تحولات در گذر است و اخبار روز هیچ گاه متوقف نخواهد شد؛ خبرهایی رسمی و گاه غیر رسمی؛ خبرهایی که مورد توجه قرار میگیرد یا ممکن است همه به راحتی از کنار آن بگذرند. رسانههای خبری هر یک به فراخور وابستگی جناحی خود، خبرهایی را برجسته میکنند و در مواردی هم از کنار آن میگذرند. اگر خبر بهماهو خبر موضوعیت داشته باشد، وابستگی جناحی نباید در کمرنگ و پر رنگ منتقل کردن آن تأثیری داشته باشد.
رصدخانه «تابناک»؛ جایی است که خبرهایی گاه غیررسمی و گاه اخباری که مورد توجه قرار نمیگیرد، برای مخاطبان آماده میکند؛ خبرهایی که گاه به ملاحظه جناحهای سیاسی مورد توجه قرار نمیگیرند و گاه به دلیل کم توجهی رسانهها به حاشیه میروند، ولی همین خبرها، اخباری هستند که مخاطبان را از پشت پرده جریانات سیاسی آگاه میکنند. در رصدخانه، تیتر و خلاصهای از مهمترین اخباری که اطلاع از آنها ممکن است برای مخاطبان مهم و قابل توجه باشد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و اینک رصدخانه تابناک را میبینید.
حرف های رئیس ستاد انتخاباتی رئیسی در مورد دولت سیزدهم
نائب رئیس مجلس شورای گفت: دولت سیزدهم باید دولتی اسلامی، خداباور، حکمتورز، مستضعف باور، خدمت باور و زمینه ساز تمدن اسلامی باشد. علی نیکزاد عصر امروز در مراسم «آیین شکرانه حضور» که در محوطه شهیدگاه اردبیل برگزار شد، اظهار کرد: دولت سیزدهم باید باور به رفع معضلات اجتماعی و فرهنگی داشته و خردورز و حکمتگرا باشد تا زمینه تمدن اسلامی و ظهور حضرت عجلالله فراهم شود. وی افزود: پیروزی آیتالله رئیسی در سیزدهمین دوره ریاست جمهوری قطعا عامل بازگشت قطار دولت به ریل انقلاب بوده و انتظار داریم که دولت سیزدهم دولتی عدالت باور و در راستای رفع مشکلات کشور گام بردارد.نایب رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: عدم عمل به وعدهها از سوی دولت یازدهم و دوازدهم عامل ناراحتی مردم شد، اما با تمام این موارد همچنان باید قدردان حضور حماسی مردم در انتخابات علیرغم مشکلات کنونی باشیم.
فعال اصلاح طلب: عدهای به نام اصلاح طلبی پس از به قدرت رسیدن پاسخ کسی را نمیدهند
یک چهره سیاسی اصلاح طلب عنوان کرد: اخیرا اصلاح طلبان آمدند و عده معدودی برای این جریان تصمیم گرفتند و بر خلاف جریان آب شنا کردند و این موجب شد مردم پاسخ مثبتی به آنها ندهند و خود آنها نیز دچار نوعی عذاب و شماتت شدند.«جلال جلالی زاده»، نماینده ادوار مجلس و چهره سیاسی اصلاح طلب، در گفت و گو با برنا در رابطه با پوست اندازی اصلاح طلبان و ضرورت «اصلاح در اصلاحات» اظهار کرد: اصلاح طلبان باید تکلیف خود را با خودشان مشخص کنند؛ آیا جریان اصلاحات یک جریان فکری است یا یک جریان سیاسی و اقتصادی است؟! اصلاحات چه جریانی است؟! اگر جریان فکری باشد مثل اهالی تفکر و اندیشه باید در دانشگاه ها، مجامع علمی، حوزه ها و تشکل های مدنی و... در بین مردم حضور پیدا کند و گفتگو، مذاکره، مناظره و مجادله داشته باشد. باید این فکر و اندیشه را به مردم بشناسانند تا مردم ضمن پذیرش و آگاهی آمادگی عملی کردن این افکار و اندیشه ها را داشته باشند. او افزود: به نظر من اصلاح طلبان به روشنی توضیح نمی دهند و گفته نمی شود، اصلاحات جریانی فکری یا جریانی سیاسی است و یا جریانی اعتقادی و آمیخته از هر دو است؟! اصلاح طلبان اهداف خود را به خوبی، روشن نمی کنند و دامنه توان و قدرت خود را در حکومت مشخص نمی کنند. آیا می توان به بدنه قدرت و هسته سخت قدرت نفوذ پیدا کرد و تلاش آنها برای اعمال نفوذ و تغییر به ثمر می رسد یا نه؟!
یک پیشگو در مشهد به قاضیزاده گفته بود تو قطعا رئیسجمهور میشوی
سلیمی نمین خاطرنشان کرد: برخلاف تبلیغاتی که دشمنان و بدخواهان کشور مطرح می کردند که انتخابات از پیش مهندسی شده بود، هرکدام از این افرادی که به عنوان کاندیدای مطرح بودند ساز خودشان را می زدند، آقای جلیلی بحث خودش را داشت، آقای رضایی بحث خودش را داشت، آقای قاضی زاده هاشمی بحث خودش را داشت؛ به آقای قاضی زاده هاشمی انقدر این مطلب را القا کرده بودند که قطعا ایشان رئیس جمهور خواهد شد! مثل آقای احمدی نژاد که برخی از پیشگوها به سراغش می رفتند و چنین حرفهایی می زدند، یک پیشگو هم در مشهد به آقای قاضی زاده هاشمی این مطلب را گفته بود که تو قطعا رئیس جمهور می شوی و به همین دلیل به درخواست برخی از نمایندگان که از او خواسته بودند کنار رود، برخورد بسیار تند و غیر مؤدبانه داشت چرا که تصور کرده بود که او قطعا رئیس جمهور می شود.این تحلیلگر سیاسی اصولگرا با بیان اینکه در این انتخابات هیچ طراحی پشت صحنه ای نبود، افزود: از سوی دیگر بعضی ها هم تعرفه گرفته بودند و به صندوق نینداختند، یعنی نه از جهت تحریم و نه رای اعتراضی بلکه مثلا قوم و خویششان در شوراها نامزد شده بود و فقط آمده بودند که به او رای دهند و نه می خواستند به خبرگان رای دهند، نه می خواستند به میان دوره ای مجلس رای دهند و نه می خواستند به ریاست جمهوری رای دهند اما آنجا تعرفه ها را به آنها می دادند و این تعرفه ها را پیش خودشان نگه داشتند و با خودشان بردند و فقط به شورای شهر رای دادند و این هم جزو آرای باطله محسوب می شود.
مشکل اصلی اصلاحات از نگاه غرضی: اشکال از بدنه نیست، از ستاد است
وزیر دولت سازندگی اظهار کرد: مشکل اصلی اصلاحات از زمان دولت اصلاحات این است که کنگره ندارند و ستادها اشخاص ثابتی بودند که فقط سخنگو بودند و ایراد می گرفتند، از اصلاح طلبان اصلی هم نظرخواهی صورت نمی گیرد.«محمد غرضی» وزیر دولت سازندگی، در رابطه با اقدامات مورد نیاز اصلاح طلبان و اعتدالیون برای ارتباط بهتر با مردم طی چهارسال پیش رو گفت: اصلاح طلبان باید اگر دولت تصمیمی گرفت و حقوق عامه را رعایت نکرد به دولت تذکر بدهند و در عین حال دولت را راهنمایی کنند. او افزود: اصلاح طلبان باید همه خطاهای گذشته را مطرح کنند و بگویند که این اشتباهات را انجام داده ایم. آقای خاتمی دولت تا سال ۷۶ متوسط سالی ۱۰ میلیارد دلار درآمد داشت و بعد از آن سالیانه ۲۰ میلیارد دلار درآمد داشت، ولی با این حال دلار افزایش یافت و حقوق عامه، ضایع شد. غرضی تاکید کرد: در دولت آقای روحانی اصلاح طلبان همه مناصب را گرفتند البته دولت است و حق قانونی او است، اما گرفتاری پیدا شد و مثل دولت احمدی نژاد خلافها زیاد شد و موفق به مبارزه نشدند.
واکنش یک امام جمعه به گمانه ریاستش بر دستگاه قضا
آیت الله عاملی امام جمعه اردبیل در توییتی حضور احتمالی اش در ریاست قوه قضائیه را رد کرد.آیت الله سیدحسن عاملی، امام جمعه اردبیل در توییتر نوشت: این روزها عزیزان زیادی از سر حسن ظن به حقیر مراجعه می کنند یا تماس می گیرند که آیا رفتن شما به دستگاه قضایی صحت دارد؟ در جواب همه این عزیزان این بیت را برای آنها می خوانم: به اندازه بود باید نمود / خجالت نبرد آنکه ننمود بود.
علویتبار از جبهه اصلاحات ایران استعفا داد
علیرضا علویتبار، نظریهپرداز و فعال سیاسی، در نامهای خطاب به بهزاد نبوی، رییس جبهه اصلاحات ایران، که ۲۹خرداد نوشته و امروز منتشر شده است از جبهه اصلاحات استعفا داد.علیرضا علویتبار، نظریهپرداز و فعال سیاسی، در استعفانامهای خطاب به بهزاد نبوی، رییس جبهه اصلاحات ایران، که ۲۹خرداد نوشته و امروز منتشر شده، نوشت:
هو الحق
برادر گرامی جناب آقای نبوی
ریاست محترم جبهه اصلاحات ایران
باسلام و آرزوی توفیق برای جنابعالی
با احترام بدینوسیله استعفای خود را از جبهه اصلاحات ایران خدمتتان اعلام میکنم. از حمایت و لطف شما و سایر عزیزان حاضر در هیات رییسه، مجمع عمومی جبهه و همکاران کمیته راهبردها و برنامهها، بسیار سپاسگزارم و همراهی و همکاری با جبهه اصلاحات را از افتخارات خویش میدانم. با آرزوی سلامت و موفقیت برای شما و سایر دوستان.
علمالهدی: مشارکت در کشور بالای ۵۳ درصد بوده است
امام جمعه مشهد گفت: اگر چه گفتند مشارکت ۴۹ درصد بوده در این انتخابات در کشور، مشارکت ۵۳ و در استان خراسان رضوی بالای ۶۰ درصد بوده است.آیت الله سید احمد علم الهدی در خطبههای امروز نماز جمعه مشهد، در جوار مضجع نورانی امام رضا(ع)، اظهار کرد: از این حماسه ارزشمند و شرکت تکلیفمندانه شما در انتخابات متشکرم و پیروزی شما را در دهه کرامت و این تکلیف بزرگ تبریک عرض میکنم، اگر چه گفتند مشارکت ۴۹ درصد بوده اما در این انتخابات در کشور، مشارکت بالای ۵۳ و در استان ما بالای ۶۰ درصد بوده است.امام جمعه مشهد با بیان اینکه این حضور مشارکت حداکثری مطلوب نبوده است و علت داشت، ادامه داد: با احساسی که شما عزیزان پای صندوق رفتید، همین احساس اقتضا میکرد حضور در عرصه انتخابات بیش از اینها باشد اما همین حضور با همین مقدار هم یک حماسهآفرینی بود.
ادعای بلینکن درباره سانحه هواپیمای اوکراینی
وزیر خارجه آمریکا در توییتی با اشاره به سقوط هواپیمای اوکراینی در ایران اعلام کرد که واشنگتن با سایر کشورها جهت ایمنتر کردن آسمانها همکاری خواهد کرد.آنتونی بلینکن روز جمعه در پیامی توییتری مدعی شد: اقدام غیرمنطقی ایران مبنی بر ساقط کردن پرواز PS752 هواپیمایی اوکراین جان ۱۷۶ انسان بیگناه را گرفت. ایمنی و امنیت هوانوردی یک اولویت است. ما به همکاری با کانادا و شرکای "آسمانهای امنتر" ادامه میدهیم تا فضای هوایی جهانی را تا جای ممکن ایمن کنیم.به گزارش ایسنا، جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا و بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس نیز در پیامهایی توییتری به بیان ادعاها و اتهامات مشابهی علیه کشورمان پرداختهاند.ایران بارها نسبت به هرگونه سیاسی کردن موضوع هواپیمای اوکراینی هشدار داده و اعلام کرده است که چنین اقداماتی با هر بهانه یا توجیهی، نه تنها هیچ کمکی به ارتقاء ایمنی هوانوردی نمی کند بلکه باعث انحراف از اهداف فنی ایکائو و حمل و نقل هوایی ایمن می گردد.
توکلی: کسی که رأی نداد با دموکراسی قهر نکرده با روحانی و جنتی قهر کرده است
احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: هر جا قدرت انتخاب مردم را زیاد کنیم احساس دموکراسی بالا می رود. احساس دموکراسی برای کشور قیمت دارد و میل به مشارکت و گردن گرفتن مشکلات بعدی را افزایش می دهد. ولی وقتی حزب قوی نداریم تمایلی برای هیچ کدام از جناح ها باقی نمانده است. هرج و مرج بدتر از ظلم است.از سوی دیگر اگر همه مردم رأی بدهند و مثلا مشارکت بالای ۷۰ درصد باشد نمی توانیم بگوییم اوضاع خوب است و همه مردم راضی هستند. ولی عدم رضایت گاهی به انکار و گاهی به اعتراض منجر می شود. یک عده از روی محبت رأی دادند و یک عده هم از روی منفعت و اینکه از این نمد برای خودشان کلاه بدوزند. وقتی یک عده هم شرکت می کنند و رأی باطله می دهند، نشان دهنده این است که ما این راه را قبول نداریم.
رابرت مالی: همه تحریمهای اعمالشده توسط ترامپ را رفع نمیکنیم
نماینده آمریکا در امور ایران درباره رفع تحریمهای ایران، گفت: دولت این کشور آماده رفع تمامی تحریمهای اعمالشده از سوی دونالد ترامپ برای بازگشت به برجام نیست.«رابرت مالی» در مصاحبهای روز جمعه گفت دولت این کشور آماده رفع تمامی تحریمهای اعمالشده از سوی دولت «دونالد ترامپ» برای بازگشت به برجام نیست. «مالی» که با پایگاه «انپیآر» مصاحبه میکرد در پاسخ به این که ایرانیها در چارچوب مذاکرات وین خواستار انجام چه کاری هستند که انجام آن برای طرف آمریکایی دشوار است، گفت: «چیزی که آنها میخواهند رفع تمامی تحریمهایی است که بعد از سال ۲۰۱۸ توسط دولت رئیسجمهور ترامپ اعمال شد. این خواسته زیادی است.» رابرت مالی در ادامه گفت: «ما گفتهایم که آماده رفع تحریمهایی هستیم که برای بازگشت ما به برجام لازم است.او سپس در پاسخ به این سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا آمریکا، به رغم تمایلی که برای بازگشت به برجام دارد آماده خروج از مذاکرات نیز هست، اینطور پاسخ داد: «بله، ما بیشتر از آنچه فکر میکنیم ایران تشنه توافق است تشنه توافق نیستیم.» رابرت مالی گفت چنانچه توافقی که ایران خواستار آن است، آن توافقی نباشد که کف مطالبات امنیتی آمریکا را برآورده کند، آمریکا آماده خروج از مذاکرات است.
واکنش نصرالله به شایعات درباره مذاکرات وین
دبیرکل حزب الله لبنان گفت: برخی هنوز مُصرّ هستند که مسئولیت تشکیل دولت لبنان را گردن حزبالله یا ایران بیندازند .سید حسن نصرالله ادامه داد: برخی افراد غیرمنصف میگویند که حزبالله به درخواست ایران تشکیل دولت را به تعویق انداخته تا نتیجه مذاکرات وین روشن شود. من که قبلا این را توضیح داده بودم یا میگویند حزبالله مانع تشکیل دولت است تا نتیجه مذاکرات ایران و عربستان روشن شودایران اصلا نپذیرفته که درباره موضوع دیگری در وین بحث شود [که بخواهد درباره منطقه و لبنان صحبت کند]نه درباره موشکهای بالستیک و نه درباره پروندههای منطقهای مذاکرهای نشده استجمهوری اسلامی ایران به نیابت از هیچ کس مذاکره نمیکند نه به نیابت از لبنانیها و سوریها نه به نیابت از فلسطین و یمن و حتی افغانستانیها.
متکی: دولت در برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ نمره قبولی نگرفت
وزیر اسبق امور خارجه گفت: در کنار انبوه زحمتکشان وزارت کشور و شورای نگهبان، عوامل اجرایی، عوامل نظارتی و غیره اما کسانی خواستند یک نوع همراهی و همزبانی با کسانی کنند که به دنبال کاهش آراء مردم در این انتخابات بودند.منوچهر متکی ادامه داد: برخی از استعفاها، برخی از سرکار نیامدنها اگرچه اقلیت بودند ولی نشاندهنده این بود که دولت نتوانست کسانی را کنترل کند که طراحی شده میخواستند بخشی از پروژه کلان علیه ملت ایران در انتخابات باشند.کمیسیون اصل ۹۰ مجلس و نهادهای ذیربط باید این موضوع را بررسی کنند. اخلال به چه معناست؟ یعنی اخلالگری بوده که اخلالی واقع شده است.
قاضیزاده هاشمی: کشور باید ده سال یکدست اداره شود
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی گفت: نیاز داریم کشور به مدت ده سال یکدست توسط یک جناح اداره شود. با انتخابات امسال این کار انجام شد. بعد از طی ۱۰ سال نهادهای دموکراتیک برگردند و فعالیت میکنند یا جریانات سیاسی خود را احیا میکنند و باز میتوانند به قدرت برگردند.سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی در پاسخ به سوالی پیرامون یکدست شدن قوا و تاثیر آن بر روند اداره کشور و همچنین احتمال برخورد با اغماض میان قوا و کاهش نظارتها، گفت: من نمیخواهم بگویم که چنین اتفاقی ممکن نیست اما شرایط کشور به گونهای است که ما به دلیل اوضاعی که در حوزه اجرا و مشکلات مردم ایجاد شده نیاز به چنین اتفاقی داشتیم که یک قدرت متمرکز در حوزه اجرا داشته باشیم.
وی گفت: کشور برای اینکه از جا بلند شود حداقل ده سالی باید دعواها را کنار بگذارد؛ به همین دلیل به نظر من مردم با هوشمندی این را انتخاب کردند. به این دلیل که مردم معمولا مجلس و دولت را به نوعی انتخاب میکردند که این تمرکز اتفاق نیفتد؛ اما این بار که این اتفاق رخ داد به نظر من با هوشمندی بود به این علت که کشور یک سرعتی پیدا کند.وی افزود: بعد از طی این دوره نهادهای دموکراتیک که حضور دارند و فعالیت میکنند یا جریانات سیاسی خود را احیا میکنند و باز میتوانند به قدرت برگردند.
صفار هرندی: «خیر» رئیسی درمورد دیدار با بایدن خیر مطلق نبود
فعال سیاسی اصولگرا گفت که جواب «خیر» رئیسی به دیدار با بایدن، «مطلق» نبود.صفار هرندی در شبکه چهار سیما گفت: نظر من این است و نظر برخی دوستان هم این است که «خیر» محکم و بدون تامل اقای رئیسی، پاسخی به آن No بود که اقای بایدن گفت. از او پرسیده بودند قرار است در دولت شما، با ایران شرایط بهتری داشته باشیم، خیلی حکم گفته بود No.وی افزود: بنده معتقدم اگر از رئیسی سئوال شود، خواهد گفت «خیر» من، خیر مطلق نیست، اما با آن جلوه ای که بایدن ظاهر شده، جوابش همان است.صفار هرندی تاکید کرد: ما نظرمان این است که تعامل گسترده باید بکنیم.وزیر ارشاد دولت نهم درمورد جریان اصلاحات نیز گفت: اینها دچار فلج مقطعی تشکیلاتی و سازمانی شده اند، البته این مقطع طولانی است.