بین الملل تابناک: پانصد و شصت و هشت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
رسانههای غربی روز یکشنبه گزارش دادند که «ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین پس از بازگشت از سفرش به آمریکا، در لهستان توقف داشت اما هیچ یک از مقامات رسمی این کشور با وی دیدار نکردند.
تنش بین اوکراین و لهستان طی هفتههای اخیر به دلیل صادرات غلات افزایش یافته است و «ماتیوس موراویتسکی» نخست وزیر لهستان به زلنسکی درباره اهانتهای جدید به این کشور هشدار داده است.
موراویتسکی شامگاه شنبه خطاب به «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین هشدار داد که هرگز دوباره به مردم لهستان توهین نکند.
وی در اینباره گفت: « من میخواهم به رئیس جمهور زلنسکی بگویم که دیگر هرگز به لهستانیها توهین نکند، همانطور که اخیراً در سخنرانی خود در سازمان ملل انجام داد».
زلنسکی طی سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل ضمن متهم کردن لهستان به اجرای نمایش سیاسی با استفاده از اختلافات در توافق غلات، گفته بود: « برخی از دوستان ما در اروپا، از موضوع صادرات غلات یک فیلم هیجانانگیز ساختهاند».
«گرانت شاپس» وزیر دفاع بریتانیا در گفتگو با شبکه «اسکاینیوز»، تصریح کرد که انگلیس قصد دارد تا پایان سال جاری میلادی، ۳۰ هزار نیروی نظامی اوکراین را آموزش دهد.
وی در این خصوص تصریح کرد: «تا پایان امسال، هدف ما، آموزش ۳۰ هزار پرسنل نظامی اوکراین است».
پیشتر، وزارت دفاع انگلیس گزارش کرده بود که نیروهای ویژه بریتانیا، آموزش یکهزار نظامی اوکراینی برای انجام عملیات زمینی در قایقهای کوچک را تکمیل کرده است.
طبق این گزارش، در مجموع، ۲۰ هزار نظامی اوکراینی بعنوان بخشی از عملیات چندملیتی آموزشی «اینترفلکس»، آموزش دیدهاند.
وزارت دفاع روسیه از کشته شدن حدود ۵۶۰ نظامی اوکراینی طی ۲۴ ساعت گذشته در مناطق مختلف در محدوده عملیات ویژه نظامی روسیه خبر داد.
«ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه در گزارش روزانه درباره آمار جنگ در اوکراین اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته چهار حمله اوکراین دفع، حدود ۳۰۵ نظامی اوکراینی کشته و ۲ خودروی زرهی، ۷ خودرو نظامی و یک سامانه توپخانه در محور دونتسک منهدم شد.
وی افزود: تجمعات نیروهای اوکراینی در محور «زاپروژیا» بمباران و حدود ۳۵ نظامی این کشور کشته، یک خودروی پیاده نظام، ۳ خودرو زرهی و ۵ قبضه توپ آنها منهدم شد.
به گفته کوناشنکوف، در محور «کراسنی لیمان» هم دو حمله نیروهای اوکراینی دفع و محل تجمعات آنها بمباران شد که طی آن بیش از ۵۰ نظامی اوکراینی کشته شدند و دو خودروی زرهی، دو کامیون کوچک و یک سامانه توپخانه منهدم شد.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه تأکید کرد که در محور «خرسون» هم حدود ۴۰ نظامی اوکراینی کشته شدند و دو دستگاه خودرو، مهمات توپخانه ای و یک انبار مهمات میدانی منهدم شد.
بر اساس گزارش این مقام ارشد روس، طی ۲۴ ساعت گذشته یک فروند بالگرد «Mi-۸» اوکراین سرنگون و ۳ فروند موشک ضد رادار HARM و ۸ فروند موشک HIMARS رهگیری و ۱۵ فروند پهپاد نیروهای کی یف نیز توسط پدافند روسیه در مناطق مختلف منهدم شد.
وزارت دفاع روسیه همچنین از رهگیری و انهدام دو پهپاد اوکراین در حریم هوایی استانهای «بلگورود» و «کورسک» روسیه خبر داد.
یک رسانه آمریکایی با تاکید بر اینکه اوکراین در ضدحمله خود علیه روسیه به نتایج مورد انتظار دست نیافته است، گزارش داد کییف در جریان نبرد در زاپوریژیا متحمل خسارت زرهی سنگینی شده است.
روزنامه واشنگتن پست به نقل از یک افسر نظامی اوکراینی گزارش داد: کییف تعداد قابل توجهی از خودروهای زرهی تامین شده توسط غرب را در تلاش برای شکستن دفاع مستحکم روسیه در بخش جنوبی جبهه نبرد از دست داده است.
یک فرمانده یگان هوایی اوکراین که اشارهای به نام او نشده است در گفتوگو با واشنگتن پست تصریح کرد که کییف در منطقه زاپوریژیا نزدیک به شهرکهای روباتینو و وربوویه، پیشرویهایی در درگیری شدید هفتههای اخیر داشته است، اگرچه او اعتراف کرد که این پیشرویها کم بوده است.
وی افزود: اما این پیشرفت در خودروهای نظامی، ازجمله خودروهای رزمی پیاده نظام آلمانی ماردر (Marder) و استرایکر (Stryker) آمریکا هزینه بالایی داشته است. وی بدون ارائه دقیق میزان خسارات گفت که تجهیزات زیادی در آنجا از دست رفته است.
وزارت دفاع روسیه روز شنبه اعلام کرد که آنها در یک هفته گذشته در مجموع هشت حمله سه تیپ اوکراینی به مواضع روسیه در نزدیکی روباتینو و وربوویه را دفع کردهاند. این وزارتخانه همچنین اعلام کرد کرد که کییف تنها در این منطقه بیش از ۵۱۵ سرباز، ۲۴ زره پوش و ۱۹ خودروی معمولی و همچنین ۳۵ قطعه توپ را از دست داده است.
به نوشته واشنگتن پست، علاوه بر تلفات گزارش شده توسط اوکراین، ضدحمله اصلی آن که از اوایل ماه ژوئن در جریان است، نتوانسته به هیچ نقطه قابل توجهی دست یابد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در اوایل ماه جاری، برآوردی از تلفات اوکراینی شامل بیش از ۷۱۰۰۰ سرباز، ۵۴۳ تانک و نزدیک به ۱۸۰۰۰ خودروی زرهی ارائه کرد.
مقامات اوکراینی همچنین اذعان کردهاند که ارتش آنها متحمل خسارات سنگینی شده است و دلیل این پیشرفت ضعیف را تاخیر در ارسال تسلیحات غربی، میدانهای مین گسترده روسیه و کمبود نیروی هوایی میدانند.
روزنامه نیویورک تایمز روز جمعه در این باره گزارش داد که برخی از مقامات واشنگتن که اهداکننده اصلی کمکهای نظامی به کییف به شمار میآید، بر این باورند که حمله متقابل اوکراین احتمالاً از اهداف استراتژیک آن، ازجمله قطع پل زمینی روسیه به کریمه فاصله زیادی خواهد داشت. مقامات در گزارش نیویورک تایمز همچنین خاطر نشان کردند که ارتش اوکراین تنها در عرض چند هفته، به زمان نیاز خواهد داشت تا انبار تجهیزات خود را بازسازی کند و به نیروهای خسته از جنگ تابستانی استراحت دهد.
مستشاران آمریکایی آماده اعزام به جنگ اوکراین می شوند؟
«همزمان با ورود ضدحمله اوکراین به ماه چهارم، نیروهای مسلح این کشور، سازگاری و انعطاف از خود نشان دادهاند؛ هرچند مقامات غربی اذعان کردهاند این ضدحملات با شکست مواجه شده است، اوکراین توانسته کنترل تعدادی از روستاها را به دست بگیرد. از طرفی روسیه توانسته تلفات ارضی خود را در حداقل حالت نگه دارد و تحلیلگران این پرسش را مطرح میکنند که متحدان غربی اوکراین در اقدام بعدی چگونه به کییف کمک خواهند کرد.»
مجله فارن افرز در گزارشی نوشته است: «ایالات متحده آمریکا از زمان جنگ روسیه-اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ بیش از ۴۳ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین ارسال کرده است و متحدان آمریکا همچنین قصد دارند جنگندههای اف-۱۶ به اوکراین ارسال کنند که احتمالا سال آینده میلادی به این کشور خواهند رسید. علاوه بر این، از ماه دسامبر ۲۰۲۲، مستشاران غربی بیش از ۶۳ هزار سرباز اوکراینی را در ۱۷ تیپ رزمی جدید آموزش دادهاند. مربیان تاکتیکهای فردی، رزمایشها، تکنیکهای دسته جمعی، تجهیزات خاص و مهارتهای مربوط به رهبری را آموزش دادهاند. از نظر برخی سیاستگذاران، تصور اینکه غرب چه چیز دیگری برای ارائه دارد، دشوار است.
اما همچنان یک گام مهم دیگر وجود دارد که ایالات متحده میتواند برای کمک به اوکراین از آن بهره بگیرد. هرچند آموزشهای غربی، بسیاری از سربازان اوکراینی را پوشش داده است، اکثریت آنها را فرا نگرفتهاند؛ به این خاطر که آموزشهای غربی در خارج از اوکراین از برخی مکانها در سرتاسر اروپا مدیریت شده و همین فاصله دسترسی اوکراینیها را به این آموزشها محدود کرده است.»
این نشریه آمریکایی میگوید: «بنابراین واشنگتن باید محدودیتهای مربوط به تعداد حضور پرسنلهای آمریکایی در اوکراین را بردارد و مستشاران نظامی را در داخل این کشور مستقر کند. اعزام این مستشاران به اوکراین باعث میشود، سربازان بیشتر اوکراینی آموزشهای درجه یک را فرا بگیرند. همچنین این اقدام باعث میشود تا آمریکا، نیاز اوکراین را به درستی درک کند. استقرار مستشاران آمریکایی داخل خاک اوکراین به واشنگتن اجازه میدهد تا اصلاحات دفاعی ضروری را بهتر پشتیبانی کند و مسیر را برای عضویت اوکراین در ناتو و اتحادیه اروپا هموار میسازد. همچنین استقرار این مستشاران از چند جهت به کییف کمک خواهد کرد. سادهترین مساله این که این مستشاران درک متفاوتی از درگیری را به واشنگتن ارائه میدهند و باعث میشوند تا آمریکا اجازه انتخاب تاثیرگذارترین تسلیحات را برای اوکراین داشته باشد. این درک و بینش برای نیروهای مسلح آمریکا ارزشمند خواهد بود.
در این میان برخی مقامات از اعزام مستشاران آمریکایی به اوکراین واهمه دارند و بر این باورند که آمریکا با این اقدام میتواند تنشها را با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه تشدید کند؛ اما اعزام این مستشاران غیرجنگی به گونهای امکانپذیر است که نیروهای رزمی آمریکا را از جنگ دور نگه دارد. کمکهای گذشته غربی به "تغییر رفتار مسکو منجر نشده است" و اگر آمریکا مستشاران خود را در خاک اوکراین اما خارج از میدان نبرد قرار دهد، این تصمیم نیز رفتار مسکو را تغییر نخواهد داد.»
نشریه فارن افرز در پایان تاکید میکند: «مستشاران آمریکایی البته میتوانند تحت حملات قرار بگیرند. هیچ کسی در اوکراین امن نیست. کارشناسان همچنین میترسند و میگویند آیا واشنگتن باید دست به چنین کاری بزند یا خیر. اما اوکراین از واشنگتن نمیخواهد به جای او روسیه را شکست دهد؛ اوکراین بیشتر محتاج کمکهای امنیتی آمریکاست.»
فشار غرب به دولت اوکراین برای برگزاری انتخابات
برخی مقامها و سیاستمداران غربی با وجود جنگ و برقراری حکومت نظامی در اوکراین برای برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری در این کشور، دولت کییف را تحت فشار قرار دادهاند.
به گزارش روزنامه واشنگتن پست، این پیشنهاد اولین بار توسط تینی کاکس، رئیس هلندی مجمع پارلمانی شورای اروپا ارائه شد و از سوی سناتور لیندسی گراهام در جریان سفر ماه گذشته وی به کییف و همچنین سناتورها ریچارد بلومنتال و الیزابت وارن مورد تاکید قرار گرفت که گفتهاند در این صورت بر تقویت کمکهای ایالات متحده و حمایت دو حزبی از اوکراین تمرکز خواهند داشت.
سایر جمهوریخواهان، از جمله مفسران محافظهکار شامل تاکر کارلسون، که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین را به لغو انتخابات متهم میکنند، به این موضوع پرداختهاند. قانون اساسی اوکراین برگزاری انتخابات را تحت حکومت نظامی ممنوع کرده است.
به گفته مقامات اوکراینی و کارشناسان حوزه انتخابات، برگزاری یک انتخابات آزاد در زمان جنگ عملا غیر ممکن و غیر عقلانی است. اکنون نزدیک به یک -پنجم خاک اوکراین تحت کنترل نیروهای روسیه است. همچنین میلیونها اوکراینی آواره هستند و بسیاری از آنها در خارج از کشور زندگی میکنند. دهها هزار سرباز نیز در جبهه مستقر شدهاند.
مقامات اوکراینی همچنین میگویند که برای برگزاری یک انتخابات گسترده در زمان جنگ، باید موانع مالی، لجستیکی و قانونی قابل توجهی برطرف شود. برخی خصوصی تاکید میکنند که این چشمانداز کاملا غیرممکن است و میتواند به نیروهای امنیتی مسکو ابزاری برای نفوذ و تضعیف اوکراین از داخل ارائه دهد.
یک مقام اوکراینی در دستگاه امنیتی که خواست نامش فاش نشود، مدعی شد که روسها از طریق کانالهای مخفی خود برای این امر تلاش میکنند.
وی با تاکید بر اینکه «به هیچ وجه این امکان وجود ندارد که بتوان در جنگ یک انتخابات دموکراتیک برگزار کرد» افزود: برگزاری انتخابات میتواند به روسیه فرصتی برای دستکاری و ایجاد تفرقه در جامعه اوکراین و در میان سیاستمدارانی بدهد که بیشترشان در جریان جنگ و در شرایطی که کشور برای موجودیت خود میجنگد برای نشان دادن همبستگی غایب بودهاند.
این مقام اوکراینی همچنین گفت: این کار خطرناک، برای کشور بد و از نظر سیاسی بیمعناست. این امر انعطافپذیری سیاسی بسیار شکننده دولت اوکراین را تضعیف خواهد کرد.
اما مقامات کییف نمیتوانند ایده برگزاری انتخابات را نیز نادیده بگیرند و حمایت بازیگران سیاسی کلیدی در غرب را که خواستار برگزاری انتخابات هستند و در جهت حفظ کمکهای مالی و نظامی بینالمللی برای اوکراین، حیاتی هستند به خطر بیندازند.
یولیا تیموشنکو، نخست وزیر سابق اوکراین گفت که برگزاری انتخابات در زمان جنگ منجر به شکست اوکراین در جنگ میشود، زیرا اختلافات سیاسی داخلی - اختلافاتی که به طور طبیعی در یک جامعه دموکراتیک رخ میدهد - وحدت ملی مورد نیاز برای شکست روسیه را در هم میشکند.
تیموشنکو افزود: بهای برگزاری انتخابات در زمان جنگ، یک جنگ باخته خواهد بود. اتحاد یک عامل ضروری برای پیروزی ماست.
ولودیمیر زلنسکی نیز در این باره گفت که اوکراین نمیتواند هزینه ۱۳۵ میلیون دلاری برگزاری انتخابات را در حالی که برای بقای خود مبارزه میکند، بپردازد. او تاکید کرد که اگر غرب خواهان برگزاری انتخابات است، باید هزینه آن را بپردازد.
وی همچنین گفته است که پول مورد نیاز برای تامین سلاح را به برگزاری انتخابات اختصاص نخواهد داد.
زلنسکی توضیح داد که این پول صرف سازماندهی رایگیری در میان سربازان و ۷ میلیون پناهنده اوکراینی در خارج از کشور خواهد شد و بهعلاوه غرب باید ناظران انتخاباتی را بفرستد که زمان برگزاری انتخابات حضور داشته باشند.
به نوشته واشنگتن پست، پارلمان اوکراین در ماه اوت، حکومت نظامی را نود روز، یعنی تا نوامبر تمدید کرد و در نتیجه انتخابات پارلمانی را که قرار بود حداکثر تا پایان اکتبر برگزار شود، به تعویق انداخت.
کارشناسان حقوقی میگویند، برای برگزاری انتخابات پارلمانی، قانون اساسی باید اصلاح شود. در غیر این صورت، حکومت نظامی باید لغو شود. اعضای پارلمان باید حکومت نظامی را برای حداقل دو تا سه ماه متوقف کنند - مدت زمانی که طبق قوانین اوکراین بین اعلام انتخابات و روز رایگیری لازم است - و همچنین به نامزدها فرصت کافی برای تبلیغات بدهد.
واشنگتن پست افزود: مقامات ارشد دولت بایدن گفتهاند که تصمیمگیری در مورد زمان برگزاری انتخابات به اوکراین بستگی دارد. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در اوایل ماه جاری در جریان سفر به کییف از زلنسکی خواست تا با جامعه مدنی و مخالفان اوکراینی جدی درباره زمان برگزاری انتخابات بعدی مشورت کند.
یک مقام ارشد آمریکایی که به دلیل حساسیت موضوع خواست نامش فاش نشود، گفت که دولت بایدن موانع لجستیکی فراوانی را که برای برگزاری انتخابات در زمان جنگ وجود دارد، درک میکند. ما آنها را برای برگزاری انتخابات تحت فشار قرار نمی دهیم.
گلوله باران شهر شبکینو توسط اوکراین
در جریان گلوله باران شهر شبکینو توسط نیروهای مسلح اوکراین یک کارگاه و یک شرکت صنعتی خسارت وارد شده است.
ویاچسلاو گلادکوف فرماندار این منطقه در کانال تلگرامی خود اعلام کرد، شهر شبکینو زیر آتش نیروهای مسلح اوکراین قرار گرفت.
او افزود: این حمله تلفات جانی نداشت.
گلادکوف نوشت: در قلمرو کارگاه تولید یکی از شرکتهای صنعتی آسیب دیده است.
فرماندار خاطرنشان کرد: نیروهای عملیاتی و اورژانس در محل حضور یافتند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.