بین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: هشدار سازمان ملل نسبت به وقوع بزرگترین قحطی تاریخ معاصر در یمن، واکنش وزارت خارجه به اظهارات حسام الدین آشنا، ۷ شرط مقام اماراتی برای آشتی با ترکیه، رد پیشنهاد آمریکا از سوی انصارالله یمن و کشته و زخمی شدن بیش از ۵۰ تن در انفجار هرات افغانستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار سازمان ملل نسبت به وقوع بزرگترین قحطی تاریخ معاصر در یمن
رئیس برنامه جهانی غذای سازمان ملل در سخنانی نسبت به خطر وقوع بزرگترین قحطی در تاریخ معاصر در یمن هشدار داد.
به گزارش عربی ۲۱، دیوید بیزلی، رئیس برنامه جهانی غذا در جریان نشست شورای امنیت نسبت به خطر وقوع بزرگترین قحطی در تاریخ معاصر در یمن هشدار داد.
وی در این باره گفت: درحال حاضر در یمن بیش از ۱۶ میلیون تن با بحران قحطی یا بدتر از آن مواجه هستند. این آمار تنها در حد عدد و ارقام نیست، بلکه این تعداد افراد واقعی هستند. یمن به سمت بزگترین قحطی در تاریخ معاصر پیش میرود؛ این کشور جهنم روی زمین است.
وی خطاب به اعضای شورای امنیت تصریح کرد: در صورت عدم ورود و مداخله فوری، ممکن است که ۴۰۰ هزار یمنی طی سال جاری میلادی جانشان را از دست بدهند، زمانی که ما در اینجا نشست برگزار میکنیم در هر ۱۶ دقیقه یک کودک جانش را از دست میدهد، پس آیا به آنها پشت کرده و به سمت دیگری نگاه کنیم؟
بیزلی ادامه داد: به دلیل ذخایر کم سوخت، بیشتر بیمارستانهای یمن تنها در بخشهای مراقبت ویژه خود برق دارند.
واکنش وزارت خارجه به اظهارات حسام الدین آشنا
در پی مصاحبه حسام الدین آشنا مشاور رئیس جمهور با روزنامه الاخبار و طرح مباحثی درباره برجام، «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه در اطهاراتی اعلام کرد که نظرات مطرح در این مصاحبه شخصی است و با وزارت امور خارجه و یا محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه هماهنگی نشده است.
وی افزود: موضع ایران در خصوص عدم پایبندی ایالات متحده به تعهدات قطعی اش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و مسیر بازگشت این کشور به برجام روشن است که بارها توسط وزیر خارجه به دقت و روشنی بیان شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: پس از رفع تحریمها توسط آمریکا، ایران همانگونه که مقام معظم رهبری اعلام فرموده اند اقدامات جبرانی خود را متوقف میکند.
وی همچنین گفت: مرجع راستی آزمایی بر اساس برجام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
هفت شرط مقام اماراتی برای آشتی با ترکیه
«عبدالخالق عبدالله»، استاد دانشگاه امارات، مشاور سابق بنزاید که به مراکز تصمیم گیر در این کشور بسیار نزدیک است، هفت شرط برای عادسازی روابط برای ترکیه گذاشت.
او جمعهشب در حساب توییتری خود با انتشار تصویری از رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نوشت: «او ابتدا موارد زیر را انجام دهد؛
۱) پایان دادن به اشغالگری در سوریه و عراق
۲) خارج کردن نیروهای مزدور از لیبی
۳) توقف حمایت از جماعت اخوان المسلمین
۴) خودداری از تحریک علیه ثبات مصر
۵) اخراج فوری نیروهای از خلیج ... [خلیج فارس]
۶) بازنگری در نقشههای توسعهطلبانه عثمانی
۷) عذرخواهی بابت حمله به رهبران سعودی
و در پایان توییتش نوشت: «در این صورت است که میتوان با او آشتی کرد.»
رد پیشنهاد آمریکا از سوی انصارالله یمن
سخنگوی انصارالله یمن ضمن رد پیشنهاد نماینده آمریکا در یمن برای آتش بس، آن را "توطئه ای" دانست که یمن را در مرحله خطرناک تر از حال حاضر قرار می دهد.
به گزارش المسیره، محمد عبدالسلام، سخنگوی انصارالله گفت: آنچه فرستاده آمریکا پیشنهاد داده، چیز جدیدی نیست و نمایانگر چشم انداز سعودی و بین المللی طی یک سال پیش است.
وی افزود: در این پیشنهاد، نه اشاره ای به توقف محاصره شده و نه آتش بس بلکه تنها توافقاتی است که در نهایت منجر به ازسرگیری محاصره از کانال های دیپلماتیک می شود.
عبدالسلام ادامه داد: اگر آنها جدی بودند پایان جنگ و محاصره را اعلام می کردند. ما از این موضع استقبال خواهیم کرد.
وی ادامه داد: اینکه یک نماینده آمریکایی بیاید طرحی را کمتر از آن چیزی که توسط نماینده سازمان ملل ارائه شده است، پیشنهاد دهد، غیر قابل قبول است. همه می دانند که حمله به یمن و محاصره آن از شش سال پیش برای یک روز هم متوقف نشده است، پس مفهوم جنگ و محاصره از نظر آمریکایی ها چیست؟
سخنگوی انصارالله یمن افزود: آمریکایی ها با ارائه شرایط عربستان به عنوان پیشنهادی برای متوقف کردن جنگ، بار دیگر نشان دادند که صریحاً در پشت تجاوز و محاصره ایستاده اند. هیچ تغییر واقعی درخصوص پایان دادن به جنگ و لغو محاصره وجود ندارد بلکه تنها واگذار کردن امور به دست طرف دیگر است.
عبدالسلام تأکید کرد: آنها می خواهند ما از طریق گفتگو، آنچه را از طریق جنگ و محاصره به دست نیاورده اند به آن ها بدهیم.
وی با اشاره به اینکه انصارالله کلیه شرایط پیشنهادی طرف های دیگر را درباره کمک های بشردوستانه پذیرفته، خاطرنشان کرد: وقتی هیچ بهانه ای برای ادامه محاصره پیدا نکردند، مدعی شدند که کمک ها به کسانی که شایسته آن هستند نمی رسد.
سخنگوی انصارالله در پایان گفت: ما خواهان یکسان سازی درآمدها در یمن و پرداخت حقوق هستیم. آنها این موضوع را رد می کنند و می خواهند درآمدها را در یک حساب خاص که آنها کنترل می کنند قرار دهند.
عبدالملک العجری، عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن نیز گفت: آمریکا شروط ائتلاف متجاوز برای آتش بس را دیکته میکند و پیشنهاد آتش بس در واقع به نفع ریاض است و انصارالله این پیشنهادها را نمی پذیرد.
عصر جمعه تیموتی لیندرکینگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور یمن بدون اشاره به لزوم توقف جنایات عربستان و متحدانش در یمن اعلام کرد کشورش طرح آتشبسی را به انصارالله ارائه کرده است.
وی مدعی شد: واشنگتن عمیقاً نگران وضعیت انسانیِ مأرب و ریاض آماده بررسی درگیریها در یمن است.
کشته و زخمی شدن بیش از ۵۰ تن در انفجار هرات افغانستان
در پی انفجار یک خودروی بمب گذاری شده در هرات افغانستان، دستکم هفت تن کشته و بیش از ۵۰ تن زخمی شدند.
به گفته وحید قتالی، والی هرات این انفجار در نزدیکی حوزه چهاردهم پلیس شهر هرات روی داد.
وی تصریح کرد: چندین زن و کودک در میان کشته شدهها هستند و دستکم ۵۳ تن از جمله غیرنظامیان و نیروهای امنیتی در این انفجار آسیب دیدهاند.
به گفته والی هرات دهها خانه و مغازه در اثر انفجار آسیب دیده و امدادگران برای کمک به افرادی که زیر آوار گرفتار شدهاند به محل حادثه رفتهاند.
به گزارش یورونیوز، وزارت کشور افغانستان نیز در بیانیهای اعلام کرد که «طبق گزارشهای اولیه در این رویداد سه نیروی پلیس مجروح شده و شش غیرنظامی زیر آوار مانده و شش خانه مسکونی تخریب و ۱۰ باب خانه مسکونی دچار خسارت شدهاند.
وزارت کشور افغانستان انگشت اتهام را به سوی نیروهای طالبان گرفت و افزود: این نوع حملات همواره از سوی طالبان تروریست انجام شده است.
هنوز هیچ گروهی مسئولیت این انفجار را قبول نکرده است. بیم آن میرود که آمار کشته شدهها بسیار بیشتر از آمار اولیه باشد.
طبق گزارش رسانههای افغانستان، صدای انفجار در هرات در قسمتهای مختلف شهر به گوش رسید و باعث وحشت و هراس در میان مردم شد. شدت این انفجار به حدی بود که تا شعاع چند کیلومتری آن شیشههای خانههای مسکونی به لرزه درآمد و شکسته شد.
این انفجار در حالی رخ داده است که روسیه روز جمعه اعلام کرد که از تشکیل دولتی موقت و فراگیر در افغانستان با مشارکت همه گروهها از جمله طالبان برای اداره این کشور استقبال میکند.