بین الملل تابناک: چهارصد و هفتاد و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
براساس گزارشها، جمهوریخواهان در کمیته تخصیص بودجه مجلس نمایندگان آمریکا در حال کاستن قابل توجه در هدف بلندپروازانه پنتاگون برای افزایش تولید موشک در شرایطی هستند که برای مسلح کردن اوکراین تلاش دارند و برای درگیری احتمالی با چین آماده میشود.
به گزارش ایسنا، نشریه آمریکایی پولیتیکو گزارش داد، نمایندگان جمهوریخواه عضو کمیته تخصیص بودجه مجلس نمایندگان آمریکا خواستار اعمال کاهش شدید هزینهها در این برنامه شدهاند.
این رسانه آمریکایی روز شنبه با استناد به پیشنویس یک گزارش این کمیته تصریح کرد، اعضای جمهوریخواه کمیته تخصیص بودجه مجلس نمایندگان آمریکا تاکید کردهاند که باید بالغ بر ۲.۵ میلیارد دلار از هزینههای تامین موشک برای ارتش آمریکا کاسته شود.
پولیتیکو در این گزارش نوشت، آنها استدلال کردند پنتاگون نتوانسته ثابت کند که خرید حجم بالایی از موشکها لزوما به پایین آمدن قیمتها منجر میشود. به نوشته راشا تودی، این کمیته تصمیم گرفت بخشی از بودجه تامین موشک را به دیگر بخشها شامل آموزش نظامی، نگهداری و تحقیق و توسعه اختصاص دهد.
نمایندگان مخالف عضو این کمیته در گزارش خود نوشتهاند: "کمیته به طور ویژه نگران است چون وزارت دفاع آمریکا نمیتواند برآوردهای واقعبینانه از هزینهها را ارائه کرده و درخواستهای چند ساله آن در زمینه تامین موشک درک محکمی از هزینههای مربوط به هر واحد این برنامه و ظرفیتهای تولید آن ندارد."
در ادامه این مطلب آمده است، برنامه اصلی مربوط به خریدهای چندساله این مهمات بخشی از تلاش دولت جو بایدن برای افزایش هزینههای نظامی همچنان که به ارائه تجهیزات نظامی به ارزش میلیاردها دلار به اوکراین ادامه میدهد، محسوب میشود.
یک فاکتور دیگر در این تلاش افزایش نگرانی نسبت به درگیری در آینده با چین است.
درخواستهای اعضای جمهوریخواه این کمیته برای کاستن از هزینههای این برنامه با انتقادهای شدید از سمت همتایان دموکراتشان مواجه شده است. پولیتیکو پیشبینی کرده که با انتشار گزارش اصلی در چند روز آینده، نمایندگان دو حزب اصلی آمریکا در مجلس نمایندگان و سنا مشاجره کنند.
چند روز قبل بلومبرگ ادعا کرد، بسته کمکهای نظامی جدیدی که اخیرا واشنگتن به کییف وعده داده، ممکن است با تاخیر فراوان اجرایی شود چون نیاز به انعقاد قرارداد برای تولید تسلیحات این بسته وجود دارد.
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال گزارش کرد که برتری هوایی و توپخانهای روسیه در مقابل اوکراین موجب شده است که کییف دو هفته از زمان شروع ضدحمله خود، مجبور شود این حملات را در شرق و جنوب کشور اوکراین متوقف کند.
در مقدمه این گزارش آمده است که اوکراین میگوید که نیروهای نظامی این کشور در ضدحمله خود در چندین محور پیشروی داشتهاند اما در مهار برتری هوایی و توپخانهای روسیه با مشکل مواجه شدهاند و حملات خود در شرق و جنوب را متوقف کردهاند.
طبق این گزارش، در حالیکه ضدحمله اوکراین وارد دومین هفته خود شده است، تلاش این کشور برای بازپسگیری اراضی تحت کنترل روسیه در مقابل میادین متراکم مین و دفاع کاملاً آماده روسیه یک تقلای بسیار سخت تبدیل شده است.
این روزنامه آمریکایی به ناتوانی نیروهای اوکراینی در مقابل ارتش روسیه اشاره کرد و نوشت، پس از آنکه اولین ضدحمله اوکراین علیه مواضع روسیه، نتایج متفاوتی را به همراه داشت، نیروهای این کشور در روزهای اخیر، اغلب پیشرویهای خود را متوقف کردهاند زیرا فرماندهان اوکراینی در حال بررسی ضدحمله خود در دو هفته گذشته هستند تا روشهای ضربه زدن به خطوط روسیه را بدون متحمل شدن خسارات سنگین بررسی کنند.
این گزارش سپس ادامه داد که روسیه از قدرت هوایی برتر خود و دفاع هوایی محدود کییف برای حمله به ستونهای زرهی اوکراین و متوقف کردن چندین حمله این کشور استفاده کرده و برخی از تسلیحات پیشرفته غربی را که اوکراین در اختیار دارد، نابود کرده است.
وزارت دفاع انگلیس در جلسه اطلاعاتی روزانه خود که روز گذشته (شنبه) برگزار شد، تصریح کرد که مسکو قدرت بالگردهای تهاجمی خود را در «بردیانسک» واقع در ۶۰ مایلی پشت خط مقدم در جنوب اوکراین تقویت کرده است و بیش از ۲۰ بالگرد دیگر نیز در این محل مستقر کرده است.
وزارت دفاع انگلیس همچنین اعلام کرد که این اقدام، پتانسیل نیروی هوایی روسیه در منطقه را بیشتر تقویت میکند. بالگردهای تهاجمی مسکو با موفقیت موشکهای دوربرد را علیه اهداف زمینی اوکراینی که از حفاظت کمی در برابر سامانههای پدافند هوایی برخوردار بودند، شلیک کردهاند.
وزارت دفاع انگلیس در پیامی در صفحه توییتر در خصوص برتری روسیه در مقابل اوکراین نوشت: «در رقابت دائمی بین اقدامات هوانوردی و ضدحملات، به نظر میرسد که روسیه در جنوب اوکراین به برتری موقت رسیده است».
علیرغم آنکه در بسیاری از گزارشها آمده است که اوکراین در ضدحمله خود علیه روسیه متحمل خسارات سنگینی شده است اما بنا به گزارش وال استریت ژورنال، مقامات اوکراینی در مواجهه با چالشها در مقابل روسیه، لحن خوشبینانهای از خود نشان دادهاند و میگویند که نیروهای این کشور در شماری از مناطق پیشروی کردهاند که البته اعتراف کردهاند که هنوز نتوانستهاند تهدیدی برای خطوط دفاعی اصلی روسیه به وجود آورند.
«ولودیمیر هاوریلوف» معاون وزیر دفاع اوکراین روز گذشته گفت: «اوکراین ابتکار عمل را به دست گرفته است. روسیه حالت تدافعی به خود گرفته است».
با اینحال وی ادامه داد که کییف هرچه سریعتر به توپخانههای دوربرد با قابلیت حمله به اهداف دور در پشت خط مقدم و خنثیسازی مهمات و مراکز لجستیکی روسیه نیاز دارد.
بر اساس این گزارش، در شرق منطقه دونباس، نیروهای اوکراینی در جناحهای اطراف باخموت پیشروی کردهاند. «هانا مالیار» یکی دیگر از معاونان وزیر دفاع اوکراین تصریح کرد که شدت نبرد در اطراف باخموت کاهش یافته است و اعتراف کرد که روسیه از نظر نیروی هوایی و توپخانه دست بالا را دارا است و روسیه در حال تقویت حضور خود در اطراف این شهر است و نظامیان خود را از مناطق دیگر به این منطقه انتقال داده است و در عین حال در حال تقویت یگانهایی است که از بخشهایی از جنوب محافظت میکنند .
مالیار اواخر جمعه تصریح کرد: «نیروهای ما در چندین منطقه در حال حمله هستند و مواضع مهم و مناطق جنگلی را اشغال کردهاند تا به تدریج دشمن را از نزدیکی باخموت بیرون کنند».
وال استریت ژورنال سپس ادامه داد که روسیه همچنان به حملات پهپادی و موشکی خود به شهرها اوکراین ادامه میدهد زیرا به دنبال نابود کردن ذخایر مهمات گرانقیمت پدافند هوایی اوکراین و دور نگه داشتن این سامانهها از شرق خط مقدم است.
طبق گزارش رسانههای اوکراینی، 10 منطقه از اوکراین در بازه زمانی 24 ساعته تا صبح شنبه مورد حمله نیروهای روسیه قرار گرفته است. «اوله سینیهوبف» فرمانده منطقه خارکیف در شمال شرقی اوکراین روز شنبه اعلام کرد که چهار نفر در حمله موشک ضدتانک روسیه به یک خودرو در نزدیکی روستایی در مرز روسیه کشته شدند».
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در جریان دیدار هفته گذشته با خبرنگاران نظامی در مسکو به گمانهزنی درباره محل حضور «والری زالوژنی» فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین پرداخت.
به گزارش اسپوتنیک، در ویدئویی که «پاول زاروبین» خبرنگار از صبحتهای پوتین در این دیدار منتشر کرده، او قبل از این که از خبرنگاران بخواهد از خود زالوژنی درباره محل حضورش بپرسند، میگوید: فکر میکنم، بدانم... به نظرم خارج از کشور است اما ممکن است اشتباه کنم.
طبق این گزارش، این فرمانده اوکراینی بعد از حملات موشکی روسیه در اوایل ماه میلادی گذشته (مه) به برخی اهداف نظامی نزدیک خرسون دیگر در انظار عمومی دیده نشد.
اولین گمانهزنیها درباره وضعیت زالوژنی و محل اختفای احتمالی او بعد از آن ایجاد شد که ناتو در دهم مه گزارش داد او به این ائتلاف خبر داده برایش صحبت کردن با اعضای کمیته نظامی ناتو حتی از طریق ویدئویی امکانپذیر نیست.
بعد از آن خبرگزاری روسی اسپوتنیک به نقل از منابعی گزارش داد فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین در نتیجه حمله موشکی روسیه در اوایل مه از ناحیه سر دچار جراحت شده و دیگر قادر به ادامه فعالیت نیست.
به گفته یک منبع، او کمکهای اولیه را در نیکولایف برای جلوگیری از خونریزی دریافت کرد و در بیمارستان نظامی کییف تحت ترپاناسیون جمجمه قرار گرفت. وی افزود شرایط فرمانده اوکراینی به دلیل وجود بیماری زمینهای دیابت نوع دوم پیچیده است.
او در پایان گفت پیشبینی میشود این فرمانده ارشد اوکراینی زنده بماند اما قادر نخواهد بود به فعالیتش ادامه دهد.
به باور بسیاری، کییف اطلاعات درباره شرایط زالوژنی را برای حفظ روحیه جنگندگی نیروهای اوکراینی پنهان میکند.
رونمایی روسیه از پهپاد انتحاری جدید با حمله به مواضع ارتش اوکراین
همزمان با افزایش حملات پهپادی روسیه و اوکراین علیه مواضع نظامی و زیرساختهای همدیگر، رسانهها بعدازظهر یکشنبه به وقت تهران، از به کارگیری ارتش روسیه از یک نوع پهپاد جدید انتحاری در جنگ با اوکراین خبر دادند.
خبرگزاری «نیوز آرمنیا» به نقل از خبرگزاری «تاس» نوشت، پهپاد انتحاری «پرایوت-۸۲» در اولین ماموریت رزمی در مناطق عملیاتی با دقت به سنگرهای نیروهای مسلح اوکراین برخورد کرد.
بر اساس این گزارش، اولین استفاده رزمی از پهپاد پرایوت-۸۲ مدتی پیش انجام شد و این موضوع به تازگی در رسانهها منتشر میشود. در این ماموریت، فاصله هدف تا محل پرتاب حدود ۱۲ کیلومتر بود. به گفته کارشناسان روس، برد پرواز این پهپاد انتحاری تا ۳۰ کیلومتر و سرعت آن تا ۱۴۰ کیلومتر در ساعت است.
روسیه: شانسی برای تمدید توافق غلات وجود ندارد
«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین در مصاحبهای روز شنبه بیان کرد، روسیه شاهد هیچ گونه شانسی برای تمدید توافق مربوط به صادرات غلات از بنادر اوکراین نیست.
سخنگوی کرملین در مصاحبه با رسانه روسی «ایزوستیا» که بخش هایی از آن را در کانال خود در پیام رسان تلگرام منتشر کرد گفت: «به سختی میتوان تصمیم نهایی درباره این توافق را پیشبینی کرد اما میتوانم با ارزیابی وضعیت موجود بگویم که این توافق شانسی برای تمدید ندارد.»
روز شنبه هیاتی آفریقایی متشکل از رهبران آفریقای جنوبی، سنگال، مصر، زامبیا، اوگاندا، جمهوری کنگو و جزایر کومور به دیدار ولادیمیر پوتین در کاخ «کنستانتینوفسکی» در شهر سن پترزبورگ رفتند.
رئیس جمهور روسیه در این دیدار با اشاره به موضوع اوکراین و توافق غلات، گفت که توسعه روابط با آفریقا، برای روسیه در اولویت قرار دارد.
وی ادامه داد: «مشکلات در اوکراین پس از کودتای خونبار نامشروع سال ۲۰۱۴ که مورد حمایت غرب بود، بوجود آمد.»
پوتین گفت: مقامات کنونی در کییف ما را فریب داده و عدم پایبندی خود به توافقات مینسک را اعلام کردند و این حق روسیه است که اراضی که از اوکراین بازپس گرفته را به رسمیت بشناسد.
پوتین همچنین تاکید کرد که بحران در بازار جهانی غذا در نتیجه بحران در اوکراین نبوده و ذخایر غلات اوکراین، کمکی به حل بحران جهانی غذا نخواهد کرد.
روسیه ماه گذشته میلادی با تمدید دو ماهه توافق غلات دریای سیاه موافقت کرد اما هشدار داد، در صورتی که بر سر رفع موانع برای صادرات کود و غلات روسیه توافقی نشود این ابتکار عمل متوقف خواهد شد.
ماه ژوئیه گذشته سازمان ملل و ترکیه میانجی منعقد شدن ابتکار عمل غلات دریای سیاه بین مسکو و کییف شدند.
روز جمعه نیز چند مقام ارشد روس گفتند، امکان تمدید توافق غلات دریای سیاه تحت اوضاع کنونی وجود ندارد؛ اما مسکو در تلاش است جلوی دچار شدن کشورهای فقیرتر به کمبود مواد غذایی به هنگام پایان یافتن اجرای این توافق را بگیرد.
«والنتینا ماتوینکو»، رئیس مجلس علیای پارلمان روسیه به خبرگزاری «اینترفاکس» گفت: «من معتقدم در اوضاع کنونی به روزرسانی کردن این توافق غیرممکن است. همچنین معتقدم تمدید آن نیز غیرممکن است چون صبر ما و تمایلمان برای اجرای آن به پایان رسیده است.»
«سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه نیز روز جمعه توافق غلات دریای سیاه را ناکارآمد و تمدید آن را بعید دانست.
فاش شدن توافق روسیه و اوکراین توسط پوتین
رئیسجمهوری روسیه گفت، مسکو و کییف در جریان مذاکرات صلح در مارس ۲۰۲۲ بر سر شرایط کلی بیطرفی و تضمینهای امنیتی اوکراین به توافق رسیدند؛ اما کییف پس از آن ناگهان اسنادی را که هیات خود قبلا امضا کرده بود، دور انداخت.
به گزارش خبرگزاری راشا تودی، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در جریان دیدار با گروهی از رهبران آفریقایی در سن پترزبورگ برای اولین بار پیشنویس اسنادی را که بیش از یک سال پیش توسط نمایندگان روسیه و اوکراین در ترکیه مورد بحث قرار گرفته بود، نشان داد.
به گفته پوتین، سندی با نام «پیمان بیطرفی دائمی و ضمانتهای امنیتی برای اوکراین» توسط هیات اوکراینی امضا شده بود. این پیشنویس تصریح میکند که اوکراین باید «بیطرفی دائمی» را در قانون اساسی خود قید کند. همچنین نام روسیه، آمریکا، انگلیس، چین و فرانسه به عنوان ضامن فهرست شده است.
همچنین الحاقیه این پیشنویس را که پوتین نشان داد، پیشنهادهای روسیه و اوکراین را در مورد بزرگی ارتش دائم اوکراین در زمان صلح و همچنین تجهیزات آن تشریح میکند. مسکو پیشنهاد کرد شمار پرسنل نظامی را به ۸۵۰۰۰ تن و تعداد اعضای گارد ملی را به ۱۵۰۰۰ تن محدود کند. در همین حال، کییف پیشنهاد کرد که نیروهای مسلح آن تا ۲۵۰۰۰۰ تن باشد.
مسکو پیشنهاد کرد که اوکراین باید اجازه داشته باشد ۳۴۲ تانک، ۱۰۲۹ خودروی زرهی، ۹۶ موشکانداز چندگانه، ۵۰ هواپیمای جنگی و ۵۲ هواپیمای «امدادی» داشته باشد. در همین حال، کییف خواستار داشتن ۸۰۰ تانک، ۲۴۰۰ خودروی زرهی، ۶۰۰ موشکانداز چندگانه، ۷۴ هواپیمای جنگی و ۸۶ هواپیمای «امدادی» بود.
طرفین همچنین پیشنهادهایی در مورد محدود کردن خمپارهاندازها، تسلیحات ضد تانک و سیستمهای موشکی ضدهوایی اوکراین و سایر تجهیزات تبادل کردند.
این مذاکرات که پس از حمله روسیه به اوکراین بود، عملا در بهار ۲۰۲۲ و اندکی پس از آن که مقامات اوکراینی نیروهای روسیه را به کشتن غیرنظامیان در چندین شهر کوچک اطراف کییف متهم کردند، ناکام ماند.
پوتین روز شنبه در سخنانش در جمع رهبران آفریقایی گفت: اوکراین «مسئول کارشکنی» در مذاکرات است.
او گفت: «پس از اینکه ما نیروهای خود را از کییف بیرون کشیدیم – همانطور که قول داده بودیم – مقامات کییف تعهدات خود را به زبالهدان تاریخ انداختند. آنها همه چیز را رها کردند. تضمین اینکه آنها در آینده از توافقها کنار نکشند، چیست؟ با این حال، حتی در چنین شرایطی، ما هرگز از انجام مذاکرات خودداری نکردهایم.»
هیات آفریقایی شامل روسای جمهور آفریقای جنوبی، سنگال و زامبیا و نخستوزیر مصر پس از دیدار روز جمعه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در کییف، وارد مسکو شد. سیریل رامافوسا، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی، نقشهراه ۹ مادهای را برای پایان دادن به خصومتها ارائه کرد و از هر دو طرف خواست تا تنشزدایی کنند.
در همین حال، زلنسکی موضع کییف را تکرار کرده و گفت که مذاکرات تنها پس از آنکه مسکو مناطق گرفته را پس بدهد، ممکن است آغاز شود. شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ و همچنین چهار منطقه دیگر پس از همهپرسی سپتامبر ۲۰۲۲ از اوکراین ضمیمه روسیه شدند.
پوتین روز شنبه مدعی شد که تصاحب این اراضی به دست روسیه «از نظر حقوق بینالملل و منشور ملل متحد بیعیب و نقص» بود. او افزود که مسکو «حق داشت برای حفاظت از مردم دونباس ـ که با کودتای ۲۰۱۴ در کییف مخالفت کردند ـ مداخله کند.»
اوکراین سال گذشته همه بحث و بررسیها درباره بیطرفی احتمالی را کنار گذاشت و از آن زمان رسما درخواست پیوستن به ناتو را داده است.
در همین حال سیریل رامافوسا، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی روز شنبه در دیدار دوجانبه با پوتین گفت، ماموریت صلح آفریقا تعدادی از مسائل مربوط به بحران اوکراین را با رهبری کرملین مورد بحث و بررسی قرار داد و برای ادامه گفتوگو در نشست آتی روسیه و آفریقا ابراز رضایت کرد.
او خاطرنشان کرد که دیدار هیات آفریقایی و رئیس جمهویر روسیه باعث شد تا وضعیت کنونی به وضوح درک شود. رامافوسا تاکید کرد: ما بسیار سپاسگزاریم که ولادیمیر پوتین، هیات ما را پذیرفت و وضعیتی را که در بحران اوکراین به وجود آمده توضیح داد. این هیات برای مذاکرات اخیر ارزش زیادی قائل است. ما در ماه ژوئیه در نشست روسیه و آفریقا شرکت خواهیم کرد و بحث را ادامه خواهیم داد، ما از این بابت سپاسگزاریم.
رهبران هفت کشور آفریقایی در نشست روز شنبه در سن پترزبورگ از ولادیمیر پوتین خواستند تا به پایان دادن به جنگ در اوکراین کمک کند.
رئیس جمهوری آفریقای جنوبی گفت: ما اینجا هستیم تا پیام بسیار واضحی را ارسال کنیم که مایلیم این جنگ پایان یابد. ما معتقدیم که اکنون زمان مذاکره هر دو طرف برای پایان دادن به این جنگ است، زیرا این جنگ باعث بیثباتی و آسیب رساندن به به کشورهای مختلف در سراسر جهان میشود.