به گزارش تابناک، محمدجواد آذری جهرمی در کانال تلگرامی خود به سوالات کاربران پاسخ داد. وی درباره ساختار قیمتگذاری اینترنت توضیح داد: سه اپراتور تلفن همراه و بیش از ۲۰ اپراتور که خدمات اینترنت خانگی ارائه میدهند، در کشور وجود دارد. به لحاظ کلی ساختار شرکتهای ارتباطی ایران در ارائه خدمات در بازار رقابتی است. معمولا در بازارهایی که به صورت رقابتی فعالیت میکنند و فضای انحصاری ندارند، تعرفهگذاری بر اساس آزاد و رقابتی است و فضای رقابت است که قیمت بازار را تعیین میکند.
وزیر ارتباطات و فناروی اطلاعات با بیان اینکه دولت تعرفهگذار بستههای اینترنتی نیست، افزود: اپراتورها در رقابتها با یکدیگر قیمت بستهها را تعیین و ارائه میکنند. آن چیزی که دولت مشخص میکند، سقف قیمت است. در حال حاضر قیمت هر کیلوبایت اینترنت از سوی کمیسیون تنظیم مقررات که نهاد تصمیمگیر برای تعرفهگذاری است، ۰.۴ریال تعیین شده، یعنی سقف قیمت برای هر گیگ اینترنت میتواند ۴۰ هزار تومان باشد. اپراتورها میتوانند در رقابت با یکدیگر، بستههای متنوعی ارائه دهند که شرایط بازار و فضای رقابتی که بین آنها وجود دارد این قیمت را مشخص میکند. البته این قیمتها برای تلفن همراه است و شرایط تلفن خانگی کمی متفاوت است.
حذف بستههای شبانه و نامحدود اپراتورها به شرایط رقابتی آنها برمیگردد
آذری جهرمی درباره حذف بستههای شبانه و نامحدود اپراتورها توضیح داد: این مسئله بیشتر به شرایط رقابتی بین اپراتورها برمیگردد. آنها بستههای متناسب با ساعتها و گروههای مختلف در جذب مشتریان ارائه میکنند. حذف بستهها از سوی یک اپراتور باعث میشود کاربران به سمت اپراتور دیگری که این بستهها را دارد، بروند. ما به عنوان تنظیمگر بازار باید مراقب باشیم اپراتورها با یکدیگر تبانی نکنند زیرا این کار به ضرر مشتریان میانجامد. مانند اتفاقی که دو ماه پیش رخ داد و دو اپراتور ایرانسل و همراه اول در یک هماهنگی با یکدیگر قیمت بستهها را بالا بردند و بستههای پرطرفدار را حذف کردند. این مصداق تبانی است که ما به آن ورود کردیم، تذکر دادیم و به جریمه تهدیدشان کردیم تا بستهها را به حالت قبل برگرداندند.
وی ادامه داد: ما برای کنترل بازار برای اپراتور غالب مقرراتی را فرض میکنیم، از جمله این که اپراتورهای غالب برای تغییر قیمت و حذف بستههای خود باید از سازمان تنظیم مقررات اجازه بگیرند. این فرآیند، نظارتی است که ما بر آنها داریم و در شرایط عادی در تعیین قیمت بستهها دخالتی نمیکنیم و اپراتورها با هم رقابت میکنند، مگر اینکه بخواهند تبانی کنند یا قیمت بستهها را بالاتر از سقف ارائه دهند.
وزیر ارتباطات با اشاره به منطق ارائه بستههای شبانه اپراتورها بیان کرد: منطق حکم میکند شبکههای ارتباطی نیز مانند شبکههای برق که ساعت اوج مصرف و کممصرفی دارند، در ساعات کممصرفی بستههایی با قیمت کمتر ارائه بدهند تا به این واسطه مشتریان را به سمت ساعات کممصرف هدایت کنند. زیرا در صورت مصرف کاربران در اوج مصرف، اپراتور باید سرمایهگذاری بیشتری برای توسعه ظرفیت شبکه انجام دهد و پس از توسعه شبکه، صرفا در ساعت محدودی میتواند از ظرفیت بالای توسعه دادهشده کسب درآمد کند. بنابراین منطقی است اپراتورها به لحاظ قیمتی، در ساعت کمباری بستههایی با قیمت کمتر ارائه دهند.
اعتراضات مراجع فرهنگی در رابطه با بستههای شبانه
آذری جهرمی درباره این که چرا بستههای شبانه و نامحدود از سوی اپراتورها حذف شدند، گفت: در بسیاری کشورهای دنیا این بستهها ارائه میشود. اما واقعیت این است که اعتراضاتی از سوی مراجع فرهنگی در کشور در رابطه با بستههای شبانه مطرح شد و ما ابلاغیهای دریافت کردیم که میگفت کاربران به سمت بستههای اینترنت رایگان شبانه سوق پیدا نکنند، زیرا تاثیر منفی روی دانشآموزان و دانشجویان داشت که شب بیدار میماندند و صبح نمیتوانستند از کلاسهایشان استفاده کنند. ، به همین دلیل توصیه کرده بودند که این بستهها حذف شود.
وی ارائه بستههای شبانه اینترنت از سوی اپراتورها را یک درخواست منطقی دانست و بیان کرد: با توجه به نامههایی که شاید به خود اپراتورها هم ارسال شده بود، آنها هم بر این اساس منطق را زیر پا گذاشتند؛ منطق ایجاب میکند در ساعت پیک شبانه، بستههای ارزانقیمت ارائه شود. این موضوع باعث شد ما دو ماه پیش دوباره اپراتورها را فرا بخوانیم و به آنها توصیه کردیم بستههای شبانه را ارائه کنند تا بخشی از بار ترافیکی شبکه را به ساعتهای کمباری انتقال دهند.
وزیر ارتباطات خطرنشان کرد: البته ما دخالتی در این موضوع نداریم و شرایط رقابتی اپراتورهاست. به نظر میرسد اگر یک اپراتور بسته شبانه ارائه کند، بقیه اپراتورها هم در فضای رقابتی چارهای ندارند جز این که به آن سمت بروند. الان توصیه رسمی ما به اپراتورها این است و به آنها اعلام کردیم و سازمان تنظیم مقررات پیگیر است که بستههای شبانه را به سبد ارائه خود برگردانند. البته الان هم بستههای شبانه ارائه میشود اما میتوانند به این سمت هدایت شوند که بستههای ارزان قیمت و رایگان بدهند.
اینترنت بهصورت انحصاری در اختیار شرکت زیرساخت است
آذری جهرمی درباره انحصار شرکت زیرساخت گفت: این شرکت بعد از خصوصیسازی به عنوان بخش دولتی مخابرات فعالیت خود را آغاز کرد. با قانونی که در اجرای سیاستهای کل اصل ۴۴ قانون اساسی و خصوصیسازی مخابرات مطرح و توسط مجلس تصویب شد اکنون اینترنت در ایران بهصورت انحصاری در اختیار شرکت ارتباطات زیرساخت قرار گرفته است. ما در تلاش هستیم با تفسیرهایی که از این قانون وجود دارد و اختیاراتی که دولت دارد، تا قبل از اتمام دولت دوازدهم، شرایطی را فراهم کنیم که واردات پهنای باند از طریق شرکتهای مختلف میسر و انحصار شرکت زیرساخت شکسته شود.
وی ادامه داد: بر این اساس ما اولین مرکز داده بینالملل (ixp) را با نام منطقه ویژه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مجموعه فرودگاه پیام دایر کردیم. این مرکز یکی از اجزای شبکه ملی اطلاعات است که در سند مصوب آمده است. زیرساخت این شبکه فراهم است و کارهای فنی نیز انجام شده تا ما را به سمتی ببرد که تا مرداد ۱۴۰۰ انحصار را از شرکت زیرساخت برداریم. هر چند کار دشواری است اما تمام تلاش خود را به کار میگیریم.