طرف بانک آینده براساس تکالیف مذکور، عمدتاً در سالهای 1392 تا پایان سال 1396 صورت گرفته که میزان نرخ تورم در کشور در این سالها کاهشی بوده است.
سال | نرخ تورم |
1392 | 34% |
1393 | 15.5% |
1394 | 12% |
1395 | 9% |
1396 | 9% |
از سوی دیگر، طبق نظر متخصصان و صاحبنظران اقتصادی، ریشه تورم در سالهای مورد بحث، ناشی از افزایش نرخ ارز بوده (مصاحبه اخیر آقای دکتر فرزین رئیس کل بانک مرکزی ج.ا.ایران، با این مضمون که: "در دهه 90، عمدتاً فشار هزینه منجر به تورم شد که عمده آن ناشی از افزایش نرخ ارز بوده است") و ارتباطی با اینگونه سرمایهگذاریها ندارد.
4- مجموعه ایرانمال، به رغم عدم بهرهبرداری کامل، در حال حاضر، تعداد 15،000 تا 20،000 اشتغال مستقیم در درون خود ایجاد نموده که با احتساب اشتغال غیرمستقیم قبل و بعد از آن، میزان کل اشتغال این مجموعه حدود 80،000 تا 100،000 نفر برآورد میگردد؛ قضاوت خواهند فرمود؛ ایجاد این میزان اشتغال کیفی، در پایتخت کشور، در شرایط فعلی، نه تنها از نظر اقتصادی بلکه از نظر اجتماعی، آثار مثبت و برجستهای دارد.
5- این مجموعه، توانسته به مرکزی فعال برای گسترش انواع کسب و کارها در مرکز کشور، تبدیل شده و بدون تردید، با بهرهبرداری کامل، این همافزایی سراسری، افزایش قابل توجهی خواهد یافت.
6- این مجموعه، علاوه بر مرکزی برای فعالیتهای اقتصادی، با دارا بودن آخرین امکانات فرهنگی، رفاهی، تفریحی و ورزشی، محلی برای اجتماع مردم عزیزمان و ارتقای روحیه و بهجتآفرینی آنها، شده است.
قابل ذکر است؛ تنها در 20 روز اول سال جاری، بیش از 2 میلیون نفر در این مجموعه، با نشاط حضور یافته و از امکانات متنوع و متعدد آن بهره گرفتهاند.
7- بار دیگر تأکید مینماید؛ "مالک صد درصد سهام این شرکت از بدو ایجاد، بانک آینده بوده" و با برنامهریزی و هماهنگیهای انجام شده با سازمانهای مسئول، "مقرر است؛ بخشی از سهام این شرکت در بازار سرمایه، عنقریباً عرضه گردیده" که علاوه بر تسویه کامل بدهی شرکت توسعه بینالملل ایرانمال به بانک، فرصتی تاریخی فراهم خواهد شد تا مردم عزیزمان نیز در مالکیت این مجموعه و سازه تمدنی، شریک شوند.
8- براساس ارزیابی گروه کارشناسان رسمی دادگستری منتخب کانون در تاریخ 1401/09/30، ارزش تنها دارائیهای فیزیکی این مجموعه، بالغ بر 255 همت ارزیابی گردیده که حدود 4 برابر میزان بدهی شرکت توسعه بینالملل ایران مال به بانک آینده است؛ لذا، از این نظر، هیچگونه ریسکی متوجه ذینفعان بانک آینده و اقتصاد کشور نخواهد بود.
انتظار دارد؛ مسئولان و به ویژه رسانهها، با حمایت از انجام اینگونه اقدامات سازنده؛ زمینه توسعه سرمایهگذاری و بهرهبرداری حداکثری از توانائی فعالان اقتصادی به ویژه در سال رشد تولید را فراهم نمایند.