رئیس فدراسیون والیبال اینروزها پشت سر هم مصاحبه میکند و حرف میزند؛ مدیر بازنشسته و ناکامی که استراتژی اش به شکست منجر شده حالا خودش دم از تغییر میزند و نمیخواهد به نیروی جوانتر اجازه مدیریت بدهد.
به گزارش تابناک ورزشی؛ محمدرضا داورزنی ولکن میز ریاست نیست؛ دو دستی چسبیده و اوضاع وخیم والیبال هم در اجرای تصمیمش اهمیتی ندارد. انگار نه انگار که دو دهه والیبال در مشت او و باندش بوده است و حالا سرنوشتش به اینجا کشیده.
داورزنی که کمتر از ۴۰ روز دیگر باید تاج و تخت را رها کند و با پایان دوره چهارساله اش برود، با اهرم های نفوذش طوری وانمود میکند که حتما رییس میماند.
تیم ملی والیبال در لیگ ملتها، قهرمانی آسیا و انتخابی المپیک نتایج خوبی نگرفته تا مسیر ایران برای صعود به المپیک پاریس بسیار سخت شود. داورزنی میخواهد قبل از انتخابات ، برای چهار سال بعدی تعیین تکلیف کند؛ مسخرهترین کاری که یک مدیر میتواند در روزهای پایانی ریاستش انجام دهد و نفر بعدی را هم به دردسر بیندازد.
مشخص نیست چرا داورزنی صبر نمیکند تا بعداز انتخابات، تکلیف آینده تیم ملی روشن شود. این نمایش مذاکره و برنامه چهارساله با چه هزینهای تمام میشود؟ اگر رئیس بعدی خودش نباشد و او مربی خارجی باب میل داورزنی را نخواست، تکلیف چیست؟
داورزنی در مورد وضعیت تیم ملی، مطرح شدن نام مربیان مختلف به عنوان گزینه فدراسیون، روند جذب مربی و احتمال بازگشت ستارههایی چون سعید معروف و امیر غفور به تیم ملی حرف زده است.
دنده عقب از مربی وطنی
رئیس فدراسیون والیبال در مورد نحوه انتخاب بهروز عطایی برای هدایت تیم ملی گفت: بعد از المپیک ۲۰۲۰ توکیو این استراتژی را پیاده کردیم که مربیان ایرانی را به کار بگیریم و فرصتی به آنها بدهیم تا تیم ملی را تا سطح قابل قبولی پیش ببرند. طبیعتا انتظار صعود به المپیک هم وجود داشت. تورنمنتهای مختلفی را پشت سر گذاشتیم که در سال اول شرایط نسبتا بدی نداشتیم اما امسال خوب نبودیم. عوامل متعددی در این زمینه تاثیرگذار است و صرفا سرمربی مقصر نیست. به این جمعبندی رسیدهایم که باید در استراتژی قبلی تغییر نگرش بدهیم. الان خیلی از تیمهای صاحب والیبال دنیا از مربی وطنی استفاده نمیکنند. به طور مثال لهستان با اینکه مربیان زیادی دارد یک مربی صربستانی را به خدمت گرفته است. حرف ما به این معنی نیست که مربیان وطنی توانایی و دانش ندارند، بلکه باید عوامل مختلفی وجود داشته باشند تا موفق عمل کند.
برنامه ۴ساله بعدی داورزنی با مربی خارجی
داورزنی در مورد بررسی گزینههای سرمربیگری تیم ملی بیان کرد: گزینههای مختلفی توسط افراد مختلف در ایران و خارج از کشور مطرح میشود. وقتی سرمربی تیمی شناخته شده در سطح دنیا استعفا میدهد، طبیعتا مربیان و ایجنتهایی هستند که تمایل به همکاری با آن تیم دارند. در حال حاضر روی تعدادی از مربیان خوب دنیا کار میکنیم. یکسری اساسی مطرح شده که نمیخواهم اسمی را رد کنم اما روی ۷،۸ مربی کار و بررسی میکنیم که امکان همکاری داریم یا نه.
او با بیان اینکه باید به فکر برنامهای ۴، ۵ ساله باشیم، ادامه داد: اولویت فعلی لیگ ملتهای سال آینده است که ۱۲ بازی داریم و تنها فرصت برای حضور در المپیک است. کار سادهای نیست اما نگاه و استراتژی فدراسیون فراتر است و باید در فرایند ۴، ۵ سالهای کار را دنبال کنیم. البته در زمانهای مشخصی بازخورد میگیریم. فایلی داریم که اطلاعات ۲۰، ۳۰ مربی در آن وجود دارد. تعدادی از آنها قرارداد دارند و امکان حضورشان نیست و برخی هم اعلام آمادگی کردهاند که باید بررسی شود. از طرفی تعدادی مربی هم هستند که قرارداد باشگاهی دارند و باید ببینیم امکان حضورشان در تیم ملی وجود دارند یا نه.
داورزنی اولویت فدراسیون را جذب مربی تمام وقت عنوان کرد و گفت: اگر در شرایطی قرار بگیریم که مجبور شویم کسی را انتخاب کنیم که در تیم باشگاهی هم فعالیت دارد، باید ببینیم با مربی به چه جمعبندی و نتیجهای میرسیم. البته در مورد مربیان داخلی نباید در ایران مربی باشگاهی باشد چون تجربه خوبی نداشتیم.
ادعای مذاکره مستقیم به جای ورود دلالها
داورزنی در پاسخ به این سوال که چه زمانی وضعیت کادر فنی تیم ملی مشخص میشود، گفت: انتخاب مربی روندی دارد که در حال طی کردن آن هستیم. اکنون باب مذاکره با مربیان مختلف را باز کردهایم و به صورت مستقیم به آنها پیام میدهیم. یکی از سیاستهای ما این است که با واسطهها و دلالها برای جذب مربی وارد بحث نمیشویم و مستقیم به مربی پیام میدهیم. فکر میکنم حداکثر ظرف یک ماه آینده مربی و برنامههای آینده تیم ملی بزرگسالان را مشخص میکنیم.
آلمان گروزر را برگرداند، ما هم میتوانیم معروف را بیاوریم
داورزنی در مورد احتمال بازگشت سعید معروف و امیر غفور به تیم ملی گفت: راهبردی دو سال قبل تعریف شد که تغییر نسل اتفاق بیفتد تا فرصت بیشتری به جوانان بدهیم و در تورنمنتهای مختلف شرکت کنیم اما باید در این قصه بازنگری اتفاق بیفتد و واقع بینانهتر نگاه کنیم تا تیم ملی در سطح کیفی خوبی قرار بگیرد. تیمهای بزرگ دنیا بر اساس نیاز خود از بازیکنان استفاده میکنند. به طور مثال آلمان گروزر ۳۹ ساله را به تیم ملی برگرداند تا نتیجه بگیرد.
با بازیکنان خوبمان مثل معروف، غفور، موسوی، عبادیپور سالهاست کار میکنیم و روحیاتشان را میشناسم. آنها تعصب کشور و نام ایران را دارند و خودشان را سرباز تیم ملی میدانند. یک مقطعی فدراسیون و سرمربی تصمیم گرفت تعییر نسل اتفاق بیفتد و به جوانترها بیشتر فرصت داده شود اما همان موقع گفتیم کسی از تیم ملی خط نخورده و کسی هم نباید خداحافظی کند.
داورزنی با بیان اینکه با شناختی که از سعید معروف دارم نسبت به نتایج تیم ملی بسیار حساس است، تاکید کرد: همه بازیکنانی که میتوانند به تیم ملی کمک کنند و شایسته هستند، قطعا در آینده حضور خواهند داشت. اینگونه نیست که بگوییم این بازیکن ۳۷ سال دارد و دیگر به درد تیم نمیخورد. تجربه ثابت کرده باید ترکیبی از باتجربههای آماده و جوانان در اختیار تیم ملی باشند.
کمفروشی؟ بازیکن با بیماری گوارشی بازی کرد
داورزنی در واکنش به اینکه برخی معتقدند بازیکنان تیم ملی بیانگیزه کار میکنند و روحیه جنگندگی ندارند، گفت: این را قبول ندارم. بچهها انصافا تلاش کردند و چند نفرشان مصدوم بودند، حتی مسابقات آخر چند نفرشان با وجود مشکلات گوارشی بازی کردند. خودشان از بازی خودشان ناراحت بودند و نباید بگوییم کمفروشی کردند. برخی مواقع فوق العاده کار کردند و امتیازاتی گرفتند که مردم لذت بردند. باید دوباره شرایطی فراهم کنیم که در تمام لحظات خوب بازی کنند.
نتایج تیم ملی به داورزنی هم برخورده!
جامعه والیبال از نتایجی که تیم ملی در لیگ ملتهای ۲۰۲۳، قهرمانی آسیا و انتخابی المپیک گرفت، ناراحت هستند. به همه ما برخورده که چرا چنین اتفاقی افتاده است. البته کاری به نقطه نظر برخی ندارم که بدون اطلاعات درست، حرف میزنند اما والیبال بین رشتههای گروهی با فاصله اول است.
ما نقطه ضعف داریم اما نباید حرفهای غیرکارشناسی و غیرمنطقی بزنیم. در رده جوانان قهرمان و در بخش نوجوانان نایب قهرمان جهان هستیم. علاوه بر این زیر ۱۶ سالههای ما در آسیا حرف اول را میزنند. نباید همه آنها را نادیده بگیریم. مردم و فدراسیون از نتایج تیم بزرگسالان به شدت ناراحت هستند چون برای این والیبال زحمت کشیده شده است. من بابت نتایج عذرخواهی کردم اما دلیل بر این نیست که به همه توهین کنیم.
المپیک نرویم هم دنیا به آخر نمیرسد
رئیس فدراسیون والیبال در واکنش به اینکه شانس ایران برای کسب سهمیه المپیک پاریس کم است و کار سختی را پیش رو دارد، بیان کرد: اینگونه نیست که احساس ناامیدی کنیم. خیلی اختلاف امتیاز در رنکینگ نداریم و به عملکرد ما در ۱۲ بازی دور مقدماتی لیگ ملتها ۲۰۲۴ برمیگردد که با چه تیمهایی بازی میکنیم، چه امتیازهایی میگیریم و چه امتیازهایی را از دست میدهیم.
اگر به المپیک هم نرویم که دنیا به آخر نمیرسد. ۵۲ سال در المپیک نبودیم. البته حرفم به معنی این نیست که انگیزه لازم برای رفتن به المپیک را از دست دادهایم. ما با توان ۲۰۰ درصدی تلاش می کنیم تا تیم به المپیک برود اما میخواهیم به تیمی برسیم که مردم از بازی آن لذت ببرند. باید حال تیم ما خوب شود، بچههای ما ناراحت و عبوس نباشند و ترس از شکست نداشته باشند.