مخالفت عدهای با نامگذاری معبری در تهران به نام استاد «شجریان» وارد فاز جدیدی شده است؛ غائلهای که امروز ابعاد جدیدی یافت.
به گزارش «تابناک»؛ هنوز دو روز از نصب تابلوی جدید خیابانی در منطقه دو تهران نگذشته، خبری منتشر شد که حکایت از تغییر نام این معبر داشت. تغییری نه از نوع رسمی و با پشتوانه مصوبه شورای شهر، که ناشی از مخالفت عدهای با این نامگذاری و اقدام عملی برای تغییر دوباره نام آن معبر از «شجریان» به شهید «فخری زاده».
البته این نخستین بار نیست که نامگذاری معابر و حتی تغییر نام برخی معابر حاشیه ساز میشود و پیش از این هم نمونههای بسیاری از این رویداد به ثبت رسیده است. اتفاقی که گاه دلیلش مخالفت با نام انتخاب شده یا موافقت با نام قبلی هم نیست و ممکن است دلایل دیگری داشته باشد؛ مثل اتفاقی که برای خیابان نوفل لوشاتو بعد از تکرار انتشار کاریکاتور موهن در یک نشریه فرانسوی رخ داد.
در آن برهه، گروهی تابلوی آن خیابان را با استفاده از برچسب تغییر دادند و نام خیابان پیامبر را برای ساعاتی به معبر بخشیدند و بعد اوضاع به روال قبل بازگشت، اما ماجرای خیابان شجریان کمی فرق میکند، چون مخالفت با آن از ابتدای طرح این تصمیم در شورا شکل گرفت و حتی تا کان لم یکن کردن ماجرا پیش رفت.
برای مرور ماجرا باید به فروردین ماه سال گذشته بازگردیم که از خیابان بهشت در قلب تهران خبر رسید شورای شهر رای به نامگذاری معبری در تهران به نام شجریان داده است. تصمیمی در راستای تکریم اساتید هنر ایران زمین که عمر استاد به اجرایش قد نداد و هر بار در خصوص چرایی معوق ماندن آن از اعضای شورای شهر پرسیده شد، پاسخی دریافت نشد.
البته این پایان ماجرا نبود و در مهرماه امسال، زمانی که شجریان چشم از جهان فروبست، زمانی که رئیس شورای شهر تهران در انتهای یکی از نشستهای این شورا در جمع خبرنگاران حضور یافت و در این باره مورد پرسش قرار گرفت، از رفع ممنوعیتی سخن گفت که سد راه اجرای این مصوبه شورا شده بود و وعده اجرای آن «به زودی» را داد.
رویدادی که نه چندان زود، بالاخره رقم خورد و خیلی زود با حاشیه به صدر اخبار بازگشت. حاشیههایی که امروز قسمت دیگری از آنها رونمایی شد، چراکه ساعتی بعد از اقدام شهرداری تهران برای بازگشت تابلو شجریان، فرماندار تهران در مصاحبهای از غیرقانونی بودن این نامگذاری خبر داد و تاکید کرد که مصوبهای از شورا در این خصوص به فرمانداری نرسیده نشده است.
این در حالی است که بر اساس قانون، کلیه مصوبات شورای شهر میبایست به تایید فرمانداری برسد؛ بنابراین، اظهار نظر عیسی فرهادی، فرماندار تهران مبتنی بر قانون و تامل برانگیز است. تامل برانگیز از این جهت که میبینیم چنین مصوبهای به تایید فرمانداری نرسیده و سوای آن، به این نکته پی میبریم که فرمانداری تهران در همه این مدت که این طرح در دستور اجرا قرار داشته و حتی بعد از اجرایی شدنش، بر غیرقانونی بودن ماجرا تاکید نکرده و سکوت را ترجیح داده است.
نکته قابل تامل دیگر در این خصوص، تاکید فرماندار تهران بر وقوع دو تخلف در این ماجراست که اولی همان اجرای مصوبه بدون تایید فرمانداری است و دومی، کندن تابلوی شجریان از معبر مورد اشاره. دو تخلفی که معلوم نیست پیگیری آنها در دستور کار فرمانداری قرار خواهد گرفت یا نه، همان گونه که مشخص نیست واکنش شورای شهر به ماجرا چه خواهد بود.
اکنون کافی است به این موارد، انتشار برخی اظهارنظرهای مخالفان این نامگذاری مبنی بر تغییر دوباره این نام را که رسانهای شده مرور کنیم تا به این نتیجه برسیم که غائله پایان نیافته است؛ غائلهای که چه بسا پتانسیل تبدیل به کشمکشی بزرگ را هم داشته باشد، مگر آنکه تدبیری ویژه برای پایان دادن به آن اندیشیده شود.