بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: بازداشت کارمند وزارت خارجه اسرائیل به اتهام جاسوسی برای ایران، سفر الکاظمی به واشنگتن برای بازتنظیم روابط امنیتی عراق و آمریکا، هشدار دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس درباره امنیت منطقه، آغاز رزمایش مشترک نیروی هوایی آمریکا و اسرائیل و رایزنی وزیران خارجه ایران و قطر پیرامون تحولات منطقه از مهمترین تحولات و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بازداشت کارمند وزارت خارجه اسرائیل به اتهام جاسوسی برای ایران
رسانههای اسرائیلی شامگاه یکشنبه گزارش دادند که یک شهروند این رژیم، به جرم سفر مخفیانه به ایران از طرف سازمانهای امنیتی این رژیم بازداشت شده است.
شبکه ۱۱ تلویزیون رژیم صهیونیستی در این زمینه مدعی شد، یک کارمند وزارت خارجه این رژیم به اتهام سفر مخفیانه به ایران و همچنین جاسوسی بازداشت شده است.
روزنامه تایمز اسرائیل از فرد بازداشت شده به عنوان یک دانشجوی در استخدام وزارت خارجه اسرائیل یاد کرده و مدعی شده است، وی حدودا ۲۰ ساله بوده و در این سفر با عوامل اطلاعاتی ایران ارتباط داشته است.
براساس این گزارش، در حال حاضر سازمان امنیت داخلی اسرائیل (شیت بت) در حال تحقیق درباره این سفر و اتهامات دیگر علیه وی است.
تایمز اسرائیل میگوید که طبق اطلاعات دریافتی، این فرد پیش از اینکه در دانشکده وزارت خارجه اسرائیل پذیرفته شود به ایران سفر کرده است.
وکیل این فرد گفته است که سفر او به ایران، توریستی بوده و این سفر مخفیانه نیز نبوده و دوستان و خانواده وی از آن باخبر بودهاند.
طبق ادعای تایمز اسرائیل، سفر به ایران برای شهروندان فلسطین اشغالی به هر دلیل و با هر هدفی ممنوع است.
سفر الکاظمی به واشنگتن برای بازتنظیم روابط امنیتی عراق و آمریکا
مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق یکشنبه شب در راس هیاتی دولتی و در سفری چند روزه با هدف تقویت روابط عراق و آمریکا وارد واشنگتن شد.
الکاظمی پیش از ترک بغداد در فرودگاه گفت: این سفر در چارچوب تلاش های عراق برای تقویت روابط محکم با آمریکا مبتنی بر احترام متقابل و همکاری دوجانبه در عرصه های مختلف انجام می شود و در راس آن تلاش های طولانی برای نشست های گفت و گوهای راهبردی برای تنظیم روابط امنیتی بین دو کشور بر اساس منافع ملی عراق قرار دارد.
تاکید نخست وزیر عراق بر «تنظیم روابط امنیتی بین دو کشور» اشاره ای به موضوع برنامه زمانبندی خروج نیروهای بیگانه از عراق است؛ هر چند در نهایت و بر اساس پیش نویس سند توافق عراق و آمریکا نه تنها قرار نیست نیروهای آمریکایی از خاک این کشور خارج شوند، بلکه احتمالا به تعداد و عرصه های حضور آمریکایی ها نیز در میدان های مختلف اعم از مستشاری، اطلاعاتی-امنیتی به بهانه مبارزه با داعش و سایر عرصه ها افزوده خواهد شد.
مذاکرات راهبردی بغداد فرآیندی بود که الکاظمی به پیشنهاد کاخ سفید در راستای اجرای مصوبه پارلمان عراق در خصوص لزوم خروج نظامیان آمریکایی از این کشور کلید زد و حالا پس از چند دور مذاکرات رسمی و کارشناسی میرود تا توافق صورت گرفته را نهایی کند.
از سوی دیگر، آمریکاییها در حالی به دولت عراق گفتهاند، ۲۵۰۰ تن از ۵۰۰۰ نیروی نظامی خود در عراق را خارج کردهاند که هیچ مرجع رسمی تاکنون این برآورد ارائه شده را تایید نکرده است. بسیاری از کارشناسان مسائل عراق نیز معتقدند که این برآورد دقیق نیست و محل تردید جدی دارد.
سالهاست کنترل آسمان عراق در اختیار آمریکاییه است و دولت عراق هیچ اشرافی بر آن ندارد و لذا نمیتواند آمار دقیقی از ورود و خروج هواپیماهای آمریکایی و تعداد نظامیان وارد شده به عراق یا خارج شده از آن، داشته باشد.
نکته جالب توجه در بیانیه های رسمی دولت عراق درباره گفت و گوهای راهبردی این است که تقریبا هیچ اشاره ای به «خروج نظامیان آمریکایی از عراق» مطابق «مصوبه پارلمان» نمی شود و در عوض تاکید بر ضرورت استفاده از آمریکایی ها برای «مبارزه با داعش» و «توسعه همکاری ها»ست.
«ماجد الشویلی » کارشناس سیاسی عراق نکته جالب توجهی در این باره گفته است: «ما این دولت (مصطفی الکاظمی) را آوردیم تا آمریکایی ها را از عراق بیرون کند؛ اما این دولت الان دارد برای ماندن این نیروهای بیگانه با آمریکا مذاکره می کند.»
فواد حسین وزیر خارجه عراق پنجشنبه گذشته با یادآوری اینکه دور چهارم گفت و گوهای بغداد واشنگتن، دور آخر این رایزنی هاست، تصریح کرد که دیدار مصطفی الکاظمی و جو بایدن، روابط عراق و امریکا را «به طور کلی» در بر میگیرد؛ البته این حرف جدیدی نبود.
فواد حسین به این نکته اشاره کرد، هیچ پایگاه نظامی آمریکایی در عراق وجود ندارد و آمریکایی ها در پایگاه های عراقی حضور دارند نه آمریکایی.
با این تعابیر، سرنوشت ادامه حضور نیروهای آمریکایی در عراق از خوانش دولت این کشور معلوم است.
فواد حسین اما به همین کفایت نمی کند و در گفت و گو با شبکه آمریکایی الحره اشاره می کند که با طرف ایرانی درباره حملات به «فرودگاه ها و نمایندگی های دیپلماتیک» بحث کرده و از آنها خواسته است برای توقف این حملات از سوی «برخی عناصر و گروه ها» دخالت کنند.
حسین می افزاید: به آنها گفتیم که برخی گروه ها ادعا می کنند، «از حیث اعتقادی» با شما ارتباط دارند و «این بحث ها در مرحله مشخصی در توقف حملات به نمایندگی ها و اماکن دیگر ثمربخش بود.»
وی در پایان با یادآوری اینکه داعش همچنان عراق را تهدید میکند، از نیاز عراق به حمایتهای اطلاعاتی امریکا گفت.
این قرائت از وضع موجود به نظر برخی تحلیلگران به معنای آن است که نیروهای عراقی با وجود عراقی بودن و به رغم استناد به مصوبه قانونی پارلمان، حق مقاومت ضد اشغالگری ندارند؛ اما نیروهای آمریکایی با وجود اشغالگری، «در پایگاه های عراقی حضور دارند» و بنابراین مهمان دولت عراق و بنا به گفته خودشان «به دعوت دولت عراق» در آنجا حضور دارند.
هشدار دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس درباره امنیت منطقه
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس اعلام کرد، کشورهای حوزه خلیج فارس به حفاظت از منافع و تحقق طرحهای خود برای رقم زدن آیندهای بهتر برای ملتهای خود و سراسر منطقه ادامه میدهند و امنیت حوزه خلیج فارس برای امنیت جهان مهم است.
به گزارش روسیا الیوم، نایف الحجرف، دبیرکل این شورا در حاشیه شرکت در یازدهمین همایش مطالعات حوزه خلیج فارس که توسط مرکز مطالعات حوزه خلیج فارس و دانشگاه کمبریج انگلیس، مجازی برگزار شد، گفت، از جمله درسهایی که ویروس کرونا داد این است که تلاش و همبستگی در کنار یکدیگر تنها راه مقابله با چالش هاست.
وی افزود: شورای همکاری خلیج (فارس) برای مبارزه با پدیده تروریسم و توازن بازارهای انرژی در راستای تحقق منافع هم تولیدکنندگان و هم مصرف کنندگان همواره با جامعه جهانی همکاری دارد.
الحجرف گفت، در سطح منطقه، کشورهای عضو شورا، طرحهای توسعه طلبانهای برای متنوع ساختن اقتصاد خود و بهبود کیفیت زندگی در نظر گرفتهاند. امنیت حوزه خلیج فارس برای امنیت دنیا بسیار مهم است. وضعیت در عراق، سوریه، لبنان و یمن تهدیدی برای امنیت حوزه خلیج فارس است.
وی تاکید کرد، کشورهای حوزه خلیج فارس همچنان به حفاظت از منافع خود و تحقق طرحهایشان با هدف دستیابی به آیندهای بهتر برای ملت خود و کل منطقه ادامه میدهند.
آغاز رزمایش مشترک نیروی هوایی آمریکا و اسرائیل
ارتش رژیم صهیونیستی از آغاز رزمایش هوایی موسوم به «جونیپر فالکون» با مشارکت نیروی هوایی ارتش آمریکا خبر داد.
براساس گزارش عاروتص شوع، در این رزمایش که هر دو سال یک بار برگزار میشود، نیروهای سیستم پدافند دفاع هوایی ارتش رژیم صهیونیستی و همچنین فرماندهی اروپایی ارتش ایالات متحده(EUCOM) حضور دارند.
بر اساس این گزارش، هدف از این رزمایش، بهبود قابلیت های دفاعی علیه تهدیدهای موشکی و توانایی دفاع هوایی مشترک و تقویت همکاری و هماهنگی میان نیروی هوایی آمریکا و اسرائیل اعلام شده است.
به دلیل مشکلات ناشی از کرونا، رزمایش امسال در دو بخش برگزار شده است؛ بخش اول که حدود دو هفته به درازا کشید در ماه فوریه و در زمینه سیستم های ارتباطی محرمانه انجام شد. بخش دوم که از روز یکشنبه آغاز شده است شامل استقرار نیروهای آمریکایی در فلسطین اشغالی برای آموزش نیروهای ارتش این رژیم است.
پیش از این وبگاه «اسرائیل دیفنس» گزارش داده بود که نیروی هوایی آمریکا شماری از پرسنل خود را برای شرکت در رزمایش «جونیپر فالکون 2021» که در بخشهای مختلف فلسطین اشغالی برگزار میشود، به اسرائیل اعزام کرده است. این رزمایش در راستای توافقنامههای طرفین و مقر فرماندهی آمریکا در اروپا و ارتش این رژیم است.
رایزنی وزیران خارجه ایران و قطر پیرامون تحولات منطقه
وزیر امور خارجه در دیدار معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر، آخرین تحولات روابط دوجانبه و موضوعات مهم منطقهای و بینالمللی را مورد گفت وگو و تبادل نظر قرار دادند.
به گزارش اداره کل اطلاعرسانی و سخنگویی وزارت امور خارجه، محمد جواد ظریف و شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر امروز در تهران با یکدیگر گفت و گو و درباره آخرین تحولات روابط دو جانبه و موضوعات مهم منطقهای و بینالمللی تبادل نظر کردند.