به گزارش تابناک، مهر به نقل از یک مقام مسئول خبر داده که رییس کل بانک مرکزی در نامهای گزارشی از وضعیت تامین ارز کالاهای اساسی برای وزارت صمت به رهبر انقلاب ارائه کرده است.
این مقام مسئول که نامش فاش نشده گفته است: "هدف از ارسال این نامه ارائه گزارش مستند به مقام معظم رهبری بود و اینکه این اطمینان به ایشان داده شود که بانک مرکزی به وظایف ذاتی خود با دقت عمل کرده است."
او افزود: «متأسفانه ظرف ماههای گذشته برخی دستگاههای دولتی با ایراد اتهام به بانک مرکزی در خصوص عدم تخصیص به موقع ارز کالاهای اساسی، اشکالات موجود در حوزه ترخیص کالاهای مانده در گمرک را به بانک مرکزی نسبت دادهاند.»
این مقام مسئول در بانک مرکزی بار دیگر تاکید کرد که این بانک با واردات با ارز متقاضی مخالف بوده و معتقد است که این تصمیم برای اقتصاد ایران تبعات دارد.
ماجرا چیست؟
چندی پیش پس از دپوی گسترده کالاها در گمرک و در پی آن کمبود شدید برخی کالاها در کشور و احتمالا آسیب دیدن کالاهای دپو شده، دولت تصمیم گرفت که به سرعت کالاها از گمرک ترخیص شود.
در این باره یکی از انتقادات جدی به بانک مرکزی بود که چرا ارز کالاهای اساسی دپو شده در گمرک را تامین نمیکند. دولت دستورالعملی به نهادهای مربوطه صادر کرد که یکی از آنها بانک مرکزی بود. دولت بانک مرکزی را موظف به تامین ارز کالاهای اساسی کرد.
این دستور العمل بدون حضور نمایندگان بانک مرکزی تنظیم شده بود و انتقاد همتی را در پی داشت.
در همین راستا همتی نامهای به رییس جمهور نوشت و در این باره توضیحاتی داد. او در این نامه از ترخیص کالاها از گمرک بدون تایید و کد رهگیری بانک مرکزی به شدت انتقاد و خواستار جلوگیری از آن شده است.
رییس کل بانک مرکزی در این نامه نوشت: "درمصوبه فوق الذکر بانک مرکزی مکلف شده است با قید فوریت نسبت به تامین ارز کالاهای اساسی موجود در گمرک اقدام نماید. حال آنکه اولا رقم بودجه و تسهیم آن برای واردات کالای اساسی مصوب و معین است و به صورت دستوری قابل تغییر نمیباشد.»
او افزود: "ثانیاً، تامین ارز منوط به تحقق درآمدها میباشد که این امر نیز خارج از کنترل و اراده این بانک میباشد. اولویت تأمین ارز برای کالاها تابع عوامل مختلفی از جمله تاریخ ثبت سفارش، تاریخ ایجاد فیش، گروه کالایی، نوع ارز درخواستی، اولویت اعلامی توسط وزارتخانه مربوطه و بودجهبندی است و صرف وجود کالا در گمرک نمیتواند ملاک عمل قرار گیرد."
رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: «در نظر گرفتن وجود کالا در گمرک به عنوان معیار اولویت تأمین ارز موجب خواهد شد که بعضی از واردکنندگان به منظور تسهیل در دریافت ارز بدون توجه به رویههای جاری اقدام به ارسال کالا به گمرک نمایند و واردکنندگانی که رویههای واردات را مطابق معمول طی نموده و درخواست تامین ارز خود را مطابق روال قانونی ثبت نموده اند متضرر شوند. علاوه بر این موجب بروز هرج و مرج در بودجه بندی دولت در خصوص تخصیص ارز با نرخ ترجیحی به کالاها خواهد شد.»
او تاکید کرد که صدور اعلامیه تامین ارز به صورت اعتباری در چارچوب ظرفیتهای موجود قابل انجام است و تکلیف ذکر شده صورتجلسه فوق که بدون توجه به ظرفیتهای موجود و لزوم استفاده هدفمند و تدریجی آنها بر عهده بانک مرکزی قرار داده شده قابل اجرا نمیباشد.
همتی مکلف نمودن بانک مرکزی به صدور کد رهگیری ظرف مدت ۲۴ ساعت را غیرعملیاتی میداند.
او همچنین هشدار داد که دستورالعمل دولت منجر به تشکیل پروندههای کلان میشود.
در همین راستاشنیده شده است رییس کل بانک مرکزی در جلسه ای با وزرای اقتصادی دولت ضمن اعتراض شدید به این اقدام، آنرا تضعیف مدیریت بانک مرکزی برای کاهش نرخ ارز دانسته است.
بیش از یک میلیارد دلار تاییدیه ارز دادیم ولی ترخیص کالا صورت نگرفته است
در همین رابطه رییس کل بانک مرکزی در برنامهای تلویزیونی گفت: "بیش از یک میلیارد دلار تاییدیه ارز دادیم ولی ترخیص کالا صورت نگرفته است. بانک مرکزی کالاهای وارداتی اعتباری را به شرط ورود فوری به کشور تامین ارز می کند.از ابتدای سال تاکنون ۲۶.۵ میلیارد دلار صادرات و ۲۵ میلیارد دلار واردات انجام شده است."
او انگشت انتقاد را به سمت وزارت صمت گرفت و افزود: "وزارت صمت باید ثبت سفارش را بر اساس برآورد درآمدهای ارزی انجام دهد و مدیریت تقاضا را به درستی انجام دهد."
همتی گفت: «تعهد بانک مرکزی برای ارز ۴۲۰۰ تومانی، هشت میلیارد دلار است و بانک مرکزی به تعهد خود پایبند بوده و تا کنون ۷ میلیارد دلار تامین شده است.»
رئیس کل بانک مرکزی همچنین با اشاره به اینکه یک عده کالاهای خود را نگه داشته اند به این امید که ارز ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان شود و سپس ترخیص کنند اظهار کرد: "متاسفانه اطلاعات ناقص می دهند و می گویند بانک مرکزی ارز نمی دهد."
او ادامه داد: «اعلام کرده ایم کسانی که کالا به صورت اعتباری وارد کرده اند، بیایند تعهد بدهند تا کالا سریع ترخیص شود، تا تضمین چندماهه بدهیم که ارزشان را تامین می کنیم.»