به گزارش تابناک، چندی پیش، یک مقام آمریکایی از صدور مجوز برای پرداخت پول برق ایران از سوی عراق خبر داد. به گفته آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، این معافیت تحریمی تا ۱۲۰ روز اعتبار داشت و عراق در این بازه زمانی باید نسبت به پرداخت بدهی خود به ایران اقدام میکرد.
زمان زیادی از این تصمیم نگذشته بود که دولت آمریکا، چهار بانک عراقی را تحریم و آنها را از انجام تراکنشهای دلاری تحت عنوان ارسال منابع ارزی آمریکا به ایران و دیگر کشورهای تحریم شده در خاورمیانه منع کرد.
حمید حسینی، عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق، در تشریح این موضوع به تابناک میگوید: پس از اتفاقاتی که چندی پیش در رابطه با کاهش صادرات گاز و برق ایران به عراق افتاد، رسانههای عراقی برای نخستین بار واکنشهای متفاوتی نشان دادند، به این صورت که نه تنها علیه ایران موضع گیری نکردند، بلکه منشا بروز چنین مشکلی را آمریکا دانستند. همچنین تصمیم قطع صادرات برق و گاز از سوی ایران را بحق دانستند. بنابراین فضاسازی رسانهای و دیگر مولفههای تاثیرگذار، رئیس دفتر شیا سودانی، نخست وزیر عراق، و سفیر ایران تصمیم به انعقاد قراردادی در این زمینه گرفتند.
حسینی درباره جزئیات قرارداد ایران و عراق تصریح کرد: بر اساس این قرارداد عراق موظف شد در مقابل گازی که از ایران دریافت میکند، نفت و نفت کوره تحویل دهد. (تهاتر گاز با نفت)
بنابراین دولت این کشور توافق مذکور را مصوب کرد و بر اساس آن قرار شد، از ماه آگوست روزانه ۳۰ هزار بشکه نفت خام و ۷۱ هزار بشکه نفت کوره در ازای صادرات گاز و برق به ایران تعلق گیرد.
این فعال بخش خصوصی گفت: ذکر این مهم لازم است که تهاتر این کالاها یعنی نفت خام و نفت کوره عراق در ازای برق و گاز ایران ارزش یکسانی ندارد؛ برای نمونه، ارزش ۳۰ هزار بشکه نفت تنها شش تا هفت میلیون دلار است. در حالی که ارزش صادرات برق و گاز ایران بیش از این ارقام است.
حسینی عنوان کرد: اما فارغ از ارزشگذاری در این زمینه اتفاقی که هم اکنون رخ داد، این است که نباید کار ایران و عراق به تهاتر کالا میرسید! چراکه گاز در زمره کالاهای تحریمی نبوده و حتی صادرات آن از ایران به ترکیه هم انجام میشد؛ بنابراین مشخص نیست آمریکا بر چه اساس برای وصول طلب ایران از سوی عراق سختگیری کرده است!
حسینی افزود: در زمینه برق نیز آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، از معافیت تحریمی ۱۲۰ روزه برای پرداخت بدهی عراق به ایران خبر داد. با این حال چندی بعد آمریکا اعلام کرد که ۱۴ بانک عراقی را که از طریق آنها قرار بود بدهی ایران نیز پرداخت شود، تحریم کرد!
عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق گفت: گویا آمریکاییها به دنبال مانعزایی در مبادلات ایران و عراق هستند. پس باید منتظر ماند و دید، فشار آمریکا بر عراق تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
او افزود: تامین برق و گاز عراق از سوی ایران، مساله مهمی است و در صورت بروز مشکل در این زمینه، نارضایتی اجتماعی در این کشور بروز پیدا میکند و به احتمال زیاد دوباره ناآرامیها و درگیریها به عراق بازگردد؛ اتفاقی که نه ایران و نه هیچ کشوری در منطقه خواستار آن نیست.
بر اساس این گزارش، آمریکا با تحریم ۱۴ بانک عراقی عملا به نقض معافیت تحریمی ۱۲۰ روزه خود برای پرداخت بدهی عراق به ایران اقدام کرده است. همچنین با سختگیری در زمینه وصول بدهی عراق برای واردات گاز ایران به بروز ناآرامیها در عراق کمک میکند.