بین الملل تابناک: چهارصد و چهارده روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفت: درحالیکه مسکو خواهان رسیدن به یک راه حل پایدار برای پایان درگیری در اوکراین است اما غرب مانع آن بوده و برای رسیدن به این هدف تلاش نمیکند.
لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی با مائورو ویرا همتای برزیلی خود افزود: ما باید مناقشه را به سیاقی پایدار حل کنیم، نه به روش کوتاه مدت؛ اما کشورهای ناتو و غرب به تعهداتی که بر عهده گرفته بودند عمل نکردهاند.
وزیر خارجه روسیه در ادامه از ویرا به دلیل مخالفت برزیل با تحریمهای تجاری اعمال شده علیه مسکو توسط چندین کشور پس از حمله روسیه به اوکراین تشکر کرد.
وزیر خارجه روسیه افزود: این تحریمها محصول یک تصمیم غیرقانونی هستند زیرا از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد تائید نشدهاند.
ویرا همچنین درباره تحریمها گفت که برزیل به طور سنتی فقط از تحریمهایی حمایت میکند که از تائید شورای امنیت برخوردار هستند و خاطرنشان کرد که این تحریمها بر کل اقتصاد جهانی که هنوز از همهگیری کرونا بهبود نیافتهاند، تأثیر گذاشته است.
وزیر امور خارجه برزیل نیز در این کنفرانس مطبوعاتی موضع کشورش را در مورد لزوم دستیابی به آتش بس در اوکراین و تشکیل گروهی از کشورهای دوست برای پیگیری راه حل میانجیگری تکرار کرد.
برزیل اولین ایستگاه تور آمریکای لاتین لاوروف محسوب میشود. وی طی چند روز آینده به ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه، سه کشوری که روابط نزدیک اقتصادی و سیاسی با روسیه دارند خواهد رفت.
لاوروف پس از نشست خود با ویرا، قرار است با لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا رئیس جمهور برزیل در اقامتگاه رسمی اش در برازیلیا دیداری خصوصی داشته باشد.
وزارت دفاع سوئد اعلام کرد: این رزمایش تا ۱۱ ماه مه (۲۱ اردیبهشت) ادامه خواهد داشت و ایالات متحده، بریتانیا، فنلاند، لهستان، نروژ، استونی، لتونی، لیتوانی، اوکراین، دانمارک، اتریش، آلمان و فرانسه در آن شرکت خواهند کرد.
هدف از این رزمایشها افزایش آمادگی رزمی نیروهای مسلح سوئد برای مقابله با حمله نظامی فرضی به این کشور است.
در بیانیه وزارت دفاع سوئد آمده است: این رزمایش یکی از ابزارهای اصلی افزایش، تمرین و نمایش آمادگی رزمی است. ما همراه با واحدهای نظامی متحدان خود، در حال تقویت امنیت و در عین حال تقویت قابلیتهای عملیاتی سوئد هستیم.
این رزمایش در هوا، زمین و دریا با شرکت حدود ۲۶ هزار سرباز از تمام واحدهای نظامی، عمدتاً در جنوب سوئد و همچنین در جزیره گوتلند انجام خواهد شد.
جنگندهها، بالگردها، هواپیماهای ترابری و سایر هواپیماها، پروازهای جنگی را از چندین پایگاه مختلف و فرودگاههای غیرنظامی انجام خواهند داد. میدان اصلی آموزش پرواز در جنوب مرکزی سوئد از ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) تا ۱۱ ماه مه (۲۱ اردیبهشت) به صورت شبانهروزی فعالیت خواهد کرد.
یکی از افسران هنگ اسکارابورگ سوئد در مصاحبه با رادیوی این کشور توضیح داد: یکی از بخشهای اصلی این رزمایش بینالمللی کمک به کشور میزبان (سوئد) و همچنین حمایت از سوی واحدهای خارجی خواهد بود.
رسانههای انگلیسی روز دوشنبه از تقابل جنگندههای انگلیسی و آلمانی سه فروند هواپیمای نظامی روسیه خبر دادند.
روزنامه «دیلی میل» مدعی شد که جنگندههای «تایفون» نیروی هوایی انگلیس روز جمعه یک هواپیمای تجسسی و ۲ فروند جنگنده روسیه در آستانه ورود به حریم هوایی ناتو بر فراز دریای بالتیک رهگیری کردند. در این ماموریت، جنگندههای انگلیسی با کمک جتهای نیروی هوایی آلمان مستقر در استونی بر فراز «خلیج فنلاند» به مقابله به هواپیماهای روسی برآمدند. نوع هواپیماهای روسی «ایلوشین-20 » ویژه جمع آوری اطلاعات و دو فروند «سوخو-۲۷» بود.
این رویداد در حال رخ داده که جنگندههای روسی همواره با رعایت معیارهای بینالمللی بر فراز حریم هوایی منطقه ماموریت گشتی انجام میدهند و این جنگندههای ناتو هستند که معمولا قوانین بینالمللی هوانوردی را رعایت نمیکنند.
به نوشته دیلی میل، در بیانیه نیروی هوایی انگلیس آمده است که اهمیت رهگیری این هواپیماها تعهد به دفاع از حریم هوایی ناتو را با کمک متحدان نشان میدهد. این پنجمین بار است که جنگندههای انگلیسی و آلمانی در شش هفته گذشته با هواپیماهای نظامی روسی نزدیک حریم هوایی ناتو مقابله میکنند.
در ماههای گذشته حریم هوایی آبهای دریاهای بالتیک و سیاه بارها صحنه پروازهای خلاف قاعده هواپیماهای جاسوسی و نظامی اعضای ناتو نظیر انگلیس، آمریکا، آلمان و نروژ بوده است.
ائتلاف ناتو برای رصد فعالیت نیروی هوایی و زمینی روسیه چندین هواپیمای «آواکس» در رومانی به تازگی مستقر کرده است. این هواپیماها در پایگاه هوایی رومانی در فرودگاه بینالمللی «هنری کونادا» در بخارست مستقر هستند. «اوآنا لانژسکو» سخنگوی ناتو گفت: «از آنجایی که جنگ روسیه در اوکراین همچنان صلح و امنیت اروپا را تهدید میکند، نباید در عزم ناتو برای حفاظت و دفاع از هر وجب از خاک متحدان تردید داشت.»
یک مقام ارشد دولت اوکراین رقم کل کمکهای بینالمللی دریافتی این کشور از ابتدای عملیات نظامی ویژه روسیه را اعلام کرد.
«یاروسلاو ژلزنیاک» قانونگذار اوکراینی روز دوشنبه اعلام کرد که از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه، بیش از ۴۵ میلیارد دلار در قالب حمایت بین المللی به بودجه این کشور اضافه شده است.
این مقام اوکراینی در پیامی در حساب تلگرامی خود آورد: کمکهای مالی بین المللی به اوکراین (دقیقاً صحبت از اعتبارات و کمکهای مالی به بودجه است) از ۴۵ میلیارد دلار فراتر رفته است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه از اقدامات ضد روسی جمهوری چک انتقاد کرد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که مسکو توقیف تانکهای مراکش از سوی جمهوری چک و ارتقا آنها در این کشور به منظور انتقال به اوکراین را مورد فاحش مصادره واقعی سلب مالکیت تلقی میکند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه تاکید کرد که روسیه این پرونده فاحش را شاهد دیگری از مسیر خصمانه ضد روسی مقامات چک میداند که در چارچوب آن، پراگ از زیر پا گذاشتن مقررات اساسی حقوق بینالملل مربوط به تجارت تسلیحات مضایقه نمیکند.
زاخارووا ضمن ابراز تأسف گفت : شاهدیم که تجربه غم انگیز جنگ جهانی دوم در حال تکرار است، زمانی که شرکت های چک به عنوان بخشی از مجتمع نظامی-صنعتی آلمان نازی، با تسلیحات خود رایش سوم را برای ادامه جنگ تجهیز میکرد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه افزود: به نظر می رسد که رهبری کنونی جمهوری چک از تاریخ درس نگرفته است، زیرا آنها به شکلی مشتاقانه کشور خود را به یکی از اصلی ترین مکان های تولید، تعمیر و نوسازی تجهیزات نظامی برای ارسال به رژیم نئونازی کییف تبدیل کردهاند.
رهبر چچن سربازانش را مقصر اسیر شدن در اوکراین دانست و پس از تبادل زندانی صورت گرفته به مناسبت عید پاک، با اسرای چچنی آزاد شده دیدار نکرد!
به گزارش پایگاه اوکراینسکا پراودا، رمضان قدیروف، رهبر چچن گفت: پنج سرباز چچنی از اسارت اوکراین به گروزنی، مرکز چچن بازگشتند. خبرنگاران نظر مرا در این باره پرسیدند. به اعتقاد من، سرباز چچنی نباید هیچ دلیلی برای اسارت داشته باشد!
وی افزود: ممکن است بهانههای مختلفی وجود داشته باشد اما هر چه باشد سرباز چچنی باید ثابت کند که هیچ چاره دیگری نداشته است. و او باید این را با بازگشت به خط مقدم ثابت کند.
قدیروف در ادامه گفت: به همین خاطر است که با سربازانی که از اسارت بازگشتهاند، دیدار نکردم. این موضوع نه تنها برای یک سرباز بلکه برای کل یگان و کل هنگی که سربازان در آن خدمت میکنند، افتخار است. اجازه دهیم آنها ثابت کنند که قصد اجتناب از جنگ را نداشتند، از مواجه با دشمن نترسیده بودند و قصد نداشتند سلاحهای خود را زمین گذاشته و به سرعت فرار کنند.
وی تصریح کرد: بدون شک اسارت یک جرم نیست. من این را درک میکنم. بسیار خوشحالم که این سربازان زنده هستند. یک ساعت پیش از آنکه اسیر شوند تماس رادیویی گرفته بودند و گزارش دادند که مهماتشان تمام شده است. اما یک جنگجو نباید کورکورانه و حسابنشده شلیک کند، بلکه باید به هر شلیک فکر کند و تا میتواند تیر ذخیره کند. متوجه شدم که این اشتباه من نیز بوده است که آنها برای چنین شرایطی به خوبی آماده نبودند و به طور کامل درک نکرده بودند که یک سرباز باید برای مهماتش برنامهریزی داشته باشد.
قدیروف افزود: این سربازان اکنون این فرصت را دارند که به خودشان، همرزمانشان، فرماندهشان و کل چچن ثابت کنند که این اسیر شدن یک اقدام اجباری بود.
اوکراین پیشنهاد عراق برای میانجیگری در مذاکرات میان کییف و مسکو را نپذیرفت.
«دیمیتری کولبا» وزیر خارجه اوکراین در جریان سفری به عراق پیشنهاد این کشور را برای میانجیگری و حل و فصل بحران در اروپا رد کرد.
وزیر خارجه اوکراین در دیدار با «فواد حسین» همتای عراقی خود بار دیگر بر موضع این کشور مبنی بر اینکه کییف در هیچ مذاکره صلحی شرکت نخواهد کرد مگر اینکه روسیه از تمام سرزمینهای آن خارج شود، تاکید کرد.
کولبا با وجود رد پیشنهاد عراق برای حل و فصل بحران در اوکراین، اعلام کرد که دولت متبوع وی به تقویت واحیای دوباره روابط با عراق امیدوار است.
ورود جنگنده های اسلواکی به اوکراین
در ادامه حمایتهای تسلیحاتی گسترده و ضد روسی غربیها از اوکراین، اسلواکی از تحویل جنگنده به این کشور خبر داد.
منابع رسانهای از براتیسلاوا، پایتخت اسلواکی خبر دادند که این کشور همه جنگندههای وعده داده شده به اوکراین را به این کشور تحویل داده است.
به گزارش رویترز، وزارت دفاع اسلواکی، روز دوشنبه (امروز) اعلام کرد که ۱۳ جنگنده «میگ-۲۹» به اوکراین داده است.
این اقدام اسلواکی که یک کشور عضو ناتو و اتحادیه اروپاست، در شرایطی انجام شد که این کشور در ماه مارس وعده داده بود، به اوکراین جنگنده تحویل بدهد و ماه گذشته چهار فرونده میگ-۲۹ به کییف داد.
ارسال جنگنده اسلواکی به اوکراین در ادامه پمپاژ تسلیحاتی غربیها علیه روسیه در جنگ اوکراین انجام شده است؛ چهاردهم فروردین ماه بود که لهستان، یکی دیگر از کشورهای عضو ناتو اعلام کرد که به اوکراین جنگنده میگ-۲۹ تحویل داده است.
اقدام اخیر اسلواکی و لهستان در شرایطی انجام شده که طی ماههای اخیر، بارها درباره احتمال اقدام غرب شامل آمریکا برای ارسال جتهای جنگنده گمانه زنی شده است.
«ماتئوش موراویهتسکی» نخستوزیر لهستان طی مصاحبه اواخر بهمن ماه سال گذشته با روزنامه ایتالیایی «کوریله دلا سرا» ضمن تاکید بر ضرورت تداوم فشارهای غرب علیه روسیه اعلام کرده بود، تصمیم ارسال جتهای جنگنده به اوکراین توسط ناتو گرفته خواهد شد.
آمریکا دارایی های توقیف شده دولت روسیه را به اوکراین تحویل می دهد
کرملین: آمریکا همواره جاسوسی روسیه را کرده است
روز دوشنبه، دیمیتری پسکوف، اعلام کرد که ایالات متحده هرگز از تلاش برای جاسوسی از روسیه دست برنداشته است.
سخنگوی کاخ کرملین گفت: اسناد افشا شده پنتاگون نشان میدهد، این کشور در سالهای گذشته همواره اطلاعات مربوط به روسیه را جمع آوری کرده است.
پسکوف، در پاسخ به این که آیا کرملین نگران افشای اطلاعات است، گفت: سرویس های ویژه و واحد ضد جاسوسی ما وظایف خود را انجام میدهند. ایالات متحده هرگز از تلاش برای انجام فعالیتهای اطلاعاتی علیه ما دست برنداشته است.