دنیای صنایع غذایی همچون همهی صنایع دیگر پیشرفت چشمگیری داشته است و فناوریهای روز بهکار گرفته شده در برخی مواد غذایی، در حال تغییر عادات غذایی مردم است. یکی از مهمترین این دستاوردها در دنیا، فناوری انجماد فوق سریع است که این روزها توسط برند پمینا در کشورمان برای تهیهی روزانه صدها تن مواد غذایی به کار گرفته میشود.
این فناوری ها و به خصوص انجماد فوق سریع، مزایایی را برای محصولات غذایی در مقایسه با روش سنتی فراهم کرده که در این مطلب به چند تفاوت و امتیاز خرید محصولات منجمد پمینا در مقایسه با خرید خانگی پرداخته و میزان تازگی هریک را اندازهگیری کردهایم.
خرید برای خانه همیشه مشابه هم نیست. یک روز ممکن است گوشت و مرغ و سبزیجات با کیفیت بالا نصیبمان شود ولی فردا را هیچ اطمینانی نیست. در واقع همیشه حتی وسواسیترین خریداران مواد غذایی هم نمیدانند که روز قبل این محصول غذایی که امروز میخرند، در چه شرایطی تهیه شده، چون هر روز فروشنده ها ممکن است تامینکنندهشان را عوض کنند یا از جای دیگری خرید کنند.
اما چیزی که در مورد برند پمینا میتوان گفت این است که در هر یک از دستههای غذایی خود از محصولات سبزیجات گرفته تا غذاهای آمادهی مصرف، تمام مواد اولیه از تامینکنندگان طرف قرارداد بلندمدت و دارای استانداردهای بالا و مشخص کیفیت تهیه میشود و دائما بر کیفیت آنها نظارت میشود. پمینا، روزانه صدها تن (بله صدها تن!) مواد اولیهی غذایی از کشاورزان و کشتارگاههای مختلف تهیه میکند و تضمین کیفیت آنها بدون داشتن استانداردها و نظارت مداوم، ممکن نیست. نکتهی دیگر، حفظ دائمی کیفیت است تا طعم و کیفیت، دستخوش اتفاقات مختلف نباشد و بنابراین در این زمینه هم پمینا میتواند خیال مصرفکننده را از محصولی که تهیه میکند راحت کند.
فرض کنید امروز برای خانه خرید کردهاید و قصد دارید از همان مواد اولیه، یک غذای تازه و خوشمزه تهیه کنید. در مرحلهای که مواد اولیه را میخریم و تا مرحلهی پخت، کنترل کامل زمان و روند کار دست ماست ولی در مورد قبل آن چطور؟
واقعیت این است که هیچگاه نمیتوان به طور کامل مطمئن بود، چیزی که از مغازهها به عنوان محصولات غذایی تازه، چه سبزیجات و چه گوشتی، تهیه میکنیم کاملا تازه باشد چون حتی فروشندهی مورد اعتماد محله هم خیلی قاطع نمیتواند در مورد پشتپردهی محصولی که امروز به دستش رسیده است صحبت کند.
زنجیرهی تامین، یکی از مهمترین مراحلی است که در طی تولید تا مصرف مواد غذایی نقش بازی میکند و همیشه ایدهآل آن که رسیدن روزانه از تولید تا مصرف است در آن اتفاق نمیافتد. ممکن است در طی تامین کالا چندین واسطه محصول را دست به دست کنند یا یخچال ماشین حملونقل خراب شود و یا به هر دلیل دیگری مثلا آب و هوای بد، محصول امروز به بازار نرسد. در آخر اینکه ممکن است به دلیل فروش نرفتن یک محصول، آن را همچنان در ویترین یک فروشگاه به عنوان محصول روز باز هم ببینید.
اما در محصولات پمینا، این مسیر هر روز و به طور دائم برای صدها تن مواد اولیه از مزرعه تا کارخانه اتفاق میافتد و با توجه به نیاز به تامین روزانهی مواد اولیه، پمینا سریعترین راه تامین مواد اولیه را در اختیار دارد.
رسیدن یک محصول غذایی در بستهبندی بهداشتی و شرایط دمایی مناسب به فروشگاهها و سپس به داخل منازل، راز دیگر سلامتی است. در واقع همه چیز، صرفا تازه خریدن نیست. بلکه درست و بهداشتی خرید کردن، نکتهی مکمل خرید تازه است. اما حتی اگر تمام زنجیرهی حمل و بستهبندی محصولات غذایی تازه، در شرایط ایدهآل و از جمله نگهداری در یخچال باشد، بازهم در طی حمل و نقل و یا بعد از خرید، در زمانهایی مواد غذایی یا در دمای نادرستی حمل میشوند و یا در معرض آلودگیها هستند.
همین مساله برتری محصولات غذایی منجمد پمینا را در زمینهی تازگی و سلامتی در برابر خرید روزانه نشان میدهد. پمینا در تمام مراحل خود از حمل و نقل به کارخانه و سپس قطعهقطعهسازی، شستشو، بستهبندی، انجماد و سپس حمل و نقل به فروشگاهها و از آنجا به منزل، این اطمینان را میدهد که محصول در بهترین شرایط بهداشتی قرار دارد و بستهبندی و شرایط حمل آن، ضامن بهداشت آن در لحظهای است که محصول را میخواهید مصرف کنید.
اکثر ما بخشی از غذا و مواد غذایی تازهمان را با خیال خوش به فریزرهایمان میسپاریم تا برایمان تازه نگه دارند، اما این روش مشکلاتی را هم با خود به همراه دارد. در فرآیند انجماد، این آب موجود در مواد غذایی است که یخ میزند. فرآیند انجماد خانگی و در فریزرهای عادی معمولا فرآیندی زمانبر و چندساعته است. این به معنی تغییر بافت سلولی مواد غذایی در فرآیند انجماد است که خود باعث از دست رفتن تازگی مواد غذایی تا حد زیادی میشود و به همین دلیل است که غذای در فریزر خانگی منجمد شده، طعم و عطر و خواص غذای تازه را ندارد.
اما پمینا این فرآیند را به نوع دیگری انجام میدهد که به آن فرآیند انجماد فوق سریع یا IQF میگویند. در این فرآیند، انجماد و یخ زدن مواد غذایی، به حدی سریع اتفاق میافتد که سلولهای مواد، فرصت تغییر شکل و در نتیجه از دست رفتن خواص خود را ندارند. پس از این انجماد سریع که در تونلهای بزرگ سرماساز شکل میگیرد، محصول منجمد میتواند در فریزرهای عادی حمل و یا نگهداری شود و در زمان مصرف و یخزدایی هم به سرعت، به محصول تازهی اولیه بازگشت کند.
این روش که تنها چند دهه است در جهان در شرکتهای مطرح غذای منجمد به کار گرفته شده، امروز برای تمامی محصولات پمینا در طبقههای مختلف سبزیجات و محصولات گوشتی و یا غذاهای آمادهی مصرف به کار گرفته میشود.
با وجود همهی این تمایزها شاید بد نباشد که دوباره سوال اصلی این مطلب را با هم مرور کنیم: مسابقهای برای تازگی؛ خرید خانگی یا منجمد پمینا؟