بین الملل تابناک: پانصد و سی و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه امروز (یکشنبه) در بیانیهای اعلام کرد که سامانه پدافند هوایی ارتش روسیه در ۲۴ ساعت گذشته، ۲۳ پهپاد، سه گلوله توپخانهای «هیمارس ام ال آر اس» و سه موشک ضدرادار «هارم» (HARM) ارتش اوکراین را منهدم کرد.
خبرگزاری روسی «ریانووستی» در این خصوص گزارش کرد، وزارت دفاع روسیه گزارش کرد که سامانههای پدافند هوایی روسیه، سه راکتانداز چندگانه و سیستم موشکی تاکتیکی انعطافپذیر اوکراین را رهگیری و یک موشک ضد رادار هارم را سرنگون کرد.
طبق این گزارش، در ۲۴ ساعت گذشته، ۲۳ پهپاد اوکراین نیز در دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپروژیا توسط سامانه پدافند هوایی روسیه منهدم شد.
وزارت دفاع روسیه همچنین گزارش کرد که در مجموع از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در بیش از یکسال گذشته، ۴۶۱ جنگنده اوکراینی، ۲۴۶ بالگرد، پنج هزار و ۸۷۷ پهپاد، ۴۳۱ سامانه موشکی ضدهواپیما، ۱۱ هزار و ۴۰۹ تانک و دیگر خودروهای زرهی، یکهزار و ۱۴۴ راکتانداز چندگانه، پنج هزار و ۹۵۱ قبضه توپخانه صحرایی و خمپاره و ۱۲ هزار و ۳۳۴ خودروی ویژه نظامی اوکراین منهدم شده است.
وزارت دفاع روسیه همچنین گزارش کرد که ۲۳ حمله نیروهای مسلح اوکراین در جبهههای زاپروژیا، دونتسک، کوپیانسک و کراسنولیمان با موفقیت دفع شد. در این مناطق روزانه بیش از ۷۰۰ نظامی اوکراینی کشته و زخمی شدهاند.
بنا بر گزارش وزارت دفاع روسیه، در نزدیکی شهر اوچاک نیز انبار مهمات نیروهای مسلح اوکراین منهدم شد.
رادیو رژیم صهیونیستی امروز یکشنبه گزارش داد که سفارت اوکراین در تل آویو به نمایندگی از ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهور این کشور به مسئولان رژیم اسرائیل درباره اخراج اوکراینی ها از سرزمین های اشغالی هشدار داده است.
به گفته این رادیو، سفارت اوکراین در تل آویو به نمایندگی از زلنسکی گفته است: «اگر اخراج اوکراینی ها از اسرائیل (سرزمین های اشغالی) متوقف نشود، ورود اسرائیلی ها (صهیونیستها) به شهر اومان" در اوکراین ممنوع و توافقنامه لغو روادید نیز فسخ خواهد شد.»
بر اساس داده های سفارت اوکراین، رژیم اسرائیل در سال ۲۰۲۲، ۲۷۰۵ شهروند اوکراینی را اخراج کرد. در نیمه اول سال ۲۰۲۳، این رژیم ۲۰۳۷ شهروند اوکراینی را اخراج کرد که تقریباً به اندازه کل سال ۲۰۲۲ میلادی بوده است. اوکراینی هایی که اجازه ورود به آنها به سرزمین های اشغالی نیز داده نمی شود، شب ها در فرودگاه روی زمین می خوابند و سپس سوار هواپیما می شوند.
یوگن کورنیشوک سفیر اوکراین در سرزمین های اشغالی امروز در این باره گفت: «غیرقابل تصور است که ما مجبور به انحراف از رسم خود برای میزبانی از دهها هزار اسرائیلی (صهیونیست)در اومان، با وجود خطرات امنیتی بالا و تلاشهای لجستیکی عظیم باشیم، در حالی که کابینه اسرائیل (رژیم صهیونیستی) در مقابل با ما بدرفتاری می کند.»
پیش از این نیز بحران سیاسی بین رژیم صهیونیستی و اوکراین در سایه جنگ در این کشور بروز کرده بود. مقامهای اوکراینی بارها از رژیم صهیونیستی به خاطر همراهی نکردن زیاد این رژیم در جنگ این کشور از بیم روسیه انتقاد کرده اند و از طرف دیگر مقامهای روسیه نیز بارها به رژیم صهیونیستی درباره هرگونه همکاری تسلیحاتی با اوکراین هشدار داده اند.
انتقاد مقامات آمریکایی از استراتژی کییف، شکاف میان متحدان را در زمانی حساس افزایش میدهد. مقامات ایالات متحده به طور فزایندهای از استراتژی ضدتهاجمی اوکراین انتقاد میکنند و در مورد چشمانداز موفقیت این کشور که باعث تعمیق تنش بین کییف و واشنگتن در بحرانیترین برهه جنگ از زمان حمله روسیه شده است، ابراز نارضایتی میکنند.
روزنامه فایننشال تایمز امروز یکشنبه در گزارشی تحت عنوان اینکه «آمریکا شک دارد که ضدحمله اوکراین بتواند به سرعت موفق شود» آورده است: کییف اوایل تابستان با حمایت قاطع ایالات متحده، ضد حمله خود را علیه نیروهای روسیه آغاز کرد، اما پیشرفت آن کند بوده و تحلیلگران میگویند که اوکراین برای پس گرفتن حجم قابل توجهی از قلمروی خود پیش از اینکه تغییرات آب و هوایی و گل آلود شدن زمین مانع مانورها شود یا نیروهایش قدرت رزمی خود را از دست بدهند، مبارزه خواهد کرد.
بدبینی در مورد این ضد حمله در واشنگتن، تنها چند هفته قبل از پایان بسته ۴۳ میلیارد دلاری کمکهای مالی ایالات متحده برای اوکراین است که دولت بایدن را ملزم میکند تا موافقت کنگره را برای کمک بیشتر به این کشور به دست آورد.
ساموئل چاراپ، دانشمند ارشد علوم سیاسی در "رند کورپوریشن" میگوید: «من فکر نمیکنم که شما استدلالی از کسی بشنوید که بگوید در حال حاضر اوضاع به خوبی پیش میرود یا این که اوضاع به سمت نقطهای میرود که مردم آن را خوب میدانند، اما چیز خاصی هم در مورد "پلن بی" وجود ندارد.»
ایالات متحده و اوکراین در ابتدا برای یک حمله بهاری برنامهریزی کردند که به سرعت نیروهای روسیه را در تابستان عقب براند. اما پیشرفت آهسته در میدان، کییف را بر آن داشت تا به تاکتیکهای سنتیتر به جای مانورهای تسلیحاتی ترکیبی که ایالات متحده و متحدان غربی آن در اروپا در اوایل سال جاری به آنها آموزش دادند، بازگردد.
اوکراینیها طی این روزها دستاوردهای کوچکی داشتند، اما مقامات ایالات متحده به طور خصوصی درباره وقوع جنگ فرسایشی که به نظر میرسد تا سال آینده ادامه خواهد داشت، هشدار میدهند، در حالی که حمایت مستمر از کییف را تکرار میکنند.
مایکل کوفمن، عضو ارشد بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی و دانشمند پژوهشی اصلی در مرکز تحلیلهای دریایی، میگوید: «به هر کجای این ضد حمله نگاه کنید، حداکثر حدود ۱۰ کیلومتر پیشروی کردهایم.»
یکی از نقاط تنش بین مقامات ایالات متحده و اوکراین بر نحوه استقرار ارتش کییف متمرکز شده است. مقامات ایالات متحده اوکراین را تشویق کردهاند که کمتر ریسک ریز باشد و نیروهای خود را به طور کامل به محور اصلی ضد حمله در جنوب متعهد کند تا بتواند از خطوط دفاعی روسیه برای رسیدن به دریای آزوف عبور کند و عملا پل زمینی روسیه، از جنوب اوکراین به کریمه را که یک قطب نظامی حیاتی به شمار میرود، قطع کند.
واشنگتن همچنین از اوکراین خواسته که قدرت جنگی بیشتری را به جنوب بفرستد و تمرکز خود را بر شرق که تقریبا نیمی از نیروهایش در آن درگیر هستند، متوقف کند. اما اوکراین در عوض برخی از بهترین واحدهای رزمی خود را در شرق اوکراین در نبرد برای پس گرفتن باخموت مستقر کرده است. در این میان، اوکراین هم تسلیحات بیشتری میخواهد.
اما مقامات آمریکایی میگویند که ایالات متحده به اندازه کافی از موشکهای بالستیک تاکتیکی تولید نمیکند که بتواند اوکراین را تا حدی مسلح کند که تفاوت قابل توجهی در میدان جنگ رقم بزند. آنها همچنین گفتهاند که موشکهای دوربرد پیشرفتهای را که کییف به دنبال آن است، به دلیل نگرانی از تشدید درگیری با روسیه، ارائه نمیکنند.
ساموئل چاراپ، دانشمند ارشد علوم سیاسی در رند کورپوریشن میگوید: «عصای جادویی وجود ندارد. سخت است که بگوییم حمله دوربرد موشکها میتواند مشکل میدانهای مین یا همه مشکلات در شکستن خطوط دفاعی را برطرف کند. این لجستیک روسیه را پیچیده خواهد کرد، اما این مشکل اصلی یا تنها مشکل امروز اوکراینیها نیست.»
مارک کانسیان، مشاور ارشد اندیشکده سیاسآیاس در واشنگتن هم در رابطه با احتمال مقاومت کنگره آمریکا در مقابل ارائه کمکهای جدید به کییف گفت: «انسداد یا کاهش کمک آمریکا بعید است، اما با توجه به افزایش نگرانیها در چپ و راست، یک نبرد سیاسی اجتنابناپذیر است. با این حال، تاکنون مخالفان در مواجهه با حمایت قوی دو حزب، کمکها را متوقف نکرده یا حتی کاهش ندادهاند. آنچه جدید است، نتایج ناامیدکننده ضدحمله اوکراین تاکنون است.»
حتی اگر کنگره جدیدترین بسته کمک مالی اوکراین را که توسط کاخ سفید درخواست شده، تأیید کند، برخی از مقامات و تحلیلگران آمریکایی میگویند با توجه به انتخابات ریاست جمهوری و وعده بلندمدت تسلیحاتسازان برای ساخت مهمات، بعید به نظر میرسد که واشنگتن بتواند در سال آینده هم در همین سطح کمکهای مرگبار به اوکراین ارائه دهد.
اندی هریس، نماینده جمهوریخواه کنگره و از اعضای کمیته حمایت از اوکراین که حامی قاطع کییف به شمار میرود، به تازگی گفت که ضد حمله اوکراین «شکست خورده است.» او گفت: «آیا این وضعیت، یک بنبست است؟ آیا باید در مورد آن واقعبین باشیم؟ احتمالا باید اینطور باشیم. من فکر میکنم ما احتمالا باید این کار را انجام دهیم. من صریح میگویم که این ضد حمله شکست خورده است.»
او همچنین نسبت به روند جنگ بدبین است و گفت: «دیگر مطمئن نیستم که بتوان در این جنگ برنده شد.»
در حالی که هیچکس در دولت بایدن دستیابی به موفقیت قبل از شروع زمستان را رد نکرده است، تعداد کمی از آنها خوشبینی زیادی دارند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا به واشنگتن پست گفت: «فکر میکنم هنوز هیچ تصمیمی گرفته نشده است. فکر نمیکنم ما ظرف یک ماه و شاید هم بیشتر بدانیم که آیا این ضدحمله دستاوردهای استراتژیک قابل توجهی برای اوکراین از نظر پس گرفتن قلمرو خواهد داشت یا خیر.»
«دیمیتری مدودف» نایب رئیس شورای امنیت ملی و رئیسجمهور پیشین روسیه روز گذشته (شنبه) تصریح کرد که درگیریها میان روسیه و اوکراین احتمالاً برای سالها یا حتی دههها ادامه خواهد داشت.
بنا بر گزارش شبکه راشاتودی، وی در یک پست تلگرامی نوشت که برای روسیه، جنگ اوکراین یک تقابل «حیاتی» است و نبردی برای موجودیت این کشور است.
وی در بخشی از اظهاراتش گفت که روسیه باید دولت اوکراین را که «در ماهیت خود تروریستی» است، نابود کرده و آن را به طور کامل از بین ببرد و مطمئن شود که «این کثیفی» هرگز دوباره ظاهر نخواهد شد.
وی در این خصوص گفت: «اگر (جنگ اوکراین) سالها یا حتی دههها ادامه داشته باشد، ما چنین چیزی را دوست نداریم اما آن را میپذیریم. چارهای نداریم: یا رژیم سیاسی متخاصم آنها را نابود میکنیم یا غرب در نهایت روسیه را تکه تکه می کند که در این صورت با ما از بین خواهد رفت. هیچکس نیازی به چنین چیزی ندارد».
شبکه راشاتودی در ادامه گزارش خود نوشت که احتمالاً اظهارات مدودف به یک جنگ تمام عیار هستهای اشاره دارد.
نائب رئیس شورای امنیت ملی روسیه با اشاره به این موارد ادامه داد: « بنابراین، تنها راه، برچیدن کامل ماشین دولتی کشور متخاصم و تضمین مطلق وفاداری برای آینده است. چنین چیزی تنها از طریق کنترل روسیه بر تمام آنچه که در قلمروهای کشور پیشین باندریت (اوکراین) در حال رخ دادن است و یا رخ خواهد داد اتفاق خواهد افتاد و ما به آن دست مییابیم».
مدودف پیشنهاد کرد که برای غرب، جنگ اوکراین یک «جنگ عجیب» است و حمایت آنها از اوکراین نمیتواند تا ابد ادامه داشته باشد و غرب با چنین رویکردی، به سمت شکست پیش میرود.
وی در خصوص حمایت غرب از اوکراین نوشت: «برای آنها، این یک جنگ عجیب است که افرادی که برایشان ناشناس است در حال مرگ هستند و در حالیکه برای چنین چیزی متأسف نیستند، اما نمیتوانند پا را فراتر از نقطهای که بسیار به ضررشان باشد بگذارند».
این مقام روس با اشاره به اینکه حمایتهای غرب از اوکراین در نهایت متوقف خواهد شد، گفت: «جنگ دیگران زود یا دیرتر برایشان خسته کننده، پرهزینه و نامربوط خواهد شد».
"اوکراین با سه سناریوی احتمالی در میانه ضد حمله نه چندان موفق خود روبروست که هر یک سطحی از خطر را برای این کشور در پی دارد."
"پل رونژایمر" معاون سردبیر بیلد آلمان در تحلیل خود نوشته است: اگر تلاشهای کنونی کییف شکست بخورد، نیروهای روسی ممکن است حملات خود را تشدید کرده و اراضی بیشتری را تحت کنترل خود درآورند.
در این مقاله آمده است: اوکراین میتواند به تلاش خود برای شکستن دفاع روسیه حتی با توجه به اینکه دستاوردی قابل توجه تاکنون کسب نکرده، ادامه دهد.
تاکنون دولت ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراینی خوشبین بوده و مصمم به ادامه کارزار خود است. گزارش شده اگر این ضد حمله در دستیابی به دستاوردهایی قابل ملاحظه و چشمگیر تا پایان سال جاری میلادی شکست بخورد و به نتیجهای نرسد، کییف یک ضد حمله دیگر را در بهار سال آتی میلادی انجام خواهد داد.
نویسنده این مقاله مدعی است که مقامها در کییف به شدت بابت انتقادها از تاکتیکهای این ضد حمله در میان کشورهای غربی خسته و ناامید شدهاند.
معاون سردبیر نشریه بیلد همچنین پیشبینی میکند: یک مسیر دیگر پیش روی اوکراین ادامه ضد حمله و همزمان حضور در مذاکرات صلح با روسیه است. چنین تغییر موضعی از سوی زلنسکی برای مردم اوکراین سخت خواهد بود.
این در حالی است که زلنسکی اکتبر سال گذشته میلادی حکمی را امضا کرده که مذاکرات با طرف روسی یعنی ولادیمیر پوتین را ممنوع کرده است و نظرسنجیهای اخیر نشان میدهد که ۷۲ درصد از مردم اوکراین نیز مخالف گفتوگو با روسیه هستند.
در بدترین سناریوی مطرح شده از سوی معاون سردبیر نشریه بیلد، مساله توقف حمله، انتصاب فردی از دولت روسیه و به صورت بالقوه تحت کنترل درآمدن بخشهایی از خارکیف توسط مسکو بیان شده است. البته چنین چیزی محتمل نیست چون روسیه در تلاش برای احیای ضررهای خود است.
اوایل ژوئن سال جاری میلادی، ارتش اوکراین ضد حملهای را علیه نیروهای روسی و با هدف بازپس گیری اراضی خود تحت کنترل روسیه در شرق و جنوب شرق آغاز کرده است. اما با وجود حمایتهای گسترده از سوی غرب، نیروهای اوکراینی به دستاوردهای چندانی نرسیدهاند.
بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، این علمیات باعث کشته شدن ۴۳ هزار اوکراینی و از بین رفتن ۵۰۰۰ قطعه سلاح و مهمات شده است.
مقامهای ارشد کییف و برخی از کشورهای غربی اذعان کردهاند که این فشارها نتوانسته انتظارات اولیه را برآورده کند و آهستهتر از پیشبینیهاست.
اقدام بی سابقه برای ارسال ۲۳ جنگنده اف-۱۶ به اوکراین
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین که برای دیدار با مقامات هلند به این کشور سفر کرده، از انتقال ۴۲ فروند جنگنده اف۱۶ این کشور به اوکراین خبر داد.
ولودیمیر زلنسکی در جریان سفر به کشور هلند اظهار داشت، دولت این کشور تصمیم گرفته ۴۲ فروند جنگنده اف۱۶ را در اختیار کییف قرار دهد.
زلنسکی در پیامی که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، از توافق با مارک روته نخست وزیر هلند بر سر انتقال ۴۲ فروند جنگنده اف۱۶ به کشورش خبر داد.
وی در این خصوص نوشت: انتقال این ۴۲ فروند تنها آغاز جریان ورود این هواپیماها به اوکراین است و تعداد قابل توجهی نیز از کشورهای شرق اروپا در اختیار کییف قرار خواهند گرفت.
یوری اینهات سخنگوی نیروی هوایی اوکراین در آوریل ۲۰۲۳ گفت، جنگندههای ساخت آمریکا حتی پیش از حمله روسیه به اوکراین و در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۸ در فرودگاه اوکراین فرود آمدهاند.
اولکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین نیز پیشتر گفته بود که ارتش این کشور به جنگندههای نظامی ترجیحا جنگندههای اف-۱۶ نیاز دارد تا بتواند از حریم هوایی خود محافظت و در صورت نیاز به اهدافی در زمین حمله کند.
روسیه هشدار داده است که در اختیار قرار دادن جنگندههای اف ۱۶ به اوکراین، تهدیدی هستهای علیه این کشور محسوب میشود.
هلند: اف-۱۶ به اوکراین خواهیم داد
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مارک روته پس از دیدار دوجانبه با زلنسکی، به همراه یکدیگر از دو فروند جنگنده اف-۱۶ در پایگاه نظامی ارتش هلند در آیندهوون بازدید کردند.
نخستوزیر هلند به رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که بعد از بر طرف شدن شرایط مورد نیاز، هلند و دانمارک به اوکراین اف-۱۶ خواهند داد.
هر چند روته توضیح دقیقی درباره اینکه منظور وی از شرایط مورد نیاز چیست، نداده، گویا نخست وزیر هلند به شرایطی از قبیل تکمیل آموزش خلبانان اوکراینی برای پرواز با جنگنده اف-۱۶ اشاره دارد.
مارک روته درباره اینکه هلند و دانمارک چه تعداد جنگنده اف-۱۶ در اختیار اوکراین خواهند داد، هم اظهارنظری نکرد.
بیشتر تجهیزات آمریکا برای اوکراین وارد بازار سیاه میشود
مشاور ارشد سابق پنتاگون گفت، اکثر تجهیزات نظامی آمریکا به اوکراین، در نهایت میتواند سر از «بازار سیاه» درآورد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، «داگلاس مکگرگور» مشاور ارشد سابق پنتاگون در شبکه اجتماعی «ایکس»، توییتر سابق نوشت: ما میلیاردها دلار تجهیزات به اوکراین ارسال میکنیم و بیشتر آن احتمالا در بازار سیاه ناپدید میشود و پولها هرگز به آنجا که باید برسد، نمیرسد. آنچه اکنون در حال رخ دادن است، توجه و درک ما را نیاز دارد.
از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین (۲۴ فوریه ۲۰۲۲)، غرب کمکهای مالی و تجهیزات نظامی گستردهای را به اوکراین ارسال کرده است. در این میان، آمریکا با ارسال بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار کمک از بزرگترین حامیان کییف محسوب میشود. روسیه هم بارها از غرب خواسته است تا «پمپاژ تسلیحات به اوکراین» را متوقف کند و اعلام کرده که ادامه چنین روندی، درگیریها و خصومتها میان روسیه و اوکراین را طولانیتر میکند.