به گزارش تابناک، مسئله حضور مهاجران افغانستانی در ایران، به ویژه پس از روی کار آمدن طالبان، به یکی از مباحث داغ در فضای سیاسی و اجتماعی کشور تبدیل شده است. اگرچه برخی آمار از دو برابر شدن جمعیت این مهاجران خبر میدهد، اما وضعیت قانونی بسیاری از آنها همچنان نامشخص است. این مسئله، چالشهایی را در زمینههای مختلف از جمله اشتغال، آموزش، بهداشت و همچنین امنیت اجتماعی به همراه داشته و نیازمند تدوین سیاستهای جامع و کارآمد است.
در این گزارش برخی از مواضع و واکنش های حامیان حضور اتباع افغانی را ادامه می خوانید:
آیتالله رئیسی: مهاجران افغان را چه در ایران بمانند یا از ایران عبور کنند، حمایت میکنیم
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در مورد مهاجرت افغانستانیها به کشورهای اروپا گفت: قریب به ۴ میلیون مهاجر افغانستانی در ایران هستند و از آنها پذیرایی میشود. کشورهای غربی وعدههای زیادی برای کمک به مهاجران افغانستانی دادند، اما هیچ کمکی به آنها نکردند.
رییس جمهور کمک به مهاجران افغانستانی توسط ایران را یک وظیفه انسانی و اسلامی دانست و در اینباره، اظهار داشت: مهاجران افغان چه بخواهند در ایران بمانند یا بخواهند از ایران عبور کنند را حمایت میکنیم. (۲۵ آذر ۱۴۰۰)
علم الهدی: مردم خانههای خود را با افغانها تقسیم کنند
آیت الله علم الهدی: خواهران و برادران افغان که به ایران آمدهاند، همپیمان ما هستند و مشابه مهاجرانی هستند که در آغاز اسلام از مکه به مدینه هجرت کردند. در آن زمان، مردم مدینه (انصار) خانهها و داراییهای خود را با آنها تقسیم کردند؛ ایرانیها نیز باید به همین شیوه عمل کنند. (۲۶ فروردین ۱۴۰۱)
وزیر کشور دولت سیزدهم:: افغانستانی ستیزی در کشور محکوم است!
احمد وحیدی وزیر کشور دولت سیزدهم: با بیان اینکه مردم افغانستان را مردمی مظلوم و مورد ستم واقع شده از سوی ابر قدرتها میدانیم، گفت: نگرانی مردم برای ساماندهی افاغنه مورد قبول است و در دستور کار قرار دارد.
وحیدی تاکید کرد: افغانستانی ستیزی در کشور محکوم است و کار غلطی است و در راستای بهم ریختن نظم و امنیت کشور است. (۲۶ مهر ۱۴۰۲۹)
تحصیل ۱۸ هزار طلبه افغانی در حوزه علمیه قم
حجت الاسلام قمی، معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری گفت:: در حال حاضر ۳ میلیون مهاجر از کشور افغانستان در ایران حضوردارند که هم اکنون حدود ۱۸ هزار طلبه مشغول تحصیل در حوزههای علمیه حضور دارند که ۳ هزار نفر آنان فارغ التحصیل شده اند و همچنین ۳۷۰ هزار دانش آموز در مقاطع آموزشی وزارت آموزش و پرورش بدون احتساب اینکه والدین این دانش آموزان مجوز حضور دارند یا خیر، امکان ادامه تحصیل را در ایران با دستور مقام معظم رهبری پیدا کردند. (خبرگزاری حزه - ۲۸ دی ۱۳۹۴)
مشرق نیوز: دیوسازی از مهاجرین افغان!
پایگاه خبری مشرق در یادداشتی نوشت: موج خطرناکی از مهاجرستیزی به ویژه افغان ستیزی همراه با مجموعه اخبار و تحلیلهای ناصحیح در مورد وقایع افغانستان، فضای مجازی ایران و برخی روزنامههای ایران را پر کرده است. مدیریت صحیح مسأله مهاجرین امری است عقلانی و ضروی که حتما بایستی انجام پذیرد، اما جوسازی رسانهای مسموم اخیر، مسأله دیگری است که دشمن روی تبعات امنیتی آن حساب کرده است. عدم رسیدگی به این شایعه پراکنی و دیوسازی از مهاجرین و حاکمیت کنونی افغانستان، وضعیت فضای ذهنی و روانی جامعه و حتی مسئولین امر را تحت الشعاع قرار خواهد داد. (۱۰ مهر ۱۴۰۲)
سرمقاله نویس روزنامه کیهان: مدیریت سیاست افغان هراسی هراسی توسط سرویسهای خارجی
- افغانهای داخل ایران زیر چشم تیز نیروهای نظامی امنیتی ایران به هیچ وجه نمیتوانند بطور گسترده و یا معتنابهی مسلح شوند. اگر اندک اتفاقی بیفتد فاطمیون مهار میکنند تا نیازی به دخالت ما هم نباشد.
- تقریبا" هویت همه افغانهایی که قانونی یا غیر قانونی وارد کشور شده اند مشخص است و مشکل عمدهای در این خصوص وجود ندارد.
- جالب است بدانید افغانهای مقیم ایران حدود ۸۰ میلیارد دلار سرمایه دارند که میتوان از آن در سرمایه گذاری ایران استفاده کرد.
- سیاست افغان هراسی و عراق هراسی و ... یک سیاست ضد ایرانی است که همزمان با سیاست ایران هراسی توسط سرویسهای خارجی مدیریت میشود و مهمترین بسترش هم فضای مجازی است. (۶ مهر ۱۴۰۰)
استاد حوزه علمیه قم: افغانها طلایهداران نهضت آخرالزمانی حضرت مهدی (عج)
حجتالاسلام والمسلمین محمد احتشام کاشانی، استاد حوزه علمیه قم طی سخنانی در همایش سفیران آفتاب با حضور مهاجرین افغانستانی مقیم قم در مسجد مقدس جمکران با اشاره به اینکه شما افغانستانیها بر خلاف بسیاری از کشورهای منطقه که فقط زخم خنجر صهیونیستها و آمریکا را بر پشت و بازوی خود دارند، زهر دو ابرقدرت شرق و غرب را تجربه کردهاید، گفت: چه کسانی که در داخل افغانستان هستند و چه مهاجرینی که در ایران و مناطق دیگر حضور دارید، میتوانید با ایستادگی و مقاومت به عنوان طلایهداران نهضت آخرالزمانی حضرت مهدی (عج) عرض اندام کنید.
استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: با استقامتی که در مسیر دفاع از آرمانها و عزت در بین افغانستانیها کمنظیر است، اگر هماهنگ و متحد باشند، چیزی از غزه و یمن کم ندارند.
احتشام کاشانی، طاغوتشناسی و شناخت کفر را دستگیرهای محکم و جداییناپذیر توصیف کرد و گفت: آمریکاهای جنایتکار طی ۲۰ سال در افغانستان جنایت کردند و عروسیها را به عزا تبدیل کردند و امروز جوان و نوجوان افغانستانی باید بداند که هرچه فریاد دارد اول باید بر سر آمریکا بکشد.
پژوهشگر حوزوی: هدف اصلی از القای افغان ستیزی تضعیف جبهه مقاومت است
حجت الاسلام محمد ملکزاده عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلام هدف اصلی برخی از افراد از القای افغان ستیزی را تضعیف جبهه مقاومت دانست و بیان داشت: این افراد درصدد این هستند که در بحبوحه جنگ غزه و اسرائیل، از این سناریو به عنوان راهکاری برای تضعیف جبهه مقاومت استفاده کنند و با ایجاد اختلاف بین ملت ایران و افغانستان به جریان مقاومت ضربه وارد کنند. (خبرگزاری رسا: ۲۷ مهر ۱۴۰۲)
شاعر مشهدی: یک سرزمین درخشان به نام خراسان بزرگ
خبرگزاری تسنیم یادداشتی از یک شاعر مشهدی به نام موسی عصمتی منتشر کرده است که در آن چنین آمده است: چندی است که در فضای مجازی شاهد برخی نفرت پراکنیها نسبت به جامعه شریف افغانستانی مهاجر در ایران هستیم؛ مهاجرینی که نه از دل خوش که از دشمن به دوست پناه آوردهاند؛ دوستی که هم دل و هم زبانشان است. آنان مهمانهای عزیز سرزمینی هستند که اگر تاریخ را کمی به عقب ورق بزنیم، میبینیم که پیش از این من و اویی وجود نداشت. ما بودیم. یک وطن واحد به نام ایران فرهنگی، یک سرزمین درخشان به نام خراسان بزرگ، یک درخت تناور بودیم باشاخههای بلند و کشیده، با شاخههایی پر از پرندههای خوش آواز. (۲۴ مرداد ۱۴۰۳)
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.