آنچه در بازی پرسپولیس و الهلال در لیگ نخبگان آسیا شاهد بودیم، چیزی بیشتر از یک نتیجه و یک شکست فوتبالی بود. برای تأیید این مهم کافی است به اظهارنظرهای اعضای تیم پرسپولیس و واکنش هواداران در فضای مجازی توجه کنیم.
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، مدیران فوتبال ایران و در رأس آنها مهدی تاج، مسیر نادرست و البته خطرناکی را برای فرار از عقب ماندگی فوتبالمان انتخاب کردهاند. رئیس فدراسیون فوتبال که برای مدتی طولانی با اصطلاح فدراسیون «پنج ستاره»، سر به آسمان میسایید و حتی موفقیتهایی که در دوره مدیریت قبلی پایهریزی شده بود را به نام خود سند میزد، حالا نه تنها نمیپذیرد که فوتبال ایران با مدیریت او و اطرافیانش، در ابعاد مختلفی کیلومترها از رقبای آسیایی عقب مانده بلکه با فرار رو به جلو و اظهارات گمراه کننده، سعی در تغییر شرایط به سود خود دارد.
مهدی تاج سال ۱۳۸۶ نخستینبار به عنوان نایبرئیس اول فدراسیون فوتبال به هیئت رئیسه وارد شد و پس از آن به عنوان نایبرئیس دوم و رئیس سازمان لیگ فوتبال عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال شد. او سال ۱۳۹۵ صندلی ریاست را از آن خود کرد. او دی ماه ۱۳۹۸ به دلیل ناراحتی قلبی و پس از جنجالهای ناشی از قرارداد با مارک ویلموتس از سمت ریاست فدراسیون فوتبال استعفا داد و البته شهریور ۱۴۰۱ صندلی ریاست را پس گرفت و برای بار دوم به عنوان رئیس فدراسیون انتخاب شد. بنابراین مهدی تاج حدود ۱۷ سال است که به عنوان یکی از مسئولان تصمیمگیر و تصمیمساز فوتبالمان فعالیت میکند و بدیهی است که او را میتوان در بخش قابل توجهی از مشکلات فعلی و سالهای گذشته فوتبال ایران دخیل و مؤثر دانست.
از تمام مشکلات و مصائب فوتبال ایران که بگذریم، آنچه دورنمای تاریکی پیش روی فوتبالمان قرار میدهد، تصورات و اظهارات مهدی تاج به عنوان نفر اول اداره این رشته ورزشی و در واقع متولی آن است. رئیس فدراسیون فوتبال پس از شکست سنگین سرخها مقابل الهلال، به سؤالی درباره ناکامی استقلال و پرسپولیس در لیگ نخبگان آسیا، چنین پاسخ داد: «باشگاه استقلال و پرسپولیس را نکوهش نکنید، اگر تیم ملی آنها (عربستان) از تیم ملی بالاتر قرار بگیرد، یعنی سطح فوتبال ملی آنها بالاتر است. تیم ملی ما الان در یک قدمی صعود به جام جهانی است. وقتی در مسائل مالی فیرپلی نیست، آنها پولهای بسیار هنگفتی هزینه میکنند. شما نباید انتظار داشته باشید پرسپولیس و استقلال هم همان هزینهها را انجام بدهند. ما با بضاعت خودمان در جام باشگاههای آسیا هستیم. مهم این است که در فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی در صدر گروه هستیم و شرایطمان خوب است.»
این صحبتهای آقای رئیس و نوع مقایسه او درباره آنچه در فوتبال ایران و عربستان میگذرد، آنقدر عجیب و اشتباه است که متأسفانه به نظر میرسد مهدی تاج قصد تحمیق مخاطب و مردم را دارد! وگرنه او به عنوان نفر اول اداره فوتبال کشور، چطور میتواند طوری وانمود کند که فوتبال ایران در بُعد ملی از عربستان جلوتر است. در وهله اول اینکه با افزایش سهمیه قاره کهن برای جام جهانی ۲۰۲۶ که ۴۸ تیمی خواهد بود، دیگر تیمهای بزرگ قارهکهن کار سختی برای گرفتن مجوز صعود به مهمترین رویداد فوتبالی نخواهند داشت. از سویی از همان زمانی که اعلام شد آسیا دارای ۸ سهمیه مستقیم و یک تیم هم در پلیآف بین قارهای است، همگان اذعان داشتند که دیگر صرف حضور در این تورنمنت بزرگ برای مدعیان آسیایی از جمله ایران، نمیتواند چالش و امتیاز خاصی باشد. چه بسا امیر قلعهنویی سرمربی تیم ملی فوتبال هم در اظهارنظرهای مختلفی تأکید کرده، صعود از دو مرحله جام جهانی برای تیم ملی موفقیت خواهد بود و هدف اصلی چنین اتفاقی است.
از آن مهمتر اینکه وقتی مهدی تاج فوتبال ملی ایران را جلوتر از عربستان میداند و با اعتماد به نفس خاصی آن را عنوان میکند، باید پرسید تیم ملی فوتبال ایران در ۳-۲ دهه گذشته به چه عنوان قابل توجه و ارزشمندی دست یافته؟ آخرین قهرمانی فوتبال ایران در جام ملتهای آسیا برای چه سالی است؟ کسی یادش هست! از سویی در همین جام جهانی ۲۰۲۲ قطر که تیم ملی فوتبال ایران با نتیجه سنگین ۶ بر ۲ مغلوب انگلیس شد، عربستان توانست آرژانتینی را شکست دهد که در ادامه تورنمنت به فینال رسید و البته قهرمان هم شد. در ضمن تیم ملی فوتبال عربستان تجربه صعود از گروه خود در جام جهانی را دارد؛ موضوعی که فوتبال ایران همچنان حسرت آن را میخورد و برای رسیدن به این مهم، دل به جام جهانی ۴۸ تیمی بسته است.
نکته قابل اشاره دیگر اینکه ایران برای میزبانی جام ملت های آسیا ۲۰۲۷ کاندیدا شد، اما در سال ۱۴۰۱ فدراسیون فوتبال کشورمان از کاندیداتوری برگزاری جام ملتها انصراف داد و در نهایت عربستان برای نخستینبار در تاریخ، به عنوان میزبان این مسابقات مهم قارهای انتخاب شد.
در اوضاع و احوالی که فوتبال ایران با مشکل نداشتن ورزشگاه استاندارد و چمن مطلوب دست و پنجه نرم میکند و بازسازی ورزشگاه آزادی هم همچنان ادامه دارد و مشخص نیست چه زمانی به صورت کامل آماده میزبانی از مسابقات خواهد بود، دیدار پرسپولیس و الهلال در ورزشگاهی برگزار شد که باعث حیرت و حسرت اهالی فوتبال در کشورمان شد. افشین پیروانی بعد از شکسن سنگین پرسپولیس برابر الهلال، اظهارنظری داشت که واقعیت تلخی را نشانه گرفته بود. او گفت: «استادیومشان (کینگدام آرنا) از کل فوتبال ما ۲ بر صفر جلو است.» محمدحسین کنعانیزادگان هم در حاشیه آخرین جلسه تمرینی پرسپولیس قبل از بازی با الهلال گفت: «ورزشگاه خوب نیست، عالی است. کاش در ایران هم، چنین ورزشگاههایی داشته باشیم.»
برای یادآوری آنچه در فوتبالمان میگذرد، کافی است به صحبتها و اظهارات تعدادی از چهرههای مطرح و محبوب فوتبال کشورمان که در سالهای نه چندان دور پیراهن تیم ملی را بر تن داشتند، توجه کنیم. علاوه بر صحبتهای اخیر افرادی چون وحید هاشمیان، محمد مایلیکهن، علی دایی و محمد خاکپور، همین دو روز پیش محمد صادقی ستاره فوتبال ایران در دهه ۵۰ که در جام جهانی ۱۹۷۸ عضو تیم ملی فوتبال ایران بود، در مصاحبهای درباره شرایط کنونی فوتبال ایران گفت: «متأسفانه فوتبال ما هیچ چیزی ندارد. حتی در سطح ملی امکانات لازم را نداریم. اوضاع و احوال ورزش ما و به ویژه فوتبال خراب است. تیمهای باشگاهی ما میروند در آسیا و آن افتضاح میشود و برابر الهلال عربستان آنگونه شکست میخوریم. نمیدانم تاج به کجا پشت گرمی دارد که میخواهد بماند. مردم دلشان به این فوتبال خوش بود، اما الان عذاب میکشند. کفگیر فوتبال ایران به ته دیگ خورده و همه سر پول دعوا میکنند. وقتی کار دست کاردان نباشد همین میشود.»
در این سالها شاهد وعدههای زیادی از سوی مسئولان فدراسیون فوتبال بودیم که اغلب آنها محقق نشد. نه خبری از درآمدزایی فدراسیون شد و نه حل مشکل حق پخش تلویزیونی برای باشگاهها. حتی شاهد استثناء هم نبودیم که فدراسیون بتواند تیمی بزرگ را به ایران بیاورد و تیم ملی بازی تدارکاتی خوبی داشته باشد و هواداران هم از تماشای ستارههای دنیای فوتبال لذت ببرند. اما در مقابل تا دلتان بخواهد شاهد «رویا فروشی» بودهایم و حالا هم که اوضاع عجیبتر شده و مسئولان برای فرار از نقدها و مشکلات پرشمار، در اظهارنظرهایی وهمآلود، ادعا میکنند که فوتبال ایران از کشورهای رو به پیشرفت و توسعه قاره آسیا، جلوتر است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.