به گزارش «تابناک»؛ روزنامههای امروز دوشنبه ۱۲ تیرماه در حالی چاپ و منتشر شد که تداوم تعقیب تروریستها در آن سوی مرزها، فرانسه غرقشده در آتش، شکاف ۱۰ میلیونی دستمزد با هزینههای زندگی، چراغ سبز واردات خودروی کارکرده و ۱۰۰۰ ساختمان بلند مرتبه در تهران روی گسل در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم:
محمدجواد حقشناس طی یادداشتی در شماره امروز اعتماد با تیتر سه فاکتور اصلی افزایش مشارکت در انتخابات نوشت: بحث انتخابات و ضرورت افزایش مشارکتهای عمومی در آن را نمیتوان به عنوان یک اتفاق و رخدادی که نتیجه یک عامل و فاکتور است در نظر گرفت. عوامل فراوان و فاکتورهای متکثری باید در کنار هم قرار بگیرند تا مشارکت مردم در انتخابات بالا رود و فضای مطلوبی در کنشگری سیاسی جامعه فراهم شود. مهمترین فاکتور برای افزایش مشارکت در انتخابات، رقابتی شدن آن است. اگر این فضا و فرصت فراهم شود برای رقابت حداکثری، طبیعتا مردم هم به عنوان مخاطب اصلی در مشارکت انتخاباتی، رغبت بیشتر و مهمتر از آن امکان انتخاب وسیعتری را پیدا میکنند. این روند درست و بسترسازی مناسب، جامعه را برای مشارکت بیشتر در انتخابات تشویق میکند. فاکتور بعدی که باید مورد توجه باشد، سلامت انتخابات است.
مشارکتکنندگان باید احساس امنیت کرده و آرامش خیال داشته باشند که از انتخاب آنها در پای صندوقهای رای، حفاظت شده و مطالبه آنها به درستی اعلام میشود. اگر این فاکتور هم محقق شود، زمینه مشارکت مردم در انتخابات بالا میرود. نکته بعدی که اهمیت بسیاری دارد، میزان اثرگذاری منتخبین در سرنوشت جامعه و مردمی است که پای صندوق رای حاضر شدهاند. باید دید آیا افرادی که به خودشان زحمت میدهند و ساعتها پای صندوقهای رای حضور پیدا میکنند، پس از انتخاب افراد مورد نظر میتوانند به خواستههای خود برسند؟ به عبارت روشنتر، آیا افرادی که انتخاب شدهاند و روی صندلیهای مورد نظر در جایگاههای مختلف نشستهاند، میتوانند به وعدهها، شعارها و مطالبات مردم جامه عمل بپوشانند؟
از سوی دیگر این منتخبان تا چه اندازه میتوانند به وظایفی که قانونگذار برای آنها تعیین کرده، عمل کنند؟ این ۳ فاکتور در انتخابات اخیر کمتر مورد توجه ساختارهای تصمیمساز و سیاستگذار قرار گرفته است. نهاد شورای نگهبان که تنها وظیفهاش نظارت بر انتخابات، تضمین سلامت انتخابات و حفاظت از رای مردم است، مسیر نامناسب و نابجایی را پیموده است. در واقع این نهاد، انتخابات را بدل به انتخاباتی دومرحلهای کرده است. یعنی ابتدا شورای نگهبان برخی افراد از یک جناح خاص را انتخاب میکند، بعد مردم باید از میان افراد مورد نظر را انتخاب کنند! این روند به اندازهای ناصحیح است که به هیچ عنوان نمیتوان از آن دفاع کرد. حتی افراد اصولگرا هم به این روند معیوب اعتراف دارند و خواستار اصلاح آن شدهاند.
واقعا تعجب میکنم چطور ممکن است فردی مانند آقای باهنر که نسبت به واقعیتهای مرتبط با بحث احراز صلاحیتها آگاه است، اظهاراتی را مطرح کند که نسبتی با واقعیت ندارد. باید قبول کرد، روند فعلی باعث شده تا مردم با ابهامات فراوانی مواجه باشند و احساس کنند که سیستم اهمیت مشارکت آنها در انتخابات را درک نمیکند. بنابراین برای افزایش میزان مشارکت در انتخابات باید بسترهای لازم برای این ارتقا را فراهم ساخت تا مردم مجاب به مشارکت بیشتر در انتخابات شوند. زمانی که این بستر فراهم نشود، نمیتوان از مردم توقع داشت که وارد عرصهای شوند که برای آنها نفعی نداشته و مطالبات آنها را محقق نمیکند.
پیمان مولوی طی یادداشتی در شماره امروز ابتکار نوشت: وقتی در قرن ۱۸ پروسیها علم جنگلداری مدرن را پایهگذاری کردند شاید فکر نمیکردند در ایران بیش از ۵ دهه ما از تجربه آنها بر اقتصاد و بورس ایران مثال بزنیم. آلمانها میخواستند همه چیز شسته و رفته باشد، نیاز آنها به درآمد از جنگلها آنها را به سمت ایجاد جنگلهایی یکدست از نارون سوق داد، البته در آن زمان در اروپا واقعا برای گرم کردن از چوب درختان استفاده میکردند و زمستان واقعا سخت بود!
دلیل این امر این بود که آنها میخواستند جنگلهایی آراسته و با رشد زیاد داشته باشند و پروسیها به درختان همانند سرباز مینگریستند خود را فرمانده و جنگل را ارتش خود.
در ابتدا همه چیز زیبا و چشم نواز بود، اما فقط دو دور چرخش کافی بود تا نتایج آن توهم جنگلداری علمی هویدا شود.
آلمانها دچار مرگ جنگل شدند، به جای افزایش محصول شاهد افت شدید بودند، میدانید چرا؟ آنها در تولید چوب و افزایش درختان و جنگلهایی شسته و رفته نقش خزهها، سرخسها، زنبورها و قارچها را نادیده گرفتند و کل اکوسیستم را با ساده سازی بلاهت بار خود نابود کردند.
حالا نوبت بهداشت جنگل بود. حال زنبور رها میکردند و سعی میکردند که جزئیات اکوسیستم را عینی سازی کنند.
کلمهای که در اینجا با آن روبرو میشویم و نمیتوانیم به راحتی از آن گذر کنیم کلمه اکوسیستم یا زیست بوم است، البته من قصد ندارم در باب زیست شناسی صحبت کنم، ولی یکی از بزرگترین مغالطات در اقتصاد ایران و جهان از نادیده گرفتن همین یک مفهوم بر میخیزد. تجربه بشری پر است از نادیده انگاشتن و عدم درک این مفهوم البته خواهیم دید در برخی نادانسته و از روی جهالت و در برخی موارد به عمد و کاملا ذینفعانه.
اکوسیستم چیست؟ بوم سازگان یا اکوسیستم اشاره به گردآوری اجزا و روشهایی دارد که تشکیلدهنده و حاکم بر رفتار برخی زیر مجموعههای فضای زیستی میباشد. مفهوم ادراک شده این واژه معمولا برای اشاره به عناصر حیاتی و غیر حیاتی و تعامل آنها با یکدیدگر در محیطهای تعریف شده و بدون در نظر گرفتن محدودیتهای ذهنی درخصوص بزرگ و یا کوچک بودن آن منطقه بهکار میرود. واژه اکوسیستم برای اولین بار توسط اکولوژیست انگلیسی آرتور تنسلی در سال ۱۹۳۵ مورد استفاده قرار گرفت، بدین سو نگرش سیستمی را به قلمرو دانش اکولوژی اضافه کرد.
یک سیستم عبارت است از مجموعهای از عناصر که به گونهای در کتار یکدیگر قرار گرفته اند، بر هم سوار شدهاند و نسبت به هم تنظیم یافته اند و یا گاها در مقابل هم قرار دارند، اما به صورت یک کل عمل میکنند و برای رسیدن به یک هدف خاص. همه ما یک سیستم بیولوژیک به شمار میرویم، سیستمهای زنده و اکوسیستمها همواره از نوع سیستمهای پویا هستند و در طول زمان دستخوش تغییرات صوری و ساختاری گوناگونی میشوند.
محیط سیستم عبارت است از محموعه عواملی که بر سیستم موثر میافتد، ولی کنترل انها از حیطه امکانات سیستم خارج باشد.
درمورد سیستمهای زنده همانند انسان، گیاهان و جانوران و درنهایت اجتماعات زیستی با جامعه زندگاه همین عوامل محیطی هستند که در تعیین نحوه پراکندگی، چگونگی سازگاری موجود زنده با محیط و نیز ساختار اجتماعات زیستی نقش اساسی بر عهده دارند.
اکوسیستمها از جملگی در زمره سیستمهای باز به شمار میآیند یعنی تحت تاثیر عوامل محیطی قرار دارند.
نگاه به اقتصاد در کشورهایی همانند ایران که متخصص کنار گذاشتن علم اقتصاد هستند بیشتر غیر سیستمی و البته نگاه انها به اقتصاد و تحولات آن خطی است تا یک اکوسیستم در درونش میلیونها انسان با میلیاردها تفکر در حال زیست هستند.
بر همین اساس میتوان اولین و شاید مهمترین رکن در نحوه تصمیمگیری اقتصادی را بر همین اساس یعنی عدم درک سیستمی و ندیدن اقتصاد به عنوان یک اکوسیستم تلقی کرد.
روزنامه جوان طی یادداشتی در شماره امروز جوان نوشت: در حالی که یک طیف از اصلاحطلبان دنبال تحریم انتخابات هستند و مدام از آماده نبودن شرایط برای حضور در انتخابات میگویند، خبرهایی که طیف دیگر بروز میدهند، نشان میدهد از قضا اصلاحطلبان خیلی هم آماده انتخابات هستند!
محمد علی وکیلی مدیر مسئول روزنامه ابتکار و نماینده اصلاح طلب مجلس دهم در گفتوگویی در پاسخ به اینکه چینش انتخاباتی اصلاح طلبان در انتخابات مجلس امسال چگونه خواهد بود، میگوید: «در تهران اگر بنا باشد یک جریان گفتمانی نزدیک به اصلاحات وارد انتخابات شود، چنین لیستی احتمالاً به سرلیستی آقای جهانگیری شکل خواهد گرفت و بعضی از وزرای دولت سابق و بعضی از جوانان مثل آذری جهرمی و تعدادی از بانوان در این لیست قرار خواهند گرفت.»
او برخلاف برخی اصلاحطلبان تندرو، درباره میزان مشارکت هم نظر بدبینانهای ندارد و توضیح میدهد که «در حال حاضر، وضعیت مشارکت در انتخابات زیاد مناسب و خوشایند نیست، اما اگر در ماههای آینده شاهد یک فضای انتخاباتی، رقابتی و پرشور باشیم و نهادهای متولی انتخابات به بیانات رهبری در رابطه با انتخابات عمل کنند، ما شاهد بیش از ۶۰ درصد مشارکت مردم در انتخابات خواهیم بود. علی رغم اینکه مردم از بعضی مسائل ناراحت هستند، اما همین مردم در این شش هفت ماهه سال گذشته فهمیدند که جمهوری اسلامی هیچ آلترناتیوی ندارد و هویت اپوزیسیون منفعت طلب خارج نشین برایشان روشن شد.»