به گزارش تابناک، لایحه جدیدی که به جو بایدن اختیار تشدید تحریمها علیه نفت خام ایران را میدهد، در آستانه تبدیل شدن به قانون است. با این حال، به نظر میرسد، رئیس جمهور آمریکا، تمایلی به اعمال فوری این تحریمها در آستانه انتخابات ریاستجمهوری و در شرایط حساس بازار انرژی جهانی نداشته باشد.
این تحریمها که اواخر هفته گذشته توسط مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب رسید، در پاسخ به حمله موشکی ایران به اسرائیل اعمال شده است. طبق این مصوبه، دامنه تحریمها علیه صادرات نفت خام ایران گسترش یافته و بنادر، نفتکشها و پالایشگاههای خارجی که در تجارت نفت ایران دخیل هستند نیز هدف قرار خواهند گرفت.
اما آیا بایدن ماشه تحریمها را میچکاند؟
با وجود لحن قاطعانه قانون جدید، تحلیلگران بازار نفت معتقدند که بایدن تمایلی به اقدامی که منجر به افزایش قیمت نفت خام یا بنزین شود، ندارد. برخی کارشناسان پیشبینی میکنند که او با اعطای معافیتهایی، اجرای کامل تحریمها را به تعویق خواهد انداخت؛ این رویکرد مشابه سیاستی است که دولت بایدن در قبال روسیه و تهاجم این کشور به اوکراین در پیش گرفته است.
کاخ سفید با اعمال تحریمهایی علیه روسیه، سعی در محدود کردن درآمدهای این کشور دارد و در عین حال برای جلوگیری از اختلال در عرضه جهانی نفت و تشدید تورم، اجازه داده است صادرات نفت روسیه ادامه یابد. این ملاحظات، به ویژه در سال انتخابات ریاستجمهوری، از اهمیت بالایی برخوردار است.
علاوه بر این، آمریکا حتی با وجود تمدید تحریمها، به ونزوئلا نیز اجازه داده است به صادرات نفت خود ادامه دهد. این اقدامات نشان میدهد که بسیاری از بازیگران بازار نفت، تحریمهای جدید علیه ایران را چندان جدی نمیگیرند، چون انتظار دارند مشابه تحریمهای روسیه، معافیتهایی برای ادامه صادرات نفت ایران نیز در نظر گرفته شود.
شورای امنیت ملی کاخ سفید هنوز در مورد جزئیات اجرای این تحریمها اظهارنظری نکرده است. دولت در حال بررسی قانون جدید است، اما انتظار نمیرود تا پیش از پاییز، تأثیر چشمگیری بر بازار نفت داشته باشد.
با این حال، هم اکنون بازار نفت به شدت به هرگونه کاهش عرضه حساس است. قیمت نفت خام برنت در اوایل آوریل به بالاترین سطح شش ماه گذشته، یعنی بیش از ۹۲ دلار در هر بشکه رسیده و این افزایش قیمت در شرایط تقاضای جهانی بالا و تداوم طرح کاهش تولید اوپک و متحدانش رخ داده است.