«نجات درختان ریشه در باد»؛ ایده ای که طرح آن هم امیدبخش است

اشاره به این برآورد مالی بلوط‌های زاگرسی کافی است تا دریابیم درباره چه ثروتی سخن می‌گوییم و نگهداری و پاسداشت آن‌ها تا چه اندازه حیاتی است؛ گنجینه‌ای که بر اساس گزارش سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، هر هکتار جنگل از آنها، سالانه تا ۲هزار مترمکعب آب را در فصل بارندگی ذخیره می‌کند که منبع قابل‌توجهی در شرایط کم‌آبی کشور محسوب می‌شود.
کد خبر: ۱۲۰۶۶۲۹
|
۰۵ آذر ۱۴۰۲ - ۰۶:۲۵ 26 November 2023
|
5806 بازدید
|
۹

«نجات درختان ریشه در باد»؛ ایده ای که طرح آن هم امیدبخش استاگر سرمایه‌ای به ارزش یک میلیارد تومان داشته باشید، برای نگهداری از آن چه اقداماتی خواهید کرد؟ کمی به این سوال فکر کنید و بعد به سراغ باقی گزارش بروید.

به گزارش «تابناک»؛ از جمله ثروت‌های ارزشمندی که در کشورمان وجود دارد و بسیاری از وجود آن غافل هستند، محیط زیست است؛ ثروتی که هرچند در سال‌های اخیر و در سایه برخی مصائب از جمله شدت گرفتن گرد و غبار یا خشکسالی و حتی سیلاب، تا حدی به چشم آمده و آسیب‌های وارد آمده به آن توجه گروهی را به خود جلب کرده، اما هنوز راه زیادی تا درک ارزش آن باقی مانده است.

درباره راه زیادی سخن می‌گوییم که مجال بسیاری برای پیمودن آن نداریم، چون قدرت تخریب گران و سرعت شان به شدت بیشتر است و افزون بر آنها، برخی عوامل دیگر هم به مدد ایشان آمده و کمر به نابودی محیط زیست کشورمان بسته است؛ از دخل و تصرف‌های قانونی (!) و غیرقانونی سودجویان گرفته تا رویداد‌هایی مانند حریق گسترده، انواع آفات، خشکسالی و... .

«نجات درختان ریشه در باد»؛ ایده ای که طرح آن هم امیدبخش است

فرجام محتوم «درختان ریشه در باد»؛ از چپ به راست ببینید!

وضعیت نامطلوبی که تنها در یک دسته بندی، به نابودی هزاران هکتار از جنگل‌ها در حریق‌های مختلف منجر شده است. از جنگل‌های ثبت جهانی هیرکانی در شمال کشور تا جنگل‌های بلوط در دامنه‌های وسیع زاگرس در پهنه‌ای وسیع از کشور که شاید در دید بسیاری با تعاریف رایج از جنگل همخوانی نداشته باشند، اما از جمله پرسودترین جنگل‌های کشورمان هستند.

رکن مهمی در اکوسیستم بسیاری از نقاط کشور از غرب تا جنوب غربی و امتدادش تا برخی مناطق مرکزی و جنوب کشور که زیست بسیاری از گونه‌های جانوری و حتی گیاهی به آن وابسته است و در سایه مسائل گوناگون در معرض تهدید و تحدید و در برخی مناطق رو به نابودی است. درختان بلوط که کارشناسان ارزش اکولوژیک هر یک از آن‌ها را حدود یک میلیارد تومان برآورد می‌کنند.

اشاره به این برآورد مالی بلوط‌های زاگرسی کافی است تا دریابیم که درباره چه ثروتی سخن می‌گوییم و نگهداری و پاسداشت آن‌ها تا چه اندازه حیاتی است. گنجینه‌ای که بر اساس گزارش سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، هر هکتار جنگل از آنها، سالانه تا ۲هزار مترمکعب آب را در فصل بارندگی ذخیره می‌کند که منبع قابل‌توجهی در شرایط کم‌آبی کشور محسوب می‌شود و به تاکید برخی کارشناسان، سهم بسزایی در تامین ۴۰ درصد آب شیرین کشور دارند.

گونه‌ای مقاوم و خشکی پسند که تقریبا بخش عمده ۶ میلیون هکتار جنگل واقع در منطقه ۳۰ میلیون هکتاری زاگرس را تشکیل می‌دهند. محدوده‌ای جنگلی با قدمتی بیش از ۵۵۰۰ سال که هر بار به هر دلیل آسیب می‌بیند و بخش‌هایی از آن از دست می‌رود، جایش را بلایای گوناگون پر می‌کند که در انتهای مسیر به بیابان زایی ختم می‌شود. بیابانی که همین درختان با ذخیره منابع آبی مانع از شکل گیری‌اش هستند و به جایش مجال رشد و نمو گونه‌های مختلف گیاهی را می‌دهند که زیستگاه گونه‌های مختلف جانوری هستند.

از خرس و پلنگ تا انواع پرندگان و حشرات، زاگرس به مدد بلوط‌های ایرانی (با نام علمی Querqus branti) و حتی گونه‌های دیگر مانند بنه، زالزالک و بادام‌کوهی، زیستگاه منحصر به فردی پدید آورده که فقدانش قابل تصور نیست و از این رو، شاید کمترین کاری که برای حفظش می‌توان انجام داد. نشان دادن اهمیت این زیستگاه و ارکان وجودی آن از جمله این گونه ارزشمند گیاهی، بلوط، به عموم مردم است.

درختی که می‌بایست برای ادامه حیاتش همه تلاشمان را به کار ببندیم و این کاری است که از مدتی پیش ابتکاری جالب توجه در خصوص آن در دستور کار گروهی از دوست داران محیط زیست قرار گرفته که پویش «نجات درختان ریشه در باد» نام گرفته است؛ آن دسته از درختان بلوط که به دلایل زیاد، در وضعیت وخیمی قرار گرفته اند و در آستانه خشک شدن هستند، چراکه ریشه هایشان به دلایلی مانند راهسازی، عبور خطوط انتقال آب یا نفت از مجاورتشان، لغزش یا رانش زمین و دلایل دیگر، از زمین بیرون زده و رو به خشک شدن هستند.

درختانی سن و سال دار که بعضا بیش از یک قرن زمان نیاز است تا جایگزین شوند، آن هم به شرطی که در منطقه رویش نهال، شاهد چرای دام و نکات آسیب زای دیگر نباشیم؛ اینجاست که اهمیت این پویش خودنمایی می‌کند. پویشی به منظور گردآوری کمک‌های مردمی برای رهایی این درختان از زوال، با خرید مصالح مورد نیاز و اجرایی نوعی از سنگ چین پای این درختان که ریشه شان را بار دیگر با زمین پیوند می‌دهد.

ایده‌ای که می‌شود با کمک‌های خرد هم در آن مشارکت جست، اما از ابتکار‌های دیگری که برای جلب توجه به آن و هدف غایی طرح در نظر گرفته و اجرایی هم شده است، نصب پلاکی در کنار سنگ چین نجات بخش ریشه درختان به نام فردی است که هزینه این «نجات» را تقبل کرده است. ایده‌ای که یک نمونه اجرا شده آن به نام استاد کیهان کلهر، موسیقیدان مشهور ایرانی در جهان مزین شده و امید می‌رود به مدد آن عده بیشتری به اهمیت این درختان و پویش‌هایی که برای نجاتشان دایر شده، آگاه شوند.

درختانی با ارزش میلیاردی که البته شمار بسیاری از آن‌ها به دلایل مختلف در معرض زوال و نابودی قرار دارند و شاید چند هزار یا چند ده هزارتایی از آن‌ها که ریشه شاد به باد رسیده، بخش کوچکی از درختان نیازمند رسیدگی و نجات باشند، اما این اقدامات امیدوارمان می‌کند که به مرور شمار بیشتری به اهمیت شان پی خواهند برد و در صف مدافعانشان قرار خواهند گرفت و در نهایت، آینده‌ای رقم خواهد خورد که بر وسعت جنگل‌ها در کشور افزوده خواهد شد؛ اتفاقی که اگر رقم بخورد، بی شک حال همه مان بهتر خواهد شد.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
بسیار عالی .
ناشناس
|
China
|
۰۸:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
از آنجایی که ملت ایران، ملتی بسیار طماع و عافیت طلب هستند، نه نیازی به جنگل ، کوه، دشت، کویر، دریا یا رودخانه‌های با آب پاک ندارند، مهم اینه که با نابودی و تخریب اینها چقدر سود به در حال حاضر به جیبشان سرازیر میشود، هر موقع تخریب کامل شد و سودی نبود، پولها را به شکلهای مختلف از مملکت خارج و با قبول حقارت مهاجرت یا پناهندگی به کشورهای غربی و بباد دادن تمام سرمایه‌ها و قبول تمام کارها و شغلهای پست ، به باد دادن خانواده و شخصیت و بعد شروع ننه من غریبم بازی. جهنم دنیا یعنی همین.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
با سپاس از کزارش درج شده در راستای اهمیت دادن به محیط زیست و ضرورت حفظ و حراست آن و اینکه هر گونه
ضایعه به محیط زیست غیر قابل جبران است
ولی شما قطعا بهتر اهمه میدانید که تمامی ضایعات عامل انسانی دارد و باعث و بانی اصلی آنها مسیولین ویا وابستگان مسئولین هست
جز دعا به خداوند متعال برای رفع شر این خطا کاران چاره ای نداریم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
متشکر از شما که بعد از اینکه دریاچه ارومیه رو درست کردید رفتید سراغ پروژه بعدی یعنی درختهای زاگرس
فقط لطفا پروژه ها رو موازی انجام بدید که یه تور کویر نوردی برای کل ایران بزاریم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
با این طرح کاملا موافقم ولی در شرایط فعلی این سرمایه گذاری ها باید برای موارد مهم تر مثل بازسازی غزه و کمک به حماس انجام شود که سود آن برای ایران اسلامی ما بهتر است
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
پیمانکاران شهرداری ،درختها را میبرند و میفروشند به بهانه خشک بودن،از پارکها بعنوان مزرعه استفاده می کنند.
راه حل،
اگر درختی خشک است است باید به انباری منتقل شود،نه اینکه پیمانکار برداره بره،کسی نمیداند کجا میره،بی صاحبتر از این شهرداری من جایی ندیدم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
تا کمتر از یکسال دیگه استارت پروژه ای در تقاطعات اتوبان باقری میخوره که حداقل هزار درخت 50 ساله قراره نابود و قطع بشه!!!
از الان دارم هشدارشو میدم... مردم و تابناک حواستون جمع باشه که شهرداری داره چکار میکنه تو اون ناحیه از شهر!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
درود به شرفشان
فرزاد میانکوه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۵
در منطقه ی ما مردم عادی نمی دانند که هر درخت بلوط چقدر ارزش دارد ؟
کی ما شاهد بودیم که یک نوشته در مورد ارزش درخت بلوط و روش نگهداری از آنها در حد یک صفحه A4 چاپ کنند و در یک مکانی که مردم جمع هستند به دست مردم برسانند ؟
کجا دیدیم تابلویی که روی آن در باره ارزش جنگل بلوط و طریقه ی محافظت از آن نوشته باشند ؟
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟