اقتصاد در گذر زمان

از «اعطای امتیاز راه آهن جلفا به تبریز به روسیه» تا «حمله کرونا به هیوندای و کیا»

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی چهاردهمین روز بهمن ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
کد خبر: ۱۰۳۱۸۰۴
|
۱۴ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۴ 02 February 2021
|
4476 بازدید

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی چهاردهمین روز بهمن ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

 

14 بهمن 1291، امتياز راه‌آهن جلفا به تبريز در غياب مجلس به بانك استقراضي روس كه شعبه ‌اي از وزارت مالي روسيه مي ‌باشد اعطا شد.

14 بهمن 1327، تظاهرات گسترده اي از سوي دانشجويان دانشگاه تهران در اعتراض به قرارداد امتياز نفت برگزار شد.

14 بهمن ۱۳54، روزنامه شيكاگو تايمز درباره خريدهاي نظامي ايران از امريكا نوشت: از دوران رياست جمهوري نيكسون تا سال 1975 خريدهاي نظامي ايران از امريكا چنين است: در سال 1972 مبلغ 524 ميليون دلار. در سال 1973 مبلغ دو ميليارد و يكصد ميليون دلار. در سال 1974 مبلغ سه ميليارد و نهصد ميليون دلار.

14 بهمن 1357، در این روز کمیته اعتصابات به کارکنان گمرک بازرگان اعلام کرد که باید هر چه زودتر هزار کامیون مواد غذایی و احتیاجات ضروری مردم را تخلیه کنند. روسای سازمان انرژی اتمی تحت تعقیب دیوان کیفر قرار گرفتند. روزنامه «واشنگتن‌پست» نوشت: قراردادهای خرید اسلحه ایران از آمریکا به ارزش 12 میلیارد دلار در مذاکرات اریش فون مابرود، فرستاده نظامی آمریکا با فرماندهان نظامی ایران در تهران لغو شد. نمایندگان بانک ملی سوئیس و موسسات بانکی خصوصی این کشور اعلام کردند که در ماه ‌های اکتبر و نوامبر از نیمه مهر تا نیمه آذر یک میلیارد و ۴۷۰ میلیون دلار از تهران به سوئیس فرستاده شد. در شورای انقلاب بازرگان به عنوان نخست‌ وزیر دولت موقت تعیین شد.

14 بهمن 1373، قرارداد انتقال نفت و گاز دریای خزر از طریق ایران میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت دولتی نفت آذربایجان به امضا رسید. در پی امضای این معاهده که به درخواست مقامات آذربایجان صورت گرفت، دولت آمریکا اعلام کرد هیچگونه کمک مالی برای اجرای این طرح ارائه نخواهد کرد.

14 بهمن 1391، بانک مرکزی اعلام کرد: دستورالعمل جدید حساب جاری در تمامی شعب بانک‌ های کشور لازم الاجرا شده است؛ این دستورالعمل که با هدف افزایش اعتبار چک در جامعه، کاهش چک ‌های بلامحل، کاهش آسیب ‌های اجتماعی و اقتصادی ناشی از افزایش صدور چک‌ های بلامحل تهیه شده محرومیت ‌ها و مجازات ‌های شدیدی را برای دارندگان چک برگشتی رفع سوء‌اثر نشد و بانک‌ های خاطی در نظر گرفته است. دستورالعمل جدید تاکید دارد در صورتی که مشتری دارای سابقه چک برگشتی باشد، تمامی بانک‌ ها و موسسات اعتباری غیربانکی موظفند تا زمان رفع سابقه چک برگشتی، از ارائه خدمات بانکی به وی از جمله؛ اعطای تسهیلات، افتتاح هر گونه حساب سپرده جدید، ارائه دسته چک، گشایش اعتبارات اسنادی و صدور ضمانتنامه و ... خودداری کنند.

14 بهمن 1392، هیات ‌های تجاری و دیپلماتیک اروپایی برای به دست آوردن بازار تجاری ایران وارد رقابتی شدید با یکدیگر برسر ایران شده ‌اند. نمایندگان بیش از ۱۰۰ شرکت فرانسوی برای دیداری سه روزه به ایران آمدند تا با مسوولان سیاسی و تجاری ایران ملاقات و مذاکره کنند. این سفر بزرگ ‌ترین نشانه آمادگی غرب برای از سرگیری سرمایه‌ گذاری در ایران در یک دهه گذشته است. همزمان خبرگزاری ‌ها از سفر قریب‌ الوقوع یک هیات تجاری آلمانی به ایران خبر دادند. همچنین قرار است یک هیات هلندی نیز به زودی وارد ایران شود.

14 بهمن 1394، جان کربی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ضمن تایید آزاد شدن ۱۰۰ میلیارد دلار از سرمایه بلوکه شده ایران، گفت اما این کشور تنها به پنجاه و چند میلیارد دلار از این پول دسترسی پیدا کرده است.

14 بهمن 1395، محمود میرشجاعیان معاون وزیر اقتصاد از دو سیاست اتخاذ شده از سوی دولت به منظور تک نرخی شدن ارز پرده برداشت. این دو سیاست شامل افزایش تدریجی نرخ ارز مبادله‌ای تا نزدیک شدن به نرخ بازار آزاد و کوچک شدن سبد کالاهای مشمول دریافت ارز مبادله‌ای هستند.  این مقام مسوول وعده داد که دولت در سال ۹۶ با فراهم شدن روابط کارگزاری بانک‌ها، ارز تک نرخی را عملیاتی خواهد کرد.

14 بهمن 1396، بیژن حاج محمدرضا رئیس جایگاهداران سوخت گفت: به دلیل مشکلاتی که با بانک‌ها داریم از این پس جایگاه‌ها فقط در قبال دریافت پول نقد بنزین تحویل می‌دهند. واریز با تاخیر پول از طریق کارت‌های اعتباری و دستگاه‌های پوز به حساب جایگاهداران سوخت موجب ایجاد مشکلات برای مردم و جایگاهداران شده بود.

14 بهمن 1397، نمایندگان مجلس در جلسه علنی پارلمان به فوریت طرح اعاده اموال نامشروع و اجرای اصل ۴۹ قانون اساسی رای موافق دادند.

14 بهمن 1398، درپی شیوع ویروس مرگبار کرونا و برای مقابله با گسترش آن در چین، هم‌اکنون فعالیت بسیاری از صنایع تولیدی از جمله قطعه‌سازی خودرو به حالت تعلیق درآمده‌اند و این امر موجب تاثیر منفی بر نرخ تولید شرکت‌های خودروسازی خارجی نیز شده است. حالا خودروسازان کره‌ای نظیر هیوندای و کیاموتورز در آستانه کاهش یا حتی توقف تولید محصولات خود به دلیل اخلال در زنجیره عرضه قطعات از چین شده‌اند. خودروسازان کره‌ای کوچک‌تری نظیر سانگ‌یانگ هم‌اکنون نیز تصمیم گرفته‌اند برای یک هفته(۴ فوریه)، تولید محصولات خود را متوقف کنند. برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، دولت مرکزی چین تعطیلات سال نو را تا دوم فوریه و دولت محلی ووهان، کانون اصلی شیوع کرونا، این تعطیلات را تا ۱۳ فوریه تمدید کرده‌اند. ناظران بر این باورند که اگر شرایط اضطراری در چین ادامه یابد، خودروسازانی نظیر هیوندای و کیا که بر حسب کاهش هزینه‌های تولید و کارگر، خطوط تولید در چین را گسترش داده‌اند با اخلال در سیستم عرضه و نیز تولید مواجه می‌شوند.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟