بین الملل تابناک: پانصد و بیست و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
مقامات اوکراینی تخلیه اجباری را در بخشی از منطقه خارکیف در مرز دو جمهوری دونتسک و لوهانسک اعلام کردند. این دستور بعد از آن صادر شد که وزرات دفاع روسیه گفت نیروهایش در این منطقه پیشروی کردهاند.
به گزارش شبکه روسی «راشاتودی»، «آندری کاناشویچ» رئیس موقت اداره نظامی «کوپیانسک» فهرستی از ۳۷ شهرک نزدیک منطقه جنگی را منتشر کرد که ساکنانش باید آنها را تخلیه کنند. او حملات توپخانهای مداوم روسیه و وضعیت امنیتی را دلیل این تصمیم اعلام کرد و افزود این دستور خود شهر کوپیانسک را هم شامل میشود.
این اعلامیه در حالی منتشر شده که وزارت دفاع روسیه گفته واحد تهاجمی آن مواضع مقدم خود را حین انجام اقدامات تهاجمی بهبود دادهاند. یک کانال تلگرامی روس گزارش داد نیروهای روسیه تنها هفت کیلومتر از کوپیانسک فاصله دارند و خود این شهر اکنون در محدوده توپخانه قرار دارد.
کوپیانسک کمی بعد از آغاز درگیریها در اوکراین در فورریه ۲۰۲۲ به تصرف روسیه درآمد؛ اما کییف پاییز سال گذشته زمانی که مسکو سازماندهی مجدد نیروهایش در این منطقه را در تلاش برای تمرکز بر آزادسازی دونباس اعلام کرد، آن را پس گرفت.
این شهر در ۱۱۶ کیلومتری خارکیف قرار دارد و یک ایستگاه راهآهن ضروری برای تامین نیازهای نیروهای مستقر در جنوب است. کارشناسان نظامی روسیه میگویند اگر مسکو کنترل شهر کوپیانسک را به دست بگیرد، به دفع هر گرونه حمله اوکراین به جمهوری خلق لوهانسک کمک میکند.
رئیس اداره نظامی-مدنی خارکیف سهشنبه اعلام کرد نیروهای ارتش روسیه در تازهترین پیشروی خود توانستهاند کنترل پنج شهرک در استان خارکیف را به دست آورند. وزارت دفاع روسیه هم سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد حداقل ۲۱ عملیات تهاجمی نظامیان اوکراینی به مواضع نیروهای روسیه در محورهای جنوب دونتسک، کوپیانسک، زاپروژیا، کراسنیلیمان، خِرسون و خارکیف طی یک روز قبل از آن دفع شدند.
در ادامه تنشزاییهای لهستان با مسکو و مینسک و بازی کردن در زمین آمریکا، اکنون از استقرار چند هزار نظامی بیشتر این کشور در مرز با بلاروس خبر میرسد.
«ماریوش بلاشاک» وزیر دفاع لهستان امروز (پنجشنبه) خبر داد که ورشو قصد دارد ۱۰ هزار نظامی را در شرق این کشور برای محافظت از مرز با بلاروس مستقر کند.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، بلاشاک در اینباره توضیح داد: «حدود ۱۰ هزار نظامی در شرق کشور حضور خواهند داشت. ۴ هزار نفر از آنها مستقیماً از مرزبانان پشتیبانی خواهند کرد و ۶ هزار نفر دیگر در مناطق مرزی مستقر میشوند».
وزارت دفاع لهستان پیشتر گفته بود که «توماش پراها» فرمانده ارشد سازمان مرزبای این کشور، روز دوشنبه از این وزارتخانه خواسته بود که با انتقال یکهزار نظامی دیگر به مرز لهستان و بلاروس موافقت کند.
در حال حاضر و بعد از انتقال اعضای شرکت پیمانکار نظامی خصوصی «واگنر» به بلاروس، ارتش لهستان ۲ هزار نظامی را در مرز با این کشور مستقر کرد.
هفته گذشته نیز وزارت امور خارجه لهستان مدعی شد که دو بالگرد بلاروسی حریم هوایی این کشور را نقض کرده اند و پس از آن رئیس وزارت دفاع ورشو دستور افزایش تعداد نیروها در مرز با بلاروس را صادر کرد.
همزمان وزارت دفاع بلاروس نیز با رد کردن اتهامزنی لهستان درباره نقض حریم هوایی توسط بالگردهای بلاروس، گفت که این ادعاها برای توجیه تجمع نیروها و تجهیزات نظامی لهستان در مرز بلاروس مطرح شده است.
مشاور رئیس منطقه «دونتسک» اعلام کرد نیروهای روسیه آماده تهاجمی تمامعیار در این منطقه هستند.
«جان گاجین» به خبرگزاری ریانووستی گفت: نیروهای روسیه آماده تهاجم در جمهوری خلق دونتسک هستند. خیلی وقت است که نیروهای مسلحمان آماده تهاجمی تمامعیار هستند. ما در حال حاضر در پدافند عامل هستیم؛ تنها به این دلیل که در حال حاضر بودن در این وضعیت برایمان سودمند است.
این مقام منصوب روسیه افزود: مرگ پرسنل در پدافند عامل تنها یک به پنج است.
گاجین عنوان کرد که این تاکتیک فرماندهان روسیه به آنها اجازه میدهد بخش بزرگی از نیروهای دشمن را نابود کنند.
او در انتها گفت: ما درحال تکمیل وظیفهمان هستیم؛ زمانی که دستور صادر شود، پیشروی میکنیم.
رئیسجمهوری ایالات متحده با درخواست ۱۳ میلیارد دلار دیگر برای بودجه نظامی و ۱۲ میلیارد دلار برای امدادرسانی در بلایای طبیعی، به مصاف جمهوریخواهان در کنگره میرود.
به گزارش شبکه خبری بلومبرگ، مقداری از این بودجه برای کییف کنار گذاشته خواهد شد، چرا که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین همچنان خواستار حمایت غرب از ضد حمله متزلزل کشورش علیه روسیه است.
در ماه دسامبر، کنگره آمریکا ۴۵ میلیارد دلار بودجه اضافی برای درگیری اوکراین تصویب کرد که قرار بود تا اکتبر ادامه یابد و مجموع کمک را به ۱۰۰ میلیارد دلار رساند.
طرح درخواست جدید مالی، جلوگیری از تعطیلی دولت ایالات متحده در سپتامبر را پیچیدهتر میکند چرا که بودجه برای این سال مالی منقضی میشود.
شبکه خبری سیانان به نقل از یک مقام اوکراینی گزارش داد که کییف اولین گزارش در مورد استفاده از مهمات خوشهای که توسط ایالات متحده در اختیارش قرار گرفته را به پنتاگون ارائه کرده است.
این منبع آگاه به سیانان گفت که این سند حاوی اطلاعاتی درباره تعداد مهمات شلیک شده و اهداف روسی نابود شده است، اما از ارائه آمار دقیق خودداری کرد.
سیانان افزود که این گزارش توسط پنتاگون به عنوان بخشی از معامله در مورد تامین این نوع مهمات، از اوکراین درخواست شده است.
ماه گذشته، الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین به سیانان گفت که میتواند اولین گزارش در مورد استفاده از مهمات خوشهای توسط نیروهای اوکراینی را در اواخر ژوئیه به پنتاگون ارائه کند.
در هفتم ژوئیه، دولت ایالات متحده از بسته کمک نظامی جدیدی به اوکراین رونمایی کرد که شامل مهمات خوشهای بود. این اقدام با انتقاد گسترده فعالان حقوق بشر و مخالفت برخی از قانونگذاران آمریکایی مواجه شد.
کنوانسیون مربوط به مهمات خوشهای (CCM) که توسط ۱۲۳ کشور تصویب شده، استفاده از بمبهای خوشهای را ممنوع کرده است. ایالات متحده، اوکراین، روسیه، چین، هند، پاکستان و کره جنوبی و رژیم صهیونیستی این کنوانسیون را امضا نکردهاند.
حمله اوکراین به دونتسک با بمب های خوشه ای
دفتر نمایندگی جمهوری خلق دونتسک در مرکز مشترک کنترل و هماهنگی موضوعات مربوط به جرایم جنگی اوکراین (JCCC) امروز (پنجشنبه) در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که ارتش اوکراین، اوایل صبح امروز، در بازه زمانی ۲۵ دقیقه سه بار شهر دونتسک را با مهمات خوشهای گلولهباران کرد.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «ریانووستی»، دفتر نمایندگی جمهوری خلق دونتسک در مرکز مشترک کنترل و هماهنگی موضوعات مربوط به جرایم جنگی اوکراین در بیانیهای اعلام کرد: حدود ساعت ۰۴:۲۵ امروز (پنجشنبه به وقت مسکو) شلیکهایی از نیروهای مسلح اوکراین در محورهای شهرک نتایلوو شهر دونتسک (مناطق کوبیشفسکی و کیفسکی) ثبت و سه گلوله کالیبر ۱۵۵ میلیمتری شلیک شد.
یکی از کمکهای واشنگتن به اوکراین، که به تازگی جنجالی شده، بحث مهمات خوشهای است که واکنشهای منفی زیادی به همراه داشته است. گزارشها همچنین نشان میدهد که ارتش اوکراین به تازگی استفاده از این مهمات خوشهای ارسالی از ایالات متحده را علیه مواضع روسیه و روستای مرزی آغاز کرده است.
از طرف دیگر، وزارت دفاع روسیه همچنین از دفع حملات پهپادی کییف به منطقه مسکو خبر داد و گفت: حملات پهپادی ارتش کییف به حومه شهر «کالوگا» و حومه مسکو و همچنین شهر سواستوپل روسیه را خنثی کرده است.
وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود اعلام کرد: «تلاش اوایل صبح امروز رژیم کییف برای حمله پهپادی بر فراز شهر کالوگا، حومه مسکو و همچنین سواستوپل، خنثی شد که تلفات یا خساراتی در پی نداشت.»
این بیانیه میافزاید: «دو پهپاد که در حال نزدیک شدن به شهر مسکو بودند به وسیله سامانه پدافند هوایی ارتش روسیه منهدم شد. در نزدیکی سواستوپل نیز دو پهپاد مورد اصابت سامانه پدافند هوایی قرار گرفت و 9 پهپاد دیگر نیز با استفاده از ابزارآلات جنگ الکترونیک از بین رفت و در دریای سیاه سقوط کرد.»
طی هفتههای اخیر، ارتش اوکراین حملات پهپادی علیه مواضع روسیه را تشدید کرده که همگی ناموفق بوده است. در یکی از جدیدترین این حملات، مقامهای روسیه، روز گذشته (چهارشنبه ۱۸ مرداد ماه) اعلام کردند که دو پهپاد ارتش اوکراین که عازم «مسکو» پایتخت روسیه بود، توسط پدافندهای هوایی روسیه منهدم شد.
مقامهای ارشد روسیه از جمله «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین و «ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه حملات نیروهای اوکراینی به خاک این کشور را مصداق بارز تروریسم دولتی دانسته و خواستار توقف هرچه سریع تر آن شدهاند.
پیش از این نیز «دیمیتری مدودف» نایب رئیس شورای امنیت ملی روسیه با بیان اینکه رژیم کییف نتوانسته به هیچ موفقیتی در جریان ضدحملات خود برسد، گفته بود که روسها باید برای افزایش حملات اوکراینیها به اهداف غیرنظامی آماده باشند.
با وجود ارسال تجهیزات گسترده از سوی کشورهای غربی برای اوکراین، بسیاری از کارشناسان احتمال پیروزی این کشور در نبرد با روسها را ناچیز ارزیابی میکنند.
آمریکا روسیه را متهم به تدارک حملهای ساختگی در دریای سیاه کرد
جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی دولت آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی به خبرنگاران در واشنگتن گفت: ما نگران تشدید گرسنگی جهانی در نتیجه توقف توافق صادرات غلات دریای سیاه هستیم. از روز دوشنبه تاکنون، روسیه مکرر بنادر اوکراین را بمباران کرده است.
این مقام کاخ سفید ادعا کرد: ما اطلاعات بیشتری داریم. ارتش روسیه ممکن است هدف قرار دادن تاسیسات غلات اوکراین را گسترش دهد که شامل حملات علیه کشتی های غیرنظامی در دریای سیاه می شود.
کربی گفت: روسیه هم اکنون علنی اعلام کرده است، همه کشتیهایی که به سمت بنادر اوکراین و آبهای دریای سیاه حرکت میکنند، بالقوه محمولههای نظامی حمل می کنند. اطلاعات ما نشان می دهد که روسیه خطوط دریایی دیگر در مجاورت بنادر اوکراین را مین گذاری کرده است.
این سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا ادامه داد: روز گذشته، روسیه ویدئویی از کشف و انفجار مین دریایی اوکراینی منتشر کرد. ما معتقدیم که این یک تلاش هماهنگ برای توجیه هرگونه حمله به کشتی های غیرنظامی در دریای سیاه و مقصر دانستن اوکراین است؛ بنابراین، ما این تحولات را از نزدیک دنبال خواهیم کرد. ما باید هشدار خود را اعلام می کردیم تا طرح های روسیه را روشن سازیم.
پیش از این، آدام هاج، دیگر سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت که مقامهای آمریکا اطلاعاتی دارند که نشان میدهد مینهای دریایی بیشتری در نزدیکی بنادر اوکراین کار گذاشته است.
وی تصریح کرد: ما معتقدیم که این تلاشی هماهنگشده برای توجیه هر گونه حمله به کشتیهای غیرنظامی در دریای سیاه و مقصر معرفی کردن اوکراین است.
دیمیتری پسکوف سخنگوی دولت روسیه ۲۶ تیرماه با اعلام به تعلیق درآوردن طرح توافق صدور غلات اوکراین از سوی روسیه گفت که روسیه زمانی به توافقنامه بازمیگردد که پایبندی به بخش دوم توافق اجرا شود؛ این قسمت غرب را ملزم میکند تا محدودیتها بر صادرات کشاورزی و کود را رفع کند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در واکنش به اقدام روسیه گفت: من عمیقاً از تصمیم روسیه برای توقف و پایان دادن به اجرای طرح دریای سیاه (توافق صادرات غلات) از جمله لغو تضمین های امنیتی روسیه در کشتیرانی در بخش شمال غربی دریای سیاه متاسفم.
به گزارش خبرنگار ایرنا، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز در جمع خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک افزود: این طرح عبور ایمن بیش از ۳۲ میلیون تن کالاهای غذایی از بنادر اوکراین را تضمین کرده است.
دبیر کل سازمان ملل که ۲۰ تیرماه در نامه ای به ولادیمیرپوتین، رئیس جمهور روسیه با ارائه پیشنهادی، خواستار حفظ توافق غلات موسوم به ابتکار دریای سیاه که در پی جنگ اوکراین صورت گرفت، شده بود، اضافه کرد: طرح دریای سیاه به همراه یادداشت تفاهم در مورد تسهیل صادرات محصولات غذایی و کودهای شیمیایی روسیه، راه نجاتی برای امنیت غذایی جهانی و چراغ امیدی در جهان آشفته بوده است.
قرارداد کریدور غلات به منظور کاهش تأثیر جنگ روسیه و اوکراین بر قیمت جهانی مواد غذایی و به خصوص تامین غلات مورد نیاز تعدادی از کشورهای وارد کننده با ابتکار ترکیه و با همکاری سازمان ملل متحد، روسیه و اوکراین یک سال پیش در استانبول (۲۲ ژوئیه ۲۰۲۲ ـ ۳۱ تیرماه ۱۴۰۱) امضا شد.
زلنسکی: آلمان باز هم سامانههای پاتریوت به ما میدهد
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین چهارشنبه شب در پیام ویدئویی خود گفت: آلمان باز هم سامانههای موشکی دفاع هوایی پاتریوت به اوکراین میدهد. آلمان و اوکراین بر سر تامین سامانههای موشکی دفاع هوایی پاتریوت اضافی به کییف به توافق رسیدهاند.
رئیس جمهور اوکراین خاطرنشان کرد: امروز خبرهای خوبی از آلمان به گوش میرسد که دقیقاً همان چیزی است که ما با اولاف شولتز، صدر اعظم این کشور به توافق رسیدیم.
زلنسکی با اظهار تشکر از آلمان به دلیل اینکه سیستمهای پاتریوت دیگری در راه اوکراین است، تاکید کرد: این سامانهها برای دفاع از مردم ما در برابر ترور روسیه ضروری است و این موضوع قطعاً ما را به ایجاد یک سپر هوایی کامل نزدیکتر میکند و به مردم، شهرها و روستاهای ما در برابر حملات روسیه کمک خواهد کرد.
به نوشته اوکراین اینفو، برلین اوایل روز چهارشنبه تصمیم خود را برای ارسال دو پرتابگر پاتریوت دیگر به اوکراین اعلام کرد.