بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: مقابله پدافند هوایی سوریه با جنگندههای اسرائیلی به دمشق و حمص، اعلام قیام پسر احمد شاه مسعود علیه طالبان، مخالفت «سعد الحریری» با طرح واردات سوخت از ایران، بیانیه تروئیکا اروپایی درباره تسریع غنی سازی ایران و اعلام آمادگی گوترش برای گفتوگو با طالبان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
مقابله پدافند هوایی سوریه با جنگنده های اسرائیلی به دمشق و حمص
پدافند هوایی ارتش سوریه حمله شب گذشته جنگندههای اسرائیلی به اماکنی در نزدیکی دمشق و حمص را دفع و اکثر آنها را سرنگون کرد.
خبرگزاری رسمی سانا به نقل از یک منبع نظامی ناشناس گزارش داد که اندکی پس از ساعت ۲۳:۰۰ (۰۸:۰۰ به وقت گرینویچ) پنجشنبه شب، دشمن اسرائیلی حمله هوایی را به شهر دمشق و مجاورت شهر حمص با شلیک چند موشک از سمت جنوب شرق بیروت انجام داد.
این منبع افزود: پدافند هوایی ارتش با اهداف متخاصم مقابله و بیشتر موشکهای شلیک شده را سرنگون کرد.
سه شنبه شب نیز خبرگزاری رسمی سوریه از شنیده شدن صداهای انفجارهایی در استان قنیطره خبر داد و شبکه الاخباریه نیز احتمال "حمله اسرائیلی" را مطرح کرد.
اعلام قیام پسر احمد شاه مسعود علیه طالبان
پسر احمد شاه مسعود، یکی از رهبران فقید افغانستان اعلام کرد: علیه گروه طالبان در افغانستان قیام جدیدی برپا خواهم کرد.
به گزارش سایت المیادین، احمد مسعود، یکی از فرماندهان مسلح منطقه پنجشیر واقع در شمال کابل و پسر احمد شاه مسعود تاکید کرد، افغانستان را رها نکرده است و قیام جدیدی علیه طالبان مانند قیام پدرش برپا خواهد کرد.
وی در ادامه افزود: ما به احمد شاه مسعود، فرماندهی که تا لحظه آخر عمر خود با طالبان جنگید، درود میفرستیم؛ طالبانی که ما را مورد ظلم قرار داد و مردم افغانستان به خاطر آنها در معرض آزار و اذیت قرار گرفتند.
مسعود همچنین تصریح کرد: ما خواهان مصالحه و توافق با طالبان نیستیم و تا آخرین لحظه زندگی خود با آنها مبارزه خواهیم کرد.
پیشتر اخباری منتشر شده بود، مبنی بر اینکه مسعود افغانستان را ترک کرده است.
خبرگزاری اسپوتنیک گفته بود، پسر احمد شاه مسعود با یک بالگرد نظامی به همراه شماری از شخصیتها از ولایت «پنجشیر» در شمال کابل، این کشور را ترک کردند؛ این در حالی است که خود احمد مسعود این خبر را تکذیب کرد و گفت که او افغانستان را ترک نکرده است و مانند پدرش علیه گروه طالبان قیامی به راه خواهد انداخت؛ «پنجشیر» افغانستان تنها ولایتی است که طالبان وارد آن نشده است.
در همین راستا، محمد پنجشیر، یکی از فرماندهان مسلح در ولایت پنجشیر تاکید کرد، گروه وی با هر گونه توافق با گروه طالبان مخالفت و علیه طالبان اعلام جنگ کرده است.
امروز طالبان به سمت شرکت کنندگان در راهپیمایی برای حمایت از پرچم ملی افغانستان در ولایت «ننگرهار» شلیک کرد که در نتیجه آن چندین تن کشته و زخمی شدند.
از سوی دیگر، امرالله صالح، معاون اشرف غنی، رئیس جمهور سابق افغانستان اظهار داشت که احمد مسعود طرفداران، تانکها و هواپیماها را در پنجشیر به خاطر مبارزه با طالبان جمع کرده است. وی از شهروندان افغانستان خواست به مقاومت بپیوندند.
مخالفت «سعد الحریری» با طرح واردات سوخت از ایران
«سعد الحریری» رئیس جریان المستقبل لبنان و از افراد نزدیک به دولت عربستان سعودی، روز پنجشنبه، تنها پس از گذشت حدود یک ساعت از سخنرانی سید حسن نصرالله، دبیرکل جنبش حزبالله، مخالفت خود را با اظهارات او در خصوص خرید سوخت از ایران اعلام کرد.
دبیرکل حزبالله لبنان، در سخنرانی خود به مناسبت سالروز شهادت امام حسین (ع) و یارانش اعلام کرد که کشتیهای حامل سوخت تا ساعات آینده از ایران به سمت لبنان حرکت خواهند کرد.
سید حسن نصرالله با هشدار به آمریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص تعرض به کشتیهای نفتی ایران، تأکید کرد که مقاومت لبنان این کشتیها را به مثابه خاک کشور خود تلقی خواهد کرد.
سعد الحریری در واکنش به این اظهارات در حساب کاربری خود در شبکه توئیتر نوشت: «آیا آنچه صبح امروز درباره رسیدن کشتیهای ایرانی شنیدیم، یک مژده خوشحالکننده برای لبنانیهاست یا یک اعلام جنگ خطرناک در خصوص وارد کردن لبنان به جنگهای داخلی و خارجی؟»
الحریری در ادامه ادعا کرد: «حزبالله میداند که بحران سوخت لبنان ناشی از قاچاق عامدانه به سوریه برای خدمت به نظام سوریه است. مؤثرترین حالت آن است که به جای منت گذاشتن بر سر لبنانیها با دریافت مازوت ایران، قاچاق متوقف شود.»
رئیس جریان المسقبل همچنین مدعی شد: «حزبالله میداند که کشتیهای حمایتی ایران با خود به لبنان خطرات و تحریمهای بیشتر به همراه خواهند داشت؛ همچون تحریمهای ونزوئلا و برخی دیگر از کشورها.»
وی همچنین با اشاره به بخش دوم اظهارات سید حسن نصرالله مدعی شد که تلقی کردن کشتیهای ایران به مثابه خاک لبنان «اوج تضییع حاکمیت ملی» این کشور است. او این اظهارات را به مثابه تبدیل شدن لبنان به یکی از استانهای ایران تلقی کرد.
سعد الحریری که خود در تشکیل دولت لبنان و پیدا کردن راهحل برای بحران این کشور ناموفق بود، در ادامه اظهاراتش با اعلام مخالفت با گام حزبالله، به اتهامزنی به ایران پرداخت و گفت که ایران مانع تشکیل دولت در این کشور میشود.
او با اتهامزنی به حزبالله و بدون اشاره به بحران شدید سوخت و قطعی برق در این کشور، گفت: «آیا ما در کشوری هستیم که حزبالله تمام وزارتخانهها از وزارت بهداشت تا اقتصاد، دفاع و بندرها و امور عامالمنفعه را در دست دارد؟»
الحریری در ادامه با تکرار اتهامزنیهای خود به حزبالله، اظهار داشت: بله مواضعی که کمی قبل آن را شنیدیم به لبنانیها میگوید که آنها دولت نمیخواهند. آخر این چه حکومتی است که میخواهید کار خود را با استقبال از کشتیهای ایرانی و برخورد با جامعه بینالملل آغاز کند؛ آن هم در حالی که لبنان به شدت به دولتی نیاز دارد که از حمایت برادران و دوستان برخوردار باشد؟
رئیس جریان المستقبل همچنین با اشاره به آنچه آن را پنهان شدن حزبالله در ورای سکوت تیم ریاستجمهوری لبنان خواند، مدعی شد که حزبالله نخواهد توانست مجوز عبور را از اکثریت لبنان بگیرد و «لبنان را به دست سلطه ایران» بسپارد.
او همچنین در پایان مدعی شد: «این مواضع رنج معیشتی و اقتصادی مردم لبنان را دو چندان میکند و بزرگراهی به سوی جهنم ایجاد خواهد کرد.»
اظهارات و اتهامپراکنی الحریری در حالی علیه حزبالله و ایران مطرح میشود که کشور لبنان، یک سالی است که با بحران شدید اقتصادی و سیاسی دست و پنجه نرم میکند.
این کشور در تاریخ چهارم اوت سال ۲۰۲۰ (۱۴ مرداد) صحنه انفجار در بندر بیروت بود که بیش از ۱۹۰ کشته و ۶۵۰۰ مجروح به جای گذاشت. این انفجار کشور لبنان را وارد یک بحران سیاسی، اقتصادی، اجتماعی کرد.
بحران سوخت تاجایی در این کشور پیش رفته است که برخی منابع خبری از قطعی برق در بخشهای جنوبی لبنان خبر دادند.
در پی تشدید این بحران، رسانههای لبنانی همچنین درباره خطر اتمام مازوت و قطعی برق در بخشهای حیاتی این کشور از جمله بیمارستانها هشدار داده بودند.
بیانیه تروئیکا اروپایی درباره تسریع غنی سازی ایران
یورو نیوز گزارش داد که کشورهای اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس عصر پنجشنبه درباره تسریع غنی سازی در ایران با توجه به گزارش آژانس انرژی اتمی بیانیه ای منتشر کرده است.
به گزارش یورو نیوز، تروئیکا اروپایی در بیانیه ای در مورد گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی ـ که تأیید می کند ایران برای اولین بار فلز اورانیوم غنی شده تا ۲۰ درصد تولید کرده و ظرفیت اورانیوم غنی شده را به ۶۰ درصد رسانده است ـ اظهار نگرانی کردند.
وزرای خارجی کشورهای اروپایی که تا کنون خود در قبال توافق برجام تعهدی را بر عهده نگرفته اند در بیانیه خود یادآور شدند که ایران باید فعالیت های خود در نقض برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را بدون تاخیر متوقف کند.
کشورها اروپایی در ادامه مدعی شدند، ما از ایران می خواهیم هرچه سریعتر به مذاکرات وین بازگردد تا به نتیجه سریع و موفقیت آمیزی دست پیدا کرد. ما بارها تاکید کرده ایم که گذر زمان به نفع هیچ کس نیست.
بیانیه کشورهای اروپایی در حالی منتشر می شود که روز گذشته سعید خطیب زاده، سخنگوی وزیر امور خارجه در واکنش به گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: برنامهها و اقدامات هسته ای جمهوری اسلامی ایران در انطباق کامل با ان پی تی و تعهدات ایران ذیل پادمان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه افزود: اقدامات کاهشی و جبرانی ایران در ارتباط با برجام نیز در چارچوب خود برجام صورت پذیرفته و همان گونه که بارها اعلام شده در پاسخ به نقض گسترده برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ از سوی ایالات متحده و عدم پایبندی کامل طرف های دیگر برجامی، بویژه سه کشور اروپایی، به تعهداتشان ذیل برجام می باشند.
خطیب زاده تاکید کرد: بدیهی است مادامی که اجرای کامل و بی قید و شرط برجام از سوی آمریکا و دیگر طرف های برجامی از سر گرفته نشود، جمهوری اسلامی ایران برنامه صلح آمیز هسته ای خود را صرفا بر اساس نیازها و تصمیمات حاکمیتی و در چارچوب تعهدات پادمانیاش پیگیری می نماید.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی با تصریح مجدد بر غیرنظامی و صلح آمیز بودن برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرد: در صورتی که سایر طرفها به تعهدات خود ذیل برجام بازگشته و واشنگتن نیز کامل و موثر و قابل راستی آزمایی تحریم های یکجانبه و غیرقانونی ضد مردم ایران را مرتفع نماید، کلیه اقدامات کاهشی و جبرانی ایران ذیل برجام برگشتپذیر خواهند بود.
اعلام آمادگی گوترش برای گفتوگو با طالبان
«آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد گفته تمایل طالبان برای به رسمیت شناخته شدن در صحنه بینالمللی، تنها اهرم فشار شورای امنیت برای مجاب کردن این گروه به تشکیل دولت فراگیر و احترام به حقوق مردم به ویژه زنان است.
گوترش گفت که در نشست غیرعلنی شورای امنیت در روز دوشنبه با پانزده عضو این شورا درباره این اهرم فشار گفتوگو کرده و از آنها خواسته که متحد باشند.
گوترش تصریح کرد که خودش حاضر است با طالبان گفتوگو کند؛ البته به شرطی که مشخص باشد، باید با چه کسی و برای چه هدفی گفتوگو کند. او در ادامه تصریح کرد، هم اکنون مقامهای سازمان ملل در کابل با طالبان در تماس نزدیک هستند.
او گفت: برای جامعه بینالمللی بسیار مهم است که متحد باشند. همه اعضای شورای امنیت باید متحد باشند و از تنها اهرم فشار موجود که میل طالبان برای به رسمیت شناخته شدن است استفاده کنند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.